Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD:s valberedning petar Adaktusson

Ruben Agnsarsson | 07 sep , 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
KDs_valberedning_petar_Adaktusson
Chatrine Pålsson Ahlgren, valberedningens ordförande, menar att en helhetsbedömning ligger bakom deras förslag.
– Man kan säga så här, vi har gjort en helhetsbedömning som går ut på att ett omval av det presidium som var tänkt att sitta fram till valet 2018 är bäst för partiet, säger hon till Inblick.
– Sedan är ju Lars Adaktusson en otroligt duktig politiker, men en helhetsbedömning har gjort att vi lagt fram detta förslag. Utifrån samma resonemang har vi även föreslagit Lars Adaktusson som ordinarie ledamot för partistyrelsen.

Adaktusson petades av Jakob Forssmed i mars 2015 när valberedningen lade fram sitt slutliga förslag till partiledning?
– Det är ingen som har petat någon från en post. Redan då var vi eniga om det förslag som lades fram.

Men Adaktusson förekom ju på ett förslag som sedan drogs tillbaka efter påtryckningar från Forssmed.
– Vi har haft olika förslag, det har vi haft nu också. När det blev justerat så är vi eniga.

Enligt Inizio tycker 26 procent av kristdemokraterna att Lars Adaktusson företräder partiet bäst, tre gånger fler än de som föredrar Jakob Forssmed. Varför tar ni inte tillvara på den popularitet som Adaktusson har inom partiet?
– Vi tycker att vi tar vara på det genom att han får en plats i partistyrelsen och samtidigt låter det laget som jobbar fortsätta. Det är en avvägning som vi har gjort. Sedan är det rikstinget som fattar beslut. Det här är ett enigt förslag.
– Vi har även andra kriterier, bland annat en intern nominering. Vi har lagt det förslag som vi tror är bäst för partiet.

Är de interna nomineringarna offentliga och hur kom i så fall Lars Adaktusson i dem?
– Nej, vi har inte gått ut med det offentligt. Lars har bra nomineringar, men jag vill inte gå in på interna diskussioner så.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.