Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jeff Ahl, Alternativ för Sverige: – Ett EU-utträde är mer aktuellt nu än någonsin

Göran Jacobson | 07 aug , 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
Jeff_AhlRösterna för en folkomröstning om swexit, ett svenskt EU-utträde, fick ny fart i samband med att England lämnade EU. Efter det maratonlånga toppmötet mellan den europeiska unionens stats- och regeringschefer där parterna till sist lyckades enas om en långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet har fler missnöjda röster hörts i debatten. I riksdagen finns inget parti som för frågan om ett svenskt EU-utträde. Men utanför den parlamentariska kammaren växer EU- motståndet, speciellt efter brexit och det tidigare nämnda toppmötet som enligt EUmotståndarna innebar alltför många eftergifter från svensk sida. Det relativt nybildade partiet Alernativ för Sverige (AfS) är ett sådant exempel. Partiet, som är tydligt EU-kritiskt med swexit som ett av sina mål, ställde upp i riksdagsvalet 2018 och lyckades bli näst största parti utanför
riksdagen.

”Brutit ingångna avtal”

– Vår EU-politik är tudelad. Dels vill vi med omedelbar verkan sluta betala medlemsavgiften till EU på grund av att både EU som organisation likväl som enskilda medlemsstater upprepade gånger brutit mot ingångna avtal. Det mest påtagliga avtalsbrottet är mot Dublinförordningen, den migrationsvåg som slog till mot Europa och EU-området borde aldrig nått hit om det regelverket följdes. Likaså bryter de södra medlemsländerna konstant mot budgetreglerna och Tyskland samt Frankrike bröt mot den ekonomiska stabilitetspakten upprepade gånger i början av 2000-talet, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i AfS, till Inblick. Ahl var under förra mandatperioden riksdagsman för Sverigedemokraterna, men lämnade partiet i mars 2018 för att istället ansluta sig till det då nybildade partiet Alternativ för Sverige.
– Jag lämnade av en mängd skäl. Jag meddelade Sverigedemokraternas valberedning redan runt årsskiftet att jag inte skulle ställa upp till omval till riksdagskandidat. Sverigedemokraterna hade under lång tid liberaliserats, svikit i frågor man lovat väljarna att driva och dessutom visat sig alltmer svagt mot framförallt Moderaterna och Kristdemokraterna, men även hela etablissemanget i stort. Droppen blev när Kent Ekeroth petades från riksdagslistan på grund av att etablissemanget och Moderaterna krävde det som någon sorts eftergift. Visar man den typen av undergivenhet kommer man aldrig åstadkomma något i framtida förhandlingar med andra partier, eftersom man då visat sig beredd till stora eftergifter. Ett parti menar heller inte allvar med att förändra om partiet låter sig liberaliseras på grund av yttre tryck och som petar kompetenta riksdagsledamöter bara för att etablissemanget eller andra partier anser att den personen är för radikal. Därför valde jag att hoppa över till Alternativ för Sverige istället, där flera tidigare sverigedemokrater samlats. Sådana som var genuina nationalister.

AfS är ett parti som vill verka för swexit. Hur beskriver du partiets
EU-politik?

– Vår EU-politik är tvådelad. Dels vill vi med omedelbar verkan sluta betala medlemsavgiften till EU på grund av att både EU som organisation likväl som enskilda medlemsstater upprepade gånger brutit mot ingångna avtal. Det mest påtagliga avtalsbrottet är mot Dublinförordningen, den migrationsvåg som slog till mot Europa och EU-området borde aldrig nått hit om det regelverket följdes. Likaså bryter de södra medlemsländerna konstant mot budgetreglerna och Tyskland samt Frankrike bröt mot den ekonomiska stabilitetspakten upprepade gånger i början av 2000-talet. Den andra delen är så klart en folkomröstning om ett EU-utträde, som är mer aktuellt nu än någonsin.

Hur kommenterar du den nya EU-överenskommelsen
om coronastöd?

– Total katastrof, det är dessutom egentligen inget coronastöd utan de facto ett stöd till den havererade eurozonen. Det är mer eller mindre bara Tyskland som tjänat på den gemensamma valutan, medan flera länder som behövt en egen penningpolitik nu är totalt i händerna på ECB. Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt. Sveriges förhandlingslinje borde varit solklar och tydlig; vi skulle ha sagt att vi vägrar vara med och finansiera krispaketet, vill de andra hoppa ner i eurozonens avgrund så varsågoda men vi ska stå utanför. Hade övriga inte accepterat det skulle vi hotat med att använda vetot för att fälla hela krispaketet.

Vad är din åsikt om den rödgröna regeringens arbete mot virusutbrottet
i Sverige? Hur skulle AfS vilja
jobba mot viruset?

Corona är ett komplext ämne. Jag personligen anser att Ungern har varit ett föredöme i hanteringen. Särskilt ska det betonas att problemet i huvudsak grundar sig i noll krisberedskap, vi har inga lager med skyddsutrustning med mera. Där låg den största bristen, vilket de äldre på äldreboendena fick plikta med livet för, säger Jeff Ahl.
GÖRAN JACOBSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.