Anneli Ahl kände att hennes kall i livet var att hjälpa människor och studerade först till sjuksköterska.

– Jag älskade mitt yrke och brann verkligen för det. Men efter en livskris valde jag att starta eget som hälsocoach.

Hon hade ett stort intresse för New Age och kände en stark dragning till att utveckla sin andlighet.

– Jag gick några kurser inom det mediala och märkte snabbt att jag fick budskap till de människor jag mötte. Jag fick höra att man kunde ha en spålinje dit folk kunde ringa och ställa sina frågor om framtiden, så jag ansökte om ett sådant jobb och blev anställd.

Snart arbetade hon även på en tv-kanal som medium. Anneli trodde att hon hjälpte människor men var samtidigt helt utmattad efter att hon hade haft en sittning eller spått någon.

– Med tiden såg jag mer och mer hur mycket det handlade om pengar och girighet. Jag försörjde mig på andra människors olycka och kamp i livet.

Svårt misshandlad

På Facebook kom hon i kontakt med en man som kallade sig kärlekshealer och hade många följare. De inledde så småningom ett förhållande.

– Han kom in i mitt liv när jag var väldigt mottaglig för någon som ville förstå, se och bekräfta mig för den jag var och även uppmuntrade min mediala sida. Han var säker på att vi var tvillingsjälar, att vi hade levt tidigare liv ihop och hade ouppklarad karma.

Anneli berättar att hon genomled oerhört mycket under tiden hon var tillsammans med kärlekshealern.

– Under de sex månader vi var ihop utsatte han mig för både psykisk och fysisk misshandel, men skyllde allt på att han behövde göra det för att befria mig från gammal karma.

– Jag var i en utsatt position när vi möttes och det gjorde att jag trodde han var sänd från universum för att hjälpa mig i det svåra jag befann mig i. Jag hade fått budskap om att min lärare och mentor var på väg och jag ville även ha en partner som inte skämdes över att jag arbetade som medium.

Anneli upplevde hur hon under relationen tappade bort sig själv, sin identitet och vad hon värdesatte i livet.

– Jag försökte lämna honom vid flera tillfällen men han hotade med att han skulle hitta mig eller att han skulle avsluta sitt liv och då skulle jag stå ansvarig. Dessutom väntade vi barn.

Det var först efter att han låste in Anneli under fem timmar och våldtog och misshandlade henne som hon bröt upp från honom för gott. Polisen tog henne till ett skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld.

Mannen åtalades inte ens trots att Anneli hade blåmärken, hårtussar hade slitits bort och hon hade blödningar i underlivet. Han påstod att hon hade attackerat honom på grund av svartsjuka och att han handlat i självförsvar. Det fanns inte tillräckligt med bevis och inga vittnen. Anneli har senare fått veta att han har haft nya kvinnor som han gjort precis samma sak mot och som har fått sina liv sönderslagna.

– Eftersom jag gick ut på sociala medier och varnade andra kvinnor för honom och skrev till honom att jag skulle se till att han blev dömd och att jag visste att han varit otrogen under tiden vi var tillsammans, kunde det ses som ett motiv för mig att vilja sätta dit honom.

– Det var så hemskt och kränkande att de inte väckte åtal trots att polisen trodde på mig. Min PTSD blev 1000 gånger värre efter det. Det var som om min hjärna spelade upp traumat gång på gång för att bevisa för mig att det jag utsatts för var sant.

Mycket på grund av sina erfarenheter har Anneli sedan valt att engagera sig politiskt och ideellt. Vi måste på alla sätt vända trenden med våld i nära relationer, poängterar hon.

Gav sitt liv till Jesus

Det var när Anneli bodde på skyddat boende 2014 som hon mötte en kvinna som sa att Anneli behövde Gud.

– Hon bjöd in mig att följa med till en gudstjänst. Där fick jag med mig ett traktat som Bror Spetz hade skrivit, och när jag läste det hemma på boendet såg jag ett kors som uppenbarade sig i rummet. Jag föll ner på knä, grät floder och upprepade gång på gång: förlåt, förlåt, förlåt.

Samma dag hon fyllde 38 år den 13:e juli 2014 skulle Anneli gå på en gudstjänst, men ingen av de andra hon tänkte åka dit med var hemma.

– Jag gick ut på balkongen till boendet och hörde en röst i mitt inre som ropade ”åk, åk”. Eftersom den inte gav sig åkte jag ensam till kyrkan. När jag kom in i kyrksalen frågade pastorn om någon ville ta emot Jesus i sitt liv. Jag sträckte upp armen och en värd manade mig att gå fram vilket jag gjorde.

– Det var som att allt jag längtat efter att få leva ut blev verklighet. Jag såg i mitt inre hur rep som hållit mig tillbaka brast och jag sjöng passionerat med i lovsången. Jag hörde en röst som sa att nu är det du och jag för evigt.

När Anneli blev frälst fylldes hon av en frid som övergår allt förstånd, säger hon.

– Jag var bostadslös, hade en massa skulder, alla mina relationer var slagna i spillror och jag var ett vrak jagad av en psykopat. Trots det kunde jag känna hur en frid fyllde mig.

På boendet såg de Annelis stora vändning som kom efter frälsningen.

– De sa att jag hade gått från att vara den gråa skuggan till att bli en glad, livfull person.

Anneli medger att gudsupplevelsen följdes av en stark andlig kamp.

– Strax efter att jag blivit frälst fick jag en kraftig allergisk reaktion som gjorde att jag behövde åka ambulans till sjukhuset för att få snabb hjälp. Jag hade också mycket mardrömmar och hade svår ångest på grund av våldtäkten och misshandeln.

Självbiografisk roman

Anneli menar att hon är på en bra plats i livet idag, och hon är gift med Simon sedan sju år tillbaka.

– Jag har blivit återupprättad på så många områden i mitt liv. Det var därför jag kunde skriva min självbiografiska spänningsroman. Jag är så tacksam för att Gud har befriat mig från bitterheten.

Att få dela sin berättelse blir en form av upprättelse och Anneli hoppas att andra kan finna tröst också.

– Det var aldrig Guds vilja att jag skulle gå igenom allt det hemska, men han leder mig och öppnar de rätta dörrarna för att nå ut med mitt vittnesbörd.

– Samtidigt är det jättetufft, för jag har diagnoserna fibromyalgi, ME, Crohns och PTSD. Även om jag är mycket bättre i perioder är det kämpigt med barnen och allt som måste fungera. Det var en stor utmaning och seger att klara av att skriva boken som tog flera år.

Hennes tro har hjälpt henne jättemycket och hon både vet och känner att glädjen i Herren är hennes styrka.

På frågan vad Anneli vill säga till andra som sökt sig till New Age svarar hon:

– Du är skapad för att leva i relation med Fadern. Bara i Jesus finns frälsning och bara han kan rädda dig från mörker. Han gav sitt liv för dig för att du skulle kunna gå fri. Du är älskad, dyrbar och värdefull. Gud har en mening med ditt liv.