Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sören blev fri från alkoholen

Ola Karlman | 22 sep , 2016
Under år som blev till decennier var det arbete, alkohol och motorcyklar som betydde mest. Men en dag blev Sören ”Swede” Samuelsson plötsligt medveten om sin synd. Han kom till Jesus som ögonblickligen visade honom världen genom nya ögon. – Allt blev så ljust och klart, säger han.

Soren_blev_fri_fran_alkoholen
Året var 1971 och den då 24 år unge Sören Samuelsson hade tröttnat på tillvaron hemma i Sverige. Arbetsglädjen hade blivit till arbetsnarkomani och alkoholen flödade. Då han dessutom fått rykte om sig att vara bråkig tyckte han att det var läge för en förändring i livet.

– Det var mycket härjande. Är man en känd slagskämpe kommer det alltid fram folk och muckar gräl. Jag blev trött på det och åkte till Amerika för att börja om.

Förändringen kom, men inte till det bättre. Det blev i stället än värre. Att arbeta hårt, till och med när man är så sjuk att man borde stanna kvar i sängen, har alltid varit en naturlig del av Sörens liv och alkoholmissbruket tilltog.

– Jag umgicks i kretsar där man drack grogg i ställe för kaffe.

Men han trivdes ändå så bra att han ringde hem och berättade för sin mamma att han skulle bli kvar i USA. Sören bestämde sig för att leta upp en fru och en dag såg han en tjej som han bjöd upp till dans.

– Efter en månad sa hon ja och vi har nu varit gifta i 43 år.

 

Alkoholbegäret försvann

Det första förvandlande steget togs 1994. Flera vänner hade dött till följd av alkoholmissbruk och någon sa att Sören stod på listan att vandra den vägen. Han skötte jobbet klanderfritt men drack på kvällarna. Vid ett tillfälle, när han supit hårt flera dagar i följd, knäppte det till i hjärtat.

– Jag blev så rädd och hörde en röst som frågade mig vad som skulle hända med min fru och mina barn om jag dör.

Sedan minns han inget förrän han vaknade upp på lasarettet. När han börjat piggna till igen gjorde han en lika oväntad som underbar upptäckt – alkoholbegäret var borta. Sören tänkte att det måste vara Gud och kände stor glädje. Men trots undret valde han att fortsätta leva utan gemenskap med Gud.

– Men jag drack inte mer. I stället blev det mer affärer med resor över stora delar av världen.

 

”Vad är det för fel på ungarna?”

De följande sex åren gick utan att Sören kände sig intresserad av Gud. Att undvika att höra talas om kristen tro var däremot omöjligt då dottern och även hustruns son tagit emot Jesus i sina hjärtan och gärna berättade om det.

– Affärerna gick bra men jag var fortfarande en elak människa. Jag ringde hem till mamma och frågade vad det var för fel på ungarna. Hon sa att jag inte skulle vara orolig, det där med Gud skulle nog gå bort med tiden.

En kväll lyckades dottern övertala honom att följa med till en julgudstjänst. Med viss hjälp av Sörens fru, som inte var kristen men tyckte att det var dags att Sören ägnade lite mer tid åt barnen. Efteråt frågade dottern vad han tyckte om det som pastorn hade sagt.

– Men jag hade inte lyssnat.

 

Frälsta samtidigt

Ett par månader senare frågade dottern om det inte var dags för ett nytt kyrkobesök. Ännu en gång följde Sören med och nu hände det.

– När jag satt där i kyrkan och lyssnade på predikan tänkte jag: ”Om det är som han säger, då vill jag leva för dig Jesus resten av mitt liv.”

– Jag bad efter pastorn och då kom en förvandling som fick mig att nästan flyga. Jag upplevde en frid och glädje som jag aldrig känt tidigare. Tårar började strömma nedför mina kinder. Plötsligt steg jag upp till altaret och pastorn bad för mig.

När han efter en stund tittade till vänster blev allt än mer underbart.

– Där stod min fru. Vi blev frälsta samtidigt och när vi kom ut ur kyrkan den dagen såg vi att allt var så ljust och klart.

 

Fönsterputs och bibelmöte

En nyfrälst Sören kände att han ville göra något för Gud. Eftersom han drev ett framgångsrikt företag inom fönsterputsbranschen kom han på tanken att ringa pastorn och be om att få ta hand om kyrkans fönster.

Väl där blev han inbjuden på ett bibelmöte, men tackade nej då han tyckte det räckte med att ha blivit frälst. Några bibelmöten tyckte han sig inte ha tid med. Men då det även bjöds på frukost sa han ja och märkte att Bibeln var långt mer aktuell än vad han kunnat föreställa sig. Den berättar ju till och med om saker som händer i vår tid.

– Jag fortsatte gå på bibelmöten, berättar Sören.

 

Sjunger om Jesus

Åren som gått sedan Sörens relation med Jesus inleddes har bjudit honom på sköna överraskningar. Han följde med sin fru till kören i kyrkan. Körledaren sa till honom att han hade en bra röst. I dag, när Sören är ute med sin amerikanska motorcykel och berättar om Jesus, använder han inte bara talets uttryck utan framför även vacker solosång.

– Jag började sjunga 56 år gammal.

Sörens föräldrar var länge svåra att nå med budskapet om Jesus. När hans pappa bara hade dagar kvar att leva åkte Sören hem till Sverige med en bön i sitt hjärta – att han skulle få en timme ensam med sin pappa. Han blev bönhörd.

– Jag sa till honom att nu måste han bestämma sig. Han sa ja och jag läste syndarens bön. Han nickade och jag såg glädjen i hans ögon. Det var två dagar innan han somnade in.

 

Förlorade välsignelser

En dryg vecka senare bad han om att få en timme ensam även med sin mamma. Ännu en gång kom bönesvaret.

– Jag frågade om hon vill se pappa igen. Vi bad när jag körde bil och jag sa att om du menar det här i ditt hjärta är du frälst nu.

Sören menar att det är så viktigt att alla som tror är villiga att vara en del i arbetet med att göra Jesus känd. Att vårda sin tro genom att vara i bön varje dag och göra sig redo.

– Då kommer styrkan. Man är frälst men förlorar välsignelser om man behåller det för sig själv. Det är inte vårt jobb att frälsa, det kan bara Gud göra. Men vi kan så frö och vattna. Det är fantastiskt att få vara med om att leda människor fram till Jesus.

OLA KARLMAN

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.