Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Galan på Grand Hotell

RUBEN AGNARSSON | 10 nov , 2016
I fredags anordnade en rad företrädare för högerpopulistiska partier i Europa en gala på Grand Hotell i Stockholm. Partier från ett tiotal länder fanns representerade med Nigel Farage från brittiska UKIP som en av huvudtalarna.

Galan_pa_Grand_Hotell

Brexit-profilen Farage har bland annat uttryckt sin beundran för Rysslands Vladimir Putin och menar att västvärlden svartmålar den ryske ledaren. Nigel Farages budskap på Grand Hotell var att jihad är största hotet mot väst och att Putin är en allierad i denna kamp.

Farage bortser från att Putin i september förra året under högtidliga och dramatiska former i FN:s generalförsamling just föreslog en bred koalition med Väst för att bomba islamiska staten, för att strax därefter skicka ryska flyg för att bomba USA-allierade rebeller i Syrien.

Att Ryssland, som enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch tillsammans med Syrien ligger bakom de terrorbombningar av landets civilbefolkning som orsakat den massiva flyktingströmmen över Europa, nu allierar sig med flyktingfientliga partier i Europa är en fingervisning om hur motsägelsefullt Rysslands agerande är.

 

Det är lika paradoxalt att Moskva, som tidigare mest haft meningsfränder som Pierre Schori (S) och som allierat sig med vänsterextrema partier i Sverige och i övriga Europa, nu ser högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna och UKIP som sina allierade.

Det är knappast ideologiska skäl som motiverar dessa vägval, det är snarare taktiken ”söndra och härska” som är vägledande.

Genom att stödja Nigel Farage kunde EU splittras och därmed försvagas genom att latenta motsättningar mellan främst Frankrike och Storbritannien kom i dagen.

Detsamma gäller Rysslands intriger i det amerikanska presidentvalet. Även Trump har uttryckt sin beundran för Putin och vill lämna över delar av landets internationella dominans till Ryssland. Det räckte för att den ryska underrättelsetjänsten skulle genomföra hackerattacker på demokraternas datanätverk som gjorde att Hillary Clintons mejl kunde offentliggöras.

Resultatet har blivit att allmänhetens förtroende för politiker och beslutsfattare aldrig varit svagare i USA än det är just nu. Vem tjänar på det om inte Moskva?

 

Samlingen på Grand Hotell i Stockholm skedde endast en dryg månad efter att Egor Putilov, politisk sekreterare på Sverigedemokraternas riksdagskansli, sade upp sig sedan han hade pekats ut som en säkerhetsrisk efter avslöjanden om att han haft samröre med en kriminell ryss.

Strax därefter stängdes SD:s politiska sekreterare Dick Abrahamsson av från sitt jobb sedan han spridit rysk propaganda och uttalat stöd för Putin.

Det är ett ödets ironi att det nationalistiska partiet Sverigedemokraterna låter sig utnyttjas – medvetet eller omedvetet – av ryska intressen som vill undergräva Sveriges suveränitet.

 Samtidigt är frågan om rysk infiltration och intrigspel i svensk och internationell politik alldeles för allvarlig för att låta partipolitiskt käbbel och försök att vinna kortsiktiga politiska poäng få styra debatten, vilket är precis det Moskva vill.

 

Nyligen avslöjades exempelvis att den legendariske S-ledaren Per-Albin Hanssons barnbarn Per Olav Marcussen (S) fick pengar från sovjetiska KGB och östtyska Stasi.

Redan tidigare visste vi att Georg Branting (S), son till en annan legendarisk S-ledare, Hjalmar Branting, var KGB-spion.

Alla partier har alltså ett ansvar för att bevara sin integritet och sitt oberoende i förhållande till främmande makt. Den som tror att det bara är ledningen i Sverigedemokraterna som råkar ut för infiltrationsförsök från ryska underrättelsetjänsten är både naiv och historielös.

 RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

 

eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020