Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Alingsås storsatsar på yoga i skolan

Jenny Andersson och Eva Ruderstam | 04 jun , 2015
I Alingsås skolor storsatsar man på yoga. Den här terminen deltar 250 elever i vad som beskrivs som en av de största enskilda yogasatsningarna i svensk skola någonsin. Men många är kritiska till att det nu är fritt fram att utöva yoga i skolan. – Yoga är religionsutövning och ingenting annat. Lösningen på barnens stress är inte yoga, säger Mikael Andersson som arbetar som idrottslärare.
2015_v23---NYHET-2---liten

Att yoga används i skolan är långt ifrån självklart. 2012 kom en anmälan in till Skolinspektionen när yoga använts på Östermalmskolan i Stockholm. En yogainstruktör kom till skolan och ledde barnyoga med elever från förskoleklass och upp till årskurs tre.
Det handlade om sagoyoga men enligt anmälaren hade yoga-ordet ”aum” uttalats. Ordet är ett mantra med religiös innebörd. Genom mantrat anses yogautövaren få fysiska upplevelser. 
Anmälaren hävdade att yoga är ett religöst inslag som bör förbjudas eftersom yoga kommer från hinduismen.

Mantra ett behagligt ljud

En av de forskare som Skolinspektionen tillfrågade var Erik Blennberger, teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Ersta Sköndal högskola.
Han uppgav bland annat följande:
”Yogaövningar, inklusive uttalandet av mantrat ”aum” används numer i vårt land vanligtvis som ett sätt att nå avspänning och lugn, att öka sin koncentration och få bättre självkännedom. Mantrat ”aum” uppskattas då främst som ett behagligt och avslappnat ljud. Både ateister och kristna kan delta i sådana övningar och praktisera yoga utan att det behöver störa respektive övertygelser.”
Skolinspektionen gav därefter grönt ljus för yoga i skolan. De slog fast att yoga kan utövas i olika sammanhang, till exempel för den fysiska träningens, den mentala avslappningens eller den personliga utvecklingens skull.
Skolinspektionen bedömer att utövandet av yoga i de fall där fokus ligger på hälsa och välbefinnande, utan inslag av bekännelsekaraktär, är att betrakta som icke-konfessionell, det vill säga kan utövas på ett sådant sätt att den vilar på vetenskaplig grund, är saklig och allsidig.

Största satsningen

Med Skolinspektionens beslut är det nu fritt fram för yoga i Sveriges skolor. En av de kommuner som tagit chansen är Alingsås. Under 2013 fick tre klasser testa yoga, och den här terminen går man vidare med en av de enskilt största yogasatsningarna i en svensk skola någonsin. 
250 elever i nio klasser – både från kommunala skolor och från friskolor – har under åtta veckor haft yoga på skolschemat och fått besök av yogaläraren Magdalena Lagerström från Shri Yogastudio i Alingsås. Yogan har inte varit obligatorisk för eleverna.
– Det är banbrytande nu, men på sikt hoppas jag det kan bli en del av den vanliga undervisningen, menar Magdalena Lagerström och berättar att responsen varit väldigt positiv.
– Jag har haft några som undrat och varit kritiska, men som deltagit och fått en helt annan, och mycket positiv bild.
 Att yoga är religion håller hon inte med om.
– Yogan är all inclusive, många bitar under ett begrepp. Yogan i sin kärna är ingen religion, sedan finns det religioner som kan ses som mer yogiska. Det vi gör är att röra på kroppen och att jobba med balans, andningens påverkan på vår hälsa, styrka, fokus, glädje och självkänsla.
Tanken med projektet är att komma tillrätta med stressen, som letar sig längre ner i åldrarna, att främja barnens hälsa och därmed få barnen att lära sig mer. Genom att ge verktyg och övningar ska barnen få bättre koncentration, hälsa och närvaro. Dessutom ska lärarna få verktyg för att kunna arbeta vidare med yoga i skolan.
– Parallellt med yogaprojektet har ett andningsprojekt gjorts i två klasser, där barnen fått miniföreläsningar om andningens betydelse och andningstränat med en relaxator.

Ett farligt område

Men det finns kritiker, både 2012 och nu. Mikael Andersson arbetar som idrottslärare på en skola i Skellefteå och har 17 års erfarenhet i yrket. Han menar att avslappning är bra, men att man ger sig in på farliga områden när man tillåter yoga i skolan.
– Yoga är religionsutövning och ingenting annat. Skolan behöver inte använda yoga som ett verktyg för att uppfylla läroplanens värdegrund. Lösningen på barnens stress är inte yoga, säger han till Inblick.
Han lyfter fram ett uttalande från Göteborgspostens artikel om Alingsåsskolornas satsning, där en flicka efter övningarna sa att ”det känns som att det står still i huvudet, det känns så skönt”.
– Det är just det som är så farligt med meditation, att man blir fullkomligt tom i huvudet. Huvudsyftet är att tömma sig på allt, men det är då man öppnar upp sig för annat, säger Mikael.

Avslappning ger lugn

Mikael Andersson förordar istället vanliga avslappningsövningar.
– Alla vet att avslappningsövningar resulterar i att utövarna varvar ner. Man upplever lugn och harmoni och kan koncentrera sig bättre. Det är själva poängen med avslappningen. Och det har också skolidrotten uppnått, när man har använt sig av det. Det är alltså inget fenomen som yoga plötsligt skulle ha upptäckt.
– Att yoga som avslappningsmetod skulle tillföra något nytt är inte sant. Därför finns det ingen anledning att använda sig av just yoga i skolan för att uppnå lugn och harmoni hos barnen.
Mikael Anderssonn förklarar att orsaken till yogas frammarsch i skolan är att man inte längre använder sig av avslappningsövningar i samma utsträckning som tidigare. Samt att eleverna egentligen behöver röra på sig mer. 
– Att minska barns stress löser vi inte med hjälp av yoga. Vi löser det genom att ge barnen idrott på schemat flera dagar i veckan. Alla vet hur det känns efter ett idrottspass där pulsen varit på topp, då infinner sig lugn och ro. Då har man inga problem med att sitta still och koncentrera sig.
– Avsaknaden av traditionella avslappningsövningar och minskad fysisk aktivitet i den svenska skolan har medfört att yogan istället har fått gehör, säger Mikael Andersson.
Han tror att många upplever yoga som nytt, fräscht och trendigt, medan beprövade avslappningsövningar med goda resultat anses gammalt och inte lika spännande.

Koppling till hinduism

Mikael lyfter fram yogas starka kopplingar till hinduism och forskning som visar att meditation och yoga kan vara farligt. Överläkare Bo G Johnsson vid Lillhagens sjukhus i Göteborg har skrivit en rapport om meditation där han kommit fram till att meditation och yogaövningar i flera fall lett till psykisk sjukdom.
– Han har studerat fall av så kallad meditationspsykos och funnit att läkarvetenskapen står inför ett nytt fenomen inom psykiatrin – ett sjukdomstillstånd där till exempel psykofarmaka inte har någon effekt över huvud taget på patienter som har bedrivit yoga.
Bo G Johnsson har studerat fall i Danmark, där man har uppmärksammat problemet mer än i Sverige.
– Han märkte effekter som tyder på att någon slags kraft, som vi vet väldigt lite om, faktiskt är verksam i de här personerna. En 27-årig man, som lyssnat på meditationsskivor, fick akut dödsångest och vaknade flera gånger på nätterna då han upplevde att onda väsen attackerade honom. Mannen lades in på klinik och fick psykofarmaka, men det hade ingen effekt.
– Det finns fall där man har haft kvar besvären ända upp till 14 år efter det man avbrutit meditationerna. Det vore ju otänkbart om fenomenet var påhittat.

Ingen neutral gymnastik

Mikael Andersson konstaterar att yoga inte är någon neutral gymnastikform eller avslappningsövning, utan har ett andligt ursprung. Han hänvisar till professor Johannes Aagard vid Dialogcentret i Århus som sagt att ”Det finns inga neutrala tekniker i yoga” och Mircea Elide, chefredaktör för The encyclopedia of Religion, som skriver ”Kundaliniyoga kan inte och får inte förväxlas med gymnastik.” 
Den schweiziske psykiatern CG Jung har sagt ”Yogaövningar är otänkbara och skulle också bli ineffektiva utan de idéer på vilka de är baserade” och indiern Dr George Alexander ”Det finns ingen hinduism utan yoga, och ingen yoga utan hinduism”. 
– Mest slående är kanske ändå guru Rabi Maharajs uttalande: ”Yoga leder oundvikligen människor till hinduismen. Påståendet att yoga inte är religion är fullständigt felaktigt. Yoga är en religiös handling. Det finns ingen yoga utan andliga inslag.”
– När hinduerna säger ”aum” åkallar de Universums skapare. När man använder ”aum” i yogan åkallar man hinduismens gud Shiva oavsett om man vill eller inte och oavsett våra mentala inställningar eller kunskaper om yoga. Och det är religionsutövning i allra högsta grad. Frågan är hur Skolinspektionen skulle reagera om namnet Jesus reciterades under gymnastiklektionen vid en avslappningsövning, undrar Mikael Andersson.
– Det är helt klart att Skolinspektionen inte har förstått allvaret med meditation, att det faktiskt kan ge motsatt effekt, att barn och ungdomar kan hamna i psykoser av olika slag.

JENNY ANDERSSON
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.