Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD:s valberedning petar Adaktusson

Ruben Agnsarsson | 07 sep , 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
KDs_valberedning_petar_Adaktusson
Chatrine Pålsson Ahlgren, valberedningens ordförande, menar att en helhetsbedömning ligger bakom deras förslag.
– Man kan säga så här, vi har gjort en helhetsbedömning som går ut på att ett omval av det presidium som var tänkt att sitta fram till valet 2018 är bäst för partiet, säger hon till Inblick.
– Sedan är ju Lars Adaktusson en otroligt duktig politiker, men en helhetsbedömning har gjort att vi lagt fram detta förslag. Utifrån samma resonemang har vi även föreslagit Lars Adaktusson som ordinarie ledamot för partistyrelsen.

Adaktusson petades av Jakob Forssmed i mars 2015 när valberedningen lade fram sitt slutliga förslag till partiledning?
– Det är ingen som har petat någon från en post. Redan då var vi eniga om det förslag som lades fram.

Men Adaktusson förekom ju på ett förslag som sedan drogs tillbaka efter påtryckningar från Forssmed.
– Vi har haft olika förslag, det har vi haft nu också. När det blev justerat så är vi eniga.

Enligt Inizio tycker 26 procent av kristdemokraterna att Lars Adaktusson företräder partiet bäst, tre gånger fler än de som föredrar Jakob Forssmed. Varför tar ni inte tillvara på den popularitet som Adaktusson har inom partiet?
– Vi tycker att vi tar vara på det genom att han får en plats i partistyrelsen och samtidigt låter det laget som jobbar fortsätta. Det är en avvägning som vi har gjort. Sedan är det rikstinget som fattar beslut. Det här är ett enigt förslag.
– Vi har även andra kriterier, bland annat en intern nominering. Vi har lagt det förslag som vi tror är bäst för partiet.

Är de interna nomineringarna offentliga och hur kom i så fall Lars Adaktusson i dem?
– Nej, vi har inte gått ut med det offentligt. Lars har bra nomineringar, men jag vill inte gå in på interna diskussioner så.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.