Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marscher mot BB-krisen på 15 platser

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
Marscher_mot_BB_krisen_pa_15_platser
”Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt, kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och vissa hänvisas till sjukhus i andra städer” skrev arrangörerna på sin facebook-sida.
I Uppsala tågade hundratals människor för en jämlik och rättvis förlossningsvård. I Uppsala har Akademiska sjukhuset under våren flugit kvinnor till Åbo för att föda barn. I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
– Det måste till en förändring, därför att det här är inte något nytt, så här har det varit till och från i Sverige i flera år. Sveriges kvinnor och Sveriges blivande små bebisar förtjänar mer, bättre ersättning, bättre långsiktighet för förlossningsvården i Sverige, sade hon till SVT Uppsala.
– Lösningen tror jag är bättre resurser, men vi måste också förbättra arbetssituationen för
medveten om de risker man har varit med om på grund av att det har varit för små marginaler i förlossningsvården.

Karlskoga stängt

I Enköping marscherade närmare 100 personer för fler platser på BB. Även i Vilhelmina hölls en demonstration. Vilhelminas BB lade ner redan 1991 och invånarna har sedan dess varit hänvisade till Lycksele BB.
I Örebro samlades nära 200 vuxna och lika många barn vid Slottsparken för att protestera mot nedskärningar inom förlossning och eftervård i allmänhet och mot sommarstängningen av Karlskoga BB i synnerhet, skrev Nerikes Allehanda.
Även i Kalmar demonstrerades mot förlossningskrisen.
– Idén började i Stockholm. Jag vet att det är en pressad situation i Kalmar just nu, och då kände jag att Kalmar borde vara med, sade Elin Johansson, arrangör för BB-marschen i Kalmar, till 24Kalmar.

Transporteras till Varberg

Bortemot 500 personer gick i demonstrationståget i Göteborg, från Slottsskogen till Järntorget, för att uppmärksamma behovet av en bättre och tryggare förlossningsvård.
För drygt en vecka sedan fanns inte en enda ledig förlossningsplats i Västsverige förutom några platser i Varberg, rapporterade Sveriges Radio Väst.
– Ilska är en av mina många känslor inför vården, säger vice ordförande för Barnmorskeförbundet Marianne Weichselbraun. 
– Jag är väldigt mån om att de födande ska ha det så bra som det någonsin går. Det borde vara ett rimligt krav 2017.
Bakom protesterna står organisationen födelsevrålet.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ebba-4┬®_0224-1024x683
I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: KD
 
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.