Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Talman träffade israelisk kollega – och Abu Laila

Ruben Agnarsson | 30 nov , 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
Talman_traffade israelisk_kollega_och_Abu_Laila
En delegation från den svenska riksdagen under ledning av av talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Israel, inbjuden av Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud).
Under mötet betonade den svenska riksdagens talman att Sverige vill förbätta sina relationer med Israel. Under dagen i parlamentet träffade talmannen bland andra också ledamöter från olika partier i Knesset, oppositionsledaren Isaac Herzog och ordföranden i det parlamentariska israelisk-svenska vänskapsförbundet Eyal Ben Reuven. 

Intygade vänskap

Efter att intygat Sveriges vänskapliga inställning till Israel och bland annat lagt ned en krans vid Förintelsemuséet Yad Vashem, åkte den svenska delegationen till Ramallah där Urban Ahlin träffade parlamentariker från det lagstiftande rådet i de palestinska områdena: Nabil Shaath, Mustafa Barghouti, DFLP:s Qais Abdel-Karim (eller Abu Laila) och Walid Assaf.
DFLP:s Abu Laila är en gammal Sverige-bekant. Det var nämligen han som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären där Guillou på hemligt spionuppdrag åt KPML beordrade den BrevMoskva-trogna systerorganisation DFLP att misshandla och mordhota den svenska militära underrättelsemannen Gunnar Ekberg.
Avslöjandet av Gunnar Ekberg som militär underättelseman i och med IB-affären ledde till att Gunnar Ekberg tvingades bo i London med ändrad identitet under flera år på 1970-talet. Gunnar Ekbergs hade infiltrerat DFLP på grund av att den svenska militären hade misstankar om att den sovjetiska underrättelsetjänsten samarbetade med DFLP även i Sverige. Planen var att Ekberg skulle avslöja vilka dessa sovjetiska spioner var och vilka de samarbetade med i Sverige.
I oktober 2009 blev Jan Guillou själv avslöjad som agent för sovjetiska KGB  i slutet av 1960-talet.

115 i gisslan

Jan Guillous famösa brev skickades drygt ett år innan tre DFLP-män tog 115 israeler som gisslan i Maalot, efter att först ha ha skjutit ihjäl fem personer. Vid den efterföljande stormningen dödade gärningsmännen 22 barn och tre vuxna.
Terrordådet har vid flera tillfällen hyllats i palestinska tv-sändningar och Abu Laila hedrade så sent som den 3 juni 2012 Khaled Nazzal, som planerade dådet, i det palestinska tv-programmet ”Palestine This Morning”. Och i somras uppkallade de palestinska myndigheterna en gata i Jenin efter Khaled Nazzal.
Under mötet med Urban Ahlin kom Mustafa Barghouti enligt den oberoende palestinska nyhetsbyrån Wattan med grova anklagelser mot Israel för påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Barghouthi beskrev Israel som en apartheidregim som utfärdar rasistiska lagar mot palestinierna.
Israel har 1,5 miljoner muslimska medborgare (mestadels palestinier) som i alla avseenden har fullvärdiga medborgerliga rättigheter, medan de palestinska områdena – liksom de omgivande muslimska länderna – i princip är ”Judenrein”. Den som har ett israeliskt pass får inte ens resa in i ett muslimskt land.

Uppmuntrar terror

Barghouiti har flera gånger uppmuntrat palestinier till terrordåd mot israeler. Tre dagar innan den 21-årige Anton Lundin Pettersson den 22 oktober 2015 utförde sitt terrordåd genom att knivhugga ihjäl tre personer på en skola i Trollhättan uppmanade Barghouiti palestinier att fortsätta med de terrordåd med knivar som drabbade civila israeler. I en intervju i den libanesiska tidningen Al-Nashra Muhammad Farawneh kallade han dessa våldsdåd för ”Den tredje intifadan” och krävde att terrordåden i form av ”det folkliga motståndet” skulle fortsätta.
I samband med begravningen av  Muhannad Halabi, som i en terrorattack dödade två män och skadade en kvinna samt ett tvåårigt barn i en knivattack i oktober 2015, menade Barghouiti att just detta terrordåd var starten på den tredje intifadan.  Muhannad Halabi, likt Anton Lundin Pettersson, sköts ihjäl av polis i samband med dådet.
Den svenska S-regeringen har olika  syn på den israeliska respektive svenska polisens agerande mot Muhannad Halabi och Anton Lundin Pettersson.
– Jag vill visa min respekt för polisens insats, sade Stefan Löfvén samma dag som terrordådet i Trollhättan utfördes.
Annat lät det i riksdagen när Margot Wallström den 4 december 2105 kritiserade Israels polis.
– Israel har alltid rätt att försvara sig… men jag säger även i andra situationer att responsen inte får bli sådan att det blir fråga om utomrättsliga avrättningar, sade Wallström.

Största terrordådet

Även Walid Assaf, som deltog på mötet med Ahlin, har i palestinska medier hyllat terrorister och deras attacker. I mars 2014 invigde han en skog till minne av Abu Jihad, som planerade många spektakulära terrordåd i början av PLO:s historia. Det var Abu Jihad som planerade det största terrordådet i Israels historia i mars 1978, då resenärerna i en passagerarbuss kidnappades och 38 civila dödades.
Walid Assaf var även närvarande när Ramallahs borgmästare Laila Ghannam i februari 2012 hyllade den 17 åriga självmordsbombaren Ayyat Al-Akhras, som i mars år 2002 sprängde ihjäl sig själv och två israeler, samt skadade 28, på en livsmedelsbutik i Jerusalem. Han delade även ut ett hederspris i maj 2016 med en karta där Israel raderats och ersatts av ett palestinskt Palestina.
Sveriges nuvarande socialdemokratiska regering har valt den tysta diplomatin i relation till de övergrepp som de palestinska myndigheterna har gjort sig skyldig till, medan Israel har kritiserats öppet. I den svenska delegationen ingick även riksdagsledamöterna Marie Granlund (S) och  Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.