Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”De stora bovarna i dramat är du och jag”

Monika Ekström | 14 jun , 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
De_stora_bovarna_i_dramat_ar_du_och_jag
I höst kommer Sveriges Television att börja sända programmet Maträddarna. Anne Lundberg och kocken Paul Svensson kommer vara programledare. Förra helgen spelades det sista programmet i serien in under Matsvinnsfestivalen i Malmö. 
Paul Svensson och Tareq Taylor bakade 600 pizzor i Slottsparken av ingredienser som annars skulle ha slängts. Besökarna lät sig väl smaka. Programserien tar upp problemet med matsvinnet och vill få tittarna att slänga mindre mat. 
– Kocken Paul Svensson kommer att laga den godaste tänkbara mat på det som annars skulle slängas. Det ska inspirera människor till att inte slänga så mycket utan istället tänka efter, berättade Anne Lundberg. 
– Vi försöker förändra människors beteende, inte med pekpinnar eller genom att väcka dåligt samvete, utan genom lust och njutning, fortsatte hon.
Inblick fortsatte att ställa några frågor till Anne Lundberg under tiden som Paul och Tareq serverade de sista pizzorna i sommarvärmen. 

Hur har det blivit så här, att vi slänger så mycket mat?
– Jag tror vi slänger mat för att vi har råd, för att maten är för billig. Man är inte lika rädd om det som inte har kostat så mycket, sade Anne Lundberg. 
– För 60 år sedan lade vi 30 procent av vår inkomst på mat. Idag lägger vi bara 12 procent. Det är mindre än hälften.

Hur mycket mat slängs det?
– På världsbasis räknar man med att 1/3 av all mat som odlas och produceras slängs. Redan idag producerar vi tillräckligt mycket mat så att ingen på jorden skulle behöva svälta. 

Vad är problemet med att vi slänger så mycket mat?
– Det är resursslöseri och oacceptabelt ur ett etiskt och moraliskt perspektiv. Så länge människor svälter och hungrar i vår värld så får vi inte slänga mat. 
– Det finns också ett klimatperspektiv. All den mat som odlats har transporterats, skördats och förpackats. Det har gått åt enormt mycket energi. Det är en klimatpåverkan som vi skulle behöva vara utan.

Vad kan man göra åt det?
– Jag tror att vägen är att prata om det och väcka människors uppmärksamhet på att det slängs så mycket mat. Och visa att man kan laga fantastiskt god mat på det som annars skulle slängas. 

Varför är maten så billig?
– Det känns som man idag bara konkurrerar med priset och inte med kvaliteten. 

Vilka råvaror använder Paul och Tareq här idag?
– Degen är gjord på gammalt bröd från ett bageri. Det har malts ner till skorpsmulor som blötlagts och sedan har man tillsatt surdeg. 
– De färska kryddorna är utsorterade för att de är för stora och frodiga så att de sticker upp ovanför plasten på förpackningen. Då kan de bli skadade i transporten. Det är inget fel på kryddorna. Sparrisen har vi fått för att den är sned och osten hade nått sitt bäst före-datum.

Vilka bestämmer att sparrisen inte får vara sned?
– De stora bovarna i dramat det är du och jag. Affärerna är glada för att få sälja alla morötter och all sparris, men om de gång på gång ser att de äpplen som blir kvar i botten är de som har prickar eller om det är den krokiga sparrisen så inser de att konsumenterna inte väljer dem. 
– Vi konsumenter måste se tjusningen med krokiga morötter och prickiga potatisar. Det är bara en utseendefråga och påverkar inte kvaliteten. En krokig morot är lika god som en rak morot. 

Varför har matsvinn fått så stor uppmärksamhet nu?
– Jag tror det är för att det är oacceptabelt. För 100 år sedan hade vi inget matsvinn. Det är en ny företeelse och nu kommer en motkraft mot det. 

Pauls drömjobb

Precis innan Paul Svensson skulle spela in den sista scenen av Maträddarna fick Inblick en intervju med honom. Då hade han och Tareq stått och bakat pizzor i tre timmar i stekande sol i vackra Slottsträdgården i Malmö. 
Paul tror att det finns många olika anledningar till att vi slänger så mycket mat. En av dem är att mat har för låg status. 
– Framför allt beror matsvinnet på att mat har för låg status. Vi har råd att slänga mat och respekterar inte den resa som maten går igenom. Det är det vi har försökt åskådliggöra i programmet, vilken lång resa en lök har till exempel. För att sedan så enkelt slängas på en kompost, sa Paul.
Paul menar också att det finns mycket annat att konsumera idag som går före mat. 
– Förut var maten viktigare dagligdags, men nu kan teknik nästan gå före mat. Man vill lägga pengar på annat än på mat. 
– Status ligger i en ny telefon varje år eller att ha så många abonnemang som möjligt på olika saker som kostar varje månad. Då blir det mindre pengar kvar till mat. Och då ställer konsumenterna krav på alla led, att maten inte får öka i pris. Skulle den göra det så bojkottar man den.
För att pressa priserna används volymförsäljning
– Att köpa stora volymer innebär att man kan pressa ner priset mycket. Och de som har fått ta smällen är bönderna. Det är de som har svårare och svårare att gå runt ekonomiskt. Importen pressar ner priserna. 

Strävan mot perfektion

Paul tar också upp hur konsumenter väljer bort mat för att den ska se perfekt ut. 
– När en stor massa bestämmer att en gurka ska vara rak så köper alla raka gurkor och då säljer man inte de sneda gurkorna. 
Paul tror att tv-kockar som han och Tareq kan vara föredömen, men också att de är en del av problemet. 
– Vi ska inte försöka gömma oss under kudden utan vi får ta på oss vårt ansvar. Gastronomin har gått igenom en väldigt lång process av perfektion. Både jag och Tareq har skickat tillbaka råvaror till grossisten och sagt att det här vill jag inte ha på grund av att det är fel storlek eller fel utseende.
För Paul har det varit en dröm att få spela in Maträddarna. Han är intresserad av både hållbarhetsfrågorna och miljöfrågan. 
– Att jobba med något som man brinner för och samtidigt få lära sig massa saker och träffa en massa bra människor det blir inte bättre, säger han.
Genom programmet har han framför allt sett att det finns många möjligheter att minska matsvinnet. 
– Vi måste skapa möjligheter för konsumenterna att förädla mer av olika råvaror så att vi använder mer av det som föds upp och odlas. Det tar jag med mig från inspelningarna, avslutar han. 
M​ONIKA EKSTRÖM

Fotnot: Du hittar Pauls recept på mat-svinnspizza på sidan 22.
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.