Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Evangelium är vägen ut ur kriminalitet

Kjell Andersson | 02 apr , 2020
– Med en pistol riktad mot mig satt jag där bakom det låga soffbordet. Mannen vickade med pistolen, tog ut magasinet ur kolven och tömde det. Sedan plockade han in skotten igen, stängde magasinet och osäkrade vapnet, berättar Börje Erdtman för Inblick.
Evangelium är vagen ut ur kriminalitet

Börje Erdtman är ordförande i Ankarstiftelsen. I 27 års tid har han varit ansvarig och tillsammans med duktiga medarbetare jobbat med byggande av skolor, startat fotbollsklubbar, jobbat med rent vatten och verkat bland Colombias fångar. Under dessa år har 215 skolor byggts där cirka 40 000 barn har gått och under de sista tre åren har 50 000 fångar tagit emot Jesus. Många av dessa fångar har suttit fängslade på grund av svåra brott som mord och droghandel.
– I Sverige har vi ett mord per år per 100 000 invånare. Den siffran är 124 gånger större i Colombia, säger Börje Erdtman till Inblick.
Skolan är viktig för att barnen inte ska hamna i kriminella kretsar, poängterar Börje. Han fick ett råd av den numera avlidne ishockeylegendaren Sven Tumba som han umgicks mycket med de sista åren.
– Börje, bygg skolorna i närheten av en fotbollsplan, då leker man in regler och respekt.
Detta tog Börje fasta på och så har man arbetat. Efter ett år gick 95 procent i skolan och 90 procent avhöll sig från kriminalitet och droger. Fotbollen resulterade i fredsfördrag mellan olika kriminella gäng.
– Många fångar med svåra brott har anställts som fotbollsledare med väldigt lyckat resultat. När de släpps ut från fängelset är de både hemlösa och utan pengar. Då anställer vi dem.
– Flera av dem har också anställts för att åka ut i fängelserna och evangelisera hos fångarna.
– Genom detta arbete har stora omvändelser bland fångarna skett, berättar Börje.
Detta tillsammans bidrog också till att det blev en lågkonjunktur för maffian och deras ledare och arbetet blev därför hotat. Börje bestämde sig då för att besöka dessa gerillaledare för att berätta om sitt arbete.

Kriminell maffialedare

Börje tog taxi ut till slumområdet i Medellin för att träffa maffialedaren. Där är det inte säkert för någon. Taxichauffören vågade inte köra honom ända fram.
– Även jag kanske borde ha varit rädd, men konstigt nog var jag inte det, berättar Börje.
Så småningom fick han tag i ledaren, som hade fullt av vakter omkring sig.
– Under tio minuter berättade jag att vi höll på med fotboll men med en dold agenda. Vi vill förhindra att barnen säljs och utnyttjas till att mörda. Ledaren tog fram en pistol. Med pistolen riktad mot mig satt jag där bakom det låga soffbordet.
– Mannen vickade med pistolen och tog ut magasinet ur kolven och tömde det. Sedan plockade han in skotten igen, stängde magasinet osäkrade vapnet och lämnade över pistolen till mig.
– Ta det som ett bevis på att vi inte ska störa er verksamhet igen, sade han.
– Tack, sade jag.
– Den ligan ofredade oss inte mer.

Blir martyrer

– Det finns dock många andra ligor och tyvärr så blev två av våra ledare skjutna.
Börje berättar också om Oscar Osorio, som var en av hans närmaste medarbetare. En före detta kriminell som tidigare var en av de ledande inom gerillan. Dag efter dag missionerade han i fängelserna i fyra månader. Väckelsen spred sig. Då blev han hotad av FARC-gerillan och flydde till USA. Börje bjöd med honom till Sverige, där fick Oscar berätta om sin omvändelse och vad som händer i fängelserna. När han kom tillbaka till USA blev han mördad.
– Många har blivit martyrer på grund av evangeliet, berättar Börje som saknar sin medarbetare.
Genom stiftelsen har man också jobbat för att få rent vatten till de boende.
– Det är en 150 år gammal metod, att rena flodvatten genom sand för att använda det som dricksvatten. I flera byar har diarréerna hos barnen minskat med 92 procent efter att de fått igång vattenreningen. På andra ställen jobbas det med avsaltning av vattnet. Som tredje metod har reningsfilter köpts in, som man monterar direkt på kranen, vilket används mest i slumområdena.
Två gånger varje år reser Börje ut till Colombia. Resorna betalar han själv. Hemma i Sverige under resterande tid åker han runt för att samla in pengar genom stiftelsen till verksamheten därute.
Förutom kyrkor och andra platser där han är ute och talar, anordnas också konserter med landets mest kända artister, som ställt upp gratis för att bidra till verksamheten.

Tror på frälsningen

Börje jobbar också med att påverka politiker och kriminologer till att förstå evangeliets betydelse för att minska brottsligheten. Därför kontaktade han Sveriges ledande professor i kriminologi, Jerzy Sarnecki, som ofta framträder i SVT. Han berättade för Sarnecki om massmördare och kokainhandlare som blivit fromma som lamm efter att de blivit frälsta.
Sarnecki blev genast intresserad och bad Börje komma upp på hans kontor. Han berättade för Sarnecki och flera professorer om vad som händer i Colombia. Sarnecki svarade att han inte tror på Gud men att han tror på frälsningen. De flesta idag tror på Gud eller något annat, men tror inte på frälsningen. De tror på doktorn och på den utskrivna medicinen, men tar de inte medicinen så händer inget.
– Jag frågade professorn vad han tror händer rent vetenskapligt när en människa blir frälst? Han svarade att det inte finns några studier på det och ville därför att Börje skulle skriva ner vad som händer med fångarna. Sarnecki skrev under och lämnade över detta till kriminologerna. Samtidigt lovade han att skicka med två studenter ut till Colombia tillsammans med mig för att göra två avhandlingar om vad som sker. Dessa skulle inte vara kristna. De som utvaldes jobbade som utredare hos Stockholmspolisen med grova brott. En av dem hörde av sig och ville ha en ledtråd. Börje gav honom denna:
"Han drog mig upp ur fördärvets grop, upp ur den djupa dyn. Han ställde mina fötter på klippan och gjorde mina steg fasta. Han lade en ny sång i min mun. En lovsång till vår Gud." från Psalm 40.
Slutligen blev det tre som fick följa med Börje ut till Colombia under tre veckor, där de fick träffa gerillaledare, mördare och kokainhandlare. De var skakade. Den ene kriminologen ringde upp Börje och sade:
– Jag sitter i en kyrka och nu förstår jag. De sjunger ut sitt hat och sjunger in Jesus istället.

Clara kyrka

Börje bjöd senare in flera ministrar i den svenska regeringen till en sammankomst i Clara kyrka i Stockholm, där han tillsammans med bland andra Elise Lindqvist och Carola Lundgren redogjorde för vad evangeliet kan leda till om man levt ett kriminellt eller utsatt liv. Samtliga ministrar tackade nej. Dock fanns många riksdagspolitiker, poliser, kriminologer, däribland professor Sarnecki, och andra kändisar på plats. Budskapet var entydigt:
– Ni måste skicka signaler till Sveriges riksdag. Ni måste använda alla till buds stående medel. är det Jesus som förvandla​r liv, måste ni våga prata om det. För att få ner vårt lands brottslighet, utbrister Börje.
Han talar om tre olika förhållningssätt:
1: Man är nöjd med det som är.
2: Apati, man är likgiltig för vad som händer.
3: Erkänner att metoden är funktionell men har svårt för Jesus.

På grund av detta jobbar man för att Börje, Elise och Sebastian Stakset ska få hålla ett föredrag i riksdagen med egna vittnesbörd om vad Gud har gjort.
Jerzy Sarnecki har också föreslagit kriminologerna att läsa boken: Vem kan laga en trasig själ, av Peter Ahlman. På en restaurang i Stockholm bjöd därför Börje med Sarnecki tillsammans med paret Ahlman på middag. De frågade om de fick be för professorn, vilket de fick. De var ett bönebrus mitt inne på restaurangen och Sarnecki utbrast:
– Jag är så avundsjuk!

Jag var hungrig, jag var hemlös, jag satt i fängelse och ni besökte mig. Har vi missat detta i våra kyrkor idag?
– Ja mycket, svarar Börje.
– Måste vi ha den nyaste och senaste bilen, båten och huset? Jesus säger: ”Som förvaltare betraktar jag er.” Hur har vi förvaltat vårt liv? Vi har tid, ork och medel. Hur använder vi dem? 1 500 personer tar varje år livet av sig. De dör på grund av näringsbrist, det vill säga brist på omsorg och kärlek.
I Colombia skrev en liten flicka vid jul, att hennes familj låg i fejd med en annan. Hon var ledsen och berättade att grannarna försökte skjuta mot dem och de sköt tillbaka. Kulor ven vilt omkring i hennes rum och hon var rädd. Hennes hjärta bankade och hon förstod inte varför de som var fattiga skulle göra varandra illa.
Börje kontaktade en medarbetare som såg till att en fredsuppgörelse skrevs, vilken håller än idag.
– Vi kan alltid göra något för andra och då man får vara med och hjälpa utsatta barn, så blir man alldeles varm inombords, avslutar Börje.

KJELL ANDERSSON

 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.