Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige ett av världens bästa länder för pensionärer

Monika Ekström | 05 aug , 2016
Enligt en ny rapport är Sverige ett av världens bästa länder att vara pensionär i. Det är främst svenska pensionärers livskvalitet som gör att vi hamnar i topp fem. I topp ligger Norge.
Pensionärer670
Enligt en ny rapport är Sverige ett av världens bästa länder att vara pensionär i. Det är främst svenska pensionärers livskvalitet som gör att vi hamnar i topp fem. I topp ligger Norge. 

Rapporten kommer från Natixis Global Asset Management som varje år rankar vilka länder som det är bäst att vara pensionär i. Sverige placerar sig på femte plats bland de 43 länder som är med i undersökningen. Norge ligger på en klar första plats.

Överhuvudtaget visar undersökningen att de nordiska länderna är utmärkta platser att bo på som pensionär. Norge, Island och Sverige ligger alla på topp tio. Medan Finland och Danmark placerar sig precis utanför, på elfte respektive tolfte plats. Fyra områden Undersökningen som resulterar i ett globalt pensionsindex beaktar mäter fyra huvudfaktorer:

• Pensionärernas finansiella situation • Materiellt välbefinnande; (att kunna leva komfortabelt) • Hälsa (pensionärers tillgång till sjukvård och kostnaden) • Livskvalitet: (lycka, luftkvalitet, klimatanpassning samt ren och säker miljö)

Sverige har strålande poäng vad gäller livskvalitet där subindex ligger på 91. Bara Schweiz har högre index (92). Sverige har även rankats relativt högt inom hälsa med ökande medellivslängd och tillgängligheten till sjukvård.

Sveriges index för de olika huvudområdena:

• Livskvalitet: 91 % • Hälsa: 86 % • Materiellt välbefinnande: 74 % • Finansiella situationen: 68 %
Allt sammantaget ger alltså Sverige en femte plats i världen. 

Pensionsplan viktig
Rapporten lyfter upp några punkter som är viktiga för länder som vill vara attraktiva för dagens pensionärer. En punkt handlar om vad man kan göra som individ. Det handlar om att engagera sig: "För individer är nyckeln att vara passiv när det gäller pensionsplanen. Det krävs engagemang.

Det är viktigt att du förstår dina mål, dina är ett verktyg för att kunna jämföra och utvärdera hur bra olika länder möter pensionärers behov. 
valmöjligheter och viktigast av allt: att du förstår hur mycket risk du kan ta. Det är då du kan gå från att blott pensionsspara till att investera i din framtid." 

Topp 10:
1. Norge  86 %
2. Schweiz  84 %
3. Island  80 %
4. New Zeeland  80 %
5. Sverige  79 %
6. Australien  78 %
7. Tyskland  78 %
8. Nederländerna 78 %
9. Österrike  77 %
10. Kanada  77 %
KÄLLA: 2016 NATIXIS GLOBAL RETIREMENT INDEX.

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.