Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Talman träffade israelisk kollega – och Abu Laila

Ruben Agnarsson | 30 nov , 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
Talman_traffade israelisk_kollega_och_Abu_Laila
En delegation från den svenska riksdagen under ledning av av talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Israel, inbjuden av Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud).
Under mötet betonade den svenska riksdagens talman att Sverige vill förbätta sina relationer med Israel. Under dagen i parlamentet träffade talmannen bland andra också ledamöter från olika partier i Knesset, oppositionsledaren Isaac Herzog och ordföranden i det parlamentariska israelisk-svenska vänskapsförbundet Eyal Ben Reuven. 

Intygade vänskap

Efter att intygat Sveriges vänskapliga inställning till Israel och bland annat lagt ned en krans vid Förintelsemuséet Yad Vashem, åkte den svenska delegationen till Ramallah där Urban Ahlin träffade parlamentariker från det lagstiftande rådet i de palestinska områdena: Nabil Shaath, Mustafa Barghouti, DFLP:s Qais Abdel-Karim (eller Abu Laila) och Walid Assaf.
DFLP:s Abu Laila är en gammal Sverige-bekant. Det var nämligen han som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären där Guillou på hemligt spionuppdrag åt KPML beordrade den BrevMoskva-trogna systerorganisation DFLP att misshandla och mordhota den svenska militära underrättelsemannen Gunnar Ekberg.
Avslöjandet av Gunnar Ekberg som militär underättelseman i och med IB-affären ledde till att Gunnar Ekberg tvingades bo i London med ändrad identitet under flera år på 1970-talet. Gunnar Ekbergs hade infiltrerat DFLP på grund av att den svenska militären hade misstankar om att den sovjetiska underrättelsetjänsten samarbetade med DFLP även i Sverige. Planen var att Ekberg skulle avslöja vilka dessa sovjetiska spioner var och vilka de samarbetade med i Sverige.
I oktober 2009 blev Jan Guillou själv avslöjad som agent för sovjetiska KGB  i slutet av 1960-talet.

115 i gisslan

Jan Guillous famösa brev skickades drygt ett år innan tre DFLP-män tog 115 israeler som gisslan i Maalot, efter att först ha ha skjutit ihjäl fem personer. Vid den efterföljande stormningen dödade gärningsmännen 22 barn och tre vuxna.
Terrordådet har vid flera tillfällen hyllats i palestinska tv-sändningar och Abu Laila hedrade så sent som den 3 juni 2012 Khaled Nazzal, som planerade dådet, i det palestinska tv-programmet ”Palestine This Morning”. Och i somras uppkallade de palestinska myndigheterna en gata i Jenin efter Khaled Nazzal.
Under mötet med Urban Ahlin kom Mustafa Barghouti enligt den oberoende palestinska nyhetsbyrån Wattan med grova anklagelser mot Israel för påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Barghouthi beskrev Israel som en apartheidregim som utfärdar rasistiska lagar mot palestinierna.
Israel har 1,5 miljoner muslimska medborgare (mestadels palestinier) som i alla avseenden har fullvärdiga medborgerliga rättigheter, medan de palestinska områdena – liksom de omgivande muslimska länderna – i princip är ”Judenrein”. Den som har ett israeliskt pass får inte ens resa in i ett muslimskt land.

Uppmuntrar terror

Barghouiti har flera gånger uppmuntrat palestinier till terrordåd mot israeler. Tre dagar innan den 21-årige Anton Lundin Pettersson den 22 oktober 2015 utförde sitt terrordåd genom att knivhugga ihjäl tre personer på en skola i Trollhättan uppmanade Barghouiti palestinier att fortsätta med de terrordåd med knivar som drabbade civila israeler. I en intervju i den libanesiska tidningen Al-Nashra Muhammad Farawneh kallade han dessa våldsdåd för ”Den tredje intifadan” och krävde att terrordåden i form av ”det folkliga motståndet” skulle fortsätta.
I samband med begravningen av  Muhannad Halabi, som i en terrorattack dödade två män och skadade en kvinna samt ett tvåårigt barn i en knivattack i oktober 2015, menade Barghouiti att just detta terrordåd var starten på den tredje intifadan.  Muhannad Halabi, likt Anton Lundin Pettersson, sköts ihjäl av polis i samband med dådet.
Den svenska S-regeringen har olika  syn på den israeliska respektive svenska polisens agerande mot Muhannad Halabi och Anton Lundin Pettersson.
– Jag vill visa min respekt för polisens insats, sade Stefan Löfvén samma dag som terrordådet i Trollhättan utfördes.
Annat lät det i riksdagen när Margot Wallström den 4 december 2105 kritiserade Israels polis.
– Israel har alltid rätt att försvara sig… men jag säger även i andra situationer att responsen inte får bli sådan att det blir fråga om utomrättsliga avrättningar, sade Wallström.

Största terrordådet

Även Walid Assaf, som deltog på mötet med Ahlin, har i palestinska medier hyllat terrorister och deras attacker. I mars 2014 invigde han en skog till minne av Abu Jihad, som planerade många spektakulära terrordåd i början av PLO:s historia. Det var Abu Jihad som planerade det största terrordådet i Israels historia i mars 1978, då resenärerna i en passagerarbuss kidnappades och 38 civila dödades.
Walid Assaf var även närvarande när Ramallahs borgmästare Laila Ghannam i februari 2012 hyllade den 17 åriga självmordsbombaren Ayyat Al-Akhras, som i mars år 2002 sprängde ihjäl sig själv och två israeler, samt skadade 28, på en livsmedelsbutik i Jerusalem. Han delade även ut ett hederspris i maj 2016 med en karta där Israel raderats och ersatts av ett palestinskt Palestina.
Sveriges nuvarande socialdemokratiska regering har valt den tysta diplomatin i relation till de övergrepp som de palestinska myndigheterna har gjort sig skyldig till, medan Israel har kritiserats öppet. I den svenska delegationen ingick även riksdagsledamöterna Marie Granlund (S) och  Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Polisens_trygghetsavtal_hindrade_inte_polisvaldtakt
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.
eBlick
nov 30, 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
eBlick
nov 23, 2017
Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson var i Mellanöstern förra veckan och konstaterade att turismen frodas i länder som Israel och Jordanien, samtidigt som länderna mobiliserar för krig. I centrum för konflikten står Libanon – och en gemensam oro inför Irans och Hizbollahs ökade inflytande i närområdet.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.