Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Donald Trumps beslut satte hela världen i rörelse

Ruben Agnarsson | 14 dec , 2017
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Jag har beslutat att det nu är tid att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, sade USA:s president Donald Trump i onsdags förra veckan och efterlyste en saklig debatt istället för meningslöst våld när han meddelade sitt beslut.
Donald_Trumps_beslut_satte_hela_varlden_i_rorelse
Att officiellt att erkänna Jerusalem som huvudstad och flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem är grundat på en realism som utgår från att ärligt erkänna redan existerande fakta, menade Donald Trump när han förra veckan offentliggjorde sitt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Han hänvisade till att USA:s kongress redan år 1995 beslutade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad och att USA:s senat bekräftade lagen i en enhällig omröstning den 5 juni 2017.
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Sedan dess har staten Israel haft Jerusalem som sin huvudstad - den huvudstad som det judiska folket etablerat i forna tider, sade Trump i sitt tal.
– De specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem ska ske genom slutförhandlingar mellan parterna.

Huvudstad i 3000 år

Han vädjade till ”alla civiliserade nationer och människor att reagera på meningsskiljaktighet med en saklig debatt, inte med meningslöst våld”.
Tjeckien meddelade strax efter Trumps beslut att man erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad, vilket även Ryssland gjorde tidigare i år. Även Filippinerna och Ungern hör till de länder som har nämnt att de kan flytta sina ambassader.
– God morgon och välkommen till Jerusalem, huvudstaden i den judiska staten Israel, sade Israels premiärminister Benyamin Netanyahu när han höll presskonferens dagen efter Trumps beslut.
– Om du inte var medveten om det förrän i går, så är du det nu. Vi har varit medvetna om det i 3 000 år, sade Netanuahu.
Han syftade på att det var mer än 3 000 år sedan kung David valde Jerusalem till Israels huvudstad och andliga centrum. Det var först vid Jerusalems förstöring år 70 som det judiska folkets drygt tusenåriga relation till landet bröts.
Från det att Romarriket förstörde Jerusalem och fördrev judarna från Israel för nästan 2 000 år sedan följde cirka 600 år av romerskt styre och därefter dominerades området av araber, korsfarare, egyptier och turkar innan det brittiska imperiet tog över för 100 år sedan. Under stora delar av denna period – omkring 800 år – var även spanjorerna utträngda i sitt land av muslimska krigsherrar.

Aldrig muslimsk huvudstad

Olika muslimskt influerade regimer har alltså haft mer än tusen år på sig att göra Jerusalem till en huvudstad. Men inte under någon av de perioder när islam dominerade området var Jerusalem en huvudstad i någon stat, än mindre var Israel ett eget land.
När Jordanien respektive Egypten mellan 1948 och 1967 hade kontroll över Västbanken och Gaza, krävde varken arabländer eller FN att de skulle dra sig tillbaka från dessa områden. Ingen krävde en palestinsk stat där och världens arabiska ledare var under denna tid helt ointresserade av att be vid Al Aqsa-moskén på Tempelberget. Det var först efter att ha insett att Israel inte kunde besegras militärt som försöken inleddes med att via internationella politiska processer besegra den judiska staten.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Kristna ambassaden finns redan i Jerusalem

Kristna_ambassaden_finns_redan_i_Jerusalem
– Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem, säger Jan Willem van der Hoeven, initiativtagare till den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem. Foto: Ruben Agnarsson

– Detta är mycket historiskt. Det är nästan på dagen 100 år sedan den brittiske generalen Allenby befriade Jerusalem från muslimsk kontroll och lika länge sedan Balfourdeklarationen utropades, säger Willem van der Hoeven, initiativtagare till den kristna ambassaden i Jerusalem år 1980.

Den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem bildades 1980, i samband med att de sista diplomatiska ambassaderna lämnade Jerusalem på grund av hot om oljeembargo från arabstaterna då Israel utropade Jerusalem som sin odelade huvudstad.
Initiativet var en markering av många kristnas stöd i en situation då många länder flyttade sina ambassader till Tel Aviv.
Israels premiärminister Menachem Begin var en av dem som uttryckte sin tacksamhet för Willem van der Hoevens initiativ.
”När alla andra nationer vände oss ryggen, visade ni ert stöd” sade Begin.
– Jerusalem har varit huvudstad för Israel i 1000 år, det är längre än Stockholm har varit huvudstad för Sverige, betonar Jan Willem van der Hoeven.

Jultal från Netanyahu

Den nuvarande premiärministern Benyamin Netanyahu höll förra året ett jultal till världens kristna från Den Internationella Kristna Ambassadens lokaler i Jerusalem.
– Det finns en arrogans hos politiska ledare i Europa, som gör att man inte vill se fakta. Fredsprocessen har endast använts av de omgivande muslimländerna för att försöka kasta judarna i havet, menar Jan Willem van der Hoeven.
– Allt bygger på en lögn. Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem. Det handlar om att muslimer vill återta det som en gång legat under islams välde. Om man får kontroll över Jerusalem så kommer man därefter att rikta in sig på Europa.

Hur kommer det sig att västvärldens överlåtelse till resonemang, saklighet och kända historiska fakta helt plötsligt överges när det handlar om Israel?
– Det handlar om en rädsla för terror och våldshandlingar, blir Jan Willem van der Hoevens distinkta svar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.