Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

När fanorna bleknar

Robin Olsson | 22 maj , 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
Nar_fanorna_bleknar
De vänsterextremister som inte fick ge utlopp för sina känslor på gator och torg detta år, tog dock tillfället i akt att trakassera och vandalisera sina meningsmotståndares hem och egendom. 
Detta drabbade i första hand det moderata finansborgarrådet i Stockholm Irene Svenonius och den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, som enligt sitt eget Twitterkonto inte längre kan äga en bil av rädsla för sabotage: “På grund av att revolutionär kommunistisk ungdom tycker att det är så kul att sabotera min bil så måste jag sälja den, en Volkswagen Golf GTI, den är helt nylackad, servad oftare än rekommenderat”. 
Dessa dåd har utförts av AFA, antifascistisk aktion och Revolutionär kommunistisk ungdom, så kallade “demokrater” på vänstersidan som brukar traska på första maj och få stöd av samhället att bedriva sin verksamhet. 

Förundersökningarna lades dock omgående ner av polisen och statsmakten i brist på bevis. Detta är inte värdigt en rättsstat som Sverige och det här våldet måste stävjas med hårdhandskarna, så att inte antidemokraterna får demokratins fanor att blekna. 
Moderaterna kräver detta, på Facebook skriver de i en kampanj: “Regeringen måste sluta blunda för våldsvänstern. Politiskt våld får aldrig ursäktas med ideologi”. 
Nog är det en märklig företeelse att så långt tillbaka som de flesta, av oss i dag levande minns, har en socialdemokrat varit svensk statsminister. Ändå så fylls första maj-tågen, vare sig de är fysiska eller digitala, med skyltar och slagord om brister och svagheter i det svenska samhället. Dessa tillkortakommanden skyller den förenade vänstern på en “borgerlig regering”. Från dåtidens Hjalmar Hammarskjöld och 1910 och 20-talets borgerliga framvinningar som de anser lade grund för depressionen och världsbranden. Sist men inte minst regeringen Bildt och hans “bunkergäng” som enligt arbetarrörelsen orsakade den stora 
valuta- och finanskrisen på 1990-talet med efterföljande arbetslöshet.
Faktumet att dessa kriser skapats av socialdemokraternas egna förda bidragspolitik och att en borgerlig regering under Anders Borgs försorg klarade ta Sverige i det närmaste helskinnad genom krisen 2008, trots att detta var den till dags dato värsta kris vi sett, vill de ingalunda kännas vid. Finansminister Magdalena Andersson hävdade vid valrörelsen 2014 att ”ladorna är tomma”. 

Att nu under coronakrisen tömma de redan “tomma” ladorna genom att höja statsskulden med cirka tio procent är ingen bedrift, även om det idag är en nödvändighet till skillnad för 1970 och 80-talet då socialdemokratin lånade medel för att fördela pengar och bygga sin utopiska välfärdsstat, i tro att lån och höga skatter leder till evigt välstånd. De länder som prövat detta; Grekland, Italien och andra rosenröda länder som Kuba, Venezuela, Nordkorea, Sovjet och DDR, har alla fått betala ett högt pris. Deras system och syn på jämlikhet förklaras av Winston Churchills bevingade ord: “Den rättvisa fördelningen av fattigdomen”.  
I coronapandemins fotspår har Stefan Löfven fått ny luft under sina vingar och i opinionen. I stort sett alla partier har framhävt “staten” som den store frälsaren eller försäkringsbolaget, oavsett ideologisk hemvist. Det är dock viktigt för den borgerliga oppositionen att vara observanta på vad som nu sker i form av höjda bidrag som a-kassa och slopad karensdag. 

Löfven har dock styrt från kulisserna via sina 
“experter”, och de få gånger han behagat visa sig för världen har han dock gjort detta i en ny skepnad. 
De röda fanorna och slagorden är som bortblåsta. Nu står han på barrikaderna med en svenska flaggan-pin på kavajslaget och med en treenighet av svenska fanor i bakgrunden. Detta för tankarna långt bort från den rörelse och de ideal som han och hans parti företräder. Det för tankarna snarare till de krafter och partier som varit deras strävan att tysta. Varför denna historiska förvandling under denna kris?
Är det så att strategerna på Sveavägen 68 insett det oundvikliga; att tiden flugit dem förbi och att de i en sista machiavellisk insikt, tänker besegra sina “konservativa” motståndare med en dos av deras egen medicin? Samma medicin som firma Reinfeldt, Borg och Schlingmann gjorde mot socialdemokratin mellan 2003 och valsegern 2006. Detta kallas på fackspråk för “triangulering”, det vill säga härma din motståndare och framstå som ett bättre och mer seriöst alternativ. För närvarande har detta gett utslag i opinionsmätningarna då statsminister Löfven helt plötsligt gått upp i topp i förtroendeligan och dragit sitt parti med sig. Samtidigt är det fortfarande i det närmaste dött lopp mellan regeringsalternativen. 
Vi får se i valet vilket alternativ som får stå med 
fanan i topp. 
ROBIN OLSSON
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019