Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Marscher mot BB-krisen på 15 platser

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
Marscher_mot_BB_krisen_pa_15_platser
”Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt, kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och vissa hänvisas till sjukhus i andra städer” skrev arrangörerna på sin facebook-sida.
I Uppsala tågade hundratals människor för en jämlik och rättvis förlossningsvård. I Uppsala har Akademiska sjukhuset under våren flugit kvinnor till Åbo för att föda barn. I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
– Det måste till en förändring, därför att det här är inte något nytt, så här har det varit till och från i Sverige i flera år. Sveriges kvinnor och Sveriges blivande små bebisar förtjänar mer, bättre ersättning, bättre långsiktighet för förlossningsvården i Sverige, sade hon till SVT Uppsala.
– Lösningen tror jag är bättre resurser, men vi måste också förbättra arbetssituationen för
medveten om de risker man har varit med om på grund av att det har varit för små marginaler i förlossningsvården.

Karlskoga stängt

I Enköping marscherade närmare 100 personer för fler platser på BB. Även i Vilhelmina hölls en demonstration. Vilhelminas BB lade ner redan 1991 och invånarna har sedan dess varit hänvisade till Lycksele BB.
I Örebro samlades nära 200 vuxna och lika många barn vid Slottsparken för att protestera mot nedskärningar inom förlossning och eftervård i allmänhet och mot sommarstängningen av Karlskoga BB i synnerhet, skrev Nerikes Allehanda.
Även i Kalmar demonstrerades mot förlossningskrisen.
– Idén började i Stockholm. Jag vet att det är en pressad situation i Kalmar just nu, och då kände jag att Kalmar borde vara med, sade Elin Johansson, arrangör för BB-marschen i Kalmar, till 24Kalmar.

Transporteras till Varberg

Bortemot 500 personer gick i demonstrationståget i Göteborg, från Slottsskogen till Järntorget, för att uppmärksamma behovet av en bättre och tryggare förlossningsvård.
För drygt en vecka sedan fanns inte en enda ledig förlossningsplats i Västsverige förutom några platser i Varberg, rapporterade Sveriges Radio Väst.
– Ilska är en av mina många känslor inför vården, säger vice ordförande för Barnmorskeförbundet Marianne Weichselbraun. 
– Jag är väldigt mån om att de födande ska ha det så bra som det någonsin går. Det borde vara ett rimligt krav 2017.
Bakom protesterna står organisationen födelsevrålet.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ebba-4┬®_0224-1024x683
I demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: KD
 
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.