Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Unikt arbetssätt har gjort Emmaboda till Sveriges bästa kommun för äldre att leva i

Monika Ekström | 21 jan , 2016
Emmaboda och Svedala är de två kommuner i Sverige som det är bäst för pensionärer att leva i. Det visade PRO:s Äldrebarometer 2015. Samtidigt har Emmaboda den billigaste äldreomsorgen i landet, enligt mätningar som tidningen Dagens Samhälle gjort. Intresset från andra kommuner är stort och i höstas gav man ut boken "Emmaboda-modellen" som förklarar det framgångsrika arbetssättet.
2016_v3---NYHET-1---STOR

– Vi jobbar utifrån det som håller människor friska, berättar Anette Isaksson, enhetschef inom äldreomsorgen i Emmaboda.
– Man är inte sjuk bara för att man är gammal. Äldreomsorgen ska inte efterlikna sjukvården, fortsätter, Anette.
Arbetssättet som benämns Emmaboda-modellen startade på 80-talet då några eldsjälar började arbeta utifrån ett nytt tankesätt. 
– När man får leva sitt liv som man gjort tidigare känner man att man betyder något och har ett sammanhang. Man finns med i samhället. Det är viktigt för att hålla sig frisk. 

Aktiva och självständiga 

För att hålla sig friska ska de äldre få fortsätta vara aktiva och självständiga. 
– Minsta lilla sak som man kan göra ska man göra själv även om det tar lite längre tid. Om det enda du kan göra är att välja vilken klänning du ska ha, så är det det du ska göra. 
– Det leder till att man inte blir passiv, men det kräver att personalen har ett undrande arbetssätt och hela tiden frågar: Vad vill du göra idag? Vad vill se på, på TV idag och så vidare?
Arbetsgrupperna inom äldreomsorgen i Emmaboda är små och består av sex omsorgsassistenter. Man strävar efter att varje person ska få träffa så få omsorgsassistenter som möjligt. 
– Vi använder även samma vikarier vid frånvaro för att få en kontinuitet, men vi har väldigt lågt sjukskrivningstal. 
– Personalen trivs och känner sig behövd. De känner att de har ett arbete som är betydelsefullt.

Inga fasta tider

Det finns inget fast schema för när personalen ska besöka åldringarna. Istället får de äldre bestämma själva från dag till dag när de behöver och om de vill ha hjälp. 
– Det är bara att gå till sig själv för att förstå hur olika man är och att varje dag inte ser likadan ut, berättar omsorgsassistent Magdalena Franzén. 
– Ibland vill man sova lite längre eller om man gått upp tidigt blir man sugen på lunch långt före klockan tolv, fortsätter Magdalena.
Varje individ som har behov kan få en trygghetstelefon som de kan ringa personalen på när de behöver hjälp. De ringer genom att trycka på en knapp och kommer då direkt till den lilla personalgruppen. 
– De äldre kan själva välja när de behöver oss för att stiga upp eller äta och de kan göra det de kan i sin egen takt. Vi stöttar först när det behövs, säger Magdalena Franzén. 
Verksamheten gör tidsvinster på att arbeta på det här sättet med larm.
– Vi kan duka fram frukost och sedan gå och hjälpa någon annan under tiden de äter. 
– När personen är klar med frukosten och behöver hjälp igen ringer de oss. De slipper att ha personal som stressar dem under måltiden, menar Elisabeth.

Social samvaro

– Många kommuner lägger ner den sociala verksamheten, men vi satsar på de insatserna istället, berättar Anette Isaksson.
I kommunen har man byggt flera allaktivitetshus dit alla i samhället är välkomna. Exempel på aktiviteter är filmklubb, motorsportsträff, "samtal och soppa på kvällskvisten", bingo, "Allsång med Ingrid" med mera.
– Livet ska fortsätta och pågå på ett så naturligt sätt som man levt innan, utifrån intressen oavsett funktionsnedsättning, säger Anneli Djerf som arbetar som omsorgshandledare på allaktivitetshuset Loket. 
Anneli lyssnar in vad besökarna är intresserade av och letar upp samarbetspartner som till exempel ABF och andra Studieförbund som vill engagera sig och leda olika evenemang. 
– Samtidigt är det viktigt att personalen försöker fånga tillfället, säger Monika Karlsson, omsorgsassistent.
– Det kan vara en så enkel sak som att få sitta ute och känna solen i ansiktet, fortsätter Monika.
För personer med en demenssjukdom erbjuds cirkelträffar två gånger om dagen plus en gång på kvällen. De pågår i cirka en och en halv timme. Träffarna ger en möjlighet att träffas utifrån förmåga och intressen på ett naturligt sätt.
– Det finns intressecirklar med bakning, musik, "gubbakväll" i snickarboden, damträff då de dukar fint. De gör lite som de gjort tidigare i livet, berättar hon.
–Vad vi erbjuder beror på efterfrågan.

Fungerar även i storstad

Enhetscheferna sitter ute i verksamheten och inte tillsammans på något centralt kontor.
– Mitt kontor är mittemot personalrummet och jag har alltid dörren öppen. Personalen kan komma förbi och diskutera något med en gång, berättar Anette. 
– De flesta gånger har de tänkt alldeles utmärkt och behöver bara en bekräftelse. Man kan också ta tag i saker innan de blir för stora, menar hon. 
Anette fikar ofta med personalgruppen och känner personalen väl. Hon menar att det inte handlar om att Emmaboda är en liten kommun, utan om storleken på personalgrupperna.
– Du kan applicera arbetssättet på vilken storstad som helst. 
– Det handlar om att ha små personalgrupper. I andra kommuner kan en chef vara ansvarig för 60-80 personer. Hur enkelt är det då att lära känna alla? frågar sig Anette. 
När Anette rekryterar ny omsorgspersonal tittar hon på om personen förstår synsättet som präglar organisationen och om hon eller han är med på att jobba på det sättet. 
– Om en person hellre vill jobba med sjukvård, så är det inte hos oss de ska arbeta. 
Att kostnaderna för äldreomsorgen är så låg menar Anette beror på arbetssättet inom äldreomsorgen.
Det innebär att den enskilde får göra det de kan själva och att de förmågor man har kvar ska få bibehållas. Detta medför i sin tur att behovet av insatser från hemtjänsten inte ökar och den enskilde når ett högre välbefinnande. 
I höstas lanserades boken Emmabodamodellen för att på ett enklare sätt kunna förmedla hur kommunen omsatt visionen till ett praktiskt arbetssätt. Organisationen har haft cirka 85 kommuner på studiebesök under åren. 

Monika Ekström

--

"Jag förstår inte de som klagar"


Carl-Gunnar Gustafsson är 91 år och bor ensam i sin villa i Knappsmåla några kilometer utanför samhället. Han trivs i Emmaboda kommun och tycker att äldreomsorgen är bra. 

– De ordnar så mycket aktiviteter. Anneli på Allaktivitetshuset är helt suverän, konstaterar Carl-Gunnar som bland annat är med i filmklubben. 
När hustrun gick bort för 13 år sedan hade de varit lyckligt gifta i 51 år. Han klarar det mesta i hemmet på egen hand.
– Jag får hjälp med städning var tredje vecka. Däremellan gör jag vad jag kan själv, säger Carl-Gunnar till Inblick.
Några gånger i veckan tar han bilen till aktivitetshuset för att äta. 
– Jag är där uppe och äter, men inte varje dag. Det är billigt och bra och det finns alltid två rätter att välja på. 
– De har ett rum för motion med mycket utrustning. De har bland annat en cykel. Jag utnyttjar det när jag är där uppe och äter, berättar Carl-Gunnar. 
På frågan om Emmaboda har Sveriges bästa äldreomsorg svarar han: 
– Jag har hört det. Jag har inget att jämföra med, men jag förstår inte de som klagar.

Monika Ekström

--

Fakta om Emmaboda:

Antal invånare: 9 020 
Invånare över 65 år: 2 415 
Medarbetare inom äldreomsorgen: 222


 
eBlick
Fotbollsprotest_skakar_Iran
sep 19, 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
eBlick
sep 19, 2019
Det nya fenomenet med elsparkcyklar har fullkomligt exploderat och blivit en allt vanligare syn i trafiken, främst i våra tre storstäder. Förutom allvarliga olyckor och allmän oreda i trafiken har elsparkcyklarna även skapat en stundom intensiv debatt.
eBlick
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.