Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”De stora bovarna i dramat är du och jag”

Monika Ekström | 14 jun , 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
De_stora_bovarna_i_dramat_ar_du_och_jag
I höst kommer Sveriges Television att börja sända programmet Maträddarna. Anne Lundberg och kocken Paul Svensson kommer vara programledare. Förra helgen spelades det sista programmet i serien in under Matsvinnsfestivalen i Malmö. 
Paul Svensson och Tareq Taylor bakade 600 pizzor i Slottsparken av ingredienser som annars skulle ha slängts. Besökarna lät sig väl smaka. Programserien tar upp problemet med matsvinnet och vill få tittarna att slänga mindre mat. 
– Kocken Paul Svensson kommer att laga den godaste tänkbara mat på det som annars skulle slängas. Det ska inspirera människor till att inte slänga så mycket utan istället tänka efter, berättade Anne Lundberg. 
– Vi försöker förändra människors beteende, inte med pekpinnar eller genom att väcka dåligt samvete, utan genom lust och njutning, fortsatte hon.
Inblick fortsatte att ställa några frågor till Anne Lundberg under tiden som Paul och Tareq serverade de sista pizzorna i sommarvärmen. 

Hur har det blivit så här, att vi slänger så mycket mat?
– Jag tror vi slänger mat för att vi har råd, för att maten är för billig. Man är inte lika rädd om det som inte har kostat så mycket, sade Anne Lundberg. 
– För 60 år sedan lade vi 30 procent av vår inkomst på mat. Idag lägger vi bara 12 procent. Det är mindre än hälften.

Hur mycket mat slängs det?
– På världsbasis räknar man med att 1/3 av all mat som odlas och produceras slängs. Redan idag producerar vi tillräckligt mycket mat så att ingen på jorden skulle behöva svälta. 

Vad är problemet med att vi slänger så mycket mat?
– Det är resursslöseri och oacceptabelt ur ett etiskt och moraliskt perspektiv. Så länge människor svälter och hungrar i vår värld så får vi inte slänga mat. 
– Det finns också ett klimatperspektiv. All den mat som odlats har transporterats, skördats och förpackats. Det har gått åt enormt mycket energi. Det är en klimatpåverkan som vi skulle behöva vara utan.

Vad kan man göra åt det?
– Jag tror att vägen är att prata om det och väcka människors uppmärksamhet på att det slängs så mycket mat. Och visa att man kan laga fantastiskt god mat på det som annars skulle slängas. 

Varför är maten så billig?
– Det känns som man idag bara konkurrerar med priset och inte med kvaliteten. 

Vilka råvaror använder Paul och Tareq här idag?
– Degen är gjord på gammalt bröd från ett bageri. Det har malts ner till skorpsmulor som blötlagts och sedan har man tillsatt surdeg. 
– De färska kryddorna är utsorterade för att de är för stora och frodiga så att de sticker upp ovanför plasten på förpackningen. Då kan de bli skadade i transporten. Det är inget fel på kryddorna. Sparrisen har vi fått för att den är sned och osten hade nått sitt bäst före-datum.

Vilka bestämmer att sparrisen inte får vara sned?
– De stora bovarna i dramat det är du och jag. Affärerna är glada för att få sälja alla morötter och all sparris, men om de gång på gång ser att de äpplen som blir kvar i botten är de som har prickar eller om det är den krokiga sparrisen så inser de att konsumenterna inte väljer dem. 
– Vi konsumenter måste se tjusningen med krokiga morötter och prickiga potatisar. Det är bara en utseendefråga och påverkar inte kvaliteten. En krokig morot är lika god som en rak morot. 

Varför har matsvinn fått så stor uppmärksamhet nu?
– Jag tror det är för att det är oacceptabelt. För 100 år sedan hade vi inget matsvinn. Det är en ny företeelse och nu kommer en motkraft mot det. 

Pauls drömjobb

Precis innan Paul Svensson skulle spela in den sista scenen av Maträddarna fick Inblick en intervju med honom. Då hade han och Tareq stått och bakat pizzor i tre timmar i stekande sol i vackra Slottsträdgården i Malmö. 
Paul tror att det finns många olika anledningar till att vi slänger så mycket mat. En av dem är att mat har för låg status. 
– Framför allt beror matsvinnet på att mat har för låg status. Vi har råd att slänga mat och respekterar inte den resa som maten går igenom. Det är det vi har försökt åskådliggöra i programmet, vilken lång resa en lök har till exempel. För att sedan så enkelt slängas på en kompost, sa Paul.
Paul menar också att det finns mycket annat att konsumera idag som går före mat. 
– Förut var maten viktigare dagligdags, men nu kan teknik nästan gå före mat. Man vill lägga pengar på annat än på mat. 
– Status ligger i en ny telefon varje år eller att ha så många abonnemang som möjligt på olika saker som kostar varje månad. Då blir det mindre pengar kvar till mat. Och då ställer konsumenterna krav på alla led, att maten inte får öka i pris. Skulle den göra det så bojkottar man den.
För att pressa priserna används volymförsäljning
– Att köpa stora volymer innebär att man kan pressa ner priset mycket. Och de som har fått ta smällen är bönderna. Det är de som har svårare och svårare att gå runt ekonomiskt. Importen pressar ner priserna. 

Strävan mot perfektion

Paul tar också upp hur konsumenter väljer bort mat för att den ska se perfekt ut. 
– När en stor massa bestämmer att en gurka ska vara rak så köper alla raka gurkor och då säljer man inte de sneda gurkorna. 
Paul tror att tv-kockar som han och Tareq kan vara föredömen, men också att de är en del av problemet. 
– Vi ska inte försöka gömma oss under kudden utan vi får ta på oss vårt ansvar. Gastronomin har gått igenom en väldigt lång process av perfektion. Både jag och Tareq har skickat tillbaka råvaror till grossisten och sagt att det här vill jag inte ha på grund av att det är fel storlek eller fel utseende.
För Paul har det varit en dröm att få spela in Maträddarna. Han är intresserad av både hållbarhetsfrågorna och miljöfrågan. 
– Att jobba med något som man brinner för och samtidigt få lära sig massa saker och träffa en massa bra människor det blir inte bättre, säger han.
Genom programmet har han framför allt sett att det finns många möjligheter att minska matsvinnet. 
– Vi måste skapa möjligheter för konsumenterna att förädla mer av olika råvaror så att vi använder mer av det som föds upp och odlas. Det tar jag med mig från inspelningarna, avslutar han. 
M​ONIKA EKSTRÖM

Fotnot: Du hittar Pauls recept på mat-svinnspizza på sidan 22.
 
eBlick
S_vill_samarbeta_med_V
jan 17, 2019
Socialdemokraterna, som har drivit på nedmonteringen av Sveriges försvar, ville strax före jul ge 3,9 miljarder mindre till Försvarsmakten än den M+KD-budget som riksdagen röstade igenom. Trots att försvarsminister Peter Hultqvist (S) i helgen i skarpa ordalag varnade för Rysslands upprustning, vill Stefan Löfven (S) samarbeta med Jonas Sjöstedt (V) i Försvarsberedningen.
eBlick
jan 17, 2019
En ny väg utanför Jerusalem som har en säkerhetsspärr som ska förhindra palestinska terrordåd har fått den palestinska myndighetens utrikesdepartement att beskriva vägen som en ”apartheidväg”. En PLO-ledamot kräver att FN återinför resolutionen ”sionism är rasism”.
eBlick
jan 17, 2019
USA och Israel drar sig helt ur FN:s kulturorgan Unesco. Organet förlorar därmed legitimitet och 30 procent av sin finansiering. – Det kommer bli svårare att driva press- och yttrandefrihetsfrågor i framtiden utan USA, säger Mats Djurberg till Inblick.
eBlick
jan 10, 2019
I helgen arrangerades hundmässan My dog på Svenska mässan i Göteborg. Cirka 35 000 personer besökte evenemanget och drygt 9 000 hundar deltog i utställningar och olika tävlingar. Inför mässan presenterade Västra kennelklubben och My Dog en ny undersökning om svenskarnas hundvanor.
eBlick
jan 10, 2019
Efter den senaste tidens terrordåd mot turister avråder Utrikesdepartementet (UD) från resor i stora delar av Mellanöstern, dock inte skådeplatsen för de brutala morden på två skandinaviska tjejer, Marocko. – Vi följer UD:s rekommendationer och marknaden avgör om resmål finns i vårt utbud eller inte, säger Adam Györki på TUI till Inblick
eBlick
jan 10, 2019
En före detta premiärminister, en nuvarande president i Högsta domstolen, en tidigare utrikesminister, en tidigare chef för den statliga televisionen och en katolsk kardinal finns i det lettiska KGB-arkiv som nu offentliggörs. – Jag var KGB:s huvudmål vid Lettlands befrielse, säger förre folkrättsprofessorn Bo Theutenberg.
eBlick
jan 04, 2019
Polisens julfester i Eskilstuna, Malmö och Linköping urartade och resulterade i flera polisanmälningar. – Det behövs externa resurser, som kan påtala brister och utreda polisen utifrån, säger polisen Kerstin Dejemyr, initiativtagare till polisens #metoo-upprop som fick 5 000 av landets 13 000 kvinnliga polisanställda att berätta om sextrakasserier inom kåren.
eBlick
jan 04, 2019
Veckan innan jul meddelade USA:s president Donald Trump via Twitter att de amerikanska militära trupperna skulle dras tillbaka från Syrien. Anledningen till tillbakadragandet enligt Trump, är att Islamiska staten (IS) har besegrats. – Det är dags för våra unga hjältar att komma hem, säger president Trump i ett videoklipp på Twitter. Dagen efter meddelade Trump att den amerikanska militära närvaron i Afghanistan också avslutas och att trupperna som varit stationerade där kallas hem.
eBlick
jan 04, 2019
Nu stämmer Konsumentombudsmannen (KO) Ninja Casino för bolagets spelreklam. Enligt KO strider reklamen mot lagen. De kräver att bolaget förbjuds att använda uttryck som "Klockrena vägen till guldet!", Vinsten på banken inom fem minuter!" och "Spela nu!"
eBlick
dec 20, 2018
I slutet av november föreläste Sophie Nyman i Malmö om medberoende på Human Gardenings heldag om spelberoende. – 600 000 svenskar uppgav till Folkhälsomyndigheten att de hade någon i sin närhet som har eller hade haft spelberoende, berättade Sophie Nyman som själv vuxit upp med missbruk i familjen.
eBlick
dec 20, 2018
Lobbyorganisationen RFSL har de senaste tio åren tjänat hundratals miljoner kronor på den så kallade hbtq-certifiering som man erbjuder arbetsplatser och organisationer. Målet med denna certifiering ”innebär att verksamheten får ett normkritiskt tänkande och skapar förutsättningar för ett öppet och inkluderande bemötande ur ett hbtq-perspektiv”, enligt RFSL:s egen beskrivning på sin hemsida. Sedan starten 2008 har nästan 500 arbetsplatser och organisationer runtom i Sverige genomgått lobbyorganisationens hbtq-certifiering av sin verksamhet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019