Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Donald Trumps beslut satte hela världen i rörelse

Ruben Agnarsson | 14 dec , 2017
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Jag har beslutat att det nu är tid att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, sade USA:s president Donald Trump i onsdags förra veckan och efterlyste en saklig debatt istället för meningslöst våld när han meddelade sitt beslut.
Donald_Trumps_beslut_satte_hela_varlden_i_rorelse
Att officiellt att erkänna Jerusalem som huvudstad och flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem är grundat på en realism som utgår från att ärligt erkänna redan existerande fakta, menade Donald Trump när han förra veckan offentliggjorde sitt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Han hänvisade till att USA:s kongress redan år 1995 beslutade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad och att USA:s senat bekräftade lagen i en enhällig omröstning den 5 juni 2017.
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Sedan dess har staten Israel haft Jerusalem som sin huvudstad - den huvudstad som det judiska folket etablerat i forna tider, sade Trump i sitt tal.
– De specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem ska ske genom slutförhandlingar mellan parterna.

Huvudstad i 3000 år

Han vädjade till ”alla civiliserade nationer och människor att reagera på meningsskiljaktighet med en saklig debatt, inte med meningslöst våld”.
Tjeckien meddelade strax efter Trumps beslut att man erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad, vilket även Ryssland gjorde tidigare i år. Även Filippinerna och Ungern hör till de länder som har nämnt att de kan flytta sina ambassader.
– God morgon och välkommen till Jerusalem, huvudstaden i den judiska staten Israel, sade Israels premiärminister Benyamin Netanyahu när han höll presskonferens dagen efter Trumps beslut.
– Om du inte var medveten om det förrän i går, så är du det nu. Vi har varit medvetna om det i 3 000 år, sade Netanuahu.
Han syftade på att det var mer än 3 000 år sedan kung David valde Jerusalem till Israels huvudstad och andliga centrum. Det var först vid Jerusalems förstöring år 70 som det judiska folkets drygt tusenåriga relation till landet bröts.
Från det att Romarriket förstörde Jerusalem och fördrev judarna från Israel för nästan 2 000 år sedan följde cirka 600 år av romerskt styre och därefter dominerades området av araber, korsfarare, egyptier och turkar innan det brittiska imperiet tog över för 100 år sedan. Under stora delar av denna period – omkring 800 år – var även spanjorerna utträngda i sitt land av muslimska krigsherrar.

Aldrig muslimsk huvudstad

Olika muslimskt influerade regimer har alltså haft mer än tusen år på sig att göra Jerusalem till en huvudstad. Men inte under någon av de perioder när islam dominerade området var Jerusalem en huvudstad i någon stat, än mindre var Israel ett eget land.
När Jordanien respektive Egypten mellan 1948 och 1967 hade kontroll över Västbanken och Gaza, krävde varken arabländer eller FN att de skulle dra sig tillbaka från dessa områden. Ingen krävde en palestinsk stat där och världens arabiska ledare var under denna tid helt ointresserade av att be vid Al Aqsa-moskén på Tempelberget. Det var först efter att ha insett att Israel inte kunde besegras militärt som försöken inleddes med att via internationella politiska processer besegra den judiska staten.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Kristna ambassaden finns redan i Jerusalem

Kristna_ambassaden_finns_redan_i_Jerusalem
– Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem, säger Jan Willem van der Hoeven, initiativtagare till den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem. Foto: Ruben Agnarsson

– Detta är mycket historiskt. Det är nästan på dagen 100 år sedan den brittiske generalen Allenby befriade Jerusalem från muslimsk kontroll och lika länge sedan Balfourdeklarationen utropades, säger Willem van der Hoeven, initiativtagare till den kristna ambassaden i Jerusalem år 1980.

Den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem bildades 1980, i samband med att de sista diplomatiska ambassaderna lämnade Jerusalem på grund av hot om oljeembargo från arabstaterna då Israel utropade Jerusalem som sin odelade huvudstad.
Initiativet var en markering av många kristnas stöd i en situation då många länder flyttade sina ambassader till Tel Aviv.
Israels premiärminister Menachem Begin var en av dem som uttryckte sin tacksamhet för Willem van der Hoevens initiativ.
”När alla andra nationer vände oss ryggen, visade ni ert stöd” sade Begin.
– Jerusalem har varit huvudstad för Israel i 1000 år, det är längre än Stockholm har varit huvudstad för Sverige, betonar Jan Willem van der Hoeven.

Jultal från Netanyahu

Den nuvarande premiärministern Benyamin Netanyahu höll förra året ett jultal till världens kristna från Den Internationella Kristna Ambassadens lokaler i Jerusalem.
– Det finns en arrogans hos politiska ledare i Europa, som gör att man inte vill se fakta. Fredsprocessen har endast använts av de omgivande muslimländerna för att försöka kasta judarna i havet, menar Jan Willem van der Hoeven.
– Allt bygger på en lögn. Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem. Det handlar om att muslimer vill återta det som en gång legat under islams välde. Om man får kontroll över Jerusalem så kommer man därefter att rikta in sig på Europa.

Hur kommer det sig att västvärldens överlåtelse till resonemang, saklighet och kända historiska fakta helt plötsligt överges när det handlar om Israel?
– Det handlar om en rädsla för terror och våldshandlingar, blir Jan Willem van der Hoevens distinkta svar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Vill_vacka_folks_medvetande_om_hur_allvarligt_laget _ar
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.
eBlick
maj 24, 2018
Såg du VM-finalen i ishockey på TV3 i söndags? Då såg du en dramatisk match som slutade 2-2 och som Sverige därefter vann på straffar. Men du såg dessutom reklam från nio (9!) olika nätkasinon.
eBlick
maj 24, 2018
Maj månad är månaden då stroke uppmärksammas. I augusti förra året drabbades Rebecca Frost, endast 34 år gammal. – Allt var så svårt, varenda liten detalj, men jag var lycklig. Lycklig över att vara en av dem som överlevt, berättar Rebecca för Inblick åtta månader senare.
eBlick
maj 17, 2018
Efter endast två månader som Säpochef uttrycker Klas Friberg en förvåning över hur stort underrättelsehotet är mot Sverige. – Jag tycker att Sverige har varit naivt, säger han.