Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Brexit, Trump – och Le Pen?

Ruben Agnarsson | 22 nov, 2016

Det som medier och opinonsmätningar har beskrivit som helt omöjligt har nu vid flera tillfällen hänt. Storbritanniens befolkning har röstat för ett utträde ur EU och Trump vann nyligen USA:s presidentval. I samband med det franska presidentvalet i april och maj nästa år kan det vara dags för nästa chock: då kan nämligen den högerpopulistiska Marine Le Pen vara Frankrikes president.

Ett sådant valresultat skulle helt och hållet vända upp och ned på samtliga säkerhetspolitiska kalkyler i Sverige. Vårt lands säkerhetspolitik bygger nämligen på föreställningen om ett starkt USA som intresserar sig för Europas demokratiska frihet, samt på ett enhetligt Europa som står enade mot totalitära och krigshetsande politiska ledare.

När Trump nu isolerar sig från övriga världen, när Storbritannien lämnar den europeiska gemenskapen och om Frankrike – som Le Pen vill – skulle söka en allians med Ryssland, skulle själva grunden för de senaste årens försvarspoltiska beslut i Sverige vara fullständigt eliminerade.

Den svenska föreställningen om att omvärlden strikt förhåller sig till de säkerhetspolitiska kalkyler som finansdepartementet tycker sig ha råd med, raseras därmed en gång för alla.