Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige behöver en handlingskraftig regering

Hans Marklund | 16 okt , 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
ledare

Partiledardebatter i Sverige kan vara ganska svala tillställningar, men söndagens partiledardebatt i SVT var het. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade redan tidigare i veckan krävt ett svar från statsministern angående Las-utredningen. Inget svar kom och han förlängde sin tidsfrist till söndagens debatt. Under debatten hotade Jonas Sjöstedt på nytt med att sänka regeringen om inte Stefan Löfven skrotar den stora Las-utredningen, som i princip är skälet till att Socialdemokraterna sitter kvar vid regeringsmakten. Antingen slänger Stefan Löfven utredningen i papperskorgen och sitter kvar med hjälp av V eller också genomför Löfven utredningsförslaget, då skulle både Löfven och regeringen röstas bort.
Löfven däremot, klargjorde att S inte kommer att acceptera utredningens centrala förslag om att slopa ogiltighetsförklaringar av uppsägningar, de vill vänta och se.
Det ville däremot inte Kristdemokraternas Ebba Busch, som hade med sig en lista på namn som är beredda att fälla regeringen. Moderaternas Ulf Kristersson håller, precis som Jonas Sjöstedt, tummarna för att arbetsmarknadens parter reder ut frågan på egen hand.
De övriga partiledarna försvann sakta bort i en dimma under debatten och det visar också opinionsmätningen som gjordes direkt efter debatten. De hamnade alla på den nedre halvan i mätningen, tillsammans med Stefan Löfven som hade en tuff kväll.
Hotet om regeringskris svalnade av under debatten. Sjöstedt slog inte lika entusiastiskt på stridstrumman som tidigare under veckan. Han lovade att ge Löfven mer tid.
Debatten svängde sedan över och den tuffaste duellen stod i stället mellan Löfven och Kristersson om gängkriminaliteten. Sverige står inför flera stora utmaningar, såsom klimathotet, koncentrationen av tillväxt på färre orter, en skola och ett försvar som inte håller måttet men det mest akuta är brottsligheten.
Enligt Brottsförebyggande Rådets årliga nationella trygghetsundersökning, som kom i veckan, oroar sig svenskarna mer än någonsin för kriminaliteten. En tredjedel av de tillfrågade uppger att de numera drar sig för att gå ut på kvällen. Kanske inte helt överraskande med tanke på utvecklingen de senaste åren i Sverige.

Stefan Löfven verkar ta skjutningarna och sprängningarna på mer allvar nu än för ett år sedan, medan Moderaterna redan tidigare tagit frågan på större allvar och verkar ha fler konkreta förslag på lösningar än regeringen.
Regeringen har nu suttit vid makten i sex år. Ändå har mycket lite hänt, särskilt vad gäller att ”knäcka gängen” som Löfven brukar uttrycka det. Gängen har i själva verket vuxit sig starkare samtidigt som poliserna är fortfarande för få och fängelserna är överfulla. Assistansbedrägerierna och välfärdsfusket fortsätter oförtrutet. Migrationspolitiken blockeras av Miljöpartiet. Arbetslösheten är den fjärde högsta inom EU. Vi har en skola och ett försvar som saknar resurser och en sjukvård som går på knäna.
Är det inte märkligt? Inget av detta är regeringens fel, enligt statsministern. Polisbristen? Den har Alliansen orsakat. Den ohållbara migrationspolitiken är Moderaternas fel. När tänker statsminister Stefan Löfven ta ansvar för sin politik?

Ett nationellt ledarskap med en framtidsvision för Sverige efterlyses. Ett nytt politiskt ledarskap som agerar med större kraft och tydlighet och pekar ut en väg genom de svåra krispunkterna och utmaningarna vi lever med som nation. Vi behöver en tydlig framtidsvision, som ger det svenska folket nytt mod, hopp och framtidstro. Var finns det ledarskap som förmår hitta lösningarna och genomföra dem?  Sverige behöver en handlingskraftig regering.

HANS MARKLUND

eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020