Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Donald Trumps beslut satte hela världen i rörelse

Ruben Agnarsson | 14 dec , 2017
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Jag har beslutat att det nu är tid att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, sade USA:s president Donald Trump i onsdags förra veckan och efterlyste en saklig debatt istället för meningslöst våld när han meddelade sitt beslut.
Donald_Trumps_beslut_satte_hela_varlden_i_rorelse
Att officiellt att erkänna Jerusalem som huvudstad och flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem är grundat på en realism som utgår från att ärligt erkänna redan existerande fakta, menade Donald Trump när han förra veckan offentliggjorde sitt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Han hänvisade till att USA:s kongress redan år 1995 beslutade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad och att USA:s senat bekräftade lagen i en enhällig omröstning den 5 juni 2017.
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Sedan dess har staten Israel haft Jerusalem som sin huvudstad - den huvudstad som det judiska folket etablerat i forna tider, sade Trump i sitt tal.
– De specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem ska ske genom slutförhandlingar mellan parterna.

Huvudstad i 3000 år

Han vädjade till ”alla civiliserade nationer och människor att reagera på meningsskiljaktighet med en saklig debatt, inte med meningslöst våld”.
Tjeckien meddelade strax efter Trumps beslut att man erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad, vilket även Ryssland gjorde tidigare i år. Även Filippinerna och Ungern hör till de länder som har nämnt att de kan flytta sina ambassader.
– God morgon och välkommen till Jerusalem, huvudstaden i den judiska staten Israel, sade Israels premiärminister Benyamin Netanyahu när han höll presskonferens dagen efter Trumps beslut.
– Om du inte var medveten om det förrän i går, så är du det nu. Vi har varit medvetna om det i 3 000 år, sade Netanuahu.
Han syftade på att det var mer än 3 000 år sedan kung David valde Jerusalem till Israels huvudstad och andliga centrum. Det var först vid Jerusalems förstöring år 70 som det judiska folkets drygt tusenåriga relation till landet bröts.
Från det att Romarriket förstörde Jerusalem och fördrev judarna från Israel för nästan 2 000 år sedan följde cirka 600 år av romerskt styre och därefter dominerades området av araber, korsfarare, egyptier och turkar innan det brittiska imperiet tog över för 100 år sedan. Under stora delar av denna period – omkring 800 år – var även spanjorerna utträngda i sitt land av muslimska krigsherrar.

Aldrig muslimsk huvudstad

Olika muslimskt influerade regimer har alltså haft mer än tusen år på sig att göra Jerusalem till en huvudstad. Men inte under någon av de perioder när islam dominerade området var Jerusalem en huvudstad i någon stat, än mindre var Israel ett eget land.
När Jordanien respektive Egypten mellan 1948 och 1967 hade kontroll över Västbanken och Gaza, krävde varken arabländer eller FN att de skulle dra sig tillbaka från dessa områden. Ingen krävde en palestinsk stat där och världens arabiska ledare var under denna tid helt ointresserade av att be vid Al Aqsa-moskén på Tempelberget. Det var först efter att ha insett att Israel inte kunde besegras militärt som försöken inleddes med att via internationella politiska processer besegra den judiska staten.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Kristna ambassaden finns redan i Jerusalem

Kristna_ambassaden_finns_redan_i_Jerusalem
– Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem, säger Jan Willem van der Hoeven, initiativtagare till den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem. Foto: Ruben Agnarsson

– Detta är mycket historiskt. Det är nästan på dagen 100 år sedan den brittiske generalen Allenby befriade Jerusalem från muslimsk kontroll och lika länge sedan Balfourdeklarationen utropades, säger Willem van der Hoeven, initiativtagare till den kristna ambassaden i Jerusalem år 1980.

Den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem bildades 1980, i samband med att de sista diplomatiska ambassaderna lämnade Jerusalem på grund av hot om oljeembargo från arabstaterna då Israel utropade Jerusalem som sin odelade huvudstad.
Initiativet var en markering av många kristnas stöd i en situation då många länder flyttade sina ambassader till Tel Aviv.
Israels premiärminister Menachem Begin var en av dem som uttryckte sin tacksamhet för Willem van der Hoevens initiativ.
”När alla andra nationer vände oss ryggen, visade ni ert stöd” sade Begin.
– Jerusalem har varit huvudstad för Israel i 1000 år, det är längre än Stockholm har varit huvudstad för Sverige, betonar Jan Willem van der Hoeven.

Jultal från Netanyahu

Den nuvarande premiärministern Benyamin Netanyahu höll förra året ett jultal till världens kristna från Den Internationella Kristna Ambassadens lokaler i Jerusalem.
– Det finns en arrogans hos politiska ledare i Europa, som gör att man inte vill se fakta. Fredsprocessen har endast använts av de omgivande muslimländerna för att försöka kasta judarna i havet, menar Jan Willem van der Hoeven.
– Allt bygger på en lögn. Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem. Det handlar om att muslimer vill återta det som en gång legat under islams välde. Om man får kontroll över Jerusalem så kommer man därefter att rikta in sig på Europa.

Hur kommer det sig att västvärldens överlåtelse till resonemang, saklighet och kända historiska fakta helt plötsligt överges när det handlar om Israel?
– Det handlar om en rädsla för terror och våldshandlingar, blir Jan Willem van der Hoevens distinkta svar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.