Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Alingsås storsatsar på yoga i skolan

Jenny Andersson och Eva Ruderstam | 04 jun , 2015
I Alingsås skolor storsatsar man på yoga. Den här terminen deltar 250 elever i vad som beskrivs som en av de största enskilda yogasatsningarna i svensk skola någonsin. Men många är kritiska till att det nu är fritt fram att utöva yoga i skolan. – Yoga är religionsutövning och ingenting annat. Lösningen på barnens stress är inte yoga, säger Mikael Andersson som arbetar som idrottslärare.
2015_v23---NYHET-2---liten

Att yoga används i skolan är långt ifrån självklart. 2012 kom en anmälan in till Skolinspektionen när yoga använts på Östermalmskolan i Stockholm. En yogainstruktör kom till skolan och ledde barnyoga med elever från förskoleklass och upp till årskurs tre.
Det handlade om sagoyoga men enligt anmälaren hade yoga-ordet ”aum” uttalats. Ordet är ett mantra med religiös innebörd. Genom mantrat anses yogautövaren få fysiska upplevelser. 
Anmälaren hävdade att yoga är ett religöst inslag som bör förbjudas eftersom yoga kommer från hinduismen.

Mantra ett behagligt ljud

En av de forskare som Skolinspektionen tillfrågade var Erik Blennberger, teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Ersta Sköndal högskola.
Han uppgav bland annat följande:
”Yogaövningar, inklusive uttalandet av mantrat ”aum” används numer i vårt land vanligtvis som ett sätt att nå avspänning och lugn, att öka sin koncentration och få bättre självkännedom. Mantrat ”aum” uppskattas då främst som ett behagligt och avslappnat ljud. Både ateister och kristna kan delta i sådana övningar och praktisera yoga utan att det behöver störa respektive övertygelser.”
Skolinspektionen gav därefter grönt ljus för yoga i skolan. De slog fast att yoga kan utövas i olika sammanhang, till exempel för den fysiska träningens, den mentala avslappningens eller den personliga utvecklingens skull.
Skolinspektionen bedömer att utövandet av yoga i de fall där fokus ligger på hälsa och välbefinnande, utan inslag av bekännelsekaraktär, är att betrakta som icke-konfessionell, det vill säga kan utövas på ett sådant sätt att den vilar på vetenskaplig grund, är saklig och allsidig.

Största satsningen

Med Skolinspektionens beslut är det nu fritt fram för yoga i Sveriges skolor. En av de kommuner som tagit chansen är Alingsås. Under 2013 fick tre klasser testa yoga, och den här terminen går man vidare med en av de enskilt största yogasatsningarna i en svensk skola någonsin. 
250 elever i nio klasser – både från kommunala skolor och från friskolor – har under åtta veckor haft yoga på skolschemat och fått besök av yogaläraren Magdalena Lagerström från Shri Yogastudio i Alingsås. Yogan har inte varit obligatorisk för eleverna.
– Det är banbrytande nu, men på sikt hoppas jag det kan bli en del av den vanliga undervisningen, menar Magdalena Lagerström och berättar att responsen varit väldigt positiv.
– Jag har haft några som undrat och varit kritiska, men som deltagit och fått en helt annan, och mycket positiv bild.
 Att yoga är religion håller hon inte med om.
– Yogan är all inclusive, många bitar under ett begrepp. Yogan i sin kärna är ingen religion, sedan finns det religioner som kan ses som mer yogiska. Det vi gör är att röra på kroppen och att jobba med balans, andningens påverkan på vår hälsa, styrka, fokus, glädje och självkänsla.
Tanken med projektet är att komma tillrätta med stressen, som letar sig längre ner i åldrarna, att främja barnens hälsa och därmed få barnen att lära sig mer. Genom att ge verktyg och övningar ska barnen få bättre koncentration, hälsa och närvaro. Dessutom ska lärarna få verktyg för att kunna arbeta vidare med yoga i skolan.
– Parallellt med yogaprojektet har ett andningsprojekt gjorts i två klasser, där barnen fått miniföreläsningar om andningens betydelse och andningstränat med en relaxator.

Ett farligt område

Men det finns kritiker, både 2012 och nu. Mikael Andersson arbetar som idrottslärare på en skola i Skellefteå och har 17 års erfarenhet i yrket. Han menar att avslappning är bra, men att man ger sig in på farliga områden när man tillåter yoga i skolan.
– Yoga är religionsutövning och ingenting annat. Skolan behöver inte använda yoga som ett verktyg för att uppfylla läroplanens värdegrund. Lösningen på barnens stress är inte yoga, säger han till Inblick.
Han lyfter fram ett uttalande från Göteborgspostens artikel om Alingsåsskolornas satsning, där en flicka efter övningarna sa att ”det känns som att det står still i huvudet, det känns så skönt”.
– Det är just det som är så farligt med meditation, att man blir fullkomligt tom i huvudet. Huvudsyftet är att tömma sig på allt, men det är då man öppnar upp sig för annat, säger Mikael.

Avslappning ger lugn

Mikael Andersson förordar istället vanliga avslappningsövningar.
– Alla vet att avslappningsövningar resulterar i att utövarna varvar ner. Man upplever lugn och harmoni och kan koncentrera sig bättre. Det är själva poängen med avslappningen. Och det har också skolidrotten uppnått, när man har använt sig av det. Det är alltså inget fenomen som yoga plötsligt skulle ha upptäckt.
– Att yoga som avslappningsmetod skulle tillföra något nytt är inte sant. Därför finns det ingen anledning att använda sig av just yoga i skolan för att uppnå lugn och harmoni hos barnen.
Mikael Anderssonn förklarar att orsaken till yogas frammarsch i skolan är att man inte längre använder sig av avslappningsövningar i samma utsträckning som tidigare. Samt att eleverna egentligen behöver röra på sig mer. 
– Att minska barns stress löser vi inte med hjälp av yoga. Vi löser det genom att ge barnen idrott på schemat flera dagar i veckan. Alla vet hur det känns efter ett idrottspass där pulsen varit på topp, då infinner sig lugn och ro. Då har man inga problem med att sitta still och koncentrera sig.
– Avsaknaden av traditionella avslappningsövningar och minskad fysisk aktivitet i den svenska skolan har medfört att yogan istället har fått gehör, säger Mikael Andersson.
Han tror att många upplever yoga som nytt, fräscht och trendigt, medan beprövade avslappningsövningar med goda resultat anses gammalt och inte lika spännande.

Koppling till hinduism

Mikael lyfter fram yogas starka kopplingar till hinduism och forskning som visar att meditation och yoga kan vara farligt. Överläkare Bo G Johnsson vid Lillhagens sjukhus i Göteborg har skrivit en rapport om meditation där han kommit fram till att meditation och yogaövningar i flera fall lett till psykisk sjukdom.
– Han har studerat fall av så kallad meditationspsykos och funnit att läkarvetenskapen står inför ett nytt fenomen inom psykiatrin – ett sjukdomstillstånd där till exempel psykofarmaka inte har någon effekt över huvud taget på patienter som har bedrivit yoga.
Bo G Johnsson har studerat fall i Danmark, där man har uppmärksammat problemet mer än i Sverige.
– Han märkte effekter som tyder på att någon slags kraft, som vi vet väldigt lite om, faktiskt är verksam i de här personerna. En 27-årig man, som lyssnat på meditationsskivor, fick akut dödsångest och vaknade flera gånger på nätterna då han upplevde att onda väsen attackerade honom. Mannen lades in på klinik och fick psykofarmaka, men det hade ingen effekt.
– Det finns fall där man har haft kvar besvären ända upp till 14 år efter det man avbrutit meditationerna. Det vore ju otänkbart om fenomenet var påhittat.

Ingen neutral gymnastik

Mikael Andersson konstaterar att yoga inte är någon neutral gymnastikform eller avslappningsövning, utan har ett andligt ursprung. Han hänvisar till professor Johannes Aagard vid Dialogcentret i Århus som sagt att ”Det finns inga neutrala tekniker i yoga” och Mircea Elide, chefredaktör för The encyclopedia of Religion, som skriver ”Kundaliniyoga kan inte och får inte förväxlas med gymnastik.” 
Den schweiziske psykiatern CG Jung har sagt ”Yogaövningar är otänkbara och skulle också bli ineffektiva utan de idéer på vilka de är baserade” och indiern Dr George Alexander ”Det finns ingen hinduism utan yoga, och ingen yoga utan hinduism”. 
– Mest slående är kanske ändå guru Rabi Maharajs uttalande: ”Yoga leder oundvikligen människor till hinduismen. Påståendet att yoga inte är religion är fullständigt felaktigt. Yoga är en religiös handling. Det finns ingen yoga utan andliga inslag.”
– När hinduerna säger ”aum” åkallar de Universums skapare. När man använder ”aum” i yogan åkallar man hinduismens gud Shiva oavsett om man vill eller inte och oavsett våra mentala inställningar eller kunskaper om yoga. Och det är religionsutövning i allra högsta grad. Frågan är hur Skolinspektionen skulle reagera om namnet Jesus reciterades under gymnastiklektionen vid en avslappningsövning, undrar Mikael Andersson.
– Det är helt klart att Skolinspektionen inte har förstått allvaret med meditation, att det faktiskt kan ge motsatt effekt, att barn och ungdomar kan hamna i psykoser av olika slag.

JENNY ANDERSSON
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.