Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Guldbröllopen ökar i antal

Göran Jacobson | 21 dec , 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
Guldbrollopen_okar_i_antal
Antalet guldbröllop i vårt land har ökat på ett mycket markant sätt sedan 1975 för att idag ligga på en historiskt hög nivå, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB). 1975 kunde 8 000 par fira guldbröllop. 2016 hade antalet guldbröllopspar i Sverige ökat till 22 000. 
Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år eller mer.

Längre livslängd

En av anledningarna till detta är att vi lever betydligt längre idag än vad vi gjorde för 100 år sedan. En annan anledning är av mer demografisk natur, exempelvis storleken på de barnkullar som rör sig uppåt genom ålderspyramiden, deras benägenhet att gifta sig samt vid vilken ålder äktenskapen ingås i kombination med livslängden. Alla dessa faktorer har ändrats med tiden och på olika sätt påverkat hur många par som kan fira guldbröllop.
Även hur vanligt det är med skilsmässor har betydelse för antalet guldbröllop. Antalet skilsmässor ökade under första delen av 1900-talet med en mycket tydlig uppgång i början av 1970-talet då lagändringar underlättade skilsmässor. 
Från slutet av 1970-talet har antalet skilsmässor legat på en mer stabil nivå, även om antalet varit lite högre de senaste tio åren jämfört med perioden innan. Totalt slutar cirka fyra av tio äktenskap i skilsmässa idag.
Det bör noteras att den redovisning av de riktigt långlivade äktenskapen, som varat i 50 år eller mer, som SCB presenterar ingår enbart par där båda personerna var folkbokförda i Sverige i slutet av respektive år.
De som gifte sig 1925 firade guldbröllop 1975. Männen var knappt 30 år när de gifte sig. En tredjedel av de 30-åriga männen överlevde till sin 80-årsdag. Under perioden 1925–1975 var det relativt få skilsmässor, även om de ökade.
De som gifte sig 1950 var i genomsnitt 28 år. Av dessa överlevde 51 procent av männen sin 78-årsdag. En minskad dödlighet även bland äldre medförde att livslängden ökade under denna period vilket innebar att fler kunde fira guldbröllop trots en ökad skilsmässotrend.

Gifte sig unga

De som gifte sig 1966 var i snitt 26 år. 68 procent av de 26-åriga männen överlevde sin 76-årsdag. Även om skilsmässorna har ökat, så har den lägre åldern vid giftermålet i kombination med en ökad livslängd gett fler långa äktenskap. Den idag högre medelåldern vid giftermål kompenseras inte av en ökad livslängd, så i framtiden blir det troligen färre guldbröllop.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Mats och Lilian Gustafsson har varit gifta i 52 år

”Äktenskapet är ett maratonlopp – inte ett sprinterlopp”

Mats och Lilian Gustafsson firade guldbröllop för två år sedan. För dem har troheten och den gemensamma relationen med Jesus varit det viktigaste under alla de 52 år de har levt tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen, lyder ett av de tips som Mats och Lilian Gustafsson delar med sig av.


Mats och Lilian Gustafsson är bosatta i Tidaholm. Det numera pensionerade pastorsparet tillhör de 
22 000 svenska par som enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har varit gifta i 50 år eller mer. För paret Gustafsson inföll den där guldbröllopsdagen den 4 december 2015. Då var det nämligen på dagen 50 år sedan Mats och Lilian lovade varandra trohet livet ut.
De drar sig till minnes hur det gick till när Mats skulle fria till Lilian. Under ett år på en folkhögskola hade de lärt känna varandra och Mats hade tänkt ut en plan för hur han skulle kunna berätta för Lilian vad han kände för henne.
– Han föreslog att vi skulle ta en promenad tillsammans, säger Lilian.
– Jag var mycket nervös och behövde lite tid på mig för att få fram det jag ville säga till henne, erkänner Mats.

Frieriet dränktes

Till slut fick han fram sin fråga.
– Vill du bli min för hela livet?
– Det dråpliga var att precis när Mats skulle ställa sin fråga och fria till mig så körde en gammal Saab med puttrande tvåtaktsmotor förbi och dränkte Mats frieri med sitt motorljud, säger Lilian.
Hon kunde därför inte höra vad den stackars nervöse Mats hade på hjärtat så han fick helt sonika fria en gång till och den här gången gick budskapet fram.
– Jag svarade ja direkt.
Det gamla pastorsparet intygar gemensamt för Inblick att de är mer kära idag än vad de var för 52 år sedan när de gifte sig.


Vilka knep har ni för att hålla ett äktenskap vid liv i mer än 50 år?
– Det är inget knep. Det är en person. Att vi hade Jesus i centrum i våra liv och ville ha så i framtiden var viktigt. Vi är säkra på att Gud har fört oss samman och hade en gemensam plan för oss.
– Att vara fullständigt öppna mot varandra och prata öppet även om svåra saker har varit viktigt. Det är också viktigt att be om förlåtelse när det behövs och att förlåta. Visst hade det också stor betydelse att vi lärde känna varandra under ett folkhögskoleår som kamrater och vänner innan frieriet.

Goda råd

Just detta med att lära känna varandra ordentligt innan man knyter hymens band och gifter sig är något som både Lilian och Mats betonar extra mycket. Men de vill även dela med sig av en handfull andra goda råd för hur ett långt äktenskap kan hållas vid liv.
– Det är viktigt att båda har upplevt frälsningen och att man delar gemensamma kristna värderingar. Besluta redan från början att läsa Bibeln och be tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen.
– Satsa mer på livet efter bröllopet än på en storartad och märkvärdig startfest.
Äktenskapet är ett maratonlopp och inte ett sprinterlopp med ett påkostat startblock.
– Ställ er själva frågan: Vad är vårt egentliga mål i livet? Är det ett drömhus, en drömbil eller ett liv nära Jesus? Den viktigaste frågan i ett äktenskap är: Vad kan vi vara för varandra mer än vad vi kan köpa åt varandra?
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.