Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Guldbröllopen ökar i antal

Göran Jacobson | 21 dec , 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
Guldbrollopen_okar_i_antal
Antalet guldbröllop i vårt land har ökat på ett mycket markant sätt sedan 1975 för att idag ligga på en historiskt hög nivå, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB). 1975 kunde 8 000 par fira guldbröllop. 2016 hade antalet guldbröllopspar i Sverige ökat till 22 000. 
Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år eller mer.

Längre livslängd

En av anledningarna till detta är att vi lever betydligt längre idag än vad vi gjorde för 100 år sedan. En annan anledning är av mer demografisk natur, exempelvis storleken på de barnkullar som rör sig uppåt genom ålderspyramiden, deras benägenhet att gifta sig samt vid vilken ålder äktenskapen ingås i kombination med livslängden. Alla dessa faktorer har ändrats med tiden och på olika sätt påverkat hur många par som kan fira guldbröllop.
Även hur vanligt det är med skilsmässor har betydelse för antalet guldbröllop. Antalet skilsmässor ökade under första delen av 1900-talet med en mycket tydlig uppgång i början av 1970-talet då lagändringar underlättade skilsmässor. 
Från slutet av 1970-talet har antalet skilsmässor legat på en mer stabil nivå, även om antalet varit lite högre de senaste tio åren jämfört med perioden innan. Totalt slutar cirka fyra av tio äktenskap i skilsmässa idag.
Det bör noteras att den redovisning av de riktigt långlivade äktenskapen, som varat i 50 år eller mer, som SCB presenterar ingår enbart par där båda personerna var folkbokförda i Sverige i slutet av respektive år.
De som gifte sig 1925 firade guldbröllop 1975. Männen var knappt 30 år när de gifte sig. En tredjedel av de 30-åriga männen överlevde till sin 80-årsdag. Under perioden 1925–1975 var det relativt få skilsmässor, även om de ökade.
De som gifte sig 1950 var i genomsnitt 28 år. Av dessa överlevde 51 procent av männen sin 78-årsdag. En minskad dödlighet även bland äldre medförde att livslängden ökade under denna period vilket innebar att fler kunde fira guldbröllop trots en ökad skilsmässotrend.

Gifte sig unga

De som gifte sig 1966 var i snitt 26 år. 68 procent av de 26-åriga männen överlevde sin 76-årsdag. Även om skilsmässorna har ökat, så har den lägre åldern vid giftermålet i kombination med en ökad livslängd gett fler långa äktenskap. Den idag högre medelåldern vid giftermål kompenseras inte av en ökad livslängd, så i framtiden blir det troligen färre guldbröllop.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Mats och Lilian Gustafsson har varit gifta i 52 år

”Äktenskapet är ett maratonlopp – inte ett sprinterlopp”

Mats och Lilian Gustafsson firade guldbröllop för två år sedan. För dem har troheten och den gemensamma relationen med Jesus varit det viktigaste under alla de 52 år de har levt tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen, lyder ett av de tips som Mats och Lilian Gustafsson delar med sig av.


Mats och Lilian Gustafsson är bosatta i Tidaholm. Det numera pensionerade pastorsparet tillhör de 
22 000 svenska par som enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har varit gifta i 50 år eller mer. För paret Gustafsson inföll den där guldbröllopsdagen den 4 december 2015. Då var det nämligen på dagen 50 år sedan Mats och Lilian lovade varandra trohet livet ut.
De drar sig till minnes hur det gick till när Mats skulle fria till Lilian. Under ett år på en folkhögskola hade de lärt känna varandra och Mats hade tänkt ut en plan för hur han skulle kunna berätta för Lilian vad han kände för henne.
– Han föreslog att vi skulle ta en promenad tillsammans, säger Lilian.
– Jag var mycket nervös och behövde lite tid på mig för att få fram det jag ville säga till henne, erkänner Mats.

Frieriet dränktes

Till slut fick han fram sin fråga.
– Vill du bli min för hela livet?
– Det dråpliga var att precis när Mats skulle ställa sin fråga och fria till mig så körde en gammal Saab med puttrande tvåtaktsmotor förbi och dränkte Mats frieri med sitt motorljud, säger Lilian.
Hon kunde därför inte höra vad den stackars nervöse Mats hade på hjärtat så han fick helt sonika fria en gång till och den här gången gick budskapet fram.
– Jag svarade ja direkt.
Det gamla pastorsparet intygar gemensamt för Inblick att de är mer kära idag än vad de var för 52 år sedan när de gifte sig.


Vilka knep har ni för att hålla ett äktenskap vid liv i mer än 50 år?
– Det är inget knep. Det är en person. Att vi hade Jesus i centrum i våra liv och ville ha så i framtiden var viktigt. Vi är säkra på att Gud har fört oss samman och hade en gemensam plan för oss.
– Att vara fullständigt öppna mot varandra och prata öppet även om svåra saker har varit viktigt. Det är också viktigt att be om förlåtelse när det behövs och att förlåta. Visst hade det också stor betydelse att vi lärde känna varandra under ett folkhögskoleår som kamrater och vänner innan frieriet.

Goda råd

Just detta med att lära känna varandra ordentligt innan man knyter hymens band och gifter sig är något som både Lilian och Mats betonar extra mycket. Men de vill även dela med sig av en handfull andra goda råd för hur ett långt äktenskap kan hållas vid liv.
– Det är viktigt att båda har upplevt frälsningen och att man delar gemensamma kristna värderingar. Besluta redan från början att läsa Bibeln och be tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen.
– Satsa mer på livet efter bröllopet än på en storartad och märkvärdig startfest.
Äktenskapet är ett maratonlopp och inte ett sprinterlopp med ett påkostat startblock.
– Ställ er själva frågan: Vad är vårt egentliga mål i livet? Är det ett drömhus, en drömbil eller ett liv nära Jesus? Den viktigaste frågan i ett äktenskap är: Vad kan vi vara för varandra mer än vad vi kan köpa åt varandra?
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.