Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Guldbröllopen ökar i antal

Göran Jacobson | 21 dec , 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
Guldbrollopen_okar_i_antal
Antalet guldbröllop i vårt land har ökat på ett mycket markant sätt sedan 1975 för att idag ligga på en historiskt hög nivå, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB). 1975 kunde 8 000 par fira guldbröllop. 2016 hade antalet guldbröllopspar i Sverige ökat till 22 000. 
Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år eller mer.

Längre livslängd

En av anledningarna till detta är att vi lever betydligt längre idag än vad vi gjorde för 100 år sedan. En annan anledning är av mer demografisk natur, exempelvis storleken på de barnkullar som rör sig uppåt genom ålderspyramiden, deras benägenhet att gifta sig samt vid vilken ålder äktenskapen ingås i kombination med livslängden. Alla dessa faktorer har ändrats med tiden och på olika sätt påverkat hur många par som kan fira guldbröllop.
Även hur vanligt det är med skilsmässor har betydelse för antalet guldbröllop. Antalet skilsmässor ökade under första delen av 1900-talet med en mycket tydlig uppgång i början av 1970-talet då lagändringar underlättade skilsmässor. 
Från slutet av 1970-talet har antalet skilsmässor legat på en mer stabil nivå, även om antalet varit lite högre de senaste tio åren jämfört med perioden innan. Totalt slutar cirka fyra av tio äktenskap i skilsmässa idag.
Det bör noteras att den redovisning av de riktigt långlivade äktenskapen, som varat i 50 år eller mer, som SCB presenterar ingår enbart par där båda personerna var folkbokförda i Sverige i slutet av respektive år.
De som gifte sig 1925 firade guldbröllop 1975. Männen var knappt 30 år när de gifte sig. En tredjedel av de 30-åriga männen överlevde till sin 80-årsdag. Under perioden 1925–1975 var det relativt få skilsmässor, även om de ökade.
De som gifte sig 1950 var i genomsnitt 28 år. Av dessa överlevde 51 procent av männen sin 78-årsdag. En minskad dödlighet även bland äldre medförde att livslängden ökade under denna period vilket innebar att fler kunde fira guldbröllop trots en ökad skilsmässotrend.

Gifte sig unga

De som gifte sig 1966 var i snitt 26 år. 68 procent av de 26-åriga männen överlevde sin 76-årsdag. Även om skilsmässorna har ökat, så har den lägre åldern vid giftermålet i kombination med en ökad livslängd gett fler långa äktenskap. Den idag högre medelåldern vid giftermål kompenseras inte av en ökad livslängd, så i framtiden blir det troligen färre guldbröllop.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Mats och Lilian Gustafsson har varit gifta i 52 år

”Äktenskapet är ett maratonlopp – inte ett sprinterlopp”

Mats och Lilian Gustafsson firade guldbröllop för två år sedan. För dem har troheten och den gemensamma relationen med Jesus varit det viktigaste under alla de 52 år de har levt tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen, lyder ett av de tips som Mats och Lilian Gustafsson delar med sig av.


Mats och Lilian Gustafsson är bosatta i Tidaholm. Det numera pensionerade pastorsparet tillhör de 
22 000 svenska par som enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har varit gifta i 50 år eller mer. För paret Gustafsson inföll den där guldbröllopsdagen den 4 december 2015. Då var det nämligen på dagen 50 år sedan Mats och Lilian lovade varandra trohet livet ut.
De drar sig till minnes hur det gick till när Mats skulle fria till Lilian. Under ett år på en folkhögskola hade de lärt känna varandra och Mats hade tänkt ut en plan för hur han skulle kunna berätta för Lilian vad han kände för henne.
– Han föreslog att vi skulle ta en promenad tillsammans, säger Lilian.
– Jag var mycket nervös och behövde lite tid på mig för att få fram det jag ville säga till henne, erkänner Mats.

Frieriet dränktes

Till slut fick han fram sin fråga.
– Vill du bli min för hela livet?
– Det dråpliga var att precis när Mats skulle ställa sin fråga och fria till mig så körde en gammal Saab med puttrande tvåtaktsmotor förbi och dränkte Mats frieri med sitt motorljud, säger Lilian.
Hon kunde därför inte höra vad den stackars nervöse Mats hade på hjärtat så han fick helt sonika fria en gång till och den här gången gick budskapet fram.
– Jag svarade ja direkt.
Det gamla pastorsparet intygar gemensamt för Inblick att de är mer kära idag än vad de var för 52 år sedan när de gifte sig.


Vilka knep har ni för att hålla ett äktenskap vid liv i mer än 50 år?
– Det är inget knep. Det är en person. Att vi hade Jesus i centrum i våra liv och ville ha så i framtiden var viktigt. Vi är säkra på att Gud har fört oss samman och hade en gemensam plan för oss.
– Att vara fullständigt öppna mot varandra och prata öppet även om svåra saker har varit viktigt. Det är också viktigt att be om förlåtelse när det behövs och att förlåta. Visst hade det också stor betydelse att vi lärde känna varandra under ett folkhögskoleår som kamrater och vänner innan frieriet.

Goda råd

Just detta med att lära känna varandra ordentligt innan man knyter hymens band och gifter sig är något som både Lilian och Mats betonar extra mycket. Men de vill även dela med sig av en handfull andra goda råd för hur ett långt äktenskap kan hållas vid liv.
– Det är viktigt att båda har upplevt frälsningen och att man delar gemensamma kristna värderingar. Besluta redan från början att läsa Bibeln och be tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen.
– Satsa mer på livet efter bröllopet än på en storartad och märkvärdig startfest.
Äktenskapet är ett maratonlopp och inte ett sprinterlopp med ett påkostat startblock.
– Ställ er själva frågan: Vad är vårt egentliga mål i livet? Är det ett drömhus, en drömbil eller ett liv nära Jesus? Den viktigaste frågan i ett äktenskap är: Vad kan vi vara för varandra mer än vad vi kan köpa åt varandra?
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.