Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”De stora bovarna i dramat är du och jag”

Monika Ekström | 14 jun , 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
De_stora_bovarna_i_dramat_ar_du_och_jag
I höst kommer Sveriges Television att börja sända programmet Maträddarna. Anne Lundberg och kocken Paul Svensson kommer vara programledare. Förra helgen spelades det sista programmet i serien in under Matsvinnsfestivalen i Malmö. 
Paul Svensson och Tareq Taylor bakade 600 pizzor i Slottsparken av ingredienser som annars skulle ha slängts. Besökarna lät sig väl smaka. Programserien tar upp problemet med matsvinnet och vill få tittarna att slänga mindre mat. 
– Kocken Paul Svensson kommer att laga den godaste tänkbara mat på det som annars skulle slängas. Det ska inspirera människor till att inte slänga så mycket utan istället tänka efter, berättade Anne Lundberg. 
– Vi försöker förändra människors beteende, inte med pekpinnar eller genom att väcka dåligt samvete, utan genom lust och njutning, fortsatte hon.
Inblick fortsatte att ställa några frågor till Anne Lundberg under tiden som Paul och Tareq serverade de sista pizzorna i sommarvärmen. 

Hur har det blivit så här, att vi slänger så mycket mat?
– Jag tror vi slänger mat för att vi har råd, för att maten är för billig. Man är inte lika rädd om det som inte har kostat så mycket, sade Anne Lundberg. 
– För 60 år sedan lade vi 30 procent av vår inkomst på mat. Idag lägger vi bara 12 procent. Det är mindre än hälften.

Hur mycket mat slängs det?
– På världsbasis räknar man med att 1/3 av all mat som odlas och produceras slängs. Redan idag producerar vi tillräckligt mycket mat så att ingen på jorden skulle behöva svälta. 

Vad är problemet med att vi slänger så mycket mat?
– Det är resursslöseri och oacceptabelt ur ett etiskt och moraliskt perspektiv. Så länge människor svälter och hungrar i vår värld så får vi inte slänga mat. 
– Det finns också ett klimatperspektiv. All den mat som odlats har transporterats, skördats och förpackats. Det har gått åt enormt mycket energi. Det är en klimatpåverkan som vi skulle behöva vara utan.

Vad kan man göra åt det?
– Jag tror att vägen är att prata om det och väcka människors uppmärksamhet på att det slängs så mycket mat. Och visa att man kan laga fantastiskt god mat på det som annars skulle slängas. 

Varför är maten så billig?
– Det känns som man idag bara konkurrerar med priset och inte med kvaliteten. 

Vilka råvaror använder Paul och Tareq här idag?
– Degen är gjord på gammalt bröd från ett bageri. Det har malts ner till skorpsmulor som blötlagts och sedan har man tillsatt surdeg. 
– De färska kryddorna är utsorterade för att de är för stora och frodiga så att de sticker upp ovanför plasten på förpackningen. Då kan de bli skadade i transporten. Det är inget fel på kryddorna. Sparrisen har vi fått för att den är sned och osten hade nått sitt bäst före-datum.

Vilka bestämmer att sparrisen inte får vara sned?
– De stora bovarna i dramat det är du och jag. Affärerna är glada för att få sälja alla morötter och all sparris, men om de gång på gång ser att de äpplen som blir kvar i botten är de som har prickar eller om det är den krokiga sparrisen så inser de att konsumenterna inte väljer dem. 
– Vi konsumenter måste se tjusningen med krokiga morötter och prickiga potatisar. Det är bara en utseendefråga och påverkar inte kvaliteten. En krokig morot är lika god som en rak morot. 

Varför har matsvinn fått så stor uppmärksamhet nu?
– Jag tror det är för att det är oacceptabelt. För 100 år sedan hade vi inget matsvinn. Det är en ny företeelse och nu kommer en motkraft mot det. 

Pauls drömjobb

Precis innan Paul Svensson skulle spela in den sista scenen av Maträddarna fick Inblick en intervju med honom. Då hade han och Tareq stått och bakat pizzor i tre timmar i stekande sol i vackra Slottsträdgården i Malmö. 
Paul tror att det finns många olika anledningar till att vi slänger så mycket mat. En av dem är att mat har för låg status. 
– Framför allt beror matsvinnet på att mat har för låg status. Vi har råd att slänga mat och respekterar inte den resa som maten går igenom. Det är det vi har försökt åskådliggöra i programmet, vilken lång resa en lök har till exempel. För att sedan så enkelt slängas på en kompost, sa Paul.
Paul menar också att det finns mycket annat att konsumera idag som går före mat. 
– Förut var maten viktigare dagligdags, men nu kan teknik nästan gå före mat. Man vill lägga pengar på annat än på mat. 
– Status ligger i en ny telefon varje år eller att ha så många abonnemang som möjligt på olika saker som kostar varje månad. Då blir det mindre pengar kvar till mat. Och då ställer konsumenterna krav på alla led, att maten inte får öka i pris. Skulle den göra det så bojkottar man den.
För att pressa priserna används volymförsäljning
– Att köpa stora volymer innebär att man kan pressa ner priset mycket. Och de som har fått ta smällen är bönderna. Det är de som har svårare och svårare att gå runt ekonomiskt. Importen pressar ner priserna. 

Strävan mot perfektion

Paul tar också upp hur konsumenter väljer bort mat för att den ska se perfekt ut. 
– När en stor massa bestämmer att en gurka ska vara rak så köper alla raka gurkor och då säljer man inte de sneda gurkorna. 
Paul tror att tv-kockar som han och Tareq kan vara föredömen, men också att de är en del av problemet. 
– Vi ska inte försöka gömma oss under kudden utan vi får ta på oss vårt ansvar. Gastronomin har gått igenom en väldigt lång process av perfektion. Både jag och Tareq har skickat tillbaka råvaror till grossisten och sagt att det här vill jag inte ha på grund av att det är fel storlek eller fel utseende.
För Paul har det varit en dröm att få spela in Maträddarna. Han är intresserad av både hållbarhetsfrågorna och miljöfrågan. 
– Att jobba med något som man brinner för och samtidigt få lära sig massa saker och träffa en massa bra människor det blir inte bättre, säger han.
Genom programmet har han framför allt sett att det finns många möjligheter att minska matsvinnet. 
– Vi måste skapa möjligheter för konsumenterna att förädla mer av olika råvaror så att vi använder mer av det som föds upp och odlas. Det tar jag med mig från inspelningarna, avslutar han. 
M​ONIKA EKSTRÖM

Fotnot: Du hittar Pauls recept på mat-svinnspizza på sidan 22.
 
eBlick
40 000_Nato-soldater_ska_ova_i_Norge
aug 09, 2018
Nu i höst genomför Nato sin största militärövning i Norge sedan kalla krigets slut. Övningen Trident Juncture 2018 blir, med sina drygt 40 000 soldater och över 30 deltagande nationer, den största Nato-övningen i Norge på flera decennier. Norge erbjöd sig att vara värdnation för övningen år 2014. Både Finland, Sverige och Danmark deltar.
eBlick
aug 09, 2018
Centerpartiet (C) är det gröna partiet med rötterna i lantbruket och landsbygdens befolkning, därav det tidigare namnet Bondeförbundet och den gröna fyrklövern som symbol. Under den process på 1950-talet när partiet bytte namn ställde sig ett ombud vid en riksstämma frågan hur många som skulle rösta på dem om man hette Fiskeripartiet. Nja, det skulle nog inte bli så värst många.
eBlick
aug 09, 2018
Den första augusti blev det förbjudet att bära burka och niqab i Danmark. Därmed ansluter Danmark till den grupp på tio europeiska länder som helt eller delvis inskränker människors rätt att täcka sitt ansikte på offentlig plats.
eBlick
aug 02, 2018
En ny långtidsstudie visar att antalet antisemitiska inlägg har ökat lavinartat på sociala medier i Tyskland de senaste tio åren, och är nu uppe i 30 procent.
eBlick
aug 02, 2018
Författaren och KD-politikern Lennart Sacrédeus kom nyligen ut med boken "Krisdemokratin i Europa". – Boken vill med breda penseldrag försöka skildra den kristdemokratiska rörelsens ställning, ideologi och utbredning i 2010-talets Europa, berättade Sacrédus för Inblick under Almedalsveckan i Visby.
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.