Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Smita från fängelsestraffet – en växande trend

Göran Jacobson | 14 sep , 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
Smita_fran_fangelsestraffet_en_vaxande_trend
Det är Dagens Eko på Sveriges Radio som rapporterar om att allt fler personer smiter från sina fängelsestraff. Vid straff som är kortare än ett år behöver den dömde nämligen hålla sig undan i fem år för att straffet ska preskriberas.
Straff som är längre än så har längre preskribtionstid. Preskribtionstiden för grovt rån, som resulterar i fleråriga fängelsestraff, är 15 år.
Förra året preskriberades fängelsestraffen för 100 dömda personer. Bara under de senaste tre åren har fler än 300 personer fått sina straff preskriberade på detta sätt.

”Mycket olycklig utveckling”

– Det är en mycket olycklig utveckling, speciellt som det inte är jämlikt då vissa har större möjligheter än andra att kunna hålla sig undan utomlands medan andra inte kan det, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och numera förbundsordförande för Brottsofferjouren.
En person som döms till fängelse är skyldig att infinna sig på angiven anstalt när vederbörande har fått en skriftlig kallelse från Kriminalvården.

Kritisk

I de fall personen inte dyker upp ska polisen hämta honom eller henne, men fler och fler upptäcker möjligheten att hålla sig undan tillräckligt länge för att på så sätt få fängelsestraffet preskriberat, enligt Dagens Eko. Detta är något som Sven-Erik Alhem är mycket kritisk emot.
– Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger Sven-Erik Alhem.
Problemet, enligt honom, är att när vetskapen sprids om att det faktiskt går att undvika ett fängelsestraff genom att helt enkelt inte infinna sig när det är dags så kommer antalet som smiter undan att öka.
– Det är alldeles för lätt att kunna smita undan när domstolen har utdömt påföljden för ett brott som är begånget. Då är det mycket bättre att avskaffa regeln om att ett brott preskriberas efter si och så många år.

Vissa undantag

Enligt den förre överåklagaren finns det dock vissa undantag från denna regel. Exempelvis om det visar sig att den dömde av olika anledningar inte har kunnat inställa sig på anstalten för att börja avtjäna sitt straff.
– Om det handlar om mindre allvarliga brott så kan jag ha en viss förståelse för att man håller sig undan och inväntar att brottet preskriberas.
– En annan anledning kan vara att personen ifråga helt oförskyllt har blivit bortförd mot sin egen vilja. Men annars anser jag att ett av domstolen utdömt straff ska avtjänas.
Preskribtionstiden för grövre brott såsom mord är redan avskaffad sedan flera år. En av de huvudsakliga anledningarna till det var att Palmemordet fortfarande var olöst och därmed riskerade att bli preskriberat.
– Men för andra typer av brott så hänger den här regeln fortfarande kvar, vilket jag tycker är alldeles fel, säger Sven-Erik Alhem.

Denho Acar

En av de mer ökända förbrytarna som under lång tid har lyckats hålla sig undan ett utdömt fängelsestraff i Sverige är gangsterledaren Denho ”Djingis Khan” Acar, grundare och ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters (OG) i Göteborg.
Acar har sedan 2007 uppehållit sig i Marmaris i sitt hemland Turkiet, för att undvika ett straff för anlagd mordbrand mot ett café i Göteborg. Eftersom han är turkisk medborgare kan han enligt rådande utlämningsregler inte utvisas därifrån.
I augusti 2008 återkallades Denho Acars permanenta uppehållstillstånd i Sverige på grund av att han inte längre anses vara bosatt i landet.

Vad är din åsikt om fallet Denho Acar?
– Jag vill av princip inte uttala mig i enskilda fall, som detta. Men min grundläggande hållning är att en dömd brottsling ska avtjäna det straff som domstolen har utmätt i fallet, säger Sven-Erik Alhem.

Arlandarånet

Ett annat mycket uppmärksammat fall är det så kallade Arlandarånet, som utfördes den 12 juli 2002. Rånartrion överföll två väktare på Arlanda flygplats och lyckades komma över 44 miljoner kronor, pengar som aldrig återfunnits.
Arlandarånet anses vara ett av de största och grövsta i modern tid. Ingen är dömd för rånet. Det preskriberades den 12 juli i år, vilket betyder att ingen kommer att dömas för brottet, även om någon skulle komma med pengarna och berätta exakt vad som hände.
Några veckor senare erkände Leo Carbona, mer känd som ”Kinesen” och en av grundarna av den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, att han utförde rånet. Carbona sitter för övrigt redan på livstid på Skänningeanstalten, dömd för anstiftan till mord.
Sven-Erik Alhem är öppet kritisk till det gängse systemet med att brott preskriberas efter en viss tid och vill att det avskaffas.
– Det vore mycket bättre och mer effektivt samt inte minst avskräckande att en dömd person har vetskapen om att han eller hon har straffet hängande över sig ända tills att personen ifråga dör, säger han.
– Då kan man inte smita iväg och hålla sig undan tillräckligt länge för att straffet ska hinna bli preskriberat, avslutar Sven-Erik Alhem
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Sven-Erik Alhem
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren.
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.