Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Krig i såväl krig som fred

Ruben Agnarsson | 10 jun , 2016
I samma ögonblick som Syriens president Bashar al-Assad bombar sin civilbefolkning sönder och samman, och samtidigt som landet, tillsammans med diktaturer som Kina, Ryssland och Sudan, frenetiskt försvarar sina egna övergrepp mot folkrätt och mänskliga rättigheter, har världens diktaturer hittat en liten demokrati intill Medelhavets strand att läxa upp.
Ledare Jerusalem670
Despoter och envåldshärskare som motar bort omvärldens synpunkter med argument om att deras egna kränkningar handlar om landets inre angelägenheter, kommer med långa kravlistor och hatretorik när Mellanösterns enda demokrati kommer på tal.
Och som ett led i utrikesminister Margot Wallströms feministiska utrikespolitik har hon nu allierat sig med länder med en medeltida föreställning om kvinnors rättigheter. Det handlar om Wallströms senaste ställningstagande, där hon tillsammans med bland annat Arabförbundet, hyllar ett franskt initiativ för att skapa fred (läs franskt inflytande) i Mellanöstern. Initiativet har sin ensidiga udd riktad mot Israel.

Israels och det judiska folkets moderna historia är enastående. Inte nog med att världens alla länder såg bort när stora delar av Europas judiska befolkning mördades av det effektiva dödsmaskineri som byggdes upp av den tyska byråkratin under Hitler. 
Tre år efter andra världskrigets slut – i ruinerna efter förintelsen – utropades staten Israel, detta trots hotet om en invasion av de omgivande arabiska länderna. Anfallet från länder som Egypten, Irak, Jordanien, Syrien, Saudiarabien och Jemen kom mycket riktigt omgående, lika snabbt som oförsonligt.
Sedan dess har samtliga arabländer i hela Mellanöstern, förutom Egypten och Jordanien, levt i krigstillstånd gentemot Israel. Krigföringen har varierat mellan regelrätt krig, terrorism och diplomatiskt hat.
Under det kalla kriget allierade sig arabvärlden med kommunistblocket i pinsamt osakliga och ensidiga resolutioner mot Israel, vilket fick FN – när Sovjetimperiet sedan föll – att ta tillbaka och ångra sin anti-israeliska hållning.

Nu verkar Frankrike vilja ta vid där Sovjetimperiet rämnade. Och knappt hinner Paris kalla till möte förrän Arabförbundets samtliga medlemsländer – tillsammans med palestiniernas ledare Mahmoud Abbas – kommer springande för att hylla detta initiativ för att säkra franskt inflytande i Mellanöstern.
Denna franska konferens har inte uppstått i ett vakuum. Den spirande antisemitismen i Frankrike, med flera terrordåd som riktats mot judar, har lett till en judisk massflykt från landet.
Trots detta ser utrikesminister Margot Wallström, som på några få korta månader brände alla sina broar i hela Mellanöstern, sin chans att vinna billiga politiska poäng på Israels bekostnad. Det kostar nämligen inget att ge sig på den lilla judiska minoriteten som är belägen i ett hav av arabiska befolkningar och landområden.
Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.