Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Donald Trumps beslut satte hela världen i rörelse

Ruben Agnarsson | 14 dec , 2017
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Jag har beslutat att det nu är tid att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, sade USA:s president Donald Trump i onsdags förra veckan och efterlyste en saklig debatt istället för meningslöst våld när han meddelade sitt beslut.
Donald_Trumps_beslut_satte_hela_varlden_i_rorelse
Att officiellt att erkänna Jerusalem som huvudstad och flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem är grundat på en realism som utgår från att ärligt erkänna redan existerande fakta, menade Donald Trump när han förra veckan offentliggjorde sitt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Han hänvisade till att USA:s kongress redan år 1995 beslutade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad och att USA:s senat bekräftade lagen i en enhällig omröstning den 5 juni 2017.
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Sedan dess har staten Israel haft Jerusalem som sin huvudstad - den huvudstad som det judiska folket etablerat i forna tider, sade Trump i sitt tal.
– De specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem ska ske genom slutförhandlingar mellan parterna.

Huvudstad i 3000 år

Han vädjade till ”alla civiliserade nationer och människor att reagera på meningsskiljaktighet med en saklig debatt, inte med meningslöst våld”.
Tjeckien meddelade strax efter Trumps beslut att man erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad, vilket även Ryssland gjorde tidigare i år. Även Filippinerna och Ungern hör till de länder som har nämnt att de kan flytta sina ambassader.
– God morgon och välkommen till Jerusalem, huvudstaden i den judiska staten Israel, sade Israels premiärminister Benyamin Netanyahu när han höll presskonferens dagen efter Trumps beslut.
– Om du inte var medveten om det förrän i går, så är du det nu. Vi har varit medvetna om det i 3 000 år, sade Netanuahu.
Han syftade på att det var mer än 3 000 år sedan kung David valde Jerusalem till Israels huvudstad och andliga centrum. Det var först vid Jerusalems förstöring år 70 som det judiska folkets drygt tusenåriga relation till landet bröts.
Från det att Romarriket förstörde Jerusalem och fördrev judarna från Israel för nästan 2 000 år sedan följde cirka 600 år av romerskt styre och därefter dominerades området av araber, korsfarare, egyptier och turkar innan det brittiska imperiet tog över för 100 år sedan. Under stora delar av denna period – omkring 800 år – var även spanjorerna utträngda i sitt land av muslimska krigsherrar.

Aldrig muslimsk huvudstad

Olika muslimskt influerade regimer har alltså haft mer än tusen år på sig att göra Jerusalem till en huvudstad. Men inte under någon av de perioder när islam dominerade området var Jerusalem en huvudstad i någon stat, än mindre var Israel ett eget land.
När Jordanien respektive Egypten mellan 1948 och 1967 hade kontroll över Västbanken och Gaza, krävde varken arabländer eller FN att de skulle dra sig tillbaka från dessa områden. Ingen krävde en palestinsk stat där och världens arabiska ledare var under denna tid helt ointresserade av att be vid Al Aqsa-moskén på Tempelberget. Det var först efter att ha insett att Israel inte kunde besegras militärt som försöken inleddes med att via internationella politiska processer besegra den judiska staten.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Kristna ambassaden finns redan i Jerusalem

Kristna_ambassaden_finns_redan_i_Jerusalem
– Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem, säger Jan Willem van der Hoeven, initiativtagare till den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem. Foto: Ruben Agnarsson

– Detta är mycket historiskt. Det är nästan på dagen 100 år sedan den brittiske generalen Allenby befriade Jerusalem från muslimsk kontroll och lika länge sedan Balfourdeklarationen utropades, säger Willem van der Hoeven, initiativtagare till den kristna ambassaden i Jerusalem år 1980.

Den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem bildades 1980, i samband med att de sista diplomatiska ambassaderna lämnade Jerusalem på grund av hot om oljeembargo från arabstaterna då Israel utropade Jerusalem som sin odelade huvudstad.
Initiativet var en markering av många kristnas stöd i en situation då många länder flyttade sina ambassader till Tel Aviv.
Israels premiärminister Menachem Begin var en av dem som uttryckte sin tacksamhet för Willem van der Hoevens initiativ.
”När alla andra nationer vände oss ryggen, visade ni ert stöd” sade Begin.
– Jerusalem har varit huvudstad för Israel i 1000 år, det är längre än Stockholm har varit huvudstad för Sverige, betonar Jan Willem van der Hoeven.

Jultal från Netanyahu

Den nuvarande premiärministern Benyamin Netanyahu höll förra året ett jultal till världens kristna från Den Internationella Kristna Ambassadens lokaler i Jerusalem.
– Det finns en arrogans hos politiska ledare i Europa, som gör att man inte vill se fakta. Fredsprocessen har endast använts av de omgivande muslimländerna för att försöka kasta judarna i havet, menar Jan Willem van der Hoeven.
– Allt bygger på en lögn. Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem. Det handlar om att muslimer vill återta det som en gång legat under islams välde. Om man får kontroll över Jerusalem så kommer man därefter att rikta in sig på Europa.

Hur kommer det sig att västvärldens överlåtelse till resonemang, saklighet och kända historiska fakta helt plötsligt överges när det handlar om Israel?
– Det handlar om en rädsla för terror och våldshandlingar, blir Jan Willem van der Hoevens distinkta svar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.