Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

New York har förbjudit alkoholreklam

Monika Ekström | 29 aug , 2019
I april införde New York ett förbud mot alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Redan för ett och ett halvt år sedan förbjöds reklam på New York-bussar, tunnelbanevagnar och stationer.
New_York_har _forbjudit_alkoholreklam
Politikerna vill genom förbudet minska dödsfall och skador som beror på alkohol. 
"Forskningen visar att exponering för alkoholreklam verkligen påverkar hur mycket folk dricker"" säger Rebecca Giglio till tidningen Accent. Rebecca är policyanalytiker på hälsodepartementet i New York. 
Enligt Accent gjordes det 110 000 alkoholrelaterade akutbesök i New York under 2016. 2 000 personer dog på grund av alkoholrelaterade orsaker. 
"Tusentals alkoholannonser försvinner, vilket betyder att människor inte tvingas se dem lika regelbundet" fortsatte Rebecca. 
Men reklamen kommer inte att vara helt borta förrän år 2027. Det beror på långa kontrakt med annonsörerna. Vissa platser undantas från förbudet som exempelvis restauranger och stadion Citi Field.
Städerna San Francisco, Los Angeles och Philadelphia som stoppat alkoholreklam på offentlig egendom stod modell för förslaget i New York. 
"Att förbjuda alkoholreklam på stadens egendom är ett initiativ som fler bör ta efter", skriver chefredaktör Ulrica Ambjörn i sin ledare. 
MONIKA EKSTRÖM


Irma Kilim vill se reklamförbud i Sverige

Irma Kilim är drogpolitisk chef på IOGT-NTO och anser att den nya lagen i New York är ett steg i rätt riktning och välkomnar liknande reklamförbud i Sverige. 
– Ett förbud av alkoholreklam är en viktig pusselbit i en alkohollag och bidrar till att alkoholkonsumtionen minskar.


Irma Kilim på IOGT-NTO bekräftar att exponering av alkoholreklam påverkar hur mycket folk dricker och hänvisar bland annat till rapporten "Alkoholreklam" som tagits fram av Iq. Samtidigt poängterar hon att det är många omständigheter som samverkar.
– Det är flera faktor som påverkar konsumtionen, inte bara en, som i detta fall marknadsföringen. Hur alkohollagen och alkoholnormen ser ut och hur tillgänglig alkoholen är påverkar också, berättar hon. 

Mött kritik

Förbudet i New York har mött kritik, inte minst av spritindustrin. 
– Min gissning är att kritikerna antingen inte känner till hur viktig en sådan här åtgärd är eller så tillhör de alkoholproducenterna och är rädda för att deras försäljning ska minska, säger Irma. 
– För några kan det säkert vara en ideologisk fråga, att marknaden ska vara fri och lika så marknadsföringen av denna.
Irma anser att svensk lag är tydlig i hur reklamen får utformas, men skulle vilja ha en reglering kring antal annonser.
– Idag kan en dagstidning ha hur många annonser som helst som marknadsför alkohol. Svensk lag är tydlig med hur alkoholreklam får utformas, men vi har ingen reglering kring mängden.

Sociala medier

Hon ser också problem med reklam på nätet. 
– Vi har idag alkoholreklam på sociala medier som i princip inte följer några lagar.
IOGT-NTO har under många år jobbat med att minska alkoholreklamen i Sverige, men arbetar också på EU-nivå. 
– Vi anmälde alkoholreklam som visas i TV, fallet gick ända upp till EU-domstolen, men där beslutades det att Sverige inte har rätt att reglera sändningar som kommer från andra länder, i detta fall Storbritannien.
– Vårt Brysselkontor jobbar med det direktiv som reglerar alkoholreklamen i hela EU, detta för att höja ribban för vad som ska vara tillåtet. Även om direktivet, till synes, reglerar mycket så finns det alldeles för många kryphål som är enkla att kringgå.

När skulle det vara möjligt att förbjuda alkoholreklam i Sverige?
– Det kan vara möjligt när som helst när den politiska viljan finns. 
Irma och IOGT-NTO arbetar med att minska tillgängligheten av alkohol och vill höja alkoholskatten och ha kvar systembolaget. 
– Många samhällsfrågor påverkas och många människor skadas av alkoholen. Det första jag tänker på är de medicinska skadorna, men utöver dem skapar alkoholen också psykologiska, sociala, ekonomiska och demokratiska skador.
IOGT-NTO är också emot gårdsförsäljning och arbetar med att få en bättre strategi för alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT). 
– I Sverige har vi en ANDT-strategi som löper ut 2020. Den 14 augusti i år meddelade regeringen att strategin kommer att förnyas.
– Vi kommer att arbeta för att den nya ANDT-strategin blir ännu bättre än den förra för att vi på så sätt kan minska alkoholkonsumtionen och därmed även skadorna.
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.