
Hovrätten för Västra Sverige beslutade i onsdags för en vecka sedan att häva utvisningsbeslutet för en av de två palestinier som kastade brandbomber på den judiska synagogan i Göteborg för knappt ett år sedan.
Den andre palestiniern, som är 24 år, fick tingsrättens dom på 2 års fängelse utan utvisning fastställd.
Den 22-årige palestinier som fick fängelse i två år men tack vare hovrättens beslut slapp utvisning, är inneboende hos en 59-årig palestinsk kvinna som stod på Vänsterpartiets valsedel åren 2010 och 2014.
Den kvinnliga hyresvärden är även aktiv i den den palestinska föreningen Al Salam i Göteborg.
En av nämndemännen som deltog i beslutet, Gert Raiml, har en lång karriär i just Vänsterpartiet och har suttit med i styrelsen för Vänsterns internationella forum, som stöder ett antal marxistiska, starkt israelkritiska, organisationer (PPP, DFLP och FIDA) på de palestinska områdena.
Villkorligt fängelsestraff
–Ja, det stämmer. Vi har ett starkt engagemang i de palestinska områdena, säger Gert Raiml.
–Det skulle ta lång tid att förklara varför Vänsterpartiet har det och jag befinner mig utomlands, kan jag ringa upp dig när jag kommer hem? fortsätter han.
En nyhetsnotis från Reuters som publicerades den 17 maj 1985 i den singaporianska tidningen Straits Times beskriver hur Gert Raiml hotat att förgifta Nestles produkter om han inte fick 700 000 schweiziska francs. Gert Raiml fick enligt Reuters 18 månader villkorligt fängelsestraff för sina hot.
Gert Raiml förnekar att han fick villkorligt fängelsestraff och att han skulle ha krävt pengar.
– Jag gjorde upp med Nestle, de slutade tillverka modersmjölksersättning och jag slutade hota dem, säger han som förklaring till nyhetsnotisen.
Den andra nämndemannen, Yvonne Persson, representerar Socialdemokraterna. Dessutom deltog tre jurister i beslutet.
Politiskt brott
Hovrätten höll med tingsrätten om att brottsligheten är så allvarlig att gärningsmännen ”med hänsyn till den skada och kränkning som brottet innebar för målsägandena och även för allmänna intressen, som utgångspunkt inte bör få vara kvar i Sverige”.
Hovrätten menade också att gärningsmännen gjort sig skyldiga till grovt olaga hot med motiv att kränka medlemmarna i judiska församlingen, men ”att gärningen även kan uppfattas som ett allvarligt politiskt brott riktat mot andra judar”.
Hotet mot medlemmarna i judiska församlingen syftade till att framkalla ”allvarlig fruktan för deras säkerhet till person eller egendom”.
”Kränka judar”
Hovrätten hävde ändå utvisningen till den palestinier som tingsrätten ville utvisa ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. Hovrätten menade att den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena gör att det finns ”skälig anledning att befara att XX grundläggande mänskliga rättigheter inte skulle vara tryggade om han utvisas till Palestina”.
Hovrätten hänvisade i sitt beslut till Utrikesdepartementets rapporter om situationen i Israel och avslog därför åklagarens yrkande om utvisning.
Hovrätten konstaterade att angreppet skedde bara några dagar efter att USA meddelat att man flyttar sin ambassad till Jerusalem och såg därför ingen annan rimlig förklaring till brandattentatet än att den var en hämndaktion mot Israel och att medlet för att hämnas var att kränka judiska församlingsmedlemmar.
Den man från Syrien som fick fängelse i ett år och tre månader bor i samma lägenhet som en ung man som dömts för grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
Ben-Dovs Facebookinlägg uppmärksammas i Israel
För en vecka sedan lade Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, upp en text på Facebook som anklagade den svenska hovrätten för att ”ursäkta” och ”legitimera” antisemitism genom sitt beslut att upphäva utvisningen av en palestinier som kastat brandbomber på Göteborgs synagoga.
Facebookinlägget blev en stor nyhet i Israels mest kända tidningar, som Haaretz och Jerusalem Post, som båda skrev om palestiniern som hade kastat brandbomber på en synagoga i Göteborg.
”Rätten upphävde beslutet eftersom staten Israel beskrevs som ett hot för mannens säkerhet”, konstaterar Jerusalem Post.
”Israel är ett demokratiskt land som bygger på rätt. Vi är därför djupt bekymrade över domstolens mycket fördomsfulla och politiserade domslut”, skriver Ilan Ben-Dov på Facebook och fortsätter:
”I sina slutsatser har domstolen visat uppenbar okunnighet om Israels oberoende rättsväsende som har fått internationellt rykte, och förvisso det enda i sitt slag i Mellanöstern. Den ursäktar också, och legitimerar därför en våldsam antisemits handlingar som acceptabel politisk kritik genom att säga att hans fientlighet inte riktar sig mot judar i allmänhet, utan grundar sig på sin hämndlystna inställning till Israel.”
Växande problem
Jerusalem Post konstaterar att antisemitism har blivit ett växande problem i Sverige och nämner bland annat den nynazistiska organisationen NMR.
Antisemitismen förenar höger- och vänsterextremister, och frodas även bland vissa invandrargrupper från Mellanöstern, som tar med sig sina fördomar mot judar från sina ursprungsländer.
Så sent som i mars i år varnade den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center judar från att besöka Malmö. Och i Umeå har har den judiska föreningen sagt upp sin lokal och lagt ner sin verksamhet, efter hot främst från nynazister.
I november 2015 uppmärksammades att marschen till minne av Kristallnatten i Umeå kidnappats av vänsterextremister och att judiska föreningen inte inbjudits att tala.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se