Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En politisk rättegång?

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
En_politisk_rattegang
I december 2016 blir det offentligt att Love and Hope avbryter sitt samarbete med Lighthouse på grund av anklagelser om korruption.
Samtidigt inleder äventyraren och bloggaren Anneli Wester sitt arbete med att – på uppdrag åt Lighthouse – inleda en rättslig process mot Love and Hope.
I Sverige är Lighthouse kritik att Love and Hope inte har använt Lighthouse namn i samband med insamlingarna.
I Nepal bygger kritiken på det precis omvända förhållandet: Love and Hope anklagas för att inte ge Lighthouse de pengar som samlats in i Sverige i Lighthouse namn.
Ungefär samtidigt inleder Anneli Wester ett samarbete med ett hemligt nätverk med ”väldigt hårda krav... prisokänsliga höjdargrabbar… i skräddarsydda kostymer”, skriver hon på sin Facebooksida.
Hon får träffa ”Big boss” – den som startade nätverket – och det bestäms snabbt att hon kan bli fullvärdig medlem. Hon får förtroende att ta uppdrag över hela världen och ”har tillgång till lägenheter i tre städer i världen.”

Behöver ligga lite lågt 

”Året har präglats mycket av det” skriver hon på sin Facebooksida i slutet av 2017. ”Fast jag skriver inte så mycket om det. Behöver ligga lite lågt med det där. Det hör till uppdragens natur”, lägger hon till.
Anneli Wester beskriver höjdargrabbarna som ”ett internationellt nätverk” som pratar engelska och delar erfarenheter av ”buddistisk psykologi när den är som bäst”.
Hon förklarar att en av de hemliga nätverksträffarna i Dehli handlade om hur västerländska hjälporganisationer skadar. ”Vem jag har träffat? Det är en del av grejen att inte skriva det”, förklarar hon.
Som nybliven medlem i det hemliga nätverket blir en av hennes första uppgifter att under 2017 hänga ut hjälporganisationen Love & Hope.
Under året bor hon på lyxhotell runtom i världen. I slutet av året belönas hon av nätverket med en vistelse på ett lyxhotell i Dubai. På nyårsafton beskriver Anneli Wester hur hon på lyxhotellet fick se sin ”favoritarab i sån där arabisk staffansdräkt med släng på huvudet. Och fick stirra hur mycket jag ville. Sååå stiligt”, skriver hon om sin ”favoritarab”.

Freje först

Josefine Freje på Expressen är den journalist som först ger medial uppmärksamhet åt Anneli Westers arbete. De träffas hemma hos Anneli i Göteborg för att förbereda ett reportage.
– Anneli Wester hade jag ju med för att hon hade startat sin så kallade granskning på Facebook, förklarar Josefine Freje för Inblick.
– Nu fick ju hon vara med för att hon ändå hade börjat granska Love Nepal på nätet. Sedan har jag inte gått på hennes... som att hon har varit den enda källan, förklarar Josefine Freje.
Det blev ändå Aftonbladet som blev först med sin artikel eftersom Anneli Wester tappade tålamodet och tipsade tidningen om att Expressen var på gång.
– Love Nepal fick istället alla möjligheter att kommentera, bemöta och se sina citat i den granskning jag gjorde. Inget i det de skrev visar på att något skulle vara fel i min artikel, om så var fallet hade vi självklart omedelbart kommit med en rättelse och jag hade personligen bett om ursäkt, betonar Josefine Freje.

Ryggmärgsaktigt

– Jag fick en känsla av, efter artikeln, var det en hel del från det kristna samfundet som reagerade ryggmärgsaktigt att försvara Love Nepal. Några av dem hade inte läst artikeln.
– De som har varit kritiska till granskningen är de som har varit religiöst kristna. Det är inga andra som är det, slår Freje fast.

Har du sett deras redogörelse som de lagt ut på nätet, där de förklarar misstag som gjorts och åtgärder som vidtagits?
– Ja, den har jag sett. En annan reporter gjorde en uppföljare på det om jag inte minns fel.
Någon sådan artikel går inte att finna på Expressens hemsida.

Ärendets juridiska gång

Den 17 juli 2017 skickar nepalesiska myndigheter Anneli Westers polisanmälan till Nepals ambassad i New Delhi. Den 29 september anländer den därefter till Sveriges ambassad i New Dehli och den 12 oktober når den UD, som den 24 oktober vidarebefordrar anmälan till Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen.
Den 17 november får även Sveriges ambassad i Köpenhamn ta emot handlingar från Nepals ambassad i Köpenhamn, som även de vidarebefordras till Sven-Åke Blombergsson.
En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
– Handläggningen av ärendet bestod i att handlingar som överlämnats från Sveriges ambassader i New Delhi och Köpenhamn vidarebefordrades till Polismyndigheten för vidare åtgärd, säger departartementsekreterare Jacob Winiarski på UD, som handlagt ärendet.
När Inblick begär ut alla handlingar i ärendet från UD, är vissa uppgifter som rör annan stat belagda med sekretess ”eftersom det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om vissa av uppgifterna röjs gäller sekretess för dessa.”
Inblick har överklagat sekretessbeslutet som nu kommer att prövas av statsrådet Margot Wallström eller direkt av regeringen.

Vill ej kommentera

Lighthouse juridiska ombud Anneli Wester har avböjt att svara på Inblicks frågor. Lighthouse svenske partner Håkan Gabrielsson på Out of Ashes vill också lägga frågor om Nepal åt sidan med hänvisning till den pågående polisundersökningen.
– De nepalesiska utredningarna har inte funnit grund för åtal mot Lighthouse, betonar han och hänvisar till en rapport som Nepals socialdepartement tillsatte och utvärderingen som gjordes av socialdepartementets inhyrda konsult från Plan International och som inte fann någon grund för missförhållanden.
– Angående ekonomiska oegentligheter som Lighthouse anklagades för så har inte heller den svenska revisorn och ekonomen vi bad göra en revision, funnit grund för anklagelser om korruption. Till sist har ytterligare en revisor och ekonom från USA tittat på bokföringen och inte funnit felaktigheter.
– Själv har jag med avsikt hållit mig utanför och inte skrivit eller kommenterat något angående den pågående undersökningen, tillägger Gabrielsson.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Uppdatering 6:e mars 2018:

Anneli Wester replikerade på Facebook

… men vill inte svara på frågor om sin kontakt med Jan Eliasson (S)


”Tills de rättsliga processerna är klara vill jag inte ha mer kontakt med dig vilket jag hoppas du klarar att respektera. Det gäller alla kanaler, inklusive sociala medier”, skrev Anneli Wester inför förra veckans Inblickartikel. När artikeln väl hade publicerats skrev hon ett förtydligande på sin egen Facebooksida, som vi här återger de relevanta delarna av.


Anneli Wester förnekar på Facebook att det nätverk hon jobbar med arbetar för att stoppa västerländska organisationer i Asien och nekar till att hon i egenskap av medlem i nätverket skulle hänga ut hjälporganisationen Love and Hope.
Det handlar enligt henne istället om ”ett nätverk som består av olika professioner, läkare, psykologer, massörer, m.m. som tillhandahåller framför allt mental support till offentliga personer… vi arbetar med hänsyn till kunderna med väldigt hög sekretess”, skriver hon på sin Facebooksida.
Anneli Wester avvisar även uppgiften att mötet i Delhi i december var ett hemligt nätverksmöte. Hon hade istället ”fixat ett häng med några personer kring mina egna engagemang”… ”det handlade om att uppmärksamma oegentligheter när hjälporganisationer från rika länder opererar i fattiga länder.”

At The Top Hostel

Anneli Wester tillbakavisar uppgiften att hon är juridiskt ombud åt Lighthouse och betonar också att det inte är hennes polisanmälan: ”det är den lokala organisationens polisanmälan”.
När det gäller bilden på boendet med utsikten från skyskrapan i Dubai i slutet av förra året – som illustrerade förra veckans artikel – beskriver hon det som ett vandrarhem ”At The Top Hostel” som kan bokas för 250 kronor per natt.
”Vandrarhemmet ligger där uppe. 76:e våningen eller vad det var. Jag har aldrig bott så högt i en skyskrapa, var så klart tvungen att testa. Och jag bodde i delad sovsal… betalade vandrarhemmet själv”, skriver hon.
Annei Wester förnekar att det är det hemliga nätverket som belönat henne med lyxhotell, men erkänner att hon ”har en polare som är med i nätverket som bor i just Dubai. Han är läkare. Jag passade på att träffa honom”.

Egen chaufför

Den 10 december förra året var hon enligt sin egen Facebooksida i Dubai på uppdrag av nätverket. Hon skrev då: ”Så där, då var jag färdigjobbad för idag. Slappa för resten. Sägs vara najs utsikt från uterestaurangen på kvällen här på hotellet. Men får allt säga att utsikten från hotellets restaurang på 24:e våningen i dagsljus inte är helt galen den heller. Och hotellrummet går bra det också. Och egen chaufför fick jag också. Värsta glidaren på såna här uppdrag.”
Hon förnekar inte att hon ibland bor på lyxhotell i en kommentar på Facebook: ”Jag bor väldigt varierat när jag reser. Allt från slott till koja. Bokstavligt talat. Och tält och ja, gången innan jag var i Dubai sov jag på en bädd utomhus nån natt, och sen nån natt på ett lyxhotell.”

Initierat FN-möte

Den 31 maj, den 5 juni och den 17 augusti förra året beskriver Anneli Wester på Facebook hur hon initierat ett möte på FN med anledning av anmälan mot Love and Hope: ”Jag har även varit hos FN för att informera dem av den internationella betydelsen i det här, då det är ett utbrett problem inte bara i Nepal utan över hela världen där hjälporganisationen opererar, företrädesvis västerländska hjälporganisationer. Sånt här knas är rent av en mångmiljardindustri. Att västerlänningar och västerländska organisationer gör geshäft av de fattigas och utsattas situation. Och både utnyttjar, kränker, kör över och trampar på dem.”
Den 14 mars förra året beskriver hon även sin kontakt med förre FN-toppen Jan Eliasson (S):
”Får ofta höra att jag är inpirerande. … Jan Eliasson. Diplomaten. Han har den effekten på mig också. Inspirerande bara att kolla hur han gör med allt möjligt. Det matchar nåt i mig så det händer nåt. Häftig känsla. … Och en gång när jag träffade Jan Eliasson så gav han mig i tre meningar svar på något jag sökt i flera år. Varför jag fungerade så olika i Sverige och utomlands.”
I ett replikskifte på Inblicks Facebooksida ställde Inblick en fråga till Anneli Westers om hennes kontakt med Jan Eliasson. Hon har valt att inte svara.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.