Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marscher mot BB-krisen på 15 platser

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
Marscher_mot_BB_krisen_pa_15_platser
”Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt, kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och vissa hänvisas till sjukhus i andra städer” skrev arrangörerna på sin facebook-sida.
I Uppsala tågade hundratals människor för en jämlik och rättvis förlossningsvård. I Uppsala har Akademiska sjukhuset under våren flugit kvinnor till Åbo för att föda barn. I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
– Det måste till en förändring, därför att det här är inte något nytt, så här har det varit till och från i Sverige i flera år. Sveriges kvinnor och Sveriges blivande små bebisar förtjänar mer, bättre ersättning, bättre långsiktighet för förlossningsvården i Sverige, sade hon till SVT Uppsala.
– Lösningen tror jag är bättre resurser, men vi måste också förbättra arbetssituationen för
medveten om de risker man har varit med om på grund av att det har varit för små marginaler i förlossningsvården.

Karlskoga stängt

I Enköping marscherade närmare 100 personer för fler platser på BB. Även i Vilhelmina hölls en demonstration. Vilhelminas BB lade ner redan 1991 och invånarna har sedan dess varit hänvisade till Lycksele BB.
I Örebro samlades nära 200 vuxna och lika många barn vid Slottsparken för att protestera mot nedskärningar inom förlossning och eftervård i allmänhet och mot sommarstängningen av Karlskoga BB i synnerhet, skrev Nerikes Allehanda.
Även i Kalmar demonstrerades mot förlossningskrisen.
– Idén började i Stockholm. Jag vet att det är en pressad situation i Kalmar just nu, och då kände jag att Kalmar borde vara med, sade Elin Johansson, arrangör för BB-marschen i Kalmar, till 24Kalmar.

Transporteras till Varberg

Bortemot 500 personer gick i demonstrationståget i Göteborg, från Slottsskogen till Järntorget, för att uppmärksamma behovet av en bättre och tryggare förlossningsvård.
För drygt en vecka sedan fanns inte en enda ledig förlossningsplats i Västsverige förutom några platser i Varberg, rapporterade Sveriges Radio Väst.
– Ilska är en av mina många känslor inför vården, säger vice ordförande för Barnmorskeförbundet Marianne Weichselbraun. 
– Jag är väldigt mån om att de födande ska ha det så bra som det någonsin går. Det borde vara ett rimligt krav 2017.
Bakom protesterna står organisationen födelsevrålet.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ebba-4┬®_0224-1024x683
I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: KD
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.