Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Smita från fängelsestraffet – en växande trend

Göran Jacobson | 14 sep , 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
Smita_fran_fangelsestraffet_en_vaxande_trend
Det är Dagens Eko på Sveriges Radio som rapporterar om att allt fler personer smiter från sina fängelsestraff. Vid straff som är kortare än ett år behöver den dömde nämligen hålla sig undan i fem år för att straffet ska preskriberas.
Straff som är längre än så har längre preskribtionstid. Preskribtionstiden för grovt rån, som resulterar i fleråriga fängelsestraff, är 15 år.
Förra året preskriberades fängelsestraffen för 100 dömda personer. Bara under de senaste tre åren har fler än 300 personer fått sina straff preskriberade på detta sätt.

”Mycket olycklig utveckling”

– Det är en mycket olycklig utveckling, speciellt som det inte är jämlikt då vissa har större möjligheter än andra att kunna hålla sig undan utomlands medan andra inte kan det, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och numera förbundsordförande för Brottsofferjouren.
En person som döms till fängelse är skyldig att infinna sig på angiven anstalt när vederbörande har fått en skriftlig kallelse från Kriminalvården.

Kritisk

I de fall personen inte dyker upp ska polisen hämta honom eller henne, men fler och fler upptäcker möjligheten att hålla sig undan tillräckligt länge för att på så sätt få fängelsestraffet preskriberat, enligt Dagens Eko. Detta är något som Sven-Erik Alhem är mycket kritisk emot.
– Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger Sven-Erik Alhem.
Problemet, enligt honom, är att när vetskapen sprids om att det faktiskt går att undvika ett fängelsestraff genom att helt enkelt inte infinna sig när det är dags så kommer antalet som smiter undan att öka.
– Det är alldeles för lätt att kunna smita undan när domstolen har utdömt påföljden för ett brott som är begånget. Då är det mycket bättre att avskaffa regeln om att ett brott preskriberas efter si och så många år.

Vissa undantag

Enligt den förre överåklagaren finns det dock vissa undantag från denna regel. Exempelvis om det visar sig att den dömde av olika anledningar inte har kunnat inställa sig på anstalten för att börja avtjäna sitt straff.
– Om det handlar om mindre allvarliga brott så kan jag ha en viss förståelse för att man håller sig undan och inväntar att brottet preskriberas.
– En annan anledning kan vara att personen ifråga helt oförskyllt har blivit bortförd mot sin egen vilja. Men annars anser jag att ett av domstolen utdömt straff ska avtjänas.
Preskribtionstiden för grövre brott såsom mord är redan avskaffad sedan flera år. En av de huvudsakliga anledningarna till det var att Palmemordet fortfarande var olöst och därmed riskerade att bli preskriberat.
– Men för andra typer av brott så hänger den här regeln fortfarande kvar, vilket jag tycker är alldeles fel, säger Sven-Erik Alhem.

Denho Acar

En av de mer ökända förbrytarna som under lång tid har lyckats hålla sig undan ett utdömt fängelsestraff i Sverige är gangsterledaren Denho ”Djingis Khan” Acar, grundare och ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters (OG) i Göteborg.
Acar har sedan 2007 uppehållit sig i Marmaris i sitt hemland Turkiet, för att undvika ett straff för anlagd mordbrand mot ett café i Göteborg. Eftersom han är turkisk medborgare kan han enligt rådande utlämningsregler inte utvisas därifrån.
I augusti 2008 återkallades Denho Acars permanenta uppehållstillstånd i Sverige på grund av att han inte längre anses vara bosatt i landet.

Vad är din åsikt om fallet Denho Acar?
– Jag vill av princip inte uttala mig i enskilda fall, som detta. Men min grundläggande hållning är att en dömd brottsling ska avtjäna det straff som domstolen har utmätt i fallet, säger Sven-Erik Alhem.

Arlandarånet

Ett annat mycket uppmärksammat fall är det så kallade Arlandarånet, som utfördes den 12 juli 2002. Rånartrion överföll två väktare på Arlanda flygplats och lyckades komma över 44 miljoner kronor, pengar som aldrig återfunnits.
Arlandarånet anses vara ett av de största och grövsta i modern tid. Ingen är dömd för rånet. Det preskriberades den 12 juli i år, vilket betyder att ingen kommer att dömas för brottet, även om någon skulle komma med pengarna och berätta exakt vad som hände.
Några veckor senare erkände Leo Carbona, mer känd som ”Kinesen” och en av grundarna av den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, att han utförde rånet. Carbona sitter för övrigt redan på livstid på Skänningeanstalten, dömd för anstiftan till mord.
Sven-Erik Alhem är öppet kritisk till det gängse systemet med att brott preskriberas efter en viss tid och vill att det avskaffas.
– Det vore mycket bättre och mer effektivt samt inte minst avskräckande att en dömd person har vetskapen om att han eller hon har straffet hängande över sig ända tills att personen ifråga dör, säger han.
– Då kan man inte smita iväg och hålla sig undan tillräckligt länge för att straffet ska hinna bli preskriberat, avslutar Sven-Erik Alhem
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Sven-Erik Alhem
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren.
 
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.