Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Smita från fängelsestraffet – en växande trend

Göran Jacobson | 14 sep , 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
Smita_fran_fangelsestraffet_en_vaxande_trend
Det är Dagens Eko på Sveriges Radio som rapporterar om att allt fler personer smiter från sina fängelsestraff. Vid straff som är kortare än ett år behöver den dömde nämligen hålla sig undan i fem år för att straffet ska preskriberas.
Straff som är längre än så har längre preskribtionstid. Preskribtionstiden för grovt rån, som resulterar i fleråriga fängelsestraff, är 15 år.
Förra året preskriberades fängelsestraffen för 100 dömda personer. Bara under de senaste tre åren har fler än 300 personer fått sina straff preskriberade på detta sätt.

”Mycket olycklig utveckling”

– Det är en mycket olycklig utveckling, speciellt som det inte är jämlikt då vissa har större möjligheter än andra att kunna hålla sig undan utomlands medan andra inte kan det, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och numera förbundsordförande för Brottsofferjouren.
En person som döms till fängelse är skyldig att infinna sig på angiven anstalt när vederbörande har fått en skriftlig kallelse från Kriminalvården.

Kritisk

I de fall personen inte dyker upp ska polisen hämta honom eller henne, men fler och fler upptäcker möjligheten att hålla sig undan tillräckligt länge för att på så sätt få fängelsestraffet preskriberat, enligt Dagens Eko. Detta är något som Sven-Erik Alhem är mycket kritisk emot.
– Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger Sven-Erik Alhem.
Problemet, enligt honom, är att när vetskapen sprids om att det faktiskt går att undvika ett fängelsestraff genom att helt enkelt inte infinna sig när det är dags så kommer antalet som smiter undan att öka.
– Det är alldeles för lätt att kunna smita undan när domstolen har utdömt påföljden för ett brott som är begånget. Då är det mycket bättre att avskaffa regeln om att ett brott preskriberas efter si och så många år.

Vissa undantag

Enligt den förre överåklagaren finns det dock vissa undantag från denna regel. Exempelvis om det visar sig att den dömde av olika anledningar inte har kunnat inställa sig på anstalten för att börja avtjäna sitt straff.
– Om det handlar om mindre allvarliga brott så kan jag ha en viss förståelse för att man håller sig undan och inväntar att brottet preskriberas.
– En annan anledning kan vara att personen ifråga helt oförskyllt har blivit bortförd mot sin egen vilja. Men annars anser jag att ett av domstolen utdömt straff ska avtjänas.
Preskribtionstiden för grövre brott såsom mord är redan avskaffad sedan flera år. En av de huvudsakliga anledningarna till det var att Palmemordet fortfarande var olöst och därmed riskerade att bli preskriberat.
– Men för andra typer av brott så hänger den här regeln fortfarande kvar, vilket jag tycker är alldeles fel, säger Sven-Erik Alhem.

Denho Acar

En av de mer ökända förbrytarna som under lång tid har lyckats hålla sig undan ett utdömt fängelsestraff i Sverige är gangsterledaren Denho ”Djingis Khan” Acar, grundare och ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters (OG) i Göteborg.
Acar har sedan 2007 uppehållit sig i Marmaris i sitt hemland Turkiet, för att undvika ett straff för anlagd mordbrand mot ett café i Göteborg. Eftersom han är turkisk medborgare kan han enligt rådande utlämningsregler inte utvisas därifrån.
I augusti 2008 återkallades Denho Acars permanenta uppehållstillstånd i Sverige på grund av att han inte längre anses vara bosatt i landet.

Vad är din åsikt om fallet Denho Acar?
– Jag vill av princip inte uttala mig i enskilda fall, som detta. Men min grundläggande hållning är att en dömd brottsling ska avtjäna det straff som domstolen har utmätt i fallet, säger Sven-Erik Alhem.

Arlandarånet

Ett annat mycket uppmärksammat fall är det så kallade Arlandarånet, som utfördes den 12 juli 2002. Rånartrion överföll två väktare på Arlanda flygplats och lyckades komma över 44 miljoner kronor, pengar som aldrig återfunnits.
Arlandarånet anses vara ett av de största och grövsta i modern tid. Ingen är dömd för rånet. Det preskriberades den 12 juli i år, vilket betyder att ingen kommer att dömas för brottet, även om någon skulle komma med pengarna och berätta exakt vad som hände.
Några veckor senare erkände Leo Carbona, mer känd som ”Kinesen” och en av grundarna av den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, att han utförde rånet. Carbona sitter för övrigt redan på livstid på Skänningeanstalten, dömd för anstiftan till mord.
Sven-Erik Alhem är öppet kritisk till det gängse systemet med att brott preskriberas efter en viss tid och vill att det avskaffas.
– Det vore mycket bättre och mer effektivt samt inte minst avskräckande att en dömd person har vetskapen om att han eller hon har straffet hängande över sig ända tills att personen ifråga dör, säger han.
– Då kan man inte smita iväg och hålla sig undan tillräckligt länge för att straffet ska hinna bli preskriberat, avslutar Sven-Erik Alhem
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Sven-Erik Alhem
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren.
 
 
eBlick
jamforelsen_ar_helt_barock
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
eBlick
sep 07, 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
eBlick
aug 31, 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
eBlick
aug 31, 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
eBlick
aug 24, 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
eBlick
aug 24, 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Diana Paducah Abrahamsson | 23 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 13 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 07 sep, 2017
Ruben Agnarsson | 04 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 29 aug, 2017
Bength Gustafson | 18 aug, 2017
Ruben Agnarsson | 08 aug, 2017
Bength Gustafson | 31 jul, 2017
Bength Gustafson | 21 jun, 2017