Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige ett av världens bästa länder för pensionärer

Monika Ekström | 05 aug , 2016
Enligt en ny rapport är Sverige ett av världens bästa länder att vara pensionär i. Det är främst svenska pensionärers livskvalitet som gör att vi hamnar i topp fem. I topp ligger Norge.
Pensionärer670
Enligt en ny rapport är Sverige ett av världens bästa länder att vara pensionär i. Det är främst svenska pensionärers livskvalitet som gör att vi hamnar i topp fem. I topp ligger Norge. 

Rapporten kommer från Natixis Global Asset Management som varje år rankar vilka länder som det är bäst att vara pensionär i. Sverige placerar sig på femte plats bland de 43 länder som är med i undersökningen. Norge ligger på en klar första plats.

Överhuvudtaget visar undersökningen att de nordiska länderna är utmärkta platser att bo på som pensionär. Norge, Island och Sverige ligger alla på topp tio. Medan Finland och Danmark placerar sig precis utanför, på elfte respektive tolfte plats. Fyra områden Undersökningen som resulterar i ett globalt pensionsindex beaktar mäter fyra huvudfaktorer:

• Pensionärernas finansiella situation • Materiellt välbefinnande; (att kunna leva komfortabelt) • Hälsa (pensionärers tillgång till sjukvård och kostnaden) • Livskvalitet: (lycka, luftkvalitet, klimatanpassning samt ren och säker miljö)

Sverige har strålande poäng vad gäller livskvalitet där subindex ligger på 91. Bara Schweiz har högre index (92). Sverige har även rankats relativt högt inom hälsa med ökande medellivslängd och tillgängligheten till sjukvård.

Sveriges index för de olika huvudområdena:

• Livskvalitet: 91 % • Hälsa: 86 % • Materiellt välbefinnande: 74 % • Finansiella situationen: 68 %
Allt sammantaget ger alltså Sverige en femte plats i världen. 

Pensionsplan viktig
Rapporten lyfter upp några punkter som är viktiga för länder som vill vara attraktiva för dagens pensionärer. En punkt handlar om vad man kan göra som individ. Det handlar om att engagera sig: "För individer är nyckeln att vara passiv när det gäller pensionsplanen. Det krävs engagemang.

Det är viktigt att du förstår dina mål, dina är ett verktyg för att kunna jämföra och utvärdera hur bra olika länder möter pensionärers behov. 
valmöjligheter och viktigast av allt: att du förstår hur mycket risk du kan ta. Det är då du kan gå från att blott pensionsspara till att investera i din framtid." 

Topp 10:
1. Norge  86 %
2. Schweiz  84 %
3. Island  80 %
4. New Zeeland  80 %
5. Sverige  79 %
6. Australien  78 %
7. Tyskland  78 %
8. Nederländerna 78 %
9. Österrike  77 %
10. Kanada  77 %
KÄLLA: 2016 NATIXIS GLOBAL RETIREMENT INDEX.

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019