Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Talman träffade israelisk kollega – och Abu Laila

Ruben Agnarsson | 30 nov , 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
Talman_traffade israelisk_kollega_och_Abu_Laila
En delegation från den svenska riksdagen under ledning av av talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Israel, inbjuden av Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud).
Under mötet betonade den svenska riksdagens talman att Sverige vill förbätta sina relationer med Israel. Under dagen i parlamentet träffade talmannen bland andra också ledamöter från olika partier i Knesset, oppositionsledaren Isaac Herzog och ordföranden i det parlamentariska israelisk-svenska vänskapsförbundet Eyal Ben Reuven. 

Intygade vänskap

Efter att intygat Sveriges vänskapliga inställning till Israel och bland annat lagt ned en krans vid Förintelsemuséet Yad Vashem, åkte den svenska delegationen till Ramallah där Urban Ahlin träffade parlamentariker från det lagstiftande rådet i de palestinska områdena: Nabil Shaath, Mustafa Barghouti, DFLP:s Qais Abdel-Karim (eller Abu Laila) och Walid Assaf.
DFLP:s Abu Laila är en gammal Sverige-bekant. Det var nämligen han som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären där Guillou på hemligt spionuppdrag åt KPML beordrade den BrevMoskva-trogna systerorganisation DFLP att misshandla och mordhota den svenska militära underrättelsemannen Gunnar Ekberg.
Avslöjandet av Gunnar Ekberg som militär underättelseman i och med IB-affären ledde till att Gunnar Ekberg tvingades bo i London med ändrad identitet under flera år på 1970-talet. Gunnar Ekbergs hade infiltrerat DFLP på grund av att den svenska militären hade misstankar om att den sovjetiska underrättelsetjänsten samarbetade med DFLP även i Sverige. Planen var att Ekberg skulle avslöja vilka dessa sovjetiska spioner var och vilka de samarbetade med i Sverige.
I oktober 2009 blev Jan Guillou själv avslöjad som agent för sovjetiska KGB  i slutet av 1960-talet.

115 i gisslan

Jan Guillous famösa brev skickades drygt ett år innan tre DFLP-män tog 115 israeler som gisslan i Maalot, efter att först ha ha skjutit ihjäl fem personer. Vid den efterföljande stormningen dödade gärningsmännen 22 barn och tre vuxna.
Terrordådet har vid flera tillfällen hyllats i palestinska tv-sändningar och Abu Laila hedrade så sent som den 3 juni 2012 Khaled Nazzal, som planerade dådet, i det palestinska tv-programmet ”Palestine This Morning”. Och i somras uppkallade de palestinska myndigheterna en gata i Jenin efter Khaled Nazzal.
Under mötet med Urban Ahlin kom Mustafa Barghouti enligt den oberoende palestinska nyhetsbyrån Wattan med grova anklagelser mot Israel för påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Barghouthi beskrev Israel som en apartheidregim som utfärdar rasistiska lagar mot palestinierna.
Israel har 1,5 miljoner muslimska medborgare (mestadels palestinier) som i alla avseenden har fullvärdiga medborgerliga rättigheter, medan de palestinska områdena – liksom de omgivande muslimska länderna – i princip är ”Judenrein”. Den som har ett israeliskt pass får inte ens resa in i ett muslimskt land.

Uppmuntrar terror

Barghouiti har flera gånger uppmuntrat palestinier till terrordåd mot israeler. Tre dagar innan den 21-årige Anton Lundin Pettersson den 22 oktober 2015 utförde sitt terrordåd genom att knivhugga ihjäl tre personer på en skola i Trollhättan uppmanade Barghouiti palestinier att fortsätta med de terrordåd med knivar som drabbade civila israeler. I en intervju i den libanesiska tidningen Al-Nashra Muhammad Farawneh kallade han dessa våldsdåd för ”Den tredje intifadan” och krävde att terrordåden i form av ”det folkliga motståndet” skulle fortsätta.
I samband med begravningen av  Muhannad Halabi, som i en terrorattack dödade två män och skadade en kvinna samt ett tvåårigt barn i en knivattack i oktober 2015, menade Barghouiti att just detta terrordåd var starten på den tredje intifadan.  Muhannad Halabi, likt Anton Lundin Pettersson, sköts ihjäl av polis i samband med dådet.
Den svenska S-regeringen har olika  syn på den israeliska respektive svenska polisens agerande mot Muhannad Halabi och Anton Lundin Pettersson.
– Jag vill visa min respekt för polisens insats, sade Stefan Löfvén samma dag som terrordådet i Trollhättan utfördes.
Annat lät det i riksdagen när Margot Wallström den 4 december 2105 kritiserade Israels polis.
– Israel har alltid rätt att försvara sig… men jag säger även i andra situationer att responsen inte får bli sådan att det blir fråga om utomrättsliga avrättningar, sade Wallström.

Största terrordådet

Även Walid Assaf, som deltog på mötet med Ahlin, har i palestinska medier hyllat terrorister och deras attacker. I mars 2014 invigde han en skog till minne av Abu Jihad, som planerade många spektakulära terrordåd i början av PLO:s historia. Det var Abu Jihad som planerade det största terrordådet i Israels historia i mars 1978, då resenärerna i en passagerarbuss kidnappades och 38 civila dödades.
Walid Assaf var även närvarande när Ramallahs borgmästare Laila Ghannam i februari 2012 hyllade den 17 åriga självmordsbombaren Ayyat Al-Akhras, som i mars år 2002 sprängde ihjäl sig själv och två israeler, samt skadade 28, på en livsmedelsbutik i Jerusalem. Han delade även ut ett hederspris i maj 2016 med en karta där Israel raderats och ersatts av ett palestinskt Palestina.
Sveriges nuvarande socialdemokratiska regering har valt den tysta diplomatin i relation till de övergrepp som de palestinska myndigheterna har gjort sig skyldig till, medan Israel har kritiserats öppet. I den svenska delegationen ingick även riksdagsledamöterna Marie Granlund (S) och  Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.