Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD:s valberedning petar Adaktusson

Ruben Agnsarsson | 07 sep , 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
KDs_valberedning_petar_Adaktusson
Chatrine Pålsson Ahlgren, valberedningens ordförande, menar att en helhetsbedömning ligger bakom deras förslag.
– Man kan säga så här, vi har gjort en helhetsbedömning som går ut på att ett omval av det presidium som var tänkt att sitta fram till valet 2018 är bäst för partiet, säger hon till Inblick.
– Sedan är ju Lars Adaktusson en otroligt duktig politiker, men en helhetsbedömning har gjort att vi lagt fram detta förslag. Utifrån samma resonemang har vi även föreslagit Lars Adaktusson som ordinarie ledamot för partistyrelsen.

Adaktusson petades av Jakob Forssmed i mars 2015 när valberedningen lade fram sitt slutliga förslag till partiledning?
– Det är ingen som har petat någon från en post. Redan då var vi eniga om det förslag som lades fram.

Men Adaktusson förekom ju på ett förslag som sedan drogs tillbaka efter påtryckningar från Forssmed.
– Vi har haft olika förslag, det har vi haft nu också. När det blev justerat så är vi eniga.

Enligt Inizio tycker 26 procent av kristdemokraterna att Lars Adaktusson företräder partiet bäst, tre gånger fler än de som föredrar Jakob Forssmed. Varför tar ni inte tillvara på den popularitet som Adaktusson har inom partiet?
– Vi tycker att vi tar vara på det genom att han får en plats i partistyrelsen och samtidigt låter det laget som jobbar fortsätta. Det är en avvägning som vi har gjort. Sedan är det rikstinget som fattar beslut. Det här är ett enigt förslag.
– Vi har även andra kriterier, bland annat en intern nominering. Vi har lagt det förslag som vi tror är bäst för partiet.

Är de interna nomineringarna offentliga och hur kom i så fall Lars Adaktusson i dem?
– Nej, vi har inte gått ut med det offentligt. Lars har bra nomineringar, men jag vill inte gå in på interna diskussioner så.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.