Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Ett vaccin mot desinformation

Ruben Agnarsson | 27 okt , 2016
Det finns de som frågar sig varför en kristen tidning som Inblick – med en viss envetenhet – återkommande skriver om det ryska informationskrig som pågår kring aktuella händelser i Sverige och i världen. Svaret är att stora delar av allmänheten i Sverige inte är medveten om vilka starka krafter som påverkar nyhetsförmedlingen och den verklighetsbeskrivning som mycket påtagligt påverkar även vårt land. Denna godtrogenhet kan destruktiva krafter utnyttja.

ett_vaccin_mot_desinformation
Visst finns det andra avsändare med tydliga agendor som använder sig av informationssamhällets möjligheter. Men sanningen är att det inte finns någon avsändare som så utstuderat, cyniskt och ondskefullt använder sig av det moderna samhällets informationshjälpmedel som den ryska staten.

Vi behöver inse att detta i högsta grad även gäller den svenska opinionen. De senaste åren har tydliggjort att lögnen är ett centralt redskap när Vladimir Putin vill vilseleda omgivningen. Detta har blivit särskilt tydligt i den ryska kommunikation kring krigen i Ukraina och i Syrien. ”Det ryska ledarskapet ljuger världen rakt i ansiktet, i vetskapen om att vi vet att de ljuger. Det blir ett slags bekräftelse på att de tycker sig kunna bortse från reaktionerna”, skrev nyligen Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski träffande på tidningens ledarsida.

 

Här hemma i Sverige blir det svensk försvarspolitik, gasledningen i Östersjön, rättsväsendet, samt tilltron till vårt statskick och till samhällets beredskap vid kristider, som denna desinformation riktar in sig på.

Det ligger i sakens natur att denna verksamhet till stor del är dold och förtäckt, och därmed inte alltid är synlig vid en ytlig analys. Ofta sker dessutom dessa desinformationskampanjer via entrepenad, där konstruerade organisationer likt tråddockor agerar i enlighet med uppdragsgivarens instruktioner. Så har den sovjet-ryska underrättelsetjänsten alltid jobbat.

Under kalla kriget genomfördes till och med spektakulära terrordåd, bombattentat och bankrån av Moskva-allierade organisationer som Baader Meinhof och PFLP-gc, för att destabilisera västliga demokratier. Och en kommissionsrapport till det italienska parlamentet år 2006 konstaterade att Sovjetunionen låg bakom mordförsöket på påven Johannes Paulus den 13 maj 1981, som vid en ytlig utredning tycktes ha genomförts av en högerextrem turkisk grupp.


När massiva webb-kampanjer, nättroll, inflytelseagenter och nyttiga idioter stämmer in i en och samma kör blir det svårt för opinionen att värja sig. Vår naivitet kring vad som egentligen pågår blir dessa kampanjers största tillgång. En rädsla för repressalier kan få opinionsbildare tveksamma inför att konfrontera dessa företeelser.

I Finland har avslöjandena av de pågående ryska desinformationskampanjerna nu nått nya nivåer. Det är därmed en tidsfråga innan liknande avslöjanden kommer Sverige. Nyligen stod det klart att en medarbetare på den statliga, finska tv-kanalen Yle ägnat sig åt att kartlägga en medarbetare för att bidra till trakasserier och förtal av kollegan, som hade granskat de ryska nätttrollen och därefter blivit utsatt för en hetskampanj som nu lett till en polisutredning.

Detta är händelser som hade tett sig som helt verklighetsfrämmande bara för några år sedan. Nu är detta ett faktum. Och en beredskap och en reservation inför nya mediala nät- och hatkampanjer är det bästa vaccin mot desinformation som vi kan ha.

Ruben Agnarsson

ruben@inblick.se

Chefredaktör

eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020