Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Kornhalls vinster i välfärden

Ruben Agnarsson | 02 dec, 2016

En av de högsta rösterna i friskoledebatten tillhör gymnasieläraren och forskaren Per Kornhall.

Hans främsta merit, som gett honom en gräddfil i det svenska medielandskapet, är att han med buller och bång lämnade sin lärartjänst på en kristen friskola i Uppsala i början av 2000-talet. Officiellt skedde avhoppet på grund av en massiv kritik mot skolans biologiundervisning – som han i verkligheten själv ansvarade för.

På grund av sin bakgrund ​som belönades med ett styrelseuppdrag i Humanisterna, har Per Kornhall i stor utsträckning sluppit en kritisk granskning. Det är nämligen så den offentliga debatten fungerar i Sverige i dag. Det verkar som om ett avhopp från en kristen församling är bland det mest meriterande man kan göra, då är karriären säkrad.

Per Kornhalls avhopp – och hans val att därefter driva en vänsterpolitisk kampanj i diverse skolfrågor – har varit en lönsam affär för aktiebolaget Per Kornhall. Inte minst har hans mycket aggressiva kritik mot vinster i välfärden på senare år varit en ekonomisk succé. Hans privata bolag hade nämligen i det senaste årsbokslutet en vinst på hela 610 000 kronor, pengar som han tjänat på att i första hand fakturera offentlig sektor och det svenska välfärdssystemet.

Nu har äntligen Kornhall synats i sömmarna. Det är Rebecca Weidmo Uvell som på sin blogg ifrågasätter Konhalls trovärdighet när han – samtidigt som han själv tar ut procentuellt sett höga vinster från den svenska välfärden – kritiserar andra som göra samma sak.