Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

New York har förbjudit alkoholreklam

Monika Ekström | 29 aug , 2019
I april införde New York ett förbud mot alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Redan för ett och ett halvt år sedan förbjöds reklam på New York-bussar, tunnelbanevagnar och stationer.
New_York_har _forbjudit_alkoholreklam
Politikerna vill genom förbudet minska dödsfall och skador som beror på alkohol. 
"Forskningen visar att exponering för alkoholreklam verkligen påverkar hur mycket folk dricker"" säger Rebecca Giglio till tidningen Accent. Rebecca är policyanalytiker på hälsodepartementet i New York. 
Enligt Accent gjordes det 110 000 alkoholrelaterade akutbesök i New York under 2016. 2 000 personer dog på grund av alkoholrelaterade orsaker. 
"Tusentals alkoholannonser försvinner, vilket betyder att människor inte tvingas se dem lika regelbundet" fortsatte Rebecca. 
Men reklamen kommer inte att vara helt borta förrän år 2027. Det beror på långa kontrakt med annonsörerna. Vissa platser undantas från förbudet som exempelvis restauranger och stadion Citi Field.
Städerna San Francisco, Los Angeles och Philadelphia som stoppat alkoholreklam på offentlig egendom stod modell för förslaget i New York. 
"Att förbjuda alkoholreklam på stadens egendom är ett initiativ som fler bör ta efter", skriver chefredaktör Ulrica Ambjörn i sin ledare. 
MONIKA EKSTRÖM


Irma Kilim vill se reklamförbud i Sverige

Irma Kilim är drogpolitisk chef på IOGT-NTO och anser att den nya lagen i New York är ett steg i rätt riktning och välkomnar liknande reklamförbud i Sverige. 
– Ett förbud av alkoholreklam är en viktig pusselbit i en alkohollag och bidrar till att alkoholkonsumtionen minskar.


Irma Kilim på IOGT-NTO bekräftar att exponering av alkoholreklam påverkar hur mycket folk dricker och hänvisar bland annat till rapporten "Alkoholreklam" som tagits fram av Iq. Samtidigt poängterar hon att det är många omständigheter som samverkar.
– Det är flera faktor som påverkar konsumtionen, inte bara en, som i detta fall marknadsföringen. Hur alkohollagen och alkoholnormen ser ut och hur tillgänglig alkoholen är påverkar också, berättar hon. 

Mött kritik

Förbudet i New York har mött kritik, inte minst av spritindustrin. 
– Min gissning är att kritikerna antingen inte känner till hur viktig en sådan här åtgärd är eller så tillhör de alkoholproducenterna och är rädda för att deras försäljning ska minska, säger Irma. 
– För några kan det säkert vara en ideologisk fråga, att marknaden ska vara fri och lika så marknadsföringen av denna.
Irma anser att svensk lag är tydlig i hur reklamen får utformas, men skulle vilja ha en reglering kring antal annonser.
– Idag kan en dagstidning ha hur många annonser som helst som marknadsför alkohol. Svensk lag är tydlig med hur alkoholreklam får utformas, men vi har ingen reglering kring mängden.

Sociala medier

Hon ser också problem med reklam på nätet. 
– Vi har idag alkoholreklam på sociala medier som i princip inte följer några lagar.
IOGT-NTO har under många år jobbat med att minska alkoholreklamen i Sverige, men arbetar också på EU-nivå. 
– Vi anmälde alkoholreklam som visas i TV, fallet gick ända upp till EU-domstolen, men där beslutades det att Sverige inte har rätt att reglera sändningar som kommer från andra länder, i detta fall Storbritannien.
– Vårt Brysselkontor jobbar med det direktiv som reglerar alkoholreklamen i hela EU, detta för att höja ribban för vad som ska vara tillåtet. Även om direktivet, till synes, reglerar mycket så finns det alldeles för många kryphål som är enkla att kringgå.

När skulle det vara möjligt att förbjuda alkoholreklam i Sverige?
– Det kan vara möjligt när som helst när den politiska viljan finns. 
Irma och IOGT-NTO arbetar med att minska tillgängligheten av alkohol och vill höja alkoholskatten och ha kvar systembolaget. 
– Många samhällsfrågor påverkas och många människor skadas av alkoholen. Det första jag tänker på är de medicinska skadorna, men utöver dem skapar alkoholen också psykologiska, sociala, ekonomiska och demokratiska skador.
IOGT-NTO är också emot gårdsförsäljning och arbetar med att få en bättre strategi för alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT). 
– I Sverige har vi en ANDT-strategi som löper ut 2020. Den 14 augusti i år meddelade regeringen att strategin kommer att förnyas.
– Vi kommer att arbeta för att den nya ANDT-strategin blir ännu bättre än den förra för att vi på så sätt kan minska alkoholkonsumtionen och därmed även skadorna.
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Fotbollsprotest_skakar_Iran
sep 19, 2019
Irans stränga muslimska lagar, som bland annat förbjuder kvinnor att besöka manliga fotbollsmatcher, utmanas just nu av rapporterna om en kvinnlig fotbollssupporter som i protest mot att hon skulle dömas till sex månaders fängelse satte eld på sig själv utanför domstolsbyggnaden. Hennes brott? Hon smög sig, utklädd till man, in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal. Nu har Sahar Khodayari avlidit till följd av sina brännskador.
eBlick
sep 19, 2019
Det nya fenomenet med elsparkcyklar har fullkomligt exploderat och blivit en allt vanligare syn i trafiken, främst i våra tre storstäder. Förutom allvarliga olyckor och allmän oreda i trafiken har elsparkcyklarna även skapat en stundom intensiv debatt.
eBlick
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.