Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Unikt arbetssätt har gjort Emmaboda till Sveriges bästa kommun för äldre att leva i

Monika Ekström | 21 jan , 2016
Emmaboda och Svedala är de två kommuner i Sverige som det är bäst för pensionärer att leva i. Det visade PRO:s Äldrebarometer 2015. Samtidigt har Emmaboda den billigaste äldreomsorgen i landet, enligt mätningar som tidningen Dagens Samhälle gjort. Intresset från andra kommuner är stort och i höstas gav man ut boken "Emmaboda-modellen" som förklarar det framgångsrika arbetssättet.
2016_v3---NYHET-1---STOR

– Vi jobbar utifrån det som håller människor friska, berättar Anette Isaksson, enhetschef inom äldreomsorgen i Emmaboda.
– Man är inte sjuk bara för att man är gammal. Äldreomsorgen ska inte efterlikna sjukvården, fortsätter, Anette.
Arbetssättet som benämns Emmaboda-modellen startade på 80-talet då några eldsjälar började arbeta utifrån ett nytt tankesätt. 
– När man får leva sitt liv som man gjort tidigare känner man att man betyder något och har ett sammanhang. Man finns med i samhället. Det är viktigt för att hålla sig frisk. 

Aktiva och självständiga 

För att hålla sig friska ska de äldre få fortsätta vara aktiva och självständiga. 
– Minsta lilla sak som man kan göra ska man göra själv även om det tar lite längre tid. Om det enda du kan göra är att välja vilken klänning du ska ha, så är det det du ska göra. 
– Det leder till att man inte blir passiv, men det kräver att personalen har ett undrande arbetssätt och hela tiden frågar: Vad vill du göra idag? Vad vill se på, på TV idag och så vidare?
Arbetsgrupperna inom äldreomsorgen i Emmaboda är små och består av sex omsorgsassistenter. Man strävar efter att varje person ska få träffa så få omsorgsassistenter som möjligt. 
– Vi använder även samma vikarier vid frånvaro för att få en kontinuitet, men vi har väldigt lågt sjukskrivningstal. 
– Personalen trivs och känner sig behövd. De känner att de har ett arbete som är betydelsefullt.

Inga fasta tider

Det finns inget fast schema för när personalen ska besöka åldringarna. Istället får de äldre bestämma själva från dag till dag när de behöver och om de vill ha hjälp. 
– Det är bara att gå till sig själv för att förstå hur olika man är och att varje dag inte ser likadan ut, berättar omsorgsassistent Magdalena Franzén. 
– Ibland vill man sova lite längre eller om man gått upp tidigt blir man sugen på lunch långt före klockan tolv, fortsätter Magdalena.
Varje individ som har behov kan få en trygghetstelefon som de kan ringa personalen på när de behöver hjälp. De ringer genom att trycka på en knapp och kommer då direkt till den lilla personalgruppen. 
– De äldre kan själva välja när de behöver oss för att stiga upp eller äta och de kan göra det de kan i sin egen takt. Vi stöttar först när det behövs, säger Magdalena Franzén. 
Verksamheten gör tidsvinster på att arbeta på det här sättet med larm.
– Vi kan duka fram frukost och sedan gå och hjälpa någon annan under tiden de äter. 
– När personen är klar med frukosten och behöver hjälp igen ringer de oss. De slipper att ha personal som stressar dem under måltiden, menar Elisabeth.

Social samvaro

– Många kommuner lägger ner den sociala verksamheten, men vi satsar på de insatserna istället, berättar Anette Isaksson.
I kommunen har man byggt flera allaktivitetshus dit alla i samhället är välkomna. Exempel på aktiviteter är filmklubb, motorsportsträff, "samtal och soppa på kvällskvisten", bingo, "Allsång med Ingrid" med mera.
– Livet ska fortsätta och pågå på ett så naturligt sätt som man levt innan, utifrån intressen oavsett funktionsnedsättning, säger Anneli Djerf som arbetar som omsorgshandledare på allaktivitetshuset Loket. 
Anneli lyssnar in vad besökarna är intresserade av och letar upp samarbetspartner som till exempel ABF och andra Studieförbund som vill engagera sig och leda olika evenemang. 
– Samtidigt är det viktigt att personalen försöker fånga tillfället, säger Monika Karlsson, omsorgsassistent.
– Det kan vara en så enkel sak som att få sitta ute och känna solen i ansiktet, fortsätter Monika.
För personer med en demenssjukdom erbjuds cirkelträffar två gånger om dagen plus en gång på kvällen. De pågår i cirka en och en halv timme. Träffarna ger en möjlighet att träffas utifrån förmåga och intressen på ett naturligt sätt.
– Det finns intressecirklar med bakning, musik, "gubbakväll" i snickarboden, damträff då de dukar fint. De gör lite som de gjort tidigare i livet, berättar hon.
–Vad vi erbjuder beror på efterfrågan.

Fungerar även i storstad

Enhetscheferna sitter ute i verksamheten och inte tillsammans på något centralt kontor.
– Mitt kontor är mittemot personalrummet och jag har alltid dörren öppen. Personalen kan komma förbi och diskutera något med en gång, berättar Anette. 
– De flesta gånger har de tänkt alldeles utmärkt och behöver bara en bekräftelse. Man kan också ta tag i saker innan de blir för stora, menar hon. 
Anette fikar ofta med personalgruppen och känner personalen väl. Hon menar att det inte handlar om att Emmaboda är en liten kommun, utan om storleken på personalgrupperna.
– Du kan applicera arbetssättet på vilken storstad som helst. 
– Det handlar om att ha små personalgrupper. I andra kommuner kan en chef vara ansvarig för 60-80 personer. Hur enkelt är det då att lära känna alla? frågar sig Anette. 
När Anette rekryterar ny omsorgspersonal tittar hon på om personen förstår synsättet som präglar organisationen och om hon eller han är med på att jobba på det sättet. 
– Om en person hellre vill jobba med sjukvård, så är det inte hos oss de ska arbeta. 
Att kostnaderna för äldreomsorgen är så låg menar Anette beror på arbetssättet inom äldreomsorgen.
Det innebär att den enskilde får göra det de kan själva och att de förmågor man har kvar ska få bibehållas. Detta medför i sin tur att behovet av insatser från hemtjänsten inte ökar och den enskilde når ett högre välbefinnande. 
I höstas lanserades boken Emmabodamodellen för att på ett enklare sätt kunna förmedla hur kommunen omsatt visionen till ett praktiskt arbetssätt. Organisationen har haft cirka 85 kommuner på studiebesök under åren. 

Monika Ekström

--

"Jag förstår inte de som klagar"


Carl-Gunnar Gustafsson är 91 år och bor ensam i sin villa i Knappsmåla några kilometer utanför samhället. Han trivs i Emmaboda kommun och tycker att äldreomsorgen är bra. 

– De ordnar så mycket aktiviteter. Anneli på Allaktivitetshuset är helt suverän, konstaterar Carl-Gunnar som bland annat är med i filmklubben. 
När hustrun gick bort för 13 år sedan hade de varit lyckligt gifta i 51 år. Han klarar det mesta i hemmet på egen hand.
– Jag får hjälp med städning var tredje vecka. Däremellan gör jag vad jag kan själv, säger Carl-Gunnar till Inblick.
Några gånger i veckan tar han bilen till aktivitetshuset för att äta. 
– Jag är där uppe och äter, men inte varje dag. Det är billigt och bra och det finns alltid två rätter att välja på. 
– De har ett rum för motion med mycket utrustning. De har bland annat en cykel. Jag utnyttjar det när jag är där uppe och äter, berättar Carl-Gunnar. 
På frågan om Emmaboda har Sveriges bästa äldreomsorg svarar han: 
– Jag har hört det. Jag har inget att jämföra med, men jag förstår inte de som klagar.

Monika Ekström

--

Fakta om Emmaboda:

Antal invånare: 9 020 
Invånare över 65 år: 2 415 
Medarbetare inom äldreomsorgen: 222


 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019