Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

När fanorna bleknar

Robin Olsson | 22 maj , 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
Nar_fanorna_bleknar
De vänsterextremister som inte fick ge utlopp för sina känslor på gator och torg detta år, tog dock tillfället i akt att trakassera och vandalisera sina meningsmotståndares hem och egendom. 
Detta drabbade i första hand det moderata finansborgarrådet i Stockholm Irene Svenonius och den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, som enligt sitt eget Twitterkonto inte längre kan äga en bil av rädsla för sabotage: “På grund av att revolutionär kommunistisk ungdom tycker att det är så kul att sabotera min bil så måste jag sälja den, en Volkswagen Golf GTI, den är helt nylackad, servad oftare än rekommenderat”. 
Dessa dåd har utförts av AFA, antifascistisk aktion och Revolutionär kommunistisk ungdom, så kallade “demokrater” på vänstersidan som brukar traska på första maj och få stöd av samhället att bedriva sin verksamhet. 

Förundersökningarna lades dock omgående ner av polisen och statsmakten i brist på bevis. Detta är inte värdigt en rättsstat som Sverige och det här våldet måste stävjas med hårdhandskarna, så att inte antidemokraterna får demokratins fanor att blekna. 
Moderaterna kräver detta, på Facebook skriver de i en kampanj: “Regeringen måste sluta blunda för våldsvänstern. Politiskt våld får aldrig ursäktas med ideologi”. 
Nog är det en märklig företeelse att så långt tillbaka som de flesta, av oss i dag levande minns, har en socialdemokrat varit svensk statsminister. Ändå så fylls första maj-tågen, vare sig de är fysiska eller digitala, med skyltar och slagord om brister och svagheter i det svenska samhället. Dessa tillkortakommanden skyller den förenade vänstern på en “borgerlig regering”. Från dåtidens Hjalmar Hammarskjöld och 1910 och 20-talets borgerliga framvinningar som de anser lade grund för depressionen och världsbranden. Sist men inte minst regeringen Bildt och hans “bunkergäng” som enligt arbetarrörelsen orsakade den stora 
valuta- och finanskrisen på 1990-talet med efterföljande arbetslöshet.
Faktumet att dessa kriser skapats av socialdemokraternas egna förda bidragspolitik och att en borgerlig regering under Anders Borgs försorg klarade ta Sverige i det närmaste helskinnad genom krisen 2008, trots att detta var den till dags dato värsta kris vi sett, vill de ingalunda kännas vid. Finansminister Magdalena Andersson hävdade vid valrörelsen 2014 att ”ladorna är tomma”. 

Att nu under coronakrisen tömma de redan “tomma” ladorna genom att höja statsskulden med cirka tio procent är ingen bedrift, även om det idag är en nödvändighet till skillnad för 1970 och 80-talet då socialdemokratin lånade medel för att fördela pengar och bygga sin utopiska välfärdsstat, i tro att lån och höga skatter leder till evigt välstånd. De länder som prövat detta; Grekland, Italien och andra rosenröda länder som Kuba, Venezuela, Nordkorea, Sovjet och DDR, har alla fått betala ett högt pris. Deras system och syn på jämlikhet förklaras av Winston Churchills bevingade ord: “Den rättvisa fördelningen av fattigdomen”.  
I coronapandemins fotspår har Stefan Löfven fått ny luft under sina vingar och i opinionen. I stort sett alla partier har framhävt “staten” som den store frälsaren eller försäkringsbolaget, oavsett ideologisk hemvist. Det är dock viktigt för den borgerliga oppositionen att vara observanta på vad som nu sker i form av höjda bidrag som a-kassa och slopad karensdag. 

Löfven har dock styrt från kulisserna via sina 
“experter”, och de få gånger han behagat visa sig för världen har han dock gjort detta i en ny skepnad. 
De röda fanorna och slagorden är som bortblåsta. Nu står han på barrikaderna med en svenska flaggan-pin på kavajslaget och med en treenighet av svenska fanor i bakgrunden. Detta för tankarna långt bort från den rörelse och de ideal som han och hans parti företräder. Det för tankarna snarare till de krafter och partier som varit deras strävan att tysta. Varför denna historiska förvandling under denna kris?
Är det så att strategerna på Sveavägen 68 insett det oundvikliga; att tiden flugit dem förbi och att de i en sista machiavellisk insikt, tänker besegra sina “konservativa” motståndare med en dos av deras egen medicin? Samma medicin som firma Reinfeldt, Borg och Schlingmann gjorde mot socialdemokratin mellan 2003 och valsegern 2006. Detta kallas på fackspråk för “triangulering”, det vill säga härma din motståndare och framstå som ett bättre och mer seriöst alternativ. För närvarande har detta gett utslag i opinionsmätningarna då statsminister Löfven helt plötsligt gått upp i topp i förtroendeligan och dragit sitt parti med sig. Samtidigt är det fortfarande i det närmaste dött lopp mellan regeringsalternativen. 
Vi får se i valet vilket alternativ som får stå med 
fanan i topp. 
ROBIN OLSSON
eBlick
ledare_webb
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
eBlick
jul 16, 2020
EU som ska vara en alltigenom demokratisk union, som ska stå för mänskliga fri- och rättigheter och som är en del av den modernt tänkande världsordningen, bör på allvar visa att man är Israels vän. För EU och Sverige bör det inte råda någon som helst tvekan om övertygelsen att Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati.
eBlick
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.