Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Sexmissbruk är en progressiv sjukdom"

Börje Norlén | 18 okt , 2018
Torbjörn Freij, är som pastor och redaktör en välkänd profil i frikyrkliga sammanhang. I början av 2000-talet kom skandalen, då han på ett uppseendeväckande sätt avslöjades som sexmissbrukare. En personlig katastrof som han nu vänt till att hjälpa andra att komma ut ur ett destruktivt missbruk.
Sexmissbruk_ar_en_progressiv_sjukdom
Torbjörn Freij är en välformulerad person både muntligt och skriftligt. Han är påläst och erfaren och kan bli både provocerande och närgången, när han framför sina synpunkter. År 2000 hade han en ledande position i en församling och var ledarskribent och redaktionschef på tidningen Dagen. 
Från denna position blev fallet stort, och skammen stor, när han avslöjades som sexmissbrukare. Mitt i allt var Torbjörn ändå mycket öppen med sitt misslyckande och underkastade sig en långsiktig upprättelseprocess.   
Nu, många år senare, är Torbjörn Freij sedan länge tillbaka på banan som församlingsledare, konsult, opinionsbildare och föreläsare. Han är också Sverigeledare för Celebrate Recovery (fritt översatt: Fira Återupprättelsen), ett program för alla som brottas med sår, ovanor och beroenden. 

Många järn i elden

Torbjörn Freij är en mångsidig man med många järn i elden och ett högt arbetstempo. Men denna dag, i skarven mellan några av många uppdrag, tar han det lugnt. Han lutar sig bekvämt tillbaka i läderfåtöljen och över en kopp fika tar han sig tid att avslappnat utveckla sina erfarenheter inom detta känsliga område.
– Mitt sexmissbruk bottnar nog i en missriktad ångesthantering när jag förlorade min pappa och var en övergiven och sörjande tonåring. Jag ser mitt tidigare sexmissbruk som en progressiv sjukdom som utvecklats över tid. Det började med ett tidigt porrberoende, som halkade med in i ett tidigt äktenskap och familjeliv, säger Torbjörn Freij.
– Sedan var det också långa perioder då det inte besvärade mig, istället blev jag arbetsnarkoman, vilket förstås inte heller var bra. Men problemet återkom periodvis och var förenat med mycket av skuld och skam, fortsätter han.
När bubblan sprack hade det föregåtts av en tids själavård, som Torbjörn idag kan tycka kunde ha varit mer målinriktad och involverat fler personer. Han var även då en mycket erfaren själavårdare själv som många såg upp till och troligen var detta en orsak till att agerandet möjligen blev alltför passivt. Roten till problemet angreps inte radikalt nog.

Medveten om allvaret

– Självklart var jag medveten om allvaret i mitt beteende; det inre tvånget och dubbelmoralen var ett plågsamt helvete. Jag insåg att jag för att vara konsekvent och trovärdig måste ta itu med mitt sexmissbruk. Hade jag inte insett det moraliska dilemmat och velat framhärda i det skulle jag förstås inte ha sökt någon själavård överhuvudtaget. Men idag skulle jag ha angripit problemet på ett annat sätt. 
Engagemanget inom Celebrate Recovery har övertygat Torbjörn om att helandet sker enklast i öppna relationer. Han framhåller att mer än 4 miljoner personer utöver världen har gått igenom programmet och beprövad erfarenhet visar att metoden har stora fördelar. 
– Det är inget uttalat missbruksprogram. Undersökningar har visat att endast ungefär hälften som genomgår programmet har problem med olika missbruk; övriga besväras av ovanor, sår och beteenden; exempelvis dålig självkänsla, dåligt humör, medberoende och traumatiska erfarenheter. Att människor med så olika slags problematik möts minskar risken att någon börjar trösta sig med någon annan drog. Tillsammans försöker vi hitta konstruktiva strategier som leder till ett tillfrisknande på djupet.
Anonymitet och tystnadsplikt är absoluta krav för de erfarenheter, tankar, känslor och handlingar som delas i grupperna. Var och en får chans att under några minuter uttrycka sina personliga känslor utan att bli avbruten. Stötande språk eller berättelser som triggar missbruket har förstås ingen plats i en kristen grupp som fokuserar på tillfrisknande. 

Stöd och uppmuntran

Erfarna ledare ser till att ingenting går överstyr. Upplägget är designat att ge stöd och uppmuntran, det ska även finnas tillgång till bikt och förbön.
– Vi försöker också hitta vägar till att behövande kan slussas in i programmet tidigare, innan man hamnat långt ner i botten. Det bästa är att inte vänta tills det blir riktigt eländigt och outhärdligt eftersom det är lättare att bryta ett beteende innan det har gått för långt. Vi har här att göra med en grupp motiverade människor som verkligen vill förändra sitt liv. 
– När någon frestas till återfall ska det alltid finnas möjlighet att ta kontakt med någon och få hjälp. Att höra om andras erfarenhet kan ge öppningar och lösningar för deltagare som är inne i en liknande process.  
Sexmissbruk i kristna sammanhang och även bland ledare, beskriver Torbjörn Freij som ”elefanten i rummet”, det vill säga något som de flesta är medvetna om men som det känns besvärande att ta tag i. Celebrate Recovery har hittat en fungerande modell att hantera sådana situationer. Enligt Torbjörn Freij finns det ett växande intresse för organisationen i Sverige. 
– Intresset är stort ute i landet för att komma igång med verksamhet och vi har aktiviteter och stegstudiegrupper igång på flera platser. Vår närmaste målsättning är att vi satsar på att få fram sammanlagt 100 utbildade ledare på 30 olika platser i landet. Vi ordnar också heldagsföreläsningar. Det finns stora behov av förebyggande arbete och det finns också flera pågående projekt som vi rekommenderar, avslutar Torbjörn Freij.
B​ÖRJE NORLÉN
 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019