Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Guldbröllopen ökar i antal

Göran Jacobson | 21 dec , 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
Guldbrollopen_okar_i_antal
Antalet guldbröllop i vårt land har ökat på ett mycket markant sätt sedan 1975 för att idag ligga på en historiskt hög nivå, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB). 1975 kunde 8 000 par fira guldbröllop. 2016 hade antalet guldbröllopspar i Sverige ökat till 22 000. 
Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år eller mer.

Längre livslängd

En av anledningarna till detta är att vi lever betydligt längre idag än vad vi gjorde för 100 år sedan. En annan anledning är av mer demografisk natur, exempelvis storleken på de barnkullar som rör sig uppåt genom ålderspyramiden, deras benägenhet att gifta sig samt vid vilken ålder äktenskapen ingås i kombination med livslängden. Alla dessa faktorer har ändrats med tiden och på olika sätt påverkat hur många par som kan fira guldbröllop.
Även hur vanligt det är med skilsmässor har betydelse för antalet guldbröllop. Antalet skilsmässor ökade under första delen av 1900-talet med en mycket tydlig uppgång i början av 1970-talet då lagändringar underlättade skilsmässor. 
Från slutet av 1970-talet har antalet skilsmässor legat på en mer stabil nivå, även om antalet varit lite högre de senaste tio åren jämfört med perioden innan. Totalt slutar cirka fyra av tio äktenskap i skilsmässa idag.
Det bör noteras att den redovisning av de riktigt långlivade äktenskapen, som varat i 50 år eller mer, som SCB presenterar ingår enbart par där båda personerna var folkbokförda i Sverige i slutet av respektive år.
De som gifte sig 1925 firade guldbröllop 1975. Männen var knappt 30 år när de gifte sig. En tredjedel av de 30-åriga männen överlevde till sin 80-årsdag. Under perioden 1925–1975 var det relativt få skilsmässor, även om de ökade.
De som gifte sig 1950 var i genomsnitt 28 år. Av dessa överlevde 51 procent av männen sin 78-årsdag. En minskad dödlighet även bland äldre medförde att livslängden ökade under denna period vilket innebar att fler kunde fira guldbröllop trots en ökad skilsmässotrend.

Gifte sig unga

De som gifte sig 1966 var i snitt 26 år. 68 procent av de 26-åriga männen överlevde sin 76-årsdag. Även om skilsmässorna har ökat, så har den lägre åldern vid giftermålet i kombination med en ökad livslängd gett fler långa äktenskap. Den idag högre medelåldern vid giftermål kompenseras inte av en ökad livslängd, så i framtiden blir det troligen färre guldbröllop.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Mats och Lilian Gustafsson har varit gifta i 52 år

”Äktenskapet är ett maratonlopp – inte ett sprinterlopp”

Mats och Lilian Gustafsson firade guldbröllop för två år sedan. För dem har troheten och den gemensamma relationen med Jesus varit det viktigaste under alla de 52 år de har levt tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen, lyder ett av de tips som Mats och Lilian Gustafsson delar med sig av.


Mats och Lilian Gustafsson är bosatta i Tidaholm. Det numera pensionerade pastorsparet tillhör de 
22 000 svenska par som enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har varit gifta i 50 år eller mer. För paret Gustafsson inföll den där guldbröllopsdagen den 4 december 2015. Då var det nämligen på dagen 50 år sedan Mats och Lilian lovade varandra trohet livet ut.
De drar sig till minnes hur det gick till när Mats skulle fria till Lilian. Under ett år på en folkhögskola hade de lärt känna varandra och Mats hade tänkt ut en plan för hur han skulle kunna berätta för Lilian vad han kände för henne.
– Han föreslog att vi skulle ta en promenad tillsammans, säger Lilian.
– Jag var mycket nervös och behövde lite tid på mig för att få fram det jag ville säga till henne, erkänner Mats.

Frieriet dränktes

Till slut fick han fram sin fråga.
– Vill du bli min för hela livet?
– Det dråpliga var att precis när Mats skulle ställa sin fråga och fria till mig så körde en gammal Saab med puttrande tvåtaktsmotor förbi och dränkte Mats frieri med sitt motorljud, säger Lilian.
Hon kunde därför inte höra vad den stackars nervöse Mats hade på hjärtat så han fick helt sonika fria en gång till och den här gången gick budskapet fram.
– Jag svarade ja direkt.
Det gamla pastorsparet intygar gemensamt för Inblick att de är mer kära idag än vad de var för 52 år sedan när de gifte sig.


Vilka knep har ni för att hålla ett äktenskap vid liv i mer än 50 år?
– Det är inget knep. Det är en person. Att vi hade Jesus i centrum i våra liv och ville ha så i framtiden var viktigt. Vi är säkra på att Gud har fört oss samman och hade en gemensam plan för oss.
– Att vara fullständigt öppna mot varandra och prata öppet även om svåra saker har varit viktigt. Det är också viktigt att be om förlåtelse när det behövs och att förlåta. Visst hade det också stor betydelse att vi lärde känna varandra under ett folkhögskoleår som kamrater och vänner innan frieriet.

Goda råd

Just detta med att lära känna varandra ordentligt innan man knyter hymens band och gifter sig är något som både Lilian och Mats betonar extra mycket. Men de vill även dela med sig av en handfull andra goda råd för hur ett långt äktenskap kan hållas vid liv.
– Det är viktigt att båda har upplevt frälsningen och att man delar gemensamma kristna värderingar. Besluta redan från början att läsa Bibeln och be tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen.
– Satsa mer på livet efter bröllopet än på en storartad och märkvärdig startfest.
Äktenskapet är ett maratonlopp och inte ett sprinterlopp med ett påkostat startblock.
– Ställ er själva frågan: Vad är vårt egentliga mål i livet? Är det ett drömhus, en drömbil eller ett liv nära Jesus? Den viktigaste frågan i ett äktenskap är: Vad kan vi vara för varandra mer än vad vi kan köpa åt varandra?
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.