Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marscher mot BB-krisen på 15 platser

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
Marscher_mot_BB_krisen_pa_15_platser
”Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt, kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och vissa hänvisas till sjukhus i andra städer” skrev arrangörerna på sin facebook-sida.
I Uppsala tågade hundratals människor för en jämlik och rättvis förlossningsvård. I Uppsala har Akademiska sjukhuset under våren flugit kvinnor till Åbo för att föda barn. I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
– Det måste till en förändring, därför att det här är inte något nytt, så här har det varit till och från i Sverige i flera år. Sveriges kvinnor och Sveriges blivande små bebisar förtjänar mer, bättre ersättning, bättre långsiktighet för förlossningsvården i Sverige, sade hon till SVT Uppsala.
– Lösningen tror jag är bättre resurser, men vi måste också förbättra arbetssituationen för
medveten om de risker man har varit med om på grund av att det har varit för små marginaler i förlossningsvården.

Karlskoga stängt

I Enköping marscherade närmare 100 personer för fler platser på BB. Även i Vilhelmina hölls en demonstration. Vilhelminas BB lade ner redan 1991 och invånarna har sedan dess varit hänvisade till Lycksele BB.
I Örebro samlades nära 200 vuxna och lika många barn vid Slottsparken för att protestera mot nedskärningar inom förlossning och eftervård i allmänhet och mot sommarstängningen av Karlskoga BB i synnerhet, skrev Nerikes Allehanda.
Även i Kalmar demonstrerades mot förlossningskrisen.
– Idén började i Stockholm. Jag vet att det är en pressad situation i Kalmar just nu, och då kände jag att Kalmar borde vara med, sade Elin Johansson, arrangör för BB-marschen i Kalmar, till 24Kalmar.

Transporteras till Varberg

Bortemot 500 personer gick i demonstrationståget i Göteborg, från Slottsskogen till Järntorget, för att uppmärksamma behovet av en bättre och tryggare förlossningsvård.
För drygt en vecka sedan fanns inte en enda ledig förlossningsplats i Västsverige förutom några platser i Varberg, rapporterade Sveriges Radio Väst.
– Ilska är en av mina många känslor inför vården, säger vice ordförande för Barnmorskeförbundet Marianne Weichselbraun. 
– Jag är väldigt mån om att de födande ska ha det så bra som det någonsin går. Det borde vara ett rimligt krav 2017.
Bakom protesterna står organisationen födelsevrålet.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ebba-4┬®_0224-1024x683
I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: KD
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.