Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Smita från fängelsestraffet – en växande trend

Göran Jacobson | 14 sep , 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
Smita_fran_fangelsestraffet_en_vaxande_trend
Det är Dagens Eko på Sveriges Radio som rapporterar om att allt fler personer smiter från sina fängelsestraff. Vid straff som är kortare än ett år behöver den dömde nämligen hålla sig undan i fem år för att straffet ska preskriberas.
Straff som är längre än så har längre preskribtionstid. Preskribtionstiden för grovt rån, som resulterar i fleråriga fängelsestraff, är 15 år.
Förra året preskriberades fängelsestraffen för 100 dömda personer. Bara under de senaste tre åren har fler än 300 personer fått sina straff preskriberade på detta sätt.

”Mycket olycklig utveckling”

– Det är en mycket olycklig utveckling, speciellt som det inte är jämlikt då vissa har större möjligheter än andra att kunna hålla sig undan utomlands medan andra inte kan det, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och numera förbundsordförande för Brottsofferjouren.
En person som döms till fängelse är skyldig att infinna sig på angiven anstalt när vederbörande har fått en skriftlig kallelse från Kriminalvården.

Kritisk

I de fall personen inte dyker upp ska polisen hämta honom eller henne, men fler och fler upptäcker möjligheten att hålla sig undan tillräckligt länge för att på så sätt få fängelsestraffet preskriberat, enligt Dagens Eko. Detta är något som Sven-Erik Alhem är mycket kritisk emot.
– Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger Sven-Erik Alhem.
Problemet, enligt honom, är att när vetskapen sprids om att det faktiskt går att undvika ett fängelsestraff genom att helt enkelt inte infinna sig när det är dags så kommer antalet som smiter undan att öka.
– Det är alldeles för lätt att kunna smita undan när domstolen har utdömt påföljden för ett brott som är begånget. Då är det mycket bättre att avskaffa regeln om att ett brott preskriberas efter si och så många år.

Vissa undantag

Enligt den förre överåklagaren finns det dock vissa undantag från denna regel. Exempelvis om det visar sig att den dömde av olika anledningar inte har kunnat inställa sig på anstalten för att börja avtjäna sitt straff.
– Om det handlar om mindre allvarliga brott så kan jag ha en viss förståelse för att man håller sig undan och inväntar att brottet preskriberas.
– En annan anledning kan vara att personen ifråga helt oförskyllt har blivit bortförd mot sin egen vilja. Men annars anser jag att ett av domstolen utdömt straff ska avtjänas.
Preskribtionstiden för grövre brott såsom mord är redan avskaffad sedan flera år. En av de huvudsakliga anledningarna till det var att Palmemordet fortfarande var olöst och därmed riskerade att bli preskriberat.
– Men för andra typer av brott så hänger den här regeln fortfarande kvar, vilket jag tycker är alldeles fel, säger Sven-Erik Alhem.

Denho Acar

En av de mer ökända förbrytarna som under lång tid har lyckats hålla sig undan ett utdömt fängelsestraff i Sverige är gangsterledaren Denho ”Djingis Khan” Acar, grundare och ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters (OG) i Göteborg.
Acar har sedan 2007 uppehållit sig i Marmaris i sitt hemland Turkiet, för att undvika ett straff för anlagd mordbrand mot ett café i Göteborg. Eftersom han är turkisk medborgare kan han enligt rådande utlämningsregler inte utvisas därifrån.
I augusti 2008 återkallades Denho Acars permanenta uppehållstillstånd i Sverige på grund av att han inte längre anses vara bosatt i landet.

Vad är din åsikt om fallet Denho Acar?
– Jag vill av princip inte uttala mig i enskilda fall, som detta. Men min grundläggande hållning är att en dömd brottsling ska avtjäna det straff som domstolen har utmätt i fallet, säger Sven-Erik Alhem.

Arlandarånet

Ett annat mycket uppmärksammat fall är det så kallade Arlandarånet, som utfördes den 12 juli 2002. Rånartrion överföll två väktare på Arlanda flygplats och lyckades komma över 44 miljoner kronor, pengar som aldrig återfunnits.
Arlandarånet anses vara ett av de största och grövsta i modern tid. Ingen är dömd för rånet. Det preskriberades den 12 juli i år, vilket betyder att ingen kommer att dömas för brottet, även om någon skulle komma med pengarna och berätta exakt vad som hände.
Några veckor senare erkände Leo Carbona, mer känd som ”Kinesen” och en av grundarna av den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, att han utförde rånet. Carbona sitter för övrigt redan på livstid på Skänningeanstalten, dömd för anstiftan till mord.
Sven-Erik Alhem är öppet kritisk till det gängse systemet med att brott preskriberas efter en viss tid och vill att det avskaffas.
– Det vore mycket bättre och mer effektivt samt inte minst avskräckande att en dömd person har vetskapen om att han eller hon har straffet hängande över sig ända tills att personen ifråga dör, säger han.
– Då kan man inte smita iväg och hålla sig undan tillräckligt länge för att straffet ska hinna bli preskriberat, avslutar Sven-Erik Alhem
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Sven-Erik Alhem
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren.
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.