Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Guldbröllopen ökar i antal

Göran Jacobson | 21 dec , 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
Guldbrollopen_okar_i_antal
Antalet guldbröllop i vårt land har ökat på ett mycket markant sätt sedan 1975 för att idag ligga på en historiskt hög nivå, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB). 1975 kunde 8 000 par fira guldbröllop. 2016 hade antalet guldbröllopspar i Sverige ökat till 22 000. 
Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år eller mer.

Längre livslängd

En av anledningarna till detta är att vi lever betydligt längre idag än vad vi gjorde för 100 år sedan. En annan anledning är av mer demografisk natur, exempelvis storleken på de barnkullar som rör sig uppåt genom ålderspyramiden, deras benägenhet att gifta sig samt vid vilken ålder äktenskapen ingås i kombination med livslängden. Alla dessa faktorer har ändrats med tiden och på olika sätt påverkat hur många par som kan fira guldbröllop.
Även hur vanligt det är med skilsmässor har betydelse för antalet guldbröllop. Antalet skilsmässor ökade under första delen av 1900-talet med en mycket tydlig uppgång i början av 1970-talet då lagändringar underlättade skilsmässor. 
Från slutet av 1970-talet har antalet skilsmässor legat på en mer stabil nivå, även om antalet varit lite högre de senaste tio åren jämfört med perioden innan. Totalt slutar cirka fyra av tio äktenskap i skilsmässa idag.
Det bör noteras att den redovisning av de riktigt långlivade äktenskapen, som varat i 50 år eller mer, som SCB presenterar ingår enbart par där båda personerna var folkbokförda i Sverige i slutet av respektive år.
De som gifte sig 1925 firade guldbröllop 1975. Männen var knappt 30 år när de gifte sig. En tredjedel av de 30-åriga männen överlevde till sin 80-årsdag. Under perioden 1925–1975 var det relativt få skilsmässor, även om de ökade.
De som gifte sig 1950 var i genomsnitt 28 år. Av dessa överlevde 51 procent av männen sin 78-årsdag. En minskad dödlighet även bland äldre medförde att livslängden ökade under denna period vilket innebar att fler kunde fira guldbröllop trots en ökad skilsmässotrend.

Gifte sig unga

De som gifte sig 1966 var i snitt 26 år. 68 procent av de 26-åriga männen överlevde sin 76-årsdag. Även om skilsmässorna har ökat, så har den lägre åldern vid giftermålet i kombination med en ökad livslängd gett fler långa äktenskap. Den idag högre medelåldern vid giftermål kompenseras inte av en ökad livslängd, så i framtiden blir det troligen färre guldbröllop.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Mats och Lilian Gustafsson har varit gifta i 52 år

”Äktenskapet är ett maratonlopp – inte ett sprinterlopp”

Mats och Lilian Gustafsson firade guldbröllop för två år sedan. För dem har troheten och den gemensamma relationen med Jesus varit det viktigaste under alla de 52 år de har levt tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen, lyder ett av de tips som Mats och Lilian Gustafsson delar med sig av.


Mats och Lilian Gustafsson är bosatta i Tidaholm. Det numera pensionerade pastorsparet tillhör de 
22 000 svenska par som enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har varit gifta i 50 år eller mer. För paret Gustafsson inföll den där guldbröllopsdagen den 4 december 2015. Då var det nämligen på dagen 50 år sedan Mats och Lilian lovade varandra trohet livet ut.
De drar sig till minnes hur det gick till när Mats skulle fria till Lilian. Under ett år på en folkhögskola hade de lärt känna varandra och Mats hade tänkt ut en plan för hur han skulle kunna berätta för Lilian vad han kände för henne.
– Han föreslog att vi skulle ta en promenad tillsammans, säger Lilian.
– Jag var mycket nervös och behövde lite tid på mig för att få fram det jag ville säga till henne, erkänner Mats.

Frieriet dränktes

Till slut fick han fram sin fråga.
– Vill du bli min för hela livet?
– Det dråpliga var att precis när Mats skulle ställa sin fråga och fria till mig så körde en gammal Saab med puttrande tvåtaktsmotor förbi och dränkte Mats frieri med sitt motorljud, säger Lilian.
Hon kunde därför inte höra vad den stackars nervöse Mats hade på hjärtat så han fick helt sonika fria en gång till och den här gången gick budskapet fram.
– Jag svarade ja direkt.
Det gamla pastorsparet intygar gemensamt för Inblick att de är mer kära idag än vad de var för 52 år sedan när de gifte sig.


Vilka knep har ni för att hålla ett äktenskap vid liv i mer än 50 år?
– Det är inget knep. Det är en person. Att vi hade Jesus i centrum i våra liv och ville ha så i framtiden var viktigt. Vi är säkra på att Gud har fört oss samman och hade en gemensam plan för oss.
– Att vara fullständigt öppna mot varandra och prata öppet även om svåra saker har varit viktigt. Det är också viktigt att be om förlåtelse när det behövs och att förlåta. Visst hade det också stor betydelse att vi lärde känna varandra under ett folkhögskoleår som kamrater och vänner innan frieriet.

Goda råd

Just detta med att lära känna varandra ordentligt innan man knyter hymens band och gifter sig är något som både Lilian och Mats betonar extra mycket. Men de vill även dela med sig av en handfull andra goda råd för hur ett långt äktenskap kan hållas vid liv.
– Det är viktigt att båda har upplevt frälsningen och att man delar gemensamma kristna värderingar. Besluta redan från början att läsa Bibeln och be tillsammans.
– Planen att dela livet måste innehålla målsättningen att hålla ihop tills "döden skiljer oss åt".  Andra alternativ ska inte finnas med i beräkningen.
– Satsa mer på livet efter bröllopet än på en storartad och märkvärdig startfest.
Äktenskapet är ett maratonlopp och inte ett sprinterlopp med ett påkostat startblock.
– Ställ er själva frågan: Vad är vårt egentliga mål i livet? Är det ett drömhus, en drömbil eller ett liv nära Jesus? Den viktigaste frågan i ett äktenskap är: Vad kan vi vara för varandra mer än vad vi kan köpa åt varandra?
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.