Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En politisk rättegång?

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
En_politisk_rattegang
I december 2016 blir det offentligt att Love and Hope avbryter sitt samarbete med Lighthouse på grund av anklagelser om korruption.
Samtidigt inleder äventyraren och bloggaren Anneli Wester sitt arbete med att – på uppdrag åt Lighthouse – inleda en rättslig process mot Love and Hope.
I Sverige är Lighthouse kritik att Love and Hope inte har använt Lighthouse namn i samband med insamlingarna.
I Nepal bygger kritiken på det precis omvända förhållandet: Love and Hope anklagas för att inte ge Lighthouse de pengar som samlats in i Sverige i Lighthouse namn.
Ungefär samtidigt inleder Anneli Wester ett samarbete med ett hemligt nätverk med ”väldigt hårda krav... prisokänsliga höjdargrabbar… i skräddarsydda kostymer”, skriver hon på sin Facebooksida.
Hon får träffa ”Big boss” – den som startade nätverket – och det bestäms snabbt att hon kan bli fullvärdig medlem. Hon får förtroende att ta uppdrag över hela världen och ”har tillgång till lägenheter i tre städer i världen.”

Behöver ligga lite lågt 

”Året har präglats mycket av det” skriver hon på sin Facebooksida i slutet av 2017. ”Fast jag skriver inte så mycket om det. Behöver ligga lite lågt med det där. Det hör till uppdragens natur”, lägger hon till.
Anneli Wester beskriver höjdargrabbarna som ”ett internationellt nätverk” som pratar engelska och delar erfarenheter av ”buddistisk psykologi när den är som bäst”.
Hon förklarar att en av de hemliga nätverksträffarna i Dehli handlade om hur västerländska hjälporganisationer skadar. ”Vem jag har träffat? Det är en del av grejen att inte skriva det”, förklarar hon.
Som nybliven medlem i det hemliga nätverket blir en av hennes första uppgifter att under 2017 hänga ut hjälporganisationen Love & Hope.
Under året bor hon på lyxhotell runtom i världen. I slutet av året belönas hon av nätverket med en vistelse på ett lyxhotell i Dubai. På nyårsafton beskriver Anneli Wester hur hon på lyxhotellet fick se sin ”favoritarab i sån där arabisk staffansdräkt med släng på huvudet. Och fick stirra hur mycket jag ville. Sååå stiligt”, skriver hon om sin ”favoritarab”.

Freje först

Josefine Freje på Expressen är den journalist som först ger medial uppmärksamhet åt Anneli Westers arbete. De träffas hemma hos Anneli i Göteborg för att förbereda ett reportage.
– Anneli Wester hade jag ju med för att hon hade startat sin så kallade granskning på Facebook, förklarar Josefine Freje för Inblick.
– Nu fick ju hon vara med för att hon ändå hade börjat granska Love Nepal på nätet. Sedan har jag inte gått på hennes... som att hon har varit den enda källan, förklarar Josefine Freje.
Det blev ändå Aftonbladet som blev först med sin artikel eftersom Anneli Wester tappade tålamodet och tipsade tidningen om att Expressen var på gång.
– Love Nepal fick istället alla möjligheter att kommentera, bemöta och se sina citat i den granskning jag gjorde. Inget i det de skrev visar på att något skulle vara fel i min artikel, om så var fallet hade vi självklart omedelbart kommit med en rättelse och jag hade personligen bett om ursäkt, betonar Josefine Freje.

Ryggmärgsaktigt

– Jag fick en känsla av, efter artikeln, var det en hel del från det kristna samfundet som reagerade ryggmärgsaktigt att försvara Love Nepal. Några av dem hade inte läst artikeln.
– De som har varit kritiska till granskningen är de som har varit religiöst kristna. Det är inga andra som är det, slår Freje fast.

Har du sett deras redogörelse som de lagt ut på nätet, där de förklarar misstag som gjorts och åtgärder som vidtagits?
– Ja, den har jag sett. En annan reporter gjorde en uppföljare på det om jag inte minns fel.
Någon sådan artikel går inte att finna på Expressens hemsida.

Ärendets juridiska gång

Den 17 juli 2017 skickar nepalesiska myndigheter Anneli Westers polisanmälan till Nepals ambassad i New Delhi. Den 29 september anländer den därefter till Sveriges ambassad i New Dehli och den 12 oktober når den UD, som den 24 oktober vidarebefordrar anmälan till Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen.
Den 17 november får även Sveriges ambassad i Köpenhamn ta emot handlingar från Nepals ambassad i Köpenhamn, som även de vidarebefordras till Sven-Åke Blombergsson.
En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
– Handläggningen av ärendet bestod i att handlingar som överlämnats från Sveriges ambassader i New Delhi och Köpenhamn vidarebefordrades till Polismyndigheten för vidare åtgärd, säger departartementsekreterare Jacob Winiarski på UD, som handlagt ärendet.
När Inblick begär ut alla handlingar i ärendet från UD, är vissa uppgifter som rör annan stat belagda med sekretess ”eftersom det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om vissa av uppgifterna röjs gäller sekretess för dessa.”
Inblick har överklagat sekretessbeslutet som nu kommer att prövas av statsrådet Margot Wallström eller direkt av regeringen.

Vill ej kommentera

Lighthouse juridiska ombud Anneli Wester har avböjt att svara på Inblicks frågor. Lighthouse svenske partner Håkan Gabrielsson på Out of Ashes vill också lägga frågor om Nepal åt sidan med hänvisning till den pågående polisundersökningen.
– De nepalesiska utredningarna har inte funnit grund för åtal mot Lighthouse, betonar han och hänvisar till en rapport som Nepals socialdepartement tillsatte och utvärderingen som gjordes av socialdepartementets inhyrda konsult från Plan International och som inte fann någon grund för missförhållanden.
– Angående ekonomiska oegentligheter som Lighthouse anklagades för så har inte heller den svenska revisorn och ekonomen vi bad göra en revision, funnit grund för anklagelser om korruption. Till sist har ytterligare en revisor och ekonom från USA tittat på bokföringen och inte funnit felaktigheter.
– Själv har jag med avsikt hållit mig utanför och inte skrivit eller kommenterat något angående den pågående undersökningen, tillägger Gabrielsson.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Uppdatering 6:e mars 2018:

Anneli Wester replikerade på Facebook

… men vill inte svara på frågor om sin kontakt med Jan Eliasson (S)


”Tills de rättsliga processerna är klara vill jag inte ha mer kontakt med dig vilket jag hoppas du klarar att respektera. Det gäller alla kanaler, inklusive sociala medier”, skrev Anneli Wester inför förra veckans Inblickartikel. När artikeln väl hade publicerats skrev hon ett förtydligande på sin egen Facebooksida, som vi här återger de relevanta delarna av.


Anneli Wester förnekar på Facebook att det nätverk hon jobbar med arbetar för att stoppa västerländska organisationer i Asien och nekar till att hon i egenskap av medlem i nätverket skulle hänga ut hjälporganisationen Love and Hope.
Det handlar enligt henne istället om ”ett nätverk som består av olika professioner, läkare, psykologer, massörer, m.m. som tillhandahåller framför allt mental support till offentliga personer… vi arbetar med hänsyn till kunderna med väldigt hög sekretess”, skriver hon på sin Facebooksida.
Anneli Wester avvisar även uppgiften att mötet i Delhi i december var ett hemligt nätverksmöte. Hon hade istället ”fixat ett häng med några personer kring mina egna engagemang”… ”det handlade om att uppmärksamma oegentligheter när hjälporganisationer från rika länder opererar i fattiga länder.”

At The Top Hostel

Anneli Wester tillbakavisar uppgiften att hon är juridiskt ombud åt Lighthouse och betonar också att det inte är hennes polisanmälan: ”det är den lokala organisationens polisanmälan”.
När det gäller bilden på boendet med utsikten från skyskrapan i Dubai i slutet av förra året – som illustrerade förra veckans artikel – beskriver hon det som ett vandrarhem ”At The Top Hostel” som kan bokas för 250 kronor per natt.
”Vandrarhemmet ligger där uppe. 76:e våningen eller vad det var. Jag har aldrig bott så högt i en skyskrapa, var så klart tvungen att testa. Och jag bodde i delad sovsal… betalade vandrarhemmet själv”, skriver hon.
Annei Wester förnekar att det är det hemliga nätverket som belönat henne med lyxhotell, men erkänner att hon ”har en polare som är med i nätverket som bor i just Dubai. Han är läkare. Jag passade på att träffa honom”.

Egen chaufför

Den 10 december förra året var hon enligt sin egen Facebooksida i Dubai på uppdrag av nätverket. Hon skrev då: ”Så där, då var jag färdigjobbad för idag. Slappa för resten. Sägs vara najs utsikt från uterestaurangen på kvällen här på hotellet. Men får allt säga att utsikten från hotellets restaurang på 24:e våningen i dagsljus inte är helt galen den heller. Och hotellrummet går bra det också. Och egen chaufför fick jag också. Värsta glidaren på såna här uppdrag.”
Hon förnekar inte att hon ibland bor på lyxhotell i en kommentar på Facebook: ”Jag bor väldigt varierat när jag reser. Allt från slott till koja. Bokstavligt talat. Och tält och ja, gången innan jag var i Dubai sov jag på en bädd utomhus nån natt, och sen nån natt på ett lyxhotell.”

Initierat FN-möte

Den 31 maj, den 5 juni och den 17 augusti förra året beskriver Anneli Wester på Facebook hur hon initierat ett möte på FN med anledning av anmälan mot Love and Hope: ”Jag har även varit hos FN för att informera dem av den internationella betydelsen i det här, då det är ett utbrett problem inte bara i Nepal utan över hela världen där hjälporganisationen opererar, företrädesvis västerländska hjälporganisationer. Sånt här knas är rent av en mångmiljardindustri. Att västerlänningar och västerländska organisationer gör geshäft av de fattigas och utsattas situation. Och både utnyttjar, kränker, kör över och trampar på dem.”
Den 14 mars förra året beskriver hon även sin kontakt med förre FN-toppen Jan Eliasson (S):
”Får ofta höra att jag är inpirerande. … Jan Eliasson. Diplomaten. Han har den effekten på mig också. Inspirerande bara att kolla hur han gör med allt möjligt. Det matchar nåt i mig så det händer nåt. Häftig känsla. … Och en gång när jag träffade Jan Eliasson så gav han mig i tre meningar svar på något jag sökt i flera år. Varför jag fungerade så olika i Sverige och utomlands.”
I ett replikskifte på Inblicks Facebooksida ställde Inblick en fråga till Anneli Westers om hennes kontakt med Jan Eliasson. Hon har valt att inte svara.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.