Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Donald Trumps beslut satte hela världen i rörelse

Ruben Agnarsson | 14 dec , 2017
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Jag har beslutat att det nu är tid att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, sade USA:s president Donald Trump i onsdags förra veckan och efterlyste en saklig debatt istället för meningslöst våld när han meddelade sitt beslut.
Donald_Trumps_beslut_satte_hela_varlden_i_rorelse
Att officiellt att erkänna Jerusalem som huvudstad och flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem är grundat på en realism som utgår från att ärligt erkänna redan existerande fakta, menade Donald Trump när han förra veckan offentliggjorde sitt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Han hänvisade till att USA:s kongress redan år 1995 beslutade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad och att USA:s senat bekräftade lagen i en enhällig omröstning den 5 juni 2017.
– För sjuttio år sedan erkände Förenta staterna, under president Truman, staten Israel. Sedan dess har staten Israel haft Jerusalem som sin huvudstad - den huvudstad som det judiska folket etablerat i forna tider, sade Trump i sitt tal.
– De specifika gränserna för israelisk suveränitet i Jerusalem ska ske genom slutförhandlingar mellan parterna.

Huvudstad i 3000 år

Han vädjade till ”alla civiliserade nationer och människor att reagera på meningsskiljaktighet med en saklig debatt, inte med meningslöst våld”.
Tjeckien meddelade strax efter Trumps beslut att man erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad, vilket även Ryssland gjorde tidigare i år. Även Filippinerna och Ungern hör till de länder som har nämnt att de kan flytta sina ambassader.
– God morgon och välkommen till Jerusalem, huvudstaden i den judiska staten Israel, sade Israels premiärminister Benyamin Netanyahu när han höll presskonferens dagen efter Trumps beslut.
– Om du inte var medveten om det förrän i går, så är du det nu. Vi har varit medvetna om det i 3 000 år, sade Netanuahu.
Han syftade på att det var mer än 3 000 år sedan kung David valde Jerusalem till Israels huvudstad och andliga centrum. Det var först vid Jerusalems förstöring år 70 som det judiska folkets drygt tusenåriga relation till landet bröts.
Från det att Romarriket förstörde Jerusalem och fördrev judarna från Israel för nästan 2 000 år sedan följde cirka 600 år av romerskt styre och därefter dominerades området av araber, korsfarare, egyptier och turkar innan det brittiska imperiet tog över för 100 år sedan. Under stora delar av denna period – omkring 800 år – var även spanjorerna utträngda i sitt land av muslimska krigsherrar.

Aldrig muslimsk huvudstad

Olika muslimskt influerade regimer har alltså haft mer än tusen år på sig att göra Jerusalem till en huvudstad. Men inte under någon av de perioder när islam dominerade området var Jerusalem en huvudstad i någon stat, än mindre var Israel ett eget land.
När Jordanien respektive Egypten mellan 1948 och 1967 hade kontroll över Västbanken och Gaza, krävde varken arabländer eller FN att de skulle dra sig tillbaka från dessa områden. Ingen krävde en palestinsk stat där och världens arabiska ledare var under denna tid helt ointresserade av att be vid Al Aqsa-moskén på Tempelberget. Det var först efter att ha insett att Israel inte kunde besegras militärt som försöken inleddes med att via internationella politiska processer besegra den judiska staten.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Kristna ambassaden finns redan i Jerusalem

Kristna_ambassaden_finns_redan_i_Jerusalem
– Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem, säger Jan Willem van der Hoeven, initiativtagare till den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem. Foto: Ruben Agnarsson

– Detta är mycket historiskt. Det är nästan på dagen 100 år sedan den brittiske generalen Allenby befriade Jerusalem från muslimsk kontroll och lika länge sedan Balfourdeklarationen utropades, säger Willem van der Hoeven, initiativtagare till den kristna ambassaden i Jerusalem år 1980.

Den Internationella kristna ambassaden i Jerusalem bildades 1980, i samband med att de sista diplomatiska ambassaderna lämnade Jerusalem på grund av hot om oljeembargo från arabstaterna då Israel utropade Jerusalem som sin odelade huvudstad.
Initiativet var en markering av många kristnas stöd i en situation då många länder flyttade sina ambassader till Tel Aviv.
Israels premiärminister Menachem Begin var en av dem som uttryckte sin tacksamhet för Willem van der Hoevens initiativ.
”När alla andra nationer vände oss ryggen, visade ni ert stöd” sade Begin.
– Jerusalem har varit huvudstad för Israel i 1000 år, det är längre än Stockholm har varit huvudstad för Sverige, betonar Jan Willem van der Hoeven.

Jultal från Netanyahu

Den nuvarande premiärministern Benyamin Netanyahu höll förra året ett jultal till världens kristna från Den Internationella Kristna Ambassadens lokaler i Jerusalem.
– Det finns en arrogans hos politiska ledare i Europa, som gör att man inte vill se fakta. Fredsprocessen har endast använts av de omgivande muslimländerna för att försöka kasta judarna i havet, menar Jan Willem van der Hoeven.
– Allt bygger på en lögn. Inte en enda vers i Koranen talar om Jerusalem. Det handlar om att muslimer vill återta det som en gång legat under islams välde. Om man får kontroll över Jerusalem så kommer man därefter att rikta in sig på Europa.

Hur kommer det sig att västvärldens överlåtelse till resonemang, saklighet och kända historiska fakta helt plötsligt överges när det handlar om Israel?
– Det handlar om en rädsla för terror och våldshandlingar, blir Jan Willem van der Hoevens distinkta svar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.