Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Liberalerna vill flytta Sveriges ambassad till Jerusalem

Robin Olsson | 28 feb , 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.
Liberalerna_vill_flytta_Sveriges_ambassad_til_Jerusalem
USA:s erkännande i december 2017 av Jerusalem som Israels huvudstad och flyttandet av sin ambassad från Tel Aviv skapade stor uppståndelse och många länder har valt att följa deras exempel. Nu senast Brasilien under ledning av den högerorienterade presidenten Bolsonaro och även Australien.

Enig riksdagsgrupp

En enig riksdagsgrupp för Liberalerna beslutade i anslutning till den utrikespolitiska debatten i Riksdagen att ställa sig bakom Kristdemokraternas motion att Sverige bör flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.  
– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.
– Jag vill inte uttala mig om precis exakt när det ska ske, men Liberalernas uppfattning är att Sverige vid lämplig tidpunkt bör flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm.

Het debatt 

Biståndspolitiken och stödet till Palestina blev en het fråga i Riksdagens utrikespolitiska debatt. I anslutning till debatten meddelade som sagt Liberalerna att man nu stödjer den motion som Kristdemokraten Magnus Jacobsson skrivit i ämnet och som behandlas i utrikesutskottet. Detta ogillades av både Vänsterpartiet och utrikesministern. 
Utrikesminister Margot Wallström ställdes vid flera tillfällen mot väggen. Kristdemokraternas Lars Adaktusson var en av de aktiva debattörerna som kritiserade regeringens Mellanösternpolitik. 
– Demokratin i världen är på tillbakagång. Margot Wallström, ett av de riktigt goda exemplen när det gäller demokratisk utveckling är Israel. 
– I en region där världens mest auktoritära regimer styr och demokratin försvagas, är Israels utveckling enastående. Samtidigt är det uppenbart att relationerna till Israel i dag är sämre än någon gång tidigare. 
– Av EU:s 28 medlemsländer är Sverige det enda land vars utrikesminister inte är välkommen i Mellanösterns enda demokrati. Mot bakgrund av detta vill jag fråga: Hur ser Margot Wallström på den här situationen?
Utrikesministerns svar var: 
– Sverige värdesätter en god relation med Israel. Vi fortsätter att ha vår hand utsträckt till Israel, de reagerade väldigt starkt på att vi erkände Palestina. Det är förstås därifrån som många av problemen härrör. Vi arbetar ju för en tvåstatslösning, och det betyder att man behöver ha en dialog. 
– Israel är ju också en ockupationsmakt. Man bygger en mur och har infört lagar som är tvivelaktiga, inte minst när det gäller religionsfrihet och annat. Vi har kanske utsetts till ett varnande exempel för andra länder som också ser problemen med konflikten i Mellanöstern och behovet av att stötta Palestina och en tvåstatslösning, något vi kommer att fortsätta att göra. Adaktusson kontrade:
– Jag noterar att Margot Wallström slår ifrån sig. Det finns inte ett uns av självkritik. Med all respekt, det är bedrövligt. 
Adaktusson poängterade att socialdemokratin och den samlade vänstern i Sverige förmedlat en bild av Israel som enligt honom inte bara är “obalanserad utan dessutom osann”. Han fortsatte: 
– Israel framställs som ett apartheidland, när landets arabiska minoritet beskrivs som andra klassens medborgare och när utrikesministern talar om utomrättsliga avrättningar är det inget annat än svartmålning. Denna svartmålning och de skeva föreställningar som följer i dess spår har i förlängningen lett till en fientlighet mot Israel i Sverige, avslutade han. 

Kom hem och kom i balans 

Moderaternas utrikespolitiske talesman Hans Wallmark gick även han hårt åt utrikesministern i sitt anförande. 
– Från moderat utgångspunkt har jag tre uppmaningar till regeringen på det utrikespolitiska området: Kom hem! Kom i balans! Kom till insikt!
Wallmark kritiserade utifrån detta Sveriges resultat av två års arbete i FN:s säkerhetsråd och gick sedan in på relationerna till Israel.
– Kom i balans! De senaste åren har regeringen intagit ett antal positioner som har mer med partipolitik att göra än med Sveriges intressen. 
– Den förra mandatperioden rivstartades med ett erkännande av Palestina, där ingen notis togs om vad riksdagen hade för uppfattning, och det fanns heller ingen gedigen samverkansprocess med andra partier. Det hela motiverades med att fredsprocessen skulle främjas. Har det då blivit bättre i regionen? Har våldet minskat? Ingen kan med ärlighet besvara dessa frågor med ett ja. Sveriges möjligheter att uppfattas som en seriös part grusades, framförde Wallmark och fortsatte:
– Till detta kommer den nya hotbilden i regionen. Iran flyttar fram positionerna. Med hjälp av kontrollerade grupper i Syrien och Libanon kryper man allt närmare av Israel. Att Israel ser detta som ett existentiellt hot är begripligt, med krafter som genom indoktrinering får lära sig att ifrågasätta landets självklara rätt att finnas till och där det rent antisemitiska frodas. Var finns Sverige där? När ledde utrikesministern en delegation till Israel? När hade vi en större på besök hos oss?
På dessa frågor blev utrikesministern svar skyldig

Pengar till terrorister

 Sverigedemokraternas Markus Wiechel sade i sitt anförande: 
– Palestina erhåller enorma biståndsbelopp, trots att det tydligt och länge uppenbarats hur det genomkorrupta PLO aktivt betalar ut löner till terrorister och indoktrinerar barn och andra med antisemitism. Man namnger skolor och annat efter terrorister och uppmuntrar människor att bli martyrer. Även här är regeringen passiv, trots att detta uppenbarligen både försvårar fredsprocessen och späder på extremism. 
Debatten med fokus på Palestinakonflikten slutade med Liberalernas Fredrik Malm som sade:
– Sverige har haft relationer och utbyte med Israel i över 70 år, och det är rimligt att vår ambassad också ligger i landets huvudstad. I Jerusalem finns Israels parlament, där finns landets regering, högsta domstol och president. Sverige bör därför vid en lämplig tidpunkt flytta vår ambassad i Israel till Jerusalem.
​ROBIN OLSSON
 
eBlick
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
mar 21, 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.
eBlick
mar 21, 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
eBlick
mar 14, 2019
Inblick har läst igenom stora delar av polisens förundersökning med anledning av den nedlagda våldtäktsutredningen mot en polis i Västerås. SOS-samtal, vittnesmål från poliser på plats om ”rikligt med blod” och läkarutlåtanden om större skador än vid andra våldtäkter räckte inte för att polisen skulle bli fälld.
eBlick
mar 14, 2019
I sin upptrappade kamp mot den grova brottsligheten i Sverige har nu det svenska polisväsendet hamnat på Klöxhultsvägen 33 i Älmhult. På torsdag för en vecka sedan klockan 10.00 – i vardagsrummet hemma hos Börje Claesson – förhörde nämligen två poliser under dramatiska former Inblicks ansvarige utgivare.
eBlick
mar 14, 2019
Charlie Weimers står på valbar plats till Europaparlamentet. Han väckte stor uppståndelse när han dagar före valet i höstas lämnade Kristdemokraterna (KD) efter 20 år, för Sverigedemokraterna (SD). – Jag vill vara en svensk, konservativ röst i Bryssel, säger han till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
eBlick
mar 07, 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Moderaterna (M) vill möjliggöra för svenska myndigheter att frånta återvändande IS-terrorister deras svenska pass. – Om man rest för att ansluta sig till den kanske mest vidriga terrororganisationen i modern tid har man förverkat sin rätt till svenskt medborgarskap, säger Pål Jonson (M) till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Birgitta Sacrédeus vill gå i Alf Svenssons och Lars Adaktussons fotspår och hoppas bli inkryssad i Europaparlamentet för Kristdemokraterna den 26 maj. Hennes slogan är: “I fäders och mödrars spår för framtids segrar“. – Min make Lennart stod på femte plats när han blev invald för KD på personröster 1999. Det ska bli spännande, säger Birgitta Sacrédeus till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.