Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Våra ungdomar stannar inte kvar"

Monika Ekström | 09 okt , 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
fredrik_webb
– Judiska församlingen i Malmö är välkänd över hela världen, i alla fall i den judiska världen. Den var inte så känd för 20 år sedan när jag bodde i Israel. Antisemitismen har satt Malmö på kartan, berättade Fredrik som är kommunikationsansvarig i judiska församlingen i Malmö. Han visade genom en graf att om den nedåtgående trenden fortsätter så har judiska församlingen endast 158 medlemmar om tio år.
– Vår ungdomar stannar inte kvar. De ser ingen framtid, fortsatte Fredrik.

Två grupper

Han förklarade att antisemitismen finns mest i två grupper. I Malmö är det mest personer med rötter från Mellanöstern. På mindre orter utanför Malmö är det ofta individer med nazistiska åsikter.
– Bland vår ’kusiner’ från Mellanöstern har vi tyvärr sett antisemitism.
När Brottsförebyggande rådet mäter brott med antisemitiska förtecken ligger Malmö i topp.
– Judiska församlingen i Stockholm är tio gånger större, men Malmö är ändå i topp. Inte alla vågar anmäla och många tänker att det inte är något idé att anmäla för det händer ändå inget.
De stora problemen med antisemitism i Malmö började märkas i samband
med kriget mellan Israel och Hamas 2009.
En Davis cup-match mellan Israel och Malmö fick blåsas av på grund av fruktansvärda kravaller samma år. Och en manifestation för fred som arrangerades av både judar och icke-judar fick avbrytas på grund av våldsamma motdemonstranter.
– De äldre judarna tyckte att det var fruktansvärt. Många politiker hade inte förstått vad det handlade om, berättar Fredrik.
– Reepalu förstod ingenting. Han trodde att det var nazister som låg
bakom våra problem. Men det upplevde verkligen inte vi judar i Malmö.
Ilmar Reepalu (S) var kommunalråd i Malmö 1985-2013.
Under den senaste tiden har medlemstappet i judiska församlingen
i Malmö stannat av något. Fredrik hoppas att det kan vara ett positivt tecken.

Höga säkerhetskostnader

Församlingen har stora kostnader för säkerhet på grund av den hotbild som finns. Det har lett till en ansträngd ekonomi. Förra sommaren fick de en stor summa pengar av företagaren Dan Olofsson och Lennart Blecher.
– De donerade en stor summa pengar för att vi ska kunna ha ett levande
församlingsliv.
– Församlingen är spännande och levande i allra högsta grad, men liten.
Vi firar högtiderna och kristallnatten mindes vi utanför synagogan i november förra året.
– Vi har aktiviteter för ungdomar, barn och vår förskola.
Församlingens medlemmar arrangerar också då och då kippavandringar där de möter malmöiter som stödjer dem.
– Samtidigt har vi den här antisemitismen som är tydlig på skolgårdar med klotter.

MONIKA EKSTRÖM


Medlemsutveckling i judiska församlingen


Nästa år har judiska församlingen i Malmö funnits i 150 år. På 1960- och 1970-talet hade församlingen nästan 3 000 medlemmar. För 20 år sedan hade antalet minskat till 872 betalande medlemmar över 18 år. Idag består församlingen av 387 betalande medlemmar över 18 år, men när alla räknas in är de cirka 500 personer.

KÄLLA: JUDISKA FÖRSAMLINGEN
 
eBlick
Kalla kriget del 3 (1)
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020