Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Sexmissbruk är en progressiv sjukdom"

Börje Norlén | 18 okt , 2018
Torbjörn Freij, är som pastor och redaktör en välkänd profil i frikyrkliga sammanhang. I början av 2000-talet kom skandalen, då han på ett uppseendeväckande sätt avslöjades som sexmissbrukare. En personlig katastrof som han nu vänt till att hjälpa andra att komma ut ur ett destruktivt missbruk.
Sexmissbruk_ar_en_progressiv_sjukdom
Torbjörn Freij är en välformulerad person både muntligt och skriftligt. Han är påläst och erfaren och kan bli både provocerande och närgången, när han framför sina synpunkter. År 2000 hade han en ledande position i en församling och var ledarskribent och redaktionschef på tidningen Dagen. 
Från denna position blev fallet stort, och skammen stor, när han avslöjades som sexmissbrukare. Mitt i allt var Torbjörn ändå mycket öppen med sitt misslyckande och underkastade sig en långsiktig upprättelseprocess.   
Nu, många år senare, är Torbjörn Freij sedan länge tillbaka på banan som församlingsledare, konsult, opinionsbildare och föreläsare. Han är också Sverigeledare för Celebrate Recovery (fritt översatt: Fira Återupprättelsen), ett program för alla som brottas med sår, ovanor och beroenden. 

Många järn i elden

Torbjörn Freij är en mångsidig man med många järn i elden och ett högt arbetstempo. Men denna dag, i skarven mellan några av många uppdrag, tar han det lugnt. Han lutar sig bekvämt tillbaka i läderfåtöljen och över en kopp fika tar han sig tid att avslappnat utveckla sina erfarenheter inom detta känsliga område.
– Mitt sexmissbruk bottnar nog i en missriktad ångesthantering när jag förlorade min pappa och var en övergiven och sörjande tonåring. Jag ser mitt tidigare sexmissbruk som en progressiv sjukdom som utvecklats över tid. Det började med ett tidigt porrberoende, som halkade med in i ett tidigt äktenskap och familjeliv, säger Torbjörn Freij.
– Sedan var det också långa perioder då det inte besvärade mig, istället blev jag arbetsnarkoman, vilket förstås inte heller var bra. Men problemet återkom periodvis och var förenat med mycket av skuld och skam, fortsätter han.
När bubblan sprack hade det föregåtts av en tids själavård, som Torbjörn idag kan tycka kunde ha varit mer målinriktad och involverat fler personer. Han var även då en mycket erfaren själavårdare själv som många såg upp till och troligen var detta en orsak till att agerandet möjligen blev alltför passivt. Roten till problemet angreps inte radikalt nog.

Medveten om allvaret

– Självklart var jag medveten om allvaret i mitt beteende; det inre tvånget och dubbelmoralen var ett plågsamt helvete. Jag insåg att jag för att vara konsekvent och trovärdig måste ta itu med mitt sexmissbruk. Hade jag inte insett det moraliska dilemmat och velat framhärda i det skulle jag förstås inte ha sökt någon själavård överhuvudtaget. Men idag skulle jag ha angripit problemet på ett annat sätt. 
Engagemanget inom Celebrate Recovery har övertygat Torbjörn om att helandet sker enklast i öppna relationer. Han framhåller att mer än 4 miljoner personer utöver världen har gått igenom programmet och beprövad erfarenhet visar att metoden har stora fördelar. 
– Det är inget uttalat missbruksprogram. Undersökningar har visat att endast ungefär hälften som genomgår programmet har problem med olika missbruk; övriga besväras av ovanor, sår och beteenden; exempelvis dålig självkänsla, dåligt humör, medberoende och traumatiska erfarenheter. Att människor med så olika slags problematik möts minskar risken att någon börjar trösta sig med någon annan drog. Tillsammans försöker vi hitta konstruktiva strategier som leder till ett tillfrisknande på djupet.
Anonymitet och tystnadsplikt är absoluta krav för de erfarenheter, tankar, känslor och handlingar som delas i grupperna. Var och en får chans att under några minuter uttrycka sina personliga känslor utan att bli avbruten. Stötande språk eller berättelser som triggar missbruket har förstås ingen plats i en kristen grupp som fokuserar på tillfrisknande. 

Stöd och uppmuntran

Erfarna ledare ser till att ingenting går överstyr. Upplägget är designat att ge stöd och uppmuntran, det ska även finnas tillgång till bikt och förbön.
– Vi försöker också hitta vägar till att behövande kan slussas in i programmet tidigare, innan man hamnat långt ner i botten. Det bästa är att inte vänta tills det blir riktigt eländigt och outhärdligt eftersom det är lättare att bryta ett beteende innan det har gått för långt. Vi har här att göra med en grupp motiverade människor som verkligen vill förändra sitt liv. 
– När någon frestas till återfall ska det alltid finnas möjlighet att ta kontakt med någon och få hjälp. Att höra om andras erfarenhet kan ge öppningar och lösningar för deltagare som är inne i en liknande process.  
Sexmissbruk i kristna sammanhang och även bland ledare, beskriver Torbjörn Freij som ”elefanten i rummet”, det vill säga något som de flesta är medvetna om men som det känns besvärande att ta tag i. Celebrate Recovery har hittat en fungerande modell att hantera sådana situationer. Enligt Torbjörn Freij finns det ett växande intresse för organisationen i Sverige. 
– Intresset är stort ute i landet för att komma igång med verksamhet och vi har aktiviteter och stegstudiegrupper igång på flera platser. Vår närmaste målsättning är att vi satsar på att få fram sammanlagt 100 utbildade ledare på 30 olika platser i landet. Vi ordnar också heldagsföreläsningar. Det finns stora behov av förebyggande arbete och det finns också flera pågående projekt som vi rekommenderar, avslutar Torbjörn Freij.
B​ÖRJE NORLÉN
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019