Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Talman träffade israelisk kollega – och Abu Laila

Ruben Agnarsson | 30 nov , 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
Talman_traffade israelisk_kollega_och_Abu_Laila
En delegation från den svenska riksdagen under ledning av av talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Israel, inbjuden av Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud).
Under mötet betonade den svenska riksdagens talman att Sverige vill förbätta sina relationer med Israel. Under dagen i parlamentet träffade talmannen bland andra också ledamöter från olika partier i Knesset, oppositionsledaren Isaac Herzog och ordföranden i det parlamentariska israelisk-svenska vänskapsförbundet Eyal Ben Reuven. 

Intygade vänskap

Efter att intygat Sveriges vänskapliga inställning till Israel och bland annat lagt ned en krans vid Förintelsemuséet Yad Vashem, åkte den svenska delegationen till Ramallah där Urban Ahlin träffade parlamentariker från det lagstiftande rådet i de palestinska områdena: Nabil Shaath, Mustafa Barghouti, DFLP:s Qais Abdel-Karim (eller Abu Laila) och Walid Assaf.
DFLP:s Abu Laila är en gammal Sverige-bekant. Det var nämligen han som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären där Guillou på hemligt spionuppdrag åt KPML beordrade den BrevMoskva-trogna systerorganisation DFLP att misshandla och mordhota den svenska militära underrättelsemannen Gunnar Ekberg.
Avslöjandet av Gunnar Ekberg som militär underättelseman i och med IB-affären ledde till att Gunnar Ekberg tvingades bo i London med ändrad identitet under flera år på 1970-talet. Gunnar Ekbergs hade infiltrerat DFLP på grund av att den svenska militären hade misstankar om att den sovjetiska underrättelsetjänsten samarbetade med DFLP även i Sverige. Planen var att Ekberg skulle avslöja vilka dessa sovjetiska spioner var och vilka de samarbetade med i Sverige.
I oktober 2009 blev Jan Guillou själv avslöjad som agent för sovjetiska KGB  i slutet av 1960-talet.

115 i gisslan

Jan Guillous famösa brev skickades drygt ett år innan tre DFLP-män tog 115 israeler som gisslan i Maalot, efter att först ha ha skjutit ihjäl fem personer. Vid den efterföljande stormningen dödade gärningsmännen 22 barn och tre vuxna.
Terrordådet har vid flera tillfällen hyllats i palestinska tv-sändningar och Abu Laila hedrade så sent som den 3 juni 2012 Khaled Nazzal, som planerade dådet, i det palestinska tv-programmet ”Palestine This Morning”. Och i somras uppkallade de palestinska myndigheterna en gata i Jenin efter Khaled Nazzal.
Under mötet med Urban Ahlin kom Mustafa Barghouti enligt den oberoende palestinska nyhetsbyrån Wattan med grova anklagelser mot Israel för påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Barghouthi beskrev Israel som en apartheidregim som utfärdar rasistiska lagar mot palestinierna.
Israel har 1,5 miljoner muslimska medborgare (mestadels palestinier) som i alla avseenden har fullvärdiga medborgerliga rättigheter, medan de palestinska områdena – liksom de omgivande muslimska länderna – i princip är ”Judenrein”. Den som har ett israeliskt pass får inte ens resa in i ett muslimskt land.

Uppmuntrar terror

Barghouiti har flera gånger uppmuntrat palestinier till terrordåd mot israeler. Tre dagar innan den 21-årige Anton Lundin Pettersson den 22 oktober 2015 utförde sitt terrordåd genom att knivhugga ihjäl tre personer på en skola i Trollhättan uppmanade Barghouiti palestinier att fortsätta med de terrordåd med knivar som drabbade civila israeler. I en intervju i den libanesiska tidningen Al-Nashra Muhammad Farawneh kallade han dessa våldsdåd för ”Den tredje intifadan” och krävde att terrordåden i form av ”det folkliga motståndet” skulle fortsätta.
I samband med begravningen av  Muhannad Halabi, som i en terrorattack dödade två män och skadade en kvinna samt ett tvåårigt barn i en knivattack i oktober 2015, menade Barghouiti att just detta terrordåd var starten på den tredje intifadan.  Muhannad Halabi, likt Anton Lundin Pettersson, sköts ihjäl av polis i samband med dådet.
Den svenska S-regeringen har olika  syn på den israeliska respektive svenska polisens agerande mot Muhannad Halabi och Anton Lundin Pettersson.
– Jag vill visa min respekt för polisens insats, sade Stefan Löfvén samma dag som terrordådet i Trollhättan utfördes.
Annat lät det i riksdagen när Margot Wallström den 4 december 2105 kritiserade Israels polis.
– Israel har alltid rätt att försvara sig… men jag säger även i andra situationer att responsen inte får bli sådan att det blir fråga om utomrättsliga avrättningar, sade Wallström.

Största terrordådet

Även Walid Assaf, som deltog på mötet med Ahlin, har i palestinska medier hyllat terrorister och deras attacker. I mars 2014 invigde han en skog till minne av Abu Jihad, som planerade många spektakulära terrordåd i början av PLO:s historia. Det var Abu Jihad som planerade det största terrordådet i Israels historia i mars 1978, då resenärerna i en passagerarbuss kidnappades och 38 civila dödades.
Walid Assaf var även närvarande när Ramallahs borgmästare Laila Ghannam i februari 2012 hyllade den 17 åriga självmordsbombaren Ayyat Al-Akhras, som i mars år 2002 sprängde ihjäl sig själv och två israeler, samt skadade 28, på en livsmedelsbutik i Jerusalem. Han delade även ut ett hederspris i maj 2016 med en karta där Israel raderats och ersatts av ett palestinskt Palestina.
Sveriges nuvarande socialdemokratiska regering har valt den tysta diplomatin i relation till de övergrepp som de palestinska myndigheterna har gjort sig skyldig till, medan Israel har kritiserats öppet. I den svenska delegationen ingick även riksdagsledamöterna Marie Granlund (S) och  Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.