Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En hälsosam sommar

Eva Marklund | 04 jun , 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.
En_halsosam_sommar
Den 24 maj skrev P M Nilsson i Dagens Industris ledare att Folkhälsomyndigheten borde ta vara på detta ökade behov av rörelse och uppmuntra till en fortsättning. Han menar att vi inte bara kan fokusera på flockimmunitet utan även arbeta på att minska de riskfaktorer som nämns som farliga i samband med covid-19. Exempelvis övervikt som på sikt är ett större problem än själva epidemin.
Trots gymkort och löpträning har svenskarna i stort urusla resultat när det gäller vikt- och motionsvanor. Mellan åren 1995 och 2017 har 450 000 svenskar undersökts i åldrarna 18 till 74 år. Under dessa år har övervikten ökat med 23 procent, fetma med 86 procent och svår fetma med 153 procent. Denna utveckling står i direkt relation till bristen på rörelse. 

En internationell rekommendation är att utöva 150 minuters rask promenad i veckan, vilket är en liten mängd rörelse. Ungefär hälften av den vuxna befolkningen kommer upp till målet men nästan halva befolkningen kommer inte ut på promenad ens 20 minuter i veckan. En rask promenad minskar dödligheten i våra mest vanliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Frisk luft och rörelse minskar depressioner och även covid-19.
Tyvärr ser siffrorna inte särskilt bra ut för barn heller. Barn behöver ut och röra på sig minst en timme om dagen, men många når inte upp till det målet vilket är skrämmande. En undersökning som gjordes 2017 av Livsmedelsverket visar att 44 procent av pojkarna och endast 22 procent av flickorna rörde sig en timme om dagen.
På 1960- och 1970-talet var utelek en naturlig del av dagen för de flesta barn. Gatorna i de små villaområdena kryllade av barn som alltid hittade någon att vara med. De sprang, spelade fotboll, hoppade rep, hoppade twist, lekte burken eller kurragömma. Det var full aktivitet och föräldrarna fick dra in barnen till middagen på kvällen. Det hjälper inte att drömma sig tillbaka till tider som varit. Nu måste ett uppvaknande ske som förbättrar vuxnas och barns hälsa i framtiden.

Nu står sommaren inför dörren. En annorlunda sommar med begränsningar vi inte kan styra över.
Svaret från Folkhälsomyndigheten om hur mycket vi kan röra oss i landet dröjer. ”Hemester” blir det i vilket fall och inga resor utomlands. Kanske tvingas vi hålla oss i närområdet. I detta nummer kommer du att få många tips som förhoppningsvis hjälper dig att finna intressanta och roliga semesteraktiviteter i ditt närområde. Överallt i Sverige finns det platser att upptäcka. Utemiljöer som djurparker, vattendrag att fiska i, berg att bestiga eller badstränder vid hav och sjöar. Skaffa dig en karta och googla information.

Det viktigaste denna sommar kan bli att ta tag i motionen och börja vara mer i rörelse än tidigare.
Packa ryggsäcken med fika, lunch och mellanmål. Skaffa dig kläder för alla väder och ge dig ut i vår vackra natur. Stänga av tv, surfplatta och dator och fokusera på rörelse och upplevelse.
Det kan bli en sommar som skapar positiva förutsättningar för hälsan hos det svenska folket. En sommar att upptäcka Sverige som är fantastiskt.
EVA MARKLUND
eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020