Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Ett samhälle bygger på förtroende och tillit

Hans Marklund | 14 apr , 2020
ledare

Det svenska samhället bygger på tillit och förtroende. Om en regering skall fungera och äga kraften att leda ett land krävs det tillit och förtroende från folket. Under slutet av förra veckan pågick en diskussion i maktens korridorer om att skapa en ny och tillfällig lag som ger regeringen med statsministern i spetsen makten att fatta beslut vid sidan av riksdagen. Man vill alltså passera den demokratiska processen i riksdagen och därmed tysta ner den folkvalda rösten. Det luktar diktatur. Sverige är ett demokratiskt land och inte en diktatur. Det är naturligtvis lätt att förstå desperationen hos makthavarna i den situation vi är i som nation, där det krävs radikala åtgärder och beslut för att vända coronakrisen och dess följder, men införandet av den nya tillfälliga lagen, liknar ett slags undantagstillstånd. Regeringen tar kontrollen över det svenska samhället och dess invånare, det är vi som bestämmer vad ni får göra, köpa, sälja, vem ni får umgås med, hur ni får röra er med mera.

Samtliga partier i Sveriges riksdag var involverade i detta unika arbete för att flytta makten från den folkvalda församlingen till den verkställande. Det handlar ju endast om en tillfällig lagändring under en begränsad tid gällande smittskyddslagstiftningen, det är väl inget att bråka om? Men det är lätt att missa poängen i detta.

Nu vill regeringen ensam ha makten i ett antal månader och med den ändrade lagstiftningen kan man förändra det mesta i samhället. Låt oss ta några exempel. Du äger en restaurang, ett gym eller en butik av något slag. Det kan regeringen nu stänga ner. Eller en affär du är van att gå till, ett bibliotek där du brukar låna böcker, en biograf i din stad. Det stängs utan vidare diskussion av regeringen. Eller kanske det allra känsligaste med tanke på regeringens grundläggande ideologi. Vi stänger ner alla kyrkor i landet. Staten kan med detta i grunden förändra medborgarnas liv och inkomstmöjligheter samt företagares livsverk. De vill att det demokratiska samtalet skall ta paus och kunna införa ett ”corona-undantagstillstånd.”

Det mest överraskande av allt: oppositionen stöder idén. Sverigedemokrater och kristdemokrater applåderade initiativet, medans Vänsterpartiet och Moderaterna tillsammans med liberalerna ville ha ett tillägg till lagtexten, att ”varje beslut som regeringen fattar med den nya smittskyddslagen skall godkännas eller förkastas av riksdagen.” Något i den stilen skrevs in i lagförslaget. Så ”coronavirus-undantagstillståndet” riskerar att bli en verklighet.

Regeringens agerande andas ett visst mått av panik. Litar de inte på folket? Tror de inte att den svenske medborgaren lyssnar och följer regeringens rekommendationer. Ser regeringen oroliga tecken på medborgarnas ovilja att följa de skarpa restriktionerna som redan finns?

I min värld är det slående med vilken kraft det som kallas civilsamhället mobiliserat sig. Enskilda personer och föreningar erbjuder hjälp till gamla att handla mat, Facebook grupper startas för att erbjuda hjälp och gemenskap, insamlingar görs för att stödja de som saknar resurser, initiativ tas för att uppmuntra vårdpersonal och lokala restaurangägare, högskolestudenter erbjuder digital läxhjälp till gymnasister som måste plugga hemifrån, folk börjar handla ”take away” för att stötta sina lokala restauranger, Rödakorsavdelningar syr skyddsvisir till sjukvården, tillverkning av handsprit sätts igång i ett antal kemilabb på högskolor, ja det finns mycket mer att nämna. Folk sitter till och med hemma isolerade i sina lägenheter och går inte ut, avstår från att träffa vänner, familj, barn och barnbarn.

Det finns något djupt sympatiskt i att myndigheter och den politiska makten tror människor om gott, litar på lojalitet och sunt förnuft, och att människor i sin tur litar på myndigheter och politiker. Svensken vill inte kontrolleras, svensken söker förtroende och tillit. På samma sätt som makthavarna förväntar folkets förtroende och tillit, förväntar folket makthavarnas förtroende och tillit. Nej, kontrollsamhället är inget för Sverige.

eBlick
ledare_webb
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
eBlick
jul 16, 2020
EU som ska vara en alltigenom demokratisk union, som ska stå för mänskliga fri- och rättigheter och som är en del av den modernt tänkande världsordningen, bör på allvar visa att man är Israels vän. För EU och Sverige bör det inte råda någon som helst tvekan om övertygelsen att Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati.
eBlick
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.