Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nordiska polischefer var haschsmugglare

Ruben Agnarsson | 25 jun , 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
jensenwebb
I fredags blev den norske polischefen Eirik Jensen dömd till 21 års fängelse för grov korruption och för införsel av nästan 14 ton hasch från år 2004 till november 2013.
Dessutom konfiskeras tillgångar på motsvarande 1,4 miljoner kronor, pengar som Jensen fick för att hjälpa till att smuggla in hasch i Norge.
Jakten på Jensen började när hans kumpan Gjermund Cappelen greps i december 2013. Det var då han berättade om sitt samarbete med Eirik Jensen, som därefter blev gripen i februari 2014.
Eirik Jensen blev polis i Oslo 1977 där han snart blev utredare på narkotikaavdelningen. På 1990-talet ledde han kampen mot de kriminella mc-gängen i Oslo och hade som ledare för Spesielle Operasjoner (SO) och X-ray en central position i kampen mot organiserad kriminalitet.
Gjermund Cappelen dömdes till 13 års fängelse i fredags. Han fick flera års strafflindring för att han vittnade mot Eirik Jensen.
Domen i lagmannsretten slog fast att Eirik Jensens kontakt med Gjermund Cappelen inte var motiverad utifrån Jensens roll som polis, skriver Aftenposten.

Jensens informatör

Cappelen var Eirik Jensens informatör och Eirik Jensen var Cappelens hanterare. I mer än 20 år, från 1993 till 2014, hade Jensen och Cappelen nära kontakt med varandra där Cappelen till och med tidvis bodde hemma hos Jensen. Cappelen fick senare även hjälp av Jensen med sitt narkotikamissbruk.
Eirik Jensen dömdes till 21 års fängelse av tingsrätten redan den 18 september 2017. Domen överklagades till lagmansrätten, där den civila juryn dömde honom för korruption, men inte för narkotikainförsel.
Domen underkändes av domarna i lagmansrätten, vilket innebar att rättegången måste göras om på nytt.
I fredags kom så lagmannsrettens slutgiltiga dom, som slår fast att det är bevisat att det var ett samarbete mellan Jensen och Cappelen som möjliggjorde införsel av 13,8 ton hasch. Rätten menar att det även är bevisat att Jensen tog emot 1 418 000 kronor för att hjälpa till med införseln.

Samarbetade med Vilhunen

I Finland dömdes förra året polischefen Jari Aarnio i hovrätten till tio års fängelse för bland annat grova narkotika- och tjänstebrott. Han hade då redan dömts till tre års fängelse i samma härva.
Enligt hovrätten såg den före detta knarkpolischefen till att cirka 800 kilo hasch smugglades in i Finland. Han samarbetade med Keijo Vilhunen, ledare för det kriminella nätverket United brotherhood.
Nu i juni inleddes ytterligare en rättegång mot Aarnio vid Helsingfors tingsrätt. Åtalet gäller det 17 år gamla mordet på Volkan Ünsal i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors. Aarnio misstänks ha känt till mordplanerna men inte gjort något för att förhindra dem, och står nu åtalad för mord.
Statsåklagare Mikko Männikkö anser att Jari Aarnio, tidigare chef för narkotikaroteln vid Helsingforspolisen, inte vidtog lämpliga åtgärder för att förhindra dådet.
Aarnio ska ha känt till vem offret var, vem som planerade mordet och var och när det skulle ske. Han ska även ha fått uppdaterad information när mordplanen ändrades, rapporterar Svenska Yle.
I samband med polisutredningen framkom att Jari Aarnio fick 4,2 miljoner kronor av en finsk affärsman som var involverad i prostitutionsverksamhet kopplad till Ryssland.
Aarnio startade år 2001 ett hemligt företag tillsammans med chefen för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm, vars underordnade jobbade som porrklubbsdirektör samtidigt som han
rekryterade kriminella att arbeta undercover åt polisen.

Destabilisera samhället

Även i Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian. Den ryska maffian styrs i sin tur till stora delar av Rysslands underrättelseorgan FSB, GRU och före detta KGB, säger Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och därefter regeringens expert i mobilisering mot narkotika.
När han kartlade smugglingen av hasch under sin tid på Rikskriminalen bedömde han 30-40 ton hasch kom till Sverige varje år. 40 procent av den hasch som smugglades in i Sverige gick vidare till Norge.
– Droghandeln handlar om att skaffa pengar, infiltrera och destabilisera samhället. Det är så den ryska underrättelsetjänsten jobbar. När det gäller narkotikahandeln så är de ryska underrättelsetjänsterna mycket aktiva.
– Det finns hur mycket exempel som helst på det. Jag har många exempel på att det är höga ryska regeringsföreträdare, samt FSB och GRU, som styr världshandeln av narkotika, menar Walter Kegö, som beskriver narkotikahandeln som plogen i all grov internationell brottslighet. I Sverige har narkotikabekämpningen nedprioriterats de senaste åren. På 1980-talet fanns det 800 narkotika-poliser, idag finns det mellan 75 och 100 poliser, enligt Kegö.
– Man har lagt ned alla narkotikarotlar och gatulangningsgrupper. När polisen abdikerar från brottsbekämpningen mot narkotika får vi gängkriminalitet och skjutningar som ett brev på posten, säger Walter Kegö.

Tror du att det finns poliser även i
Sverige som har värvats av kriminella
organisationer?

– Jag har inga belägg för det, men det har ju historiskt funnits försök från KGB och FSB att värva svenska poliser. Då ska man nog högt upp i hierarkin och det ska man inte utesluta på något sätt. Det har de i många andra länder, men i Sverige är det nog enklare. Jag skulle inte bli förvånad över om det avslöjas så småningom att det finns en och annan som jobbar för rysk underrättelsetjänst inom svensk polis.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.