Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Talman träffade israelisk kollega – och Abu Laila

Ruben Agnarsson | 30 nov , 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
Talman_traffade israelisk_kollega_och_Abu_Laila
En delegation från den svenska riksdagen under ledning av av talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Israel, inbjuden av Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud).
Under mötet betonade den svenska riksdagens talman att Sverige vill förbätta sina relationer med Israel. Under dagen i parlamentet träffade talmannen bland andra också ledamöter från olika partier i Knesset, oppositionsledaren Isaac Herzog och ordföranden i det parlamentariska israelisk-svenska vänskapsförbundet Eyal Ben Reuven. 

Intygade vänskap

Efter att intygat Sveriges vänskapliga inställning till Israel och bland annat lagt ned en krans vid Förintelsemuséet Yad Vashem, åkte den svenska delegationen till Ramallah där Urban Ahlin träffade parlamentariker från det lagstiftande rådet i de palestinska områdena: Nabil Shaath, Mustafa Barghouti, DFLP:s Qais Abdel-Karim (eller Abu Laila) och Walid Assaf.
DFLP:s Abu Laila är en gammal Sverige-bekant. Det var nämligen han som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären där Guillou på hemligt spionuppdrag åt KPML beordrade den BrevMoskva-trogna systerorganisation DFLP att misshandla och mordhota den svenska militära underrättelsemannen Gunnar Ekberg.
Avslöjandet av Gunnar Ekberg som militär underättelseman i och med IB-affären ledde till att Gunnar Ekberg tvingades bo i London med ändrad identitet under flera år på 1970-talet. Gunnar Ekbergs hade infiltrerat DFLP på grund av att den svenska militären hade misstankar om att den sovjetiska underrättelsetjänsten samarbetade med DFLP även i Sverige. Planen var att Ekberg skulle avslöja vilka dessa sovjetiska spioner var och vilka de samarbetade med i Sverige.
I oktober 2009 blev Jan Guillou själv avslöjad som agent för sovjetiska KGB  i slutet av 1960-talet.

115 i gisslan

Jan Guillous famösa brev skickades drygt ett år innan tre DFLP-män tog 115 israeler som gisslan i Maalot, efter att först ha ha skjutit ihjäl fem personer. Vid den efterföljande stormningen dödade gärningsmännen 22 barn och tre vuxna.
Terrordådet har vid flera tillfällen hyllats i palestinska tv-sändningar och Abu Laila hedrade så sent som den 3 juni 2012 Khaled Nazzal, som planerade dådet, i det palestinska tv-programmet ”Palestine This Morning”. Och i somras uppkallade de palestinska myndigheterna en gata i Jenin efter Khaled Nazzal.
Under mötet med Urban Ahlin kom Mustafa Barghouti enligt den oberoende palestinska nyhetsbyrån Wattan med grova anklagelser mot Israel för påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Barghouthi beskrev Israel som en apartheidregim som utfärdar rasistiska lagar mot palestinierna.
Israel har 1,5 miljoner muslimska medborgare (mestadels palestinier) som i alla avseenden har fullvärdiga medborgerliga rättigheter, medan de palestinska områdena – liksom de omgivande muslimska länderna – i princip är ”Judenrein”. Den som har ett israeliskt pass får inte ens resa in i ett muslimskt land.

Uppmuntrar terror

Barghouiti har flera gånger uppmuntrat palestinier till terrordåd mot israeler. Tre dagar innan den 21-årige Anton Lundin Pettersson den 22 oktober 2015 utförde sitt terrordåd genom att knivhugga ihjäl tre personer på en skola i Trollhättan uppmanade Barghouiti palestinier att fortsätta med de terrordåd med knivar som drabbade civila israeler. I en intervju i den libanesiska tidningen Al-Nashra Muhammad Farawneh kallade han dessa våldsdåd för ”Den tredje intifadan” och krävde att terrordåden i form av ”det folkliga motståndet” skulle fortsätta.
I samband med begravningen av  Muhannad Halabi, som i en terrorattack dödade två män och skadade en kvinna samt ett tvåårigt barn i en knivattack i oktober 2015, menade Barghouiti att just detta terrordåd var starten på den tredje intifadan.  Muhannad Halabi, likt Anton Lundin Pettersson, sköts ihjäl av polis i samband med dådet.
Den svenska S-regeringen har olika  syn på den israeliska respektive svenska polisens agerande mot Muhannad Halabi och Anton Lundin Pettersson.
– Jag vill visa min respekt för polisens insats, sade Stefan Löfvén samma dag som terrordådet i Trollhättan utfördes.
Annat lät det i riksdagen när Margot Wallström den 4 december 2105 kritiserade Israels polis.
– Israel har alltid rätt att försvara sig… men jag säger även i andra situationer att responsen inte får bli sådan att det blir fråga om utomrättsliga avrättningar, sade Wallström.

Största terrordådet

Även Walid Assaf, som deltog på mötet med Ahlin, har i palestinska medier hyllat terrorister och deras attacker. I mars 2014 invigde han en skog till minne av Abu Jihad, som planerade många spektakulära terrordåd i början av PLO:s historia. Det var Abu Jihad som planerade det största terrordådet i Israels historia i mars 1978, då resenärerna i en passagerarbuss kidnappades och 38 civila dödades.
Walid Assaf var även närvarande när Ramallahs borgmästare Laila Ghannam i februari 2012 hyllade den 17 åriga självmordsbombaren Ayyat Al-Akhras, som i mars år 2002 sprängde ihjäl sig själv och två israeler, samt skadade 28, på en livsmedelsbutik i Jerusalem. Han delade även ut ett hederspris i maj 2016 med en karta där Israel raderats och ersatts av ett palestinskt Palestina.
Sveriges nuvarande socialdemokratiska regering har valt den tysta diplomatin i relation till de övergrepp som de palestinska myndigheterna har gjort sig skyldig till, medan Israel har kritiserats öppet. I den svenska delegationen ingick även riksdagsledamöterna Marie Granlund (S) och  Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Medialognerna_om_Love_and_Hope
feb 22, 2018
Sommaren 2017 gick kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet till en gemensam attack mot hjälporganisationen Love and Hopes arbete i Nepal – utan att ha besökt landet. Inblick kan nu som första svenska tidning – på plats i Nepal – rapportera om bakgrunden till att Love and Hope i slutet av 2016 bröt med organisationen Lighthouse. Här följer en berättelse om mordhot, lögner, sextrakasserier, förfalskade intyg och försvunna biståndspengar.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.