Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sommarnummer av Inblick i Trons Värld!


Sommaren för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning? Påsknumret innehåller ​​åtta ​goa livsberättelser, samt ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud.

Inblick i Trons Värld ​är gott hjälpmedel till att nå utanför kyrkväggarna med evangeliet. ​Tidningen ​ges ut fyra gånger per år och är specialdesignat för evangelisation med några av de bästa vittnesbörden från Nyhetstidningen Inblick. Det är en skatt med härliga berättelser om hur Jesus berör människor med sin kärlek och sen frälser, helar och upprättar. Beställ era tidningar redan idag. 

Gå vidare till beställning


Provläs Inblick i Trons Värld


Här kan du provbläddra i det senaste numret och i övriga tillgängliga utgåvor av Inblick i Trons Värld. Vissa nummer är utformade för specifika målgrupper, men alla pekar tydligt på Jesus.  Det finns tidsangivelse på framsidan, men innehållet är tidslöst och evangeliet om Jesus är alltid lika aktuellt.

Klicka på bilden av tidningen så kan du provläsa innehållet. ​Återvänd sedan till denna sida för att kunna gå vidare till beställningsformuläret!
 

ITV_sommar_2020_framsida hemsida

Sommarnummer 2020


Sommaren för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning?

Sommarnumret innehåller ​​åtta ​goa livsberättelser, samt en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud.

16 sidor, vikt 60 gram


                  

ITV nr 3_2014 - FRAMSIDA - Webb

Från Islam till Jesus

Vittnesbörd från muslimer som funnit Jesus. Åtta olika vittnesbörd och en artikel som bra beskriver skillnaden mellan islam och den kristna tron.
16 sidor, vikt 60 gram


ITV_vår_2020_framsida_hemsida

​Påsk 20​20

Säsongen omkring påsk för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning?

Påsknumret innehåller ​​sex ​goa livsberättelser, samt en undervisning om varför vi firar påsk och ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud

16 sidor, vikt 60 gram

      
ITV sommar 2019_framsida_hemsida

Sommar 2019

Tidningen är fylld med fräscha vittnesbörd från vanliga människor som berättar om hur Gud har förvandlat deras liv. Linda som var arg på Gud och Kjell som hittade en inre styrka är bara två exempel.

16 sidor, vikt 60 gram


14 sep, 2020

"Sorg tar längre tid än vad vi tror"

Monika Ekström | 31 okt , 2019
Allhelgonahelgen står för dörren. Karin Wennerlöf är samtalsterapeut och möter många människor i sorg. – Helgen blir en påminnelse om de som inte är kvar hos oss. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt, säger Karin till Inblick.
Sorg_tar_langre_tid_an_vad_vi_tror
Enligt Karin Wennerlöf genomgår en människa fyra faser vid en förlust. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att någon dör, men i detta allhelgonanummer fokuserar vi på att mista någon på grund av dödsfall.
De fyra olika faserna är chockfas, reaktionsfas, bearbetningsfas och nyorienteringsfas. Även om dödsfallet är väntat blir det ändå en chockfas. 
– I chockfasen har personen inte hunnit ta in vad som hänt. Psyket jobbar sakta och det är en försvarsmekanism, berättar Karin. 
När någon är i chockfasen är det viktigt att som närstående bara lyssna. 
– Ge personen tröst och ge honom eller henne en filt. Personen kan ändå inte ta in så mycket, fortsätter hon. 
Första fasen kan hålla i sig ett par veckor. Sedan övergår sorgen till reaktionsfasen. Den kan vara väldigt svängig känslomässigt. 

Viktigt att bearbeta

– Den som sörjer kan djupdyka i känslorna för att sedan pendla till apati. 
Reaktionsfasen behövs för att kunna bearbeta det som hänt. Nu har den sörjande tagit in vad som skett. 
– Det värsta som kan hända har hänt. 
I bearbetningsfasen är det viktigt att få bearbeta både det som har varit och det som aldrig kommer att bli. 
– Det är en oerhörd sorg. 
Ett sätt att bearbeta är att tala om det. 
– Den sörjande kanske behöver berätta om det som skett 1 000 gånger. Kroppen har ett behov av att älta och älta tills smärtan släpper. 
Det går också att skriva ner tankar och känslor. Ett tips från Karin är att skriva dagbok. Bearbetningen är inte en rät linje utan det går upp och ner. 
– Livet kan kännas botten och sedan blir det lite bättre. Efter en tid går det inte i lika stora vågor. Känslorna kommer glesare och inte lika intensivt.
Bearbetningsfasen går inte fort utan kan ta upp till tre, fyra år. 
– Det gäller att få upp känslorna och vara i dem. Det finns en botten även om det är svårt att tro, men en känsloladdning eller en reaktion är alltid en vinst. Det är ett värkarbete. 
– Så länge smärtan finns kvar så är sorgen kvar. Sorg tar mycket längre tid än vad vi kan tro. 

Ställa frågor

I denna tredje fas kan du som närstående börja ställa frågor. Den som sörjer vill gärna berätta och prata. 
– En människa som är i sorg har ett oroligt hjärta. Det är viktigt att den personen får prata om förlusten. 
Den som sörjer kan behöva sänka farten och vara snäll mot sig själv. 
– Det är viktigt att sänka kraven på sig själv och hushålla med energin. Sorg gör oss trötta och orkeslösa. 
När den sörjande kommit igenom fas tre börjar sorgearbetet bli klart. Då kan det ha gått flera år. Personen börjar lämna det som varit och börjar trevande bryta ny mark. 
– Sådana här frågor kan komma upp: Ska jag bo i kvar i huset och vad ska jag göra i mitt liv? Framtiden ter sig ljusare.
– Minnena finns kvar, men smärtan är inte lika stark. 
Nyorienteringsfasen pågår resten av livet. 
Enligt Karin så reagerar inte alla på samma sätt på sorg. 
– Det beror på vilken relation vi hade till personen och vilka tidigare erfarenheter vi har. 
Det beror också på vilken hjälp vi får i sorgen. Karin får in klienter som är 70-80 år som varit med om en förlust som barn, men fortfarande inte börjat sörja. 

Aldrig försent

– Det är aldrig försent för bearbetning. Det finns alltid hopp om läkning. 
Karin berättar att de finns människor som tror att om det slutar att göra ont så kommer personen att försvinna och glömmas bort, men hon menar att det är tvärtom. 
– Smärtan kan göra att du undviker foton och att prata. Andra känner att det är ett minerat fält. När det är bearbetat är det lättare att ha foton framme och att tala om personen. 
– Jag har alltid sagt att det är bra att du gråter. 
Själv har Karins familj haft foto på kylskåpet på anhöriga. 
– De har fått vara med. Mina barn kan plötsligt säga: "Pappa skulle varit med och sett det här." 
Karins dotter var 12 och hennes son 18 år då deras pappa dog. 
– Det är jag som får bära minnet vidare för jag var äldre när han dog. Det hade jag inte kunnat göra om ämnet varit laddat och tufft. 
– Vi vill berätta för barnen hur pappa var och vad han hade för personlighet.

Vad kan allhelgonahelgen betyda för den som mist någon?
– Det är en fin helg som är väldigt viktig för oss som finns kvar. Vi delar något med andra människor som sörjer. Vi har erfarenhet av att ha gått sönder på insidan.
– Samtidigt blir den en påminnelse om den som inte är kvar. Det kan vara extra svårt om sorgen inte är bearbetad. Att få göra något aktivt, som att tända ett ljus och lägga en blomma på graven, kan vara positivt. 
Att inte få möjlighet att sörja kan få konsekvenser. Det kallas att fastna i sorgen. 
– Det är inte känslorna som kommer ut som gör oss sjuka, utan om de stannar kvar på insidan. Då kan de bli till bitterhet, depression och frusen sorg.
– Glädjen och lusten försvinner. Man kan inte vara glad om hjärtat sörjer. Om en känsla stängs av, stängs alla känslor av. Det måste upp. Det är bättre att ha en kort plåga än en livslång. 
Ett sätt att sörja är att plocka fram foton eller lyssna på musik som påminner om personen och väcker känslor. Det har Karin själv gjort i sorgen efter sin före detta man. 
– Mina barn satte på en låt som han alltid spelade. Jag gick fullständigt ner för räkning. Jag grät och grät. Idag kan jag lyssna på den och tycka att den är fin och blir glad i hjärtat. 
– Man får ta tag i det yttre för att få napp i det inre. 
Karin vill betona att sorgen inte är statisk utan den avtar när vi har bearbetat och att vi inte ska ha dåligt samvete när vi börjar må bra igen. 
– Det är viktigt att vi avdramatiserar sörjandet. När det är klart så släpper kraften i smärtan. 
– Ibland smäller den falska skulden till när vi börjar må bra igen. Då kan man få dåligt samvete fast man inte gjort någonting fel. Men de som gått bort missunnar oss inte att må bra. Vi förtjänar att må bra och att ha ett bra liv.
M​ONIKA EKSTRÖM