Eva och jag botaniserar runt bland föredrag och föreläsningar av alla möjliga och omöjliga karaktärer som avlöser varandra. De stora höjdpunkterna är partiledartalen från stora scenen i Almedalen. Först ut var statsminister Magdalena Andersson (S) som fyllde parken i det fina sommarvädret. Magdalena Andersson lyfte fram NATO- frågan, kampen mot kriminaliteten och den gröna klimatomställningen. Hon gick hårt åt privatiseringen av skolan och gav en ren krigsförklaring mot friskolorna.

Näst på tur var moderatledaren Ulf Kristersson (M) som med stor tydlighet utmanar om statsministerposten. Ulf Kristerssons tal spände över mycket. Han började att tala om sina döttrars student och om skottlossning utanför en förskola, för att beskriva kontrasternas Sverige.

”Små barn övar på att ta skydd från skjutningar, när det borde vara precis tvärtom, att de som skjuter bland barn sitter inne, så att barnen kan vara ute,” sa Kristersson i sitt tal.

Moderatledaren listade sedan flera av Moderaternas hjärtefrågor så som tryggheten, kampen mot kriminaliteten, kärnkraften som energikälla, NATO-medlemskapet, samt att Moderaterna vill modernisera aborträtten. ”Om vi kommer till makten efter den 11 september kommer vi att rivstarta”, sa Ulf Kristersson.

Isoleringens tid är över och livet har kommit tillbaka. Det märks också i Almedalen. Politikerveckan är mycket mer än politik, det är sol, sommar och folkfest.

Med sommaren kom också värmen lite chockartat och plötsligt blev det 30 grader varmt. Svenskarna är ett väderberoende folk. Vi älskar sommar och varje dag frågar vi: ”Hur blir vädret idag?” Vi har rest mycket i Israel och när jag vid ett tillfälle frågade guiden vad det skulle bli för väder, tittade han helt oförstående på mig. Det blir vad det blir och är vad det är, men inte för svensken. Vi vill ha sol, blå himmel och sommarvarmt.

Det är något speciellt med årets sommar. Pandemin har nedgraderats till att vara en ”allmänfarlig sjukdom” som andra influensaepidemier, och alla restriktioner har tagits bort. Nu kan vi äntligen fira sommar på vanligt sätt. Vi kan resa, förflytta oss utan begränsning av antal mil med bil, fira skolavslutning och student. Nu firar vi konfirmationshögtider, och bröllop som fått vänta kan äntligen genomföras utan att behöva begränsa gästlistan. Sverige har öppnat och nu kan vi äntligen mötas i frihet.

Nu är det fritt fram för små och stora samlingar av olika slag, såsom konserter. De stora artisterna som ställt in sina konserter under två år samlar nu fulla hus på arenor och i konserthallar. För några veckor sedan höll den mycket populära artisten Laleh vars hemstad är Göteborg, en konsert på Ullevi i Göteborg, med över 50 000 sålda biljetter. Håkan Hellström är en annan känd artist som fyller Ullevi till konsert senare i sommar. De är inte ensamma. Tomas Ledin, Jill Jonsson, Sven-Ingvars och många fler med dem kommer att förgylla sommaren med sin musik. Idrottsarenorna fylls med sportälskande människor för att följa sitt favoritlag i fotboll eller se de svenska atleterna i friidrott slå personliga rekord. Konferenssommaren har också kommit igång. Hundratals gemenskapstörstande människor möts på konferenserna. Hungern är stor efter att mötas till stora möten och konferenser, att få känna att vi är många och att vi hör ihop. Nu är det äntligen möjligt.

Låt sommaren bli en välbehövlig paus med mycket sol, värme och gemenskap. Ta vara på varandra och umgås. Låt det goda samtalet om livet få råda. Välkommen till ett öppet sommarsverige.