Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Liberalerna vill flytta Sveriges ambassad till Jerusalem

Robin Olsson | 28 feb , 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.
Liberalerna_vill_flytta_Sveriges_ambassad_til_Jerusalem
USA:s erkännande i december 2017 av Jerusalem som Israels huvudstad och flyttandet av sin ambassad från Tel Aviv skapade stor uppståndelse och många länder har valt att följa deras exempel. Nu senast Brasilien under ledning av den högerorienterade presidenten Bolsonaro och även Australien.

Enig riksdagsgrupp

En enig riksdagsgrupp för Liberalerna beslutade i anslutning till den utrikespolitiska debatten i Riksdagen att ställa sig bakom Kristdemokraternas motion att Sverige bör flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.  
– Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.
– Jag vill inte uttala mig om precis exakt när det ska ske, men Liberalernas uppfattning är att Sverige vid lämplig tidpunkt bör flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm.

Het debatt 

Biståndspolitiken och stödet till Palestina blev en het fråga i Riksdagens utrikespolitiska debatt. I anslutning till debatten meddelade som sagt Liberalerna att man nu stödjer den motion som Kristdemokraten Magnus Jacobsson skrivit i ämnet och som behandlas i utrikesutskottet. Detta ogillades av både Vänsterpartiet och utrikesministern. 
Utrikesminister Margot Wallström ställdes vid flera tillfällen mot väggen. Kristdemokraternas Lars Adaktusson var en av de aktiva debattörerna som kritiserade regeringens Mellanösternpolitik. 
– Demokratin i världen är på tillbakagång. Margot Wallström, ett av de riktigt goda exemplen när det gäller demokratisk utveckling är Israel. 
– I en region där världens mest auktoritära regimer styr och demokratin försvagas, är Israels utveckling enastående. Samtidigt är det uppenbart att relationerna till Israel i dag är sämre än någon gång tidigare. 
– Av EU:s 28 medlemsländer är Sverige det enda land vars utrikesminister inte är välkommen i Mellanösterns enda demokrati. Mot bakgrund av detta vill jag fråga: Hur ser Margot Wallström på den här situationen?
Utrikesministerns svar var: 
– Sverige värdesätter en god relation med Israel. Vi fortsätter att ha vår hand utsträckt till Israel, de reagerade väldigt starkt på att vi erkände Palestina. Det är förstås därifrån som många av problemen härrör. Vi arbetar ju för en tvåstatslösning, och det betyder att man behöver ha en dialog. 
– Israel är ju också en ockupationsmakt. Man bygger en mur och har infört lagar som är tvivelaktiga, inte minst när det gäller religionsfrihet och annat. Vi har kanske utsetts till ett varnande exempel för andra länder som också ser problemen med konflikten i Mellanöstern och behovet av att stötta Palestina och en tvåstatslösning, något vi kommer att fortsätta att göra. Adaktusson kontrade:
– Jag noterar att Margot Wallström slår ifrån sig. Det finns inte ett uns av självkritik. Med all respekt, det är bedrövligt. 
Adaktusson poängterade att socialdemokratin och den samlade vänstern i Sverige förmedlat en bild av Israel som enligt honom inte bara är “obalanserad utan dessutom osann”. Han fortsatte: 
– Israel framställs som ett apartheidland, när landets arabiska minoritet beskrivs som andra klassens medborgare och när utrikesministern talar om utomrättsliga avrättningar är det inget annat än svartmålning. Denna svartmålning och de skeva föreställningar som följer i dess spår har i förlängningen lett till en fientlighet mot Israel i Sverige, avslutade han. 

Kom hem och kom i balans 

Moderaternas utrikespolitiske talesman Hans Wallmark gick även han hårt åt utrikesministern i sitt anförande. 
– Från moderat utgångspunkt har jag tre uppmaningar till regeringen på det utrikespolitiska området: Kom hem! Kom i balans! Kom till insikt!
Wallmark kritiserade utifrån detta Sveriges resultat av två års arbete i FN:s säkerhetsråd och gick sedan in på relationerna till Israel.
– Kom i balans! De senaste åren har regeringen intagit ett antal positioner som har mer med partipolitik att göra än med Sveriges intressen. 
– Den förra mandatperioden rivstartades med ett erkännande av Palestina, där ingen notis togs om vad riksdagen hade för uppfattning, och det fanns heller ingen gedigen samverkansprocess med andra partier. Det hela motiverades med att fredsprocessen skulle främjas. Har det då blivit bättre i regionen? Har våldet minskat? Ingen kan med ärlighet besvara dessa frågor med ett ja. Sveriges möjligheter att uppfattas som en seriös part grusades, framförde Wallmark och fortsatte:
– Till detta kommer den nya hotbilden i regionen. Iran flyttar fram positionerna. Med hjälp av kontrollerade grupper i Syrien och Libanon kryper man allt närmare av Israel. Att Israel ser detta som ett existentiellt hot är begripligt, med krafter som genom indoktrinering får lära sig att ifrågasätta landets självklara rätt att finnas till och där det rent antisemitiska frodas. Var finns Sverige där? När ledde utrikesministern en delegation till Israel? När hade vi en större på besök hos oss?
På dessa frågor blev utrikesministern svar skyldig

Pengar till terrorister

 Sverigedemokraternas Markus Wiechel sade i sitt anförande: 
– Palestina erhåller enorma biståndsbelopp, trots att det tydligt och länge uppenbarats hur det genomkorrupta PLO aktivt betalar ut löner till terrorister och indoktrinerar barn och andra med antisemitism. Man namnger skolor och annat efter terrorister och uppmuntrar människor att bli martyrer. Även här är regeringen passiv, trots att detta uppenbarligen både försvårar fredsprocessen och späder på extremism. 
Debatten med fokus på Palestinakonflikten slutade med Liberalernas Fredrik Malm som sade:
– Sverige har haft relationer och utbyte med Israel i över 70 år, och det är rimligt att vår ambassad också ligger i landets huvudstad. I Jerusalem finns Israels parlament, där finns landets regering, högsta domstol och president. Sverige bör därför vid en lämplig tidpunkt flytta vår ambassad i Israel till Jerusalem.
​ROBIN OLSSON
 
eBlick
Asa_Waldau_atalas_for_misshandel
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.