Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Krig i såväl krig som fred

Ruben Agnarsson | 10 jun , 2016
I samma ögonblick som Syriens president Bashar al-Assad bombar sin civilbefolkning sönder och samman, och samtidigt som landet, tillsammans med diktaturer som Kina, Ryssland och Sudan, frenetiskt försvarar sina egna övergrepp mot folkrätt och mänskliga rättigheter, har världens diktaturer hittat en liten demokrati intill Medelhavets strand att läxa upp.
Ledare Jerusalem670
Despoter och envåldshärskare som motar bort omvärldens synpunkter med argument om att deras egna kränkningar handlar om landets inre angelägenheter, kommer med långa kravlistor och hatretorik när Mellanösterns enda demokrati kommer på tal.
Och som ett led i utrikesminister Margot Wallströms feministiska utrikespolitik har hon nu allierat sig med länder med en medeltida föreställning om kvinnors rättigheter. Det handlar om Wallströms senaste ställningstagande, där hon tillsammans med bland annat Arabförbundet, hyllar ett franskt initiativ för att skapa fred (läs franskt inflytande) i Mellanöstern. Initiativet har sin ensidiga udd riktad mot Israel.

Israels och det judiska folkets moderna historia är enastående. Inte nog med att världens alla länder såg bort när stora delar av Europas judiska befolkning mördades av det effektiva dödsmaskineri som byggdes upp av den tyska byråkratin under Hitler. 
Tre år efter andra världskrigets slut – i ruinerna efter förintelsen – utropades staten Israel, detta trots hotet om en invasion av de omgivande arabiska länderna. Anfallet från länder som Egypten, Irak, Jordanien, Syrien, Saudiarabien och Jemen kom mycket riktigt omgående, lika snabbt som oförsonligt.
Sedan dess har samtliga arabländer i hela Mellanöstern, förutom Egypten och Jordanien, levt i krigstillstånd gentemot Israel. Krigföringen har varierat mellan regelrätt krig, terrorism och diplomatiskt hat.
Under det kalla kriget allierade sig arabvärlden med kommunistblocket i pinsamt osakliga och ensidiga resolutioner mot Israel, vilket fick FN – när Sovjetimperiet sedan föll – att ta tillbaka och ångra sin anti-israeliska hållning.

Nu verkar Frankrike vilja ta vid där Sovjetimperiet rämnade. Och knappt hinner Paris kalla till möte förrän Arabförbundets samtliga medlemsländer – tillsammans med palestiniernas ledare Mahmoud Abbas – kommer springande för att hylla detta initiativ för att säkra franskt inflytande i Mellanöstern.
Denna franska konferens har inte uppstått i ett vakuum. Den spirande antisemitismen i Frankrike, med flera terrordåd som riktats mot judar, har lett till en judisk massflykt från landet.
Trots detta ser utrikesminister Margot Wallström, som på några få korta månader brände alla sina broar i hela Mellanöstern, sin chans att vinna billiga politiska poäng på Israels bekostnad. Det kostar nämligen inget att ge sig på den lilla judiska minoriteten som är belägen i ett hav av arabiska befolkningar och landområden.
Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019