Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Smita från fängelsestraffet – en växande trend

Göran Jacobson | 14 sep , 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
Smita_fran_fangelsestraffet_en_vaxande_trend
Det är Dagens Eko på Sveriges Radio som rapporterar om att allt fler personer smiter från sina fängelsestraff. Vid straff som är kortare än ett år behöver den dömde nämligen hålla sig undan i fem år för att straffet ska preskriberas.
Straff som är längre än så har längre preskribtionstid. Preskribtionstiden för grovt rån, som resulterar i fleråriga fängelsestraff, är 15 år.
Förra året preskriberades fängelsestraffen för 100 dömda personer. Bara under de senaste tre åren har fler än 300 personer fått sina straff preskriberade på detta sätt.

”Mycket olycklig utveckling”

– Det är en mycket olycklig utveckling, speciellt som det inte är jämlikt då vissa har större möjligheter än andra att kunna hålla sig undan utomlands medan andra inte kan det, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och numera förbundsordförande för Brottsofferjouren.
En person som döms till fängelse är skyldig att infinna sig på angiven anstalt när vederbörande har fått en skriftlig kallelse från Kriminalvården.

Kritisk

I de fall personen inte dyker upp ska polisen hämta honom eller henne, men fler och fler upptäcker möjligheten att hålla sig undan tillräckligt länge för att på så sätt få fängelsestraffet preskriberat, enligt Dagens Eko. Detta är något som Sven-Erik Alhem är mycket kritisk emot.
– Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger Sven-Erik Alhem.
Problemet, enligt honom, är att när vetskapen sprids om att det faktiskt går att undvika ett fängelsestraff genom att helt enkelt inte infinna sig när det är dags så kommer antalet som smiter undan att öka.
– Det är alldeles för lätt att kunna smita undan när domstolen har utdömt påföljden för ett brott som är begånget. Då är det mycket bättre att avskaffa regeln om att ett brott preskriberas efter si och så många år.

Vissa undantag

Enligt den förre överåklagaren finns det dock vissa undantag från denna regel. Exempelvis om det visar sig att den dömde av olika anledningar inte har kunnat inställa sig på anstalten för att börja avtjäna sitt straff.
– Om det handlar om mindre allvarliga brott så kan jag ha en viss förståelse för att man håller sig undan och inväntar att brottet preskriberas.
– En annan anledning kan vara att personen ifråga helt oförskyllt har blivit bortförd mot sin egen vilja. Men annars anser jag att ett av domstolen utdömt straff ska avtjänas.
Preskribtionstiden för grövre brott såsom mord är redan avskaffad sedan flera år. En av de huvudsakliga anledningarna till det var att Palmemordet fortfarande var olöst och därmed riskerade att bli preskriberat.
– Men för andra typer av brott så hänger den här regeln fortfarande kvar, vilket jag tycker är alldeles fel, säger Sven-Erik Alhem.

Denho Acar

En av de mer ökända förbrytarna som under lång tid har lyckats hålla sig undan ett utdömt fängelsestraff i Sverige är gangsterledaren Denho ”Djingis Khan” Acar, grundare och ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters (OG) i Göteborg.
Acar har sedan 2007 uppehållit sig i Marmaris i sitt hemland Turkiet, för att undvika ett straff för anlagd mordbrand mot ett café i Göteborg. Eftersom han är turkisk medborgare kan han enligt rådande utlämningsregler inte utvisas därifrån.
I augusti 2008 återkallades Denho Acars permanenta uppehållstillstånd i Sverige på grund av att han inte längre anses vara bosatt i landet.

Vad är din åsikt om fallet Denho Acar?
– Jag vill av princip inte uttala mig i enskilda fall, som detta. Men min grundläggande hållning är att en dömd brottsling ska avtjäna det straff som domstolen har utmätt i fallet, säger Sven-Erik Alhem.

Arlandarånet

Ett annat mycket uppmärksammat fall är det så kallade Arlandarånet, som utfördes den 12 juli 2002. Rånartrion överföll två väktare på Arlanda flygplats och lyckades komma över 44 miljoner kronor, pengar som aldrig återfunnits.
Arlandarånet anses vara ett av de största och grövsta i modern tid. Ingen är dömd för rånet. Det preskriberades den 12 juli i år, vilket betyder att ingen kommer att dömas för brottet, även om någon skulle komma med pengarna och berätta exakt vad som hände.
Några veckor senare erkände Leo Carbona, mer känd som ”Kinesen” och en av grundarna av den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, att han utförde rånet. Carbona sitter för övrigt redan på livstid på Skänningeanstalten, dömd för anstiftan till mord.
Sven-Erik Alhem är öppet kritisk till det gängse systemet med att brott preskriberas efter en viss tid och vill att det avskaffas.
– Det vore mycket bättre och mer effektivt samt inte minst avskräckande att en dömd person har vetskapen om att han eller hon har straffet hängande över sig ända tills att personen ifråga dör, säger han.
– Då kan man inte smita iväg och hålla sig undan tillräckligt länge för att straffet ska hinna bli preskriberat, avslutar Sven-Erik Alhem
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Sven-Erik Alhem
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren.
 
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.