Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En hälsosam sommar

Eva Marklund | 04 jun , 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.
En_halsosam_sommar
Den 24 maj skrev P M Nilsson i Dagens Industris ledare att Folkhälsomyndigheten borde ta vara på detta ökade behov av rörelse och uppmuntra till en fortsättning. Han menar att vi inte bara kan fokusera på flockimmunitet utan även arbeta på att minska de riskfaktorer som nämns som farliga i samband med covid-19. Exempelvis övervikt som på sikt är ett större problem än själva epidemin.
Trots gymkort och löpträning har svenskarna i stort urusla resultat när det gäller vikt- och motionsvanor. Mellan åren 1995 och 2017 har 450 000 svenskar undersökts i åldrarna 18 till 74 år. Under dessa år har övervikten ökat med 23 procent, fetma med 86 procent och svår fetma med 153 procent. Denna utveckling står i direkt relation till bristen på rörelse. 

En internationell rekommendation är att utöva 150 minuters rask promenad i veckan, vilket är en liten mängd rörelse. Ungefär hälften av den vuxna befolkningen kommer upp till målet men nästan halva befolkningen kommer inte ut på promenad ens 20 minuter i veckan. En rask promenad minskar dödligheten i våra mest vanliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Frisk luft och rörelse minskar depressioner och även covid-19.
Tyvärr ser siffrorna inte särskilt bra ut för barn heller. Barn behöver ut och röra på sig minst en timme om dagen, men många når inte upp till det målet vilket är skrämmande. En undersökning som gjordes 2017 av Livsmedelsverket visar att 44 procent av pojkarna och endast 22 procent av flickorna rörde sig en timme om dagen.
På 1960- och 1970-talet var utelek en naturlig del av dagen för de flesta barn. Gatorna i de små villaområdena kryllade av barn som alltid hittade någon att vara med. De sprang, spelade fotboll, hoppade rep, hoppade twist, lekte burken eller kurragömma. Det var full aktivitet och föräldrarna fick dra in barnen till middagen på kvällen. Det hjälper inte att drömma sig tillbaka till tider som varit. Nu måste ett uppvaknande ske som förbättrar vuxnas och barns hälsa i framtiden.

Nu står sommaren inför dörren. En annorlunda sommar med begränsningar vi inte kan styra över.
Svaret från Folkhälsomyndigheten om hur mycket vi kan röra oss i landet dröjer. ”Hemester” blir det i vilket fall och inga resor utomlands. Kanske tvingas vi hålla oss i närområdet. I detta nummer kommer du att få många tips som förhoppningsvis hjälper dig att finna intressanta och roliga semesteraktiviteter i ditt närområde. Överallt i Sverige finns det platser att upptäcka. Utemiljöer som djurparker, vattendrag att fiska i, berg att bestiga eller badstränder vid hav och sjöar. Skaffa dig en karta och googla information.

Det viktigaste denna sommar kan bli att ta tag i motionen och börja vara mer i rörelse än tidigare.
Packa ryggsäcken med fika, lunch och mellanmål. Skaffa dig kläder för alla väder och ge dig ut i vår vackra natur. Stänga av tv, surfplatta och dator och fokusera på rörelse och upplevelse.
Det kan bli en sommar som skapar positiva förutsättningar för hälsan hos det svenska folket. En sommar att upptäcka Sverige som är fantastiskt.
EVA MARKLUND
eBlick
audience-868074_1920 (1)
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
eBlick
jul 16, 2020
EU som ska vara en alltigenom demokratisk union, som ska stå för mänskliga fri- och rättigheter och som är en del av den modernt tänkande världsordningen, bör på allvar visa att man är Israels vän. För EU och Sverige bör det inte råda någon som helst tvekan om övertygelsen att Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati.
eBlick
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.
eBlick
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.