Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Krig i såväl krig som fred

Ruben Agnarsson | 10 jun , 2016
I samma ögonblick som Syriens president Bashar al-Assad bombar sin civilbefolkning sönder och samman, och samtidigt som landet, tillsammans med diktaturer som Kina, Ryssland och Sudan, frenetiskt försvarar sina egna övergrepp mot folkrätt och mänskliga rättigheter, har världens diktaturer hittat en liten demokrati intill Medelhavets strand att läxa upp.
Ledare Jerusalem670
Despoter och envåldshärskare som motar bort omvärldens synpunkter med argument om att deras egna kränkningar handlar om landets inre angelägenheter, kommer med långa kravlistor och hatretorik när Mellanösterns enda demokrati kommer på tal.
Och som ett led i utrikesminister Margot Wallströms feministiska utrikespolitik har hon nu allierat sig med länder med en medeltida föreställning om kvinnors rättigheter. Det handlar om Wallströms senaste ställningstagande, där hon tillsammans med bland annat Arabförbundet, hyllar ett franskt initiativ för att skapa fred (läs franskt inflytande) i Mellanöstern. Initiativet har sin ensidiga udd riktad mot Israel.

Israels och det judiska folkets moderna historia är enastående. Inte nog med att världens alla länder såg bort när stora delar av Europas judiska befolkning mördades av det effektiva dödsmaskineri som byggdes upp av den tyska byråkratin under Hitler. 
Tre år efter andra världskrigets slut – i ruinerna efter förintelsen – utropades staten Israel, detta trots hotet om en invasion av de omgivande arabiska länderna. Anfallet från länder som Egypten, Irak, Jordanien, Syrien, Saudiarabien och Jemen kom mycket riktigt omgående, lika snabbt som oförsonligt.
Sedan dess har samtliga arabländer i hela Mellanöstern, förutom Egypten och Jordanien, levt i krigstillstånd gentemot Israel. Krigföringen har varierat mellan regelrätt krig, terrorism och diplomatiskt hat.
Under det kalla kriget allierade sig arabvärlden med kommunistblocket i pinsamt osakliga och ensidiga resolutioner mot Israel, vilket fick FN – när Sovjetimperiet sedan föll – att ta tillbaka och ångra sin anti-israeliska hållning.

Nu verkar Frankrike vilja ta vid där Sovjetimperiet rämnade. Och knappt hinner Paris kalla till möte förrän Arabförbundets samtliga medlemsländer – tillsammans med palestiniernas ledare Mahmoud Abbas – kommer springande för att hylla detta initiativ för att säkra franskt inflytande i Mellanöstern.
Denna franska konferens har inte uppstått i ett vakuum. Den spirande antisemitismen i Frankrike, med flera terrordåd som riktats mot judar, har lett till en judisk massflykt från landet.
Trots detta ser utrikesminister Margot Wallström, som på några få korta månader brände alla sina broar i hela Mellanöstern, sin chans att vinna billiga politiska poäng på Israels bekostnad. Det kostar nämligen inget att ge sig på den lilla judiska minoriteten som är belägen i ett hav av arabiska befolkningar och landområden.
Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
Rosorna_pa_Rosenbad
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen: