Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Dahlgrens eftergivenhet mot Moskva

Ruben Agnarsson | 16 okt, 2016
Hans Dahlgren, statssekreterare åt Stefan Löfven, avfärdade ett protestbrev från en rad EU-länder (bland annat Polen, Estland, Lettland, Lithauen och Slovakien) mot den ryska gasledningen i Östersjön, med formuleringen att den svenska regeringen har ”ingen möjlighet att skriva under”
Brevet skulle skickas till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och uttryckte samma syn som utrikesminister Margot Wallström uttryckt.
Hans Dahlgren är inte vem som helst. Det var han som tillsammans med Ebbe Carlsson och Olof Palme lade upp riktlinjerna för den famösa dementin av Peter Bratts artikel i Dagens Nyheter (DN) den 18 november 1977 som handlade om Bordellhärvan, där socialdemokratiska statsråd umgicks med prostituerade som utförde uppdrag åt Warsawapakten.
Hans Dahlgren är också (tillsammans med Sverker Åström) något av symbolen för den socialdemokratiska eftergivenheten mot Soviet/Ryssland i fallet Raoul Wallenberg. Som kabinettsekreterare skrev han förordet till den svensk-ryska rapporten om Raoul Wallenbergs öde år 2000. När arbetsgruppen skulle presentera sina slutsatser, hoppade gruppens forskare – Marvin Makinen, Susanne Berger och Susan Mesinai – av den slutliga presskonferensen, i protest mot den officiella svensk-ryska presentationen och mot svenska UD:s ovilja att gå till botten med fallet. ”Det verkar inte som om UD verkligen söker efter den absoluta sanningen”, konstaterade Susanne Berger.
Har eftergivenheten mot Moskva återigen blivit ett riktmärke för svensk socialdemokratisk utrikespolitik?