I 20-årsåldern började Gunilla Tuvesson Larsson söka Gud. Hon läste Bibeln och bad Fader vår. Som barn hade hon gått i söndagsskola och fått höra många bibliska berättelser. Men hon hade aldrig fått förklarat att man personligen kunde ta emot tron på Jesus och bli frälst.

– Jag bodde i en liten lägenhet och tyckte allt var så grått och trist. Någonting fick mig att börja be och läsa Bibeln, berättar Gunilla.

Hon jobbade på en kyrkogård i Helsingborg och en dag frågade en arbetskamrat henne om hon ville följa med på en utflykt med hans kyrka, Ramlösakyrkan. Han var mycket trevlig och Gunilla följde med på utflykten.

– Jag blev så tagen av all den kärlek som fanns bland de människorna.

Hon fick kramar och ett varmt bemötande. En kvinna skulle gifta sig och Gunilla blev bjuden på hennes bröllop nästa lördag.

– Då fick jag träffa ännu fler kristna.

Kraftnedslag i kyrkan

Dagen efter bröllopet var det kvällsmöte i kyrkan. Den 3:e juni 1984, en kväll som ligger Gunilla varmt om hjärtat. När hon satt i bänken gick en äldre man fram till podiet och började tala i tungor inför församlingen. Gunilla blev både berörd och rädd. Hon sprang ut och satte sig på en mur utanför kyrkan. Hon hade inte hört tungotal tidigare.

– Jag satt där och insåg att en varm stråle kommit över mig och genom hela min kropp när jag var inne i kyrkan.

Hennes arbetskamrat kom ut och frågade hur läget var. Tidigare hade Gunilla svurit jämt och ständigt när hon pratade.

– När jag öppnade munnen hade alla svordomar försvunnit. Det var fantastiskt. Det var en sådan kraft i det mötet, Gud bara kom och det blev en markant förändring, berättar Gunilla och ryser.

Hon upplevde att det gick från mörker till ljus i hennes liv. Det gick fort fram och hon lärde känna Gud, lät döpa sig och fick tungotalet.

– Jag fick en andlig mor som hjälpte och stöttade mig och jag läste mycket i min 1917-års bibel.

Gunilla hade varit ganska ensam och haft det jobbigt med självkänslan, men nu fick hon många nya vänner. Hon brukade gå till en psykolog. Innan det sista samtalet med psykologen hade hon blivit frälst.

– Jag kunde berätta för psykologen att jag blivit kristen och att det hade gjort mig gladare.

Fötter blev helade

Gunilla hade problem med fötterna, hon var plattfotad. Hennes andliga mor lade händerna på henne och bad.

– Jag kände hur fötterna vred sig.

När hon skulle gå hem kände hon hur fötterna hade ändrat form i stövlarna.

– Jag blev av med plattfoten.

Fick blodförgiftning

För omkring 20 år sedan drabbades Gunilla av en livshotande blodförgiftning. Hon blev inlagd på intensiven i respirator.

– Jag kände mig helt tom på allt mänskligt. Jag fick vila i Gud.

En dag hörde hon musik. Först var det ”Här kommer Pippi Långstrump”, sedan kom ”Pärleporten”. Sedan började en himmelsk musik, något hon aldrig hade hört tidigare.

– Det var alla möjliga instrument och underbart vackra röster, berättar Gunilla och ryser.

Hon hörde musiken i två-tre dagar. Det var ingen annan på avdelningen som hörde något. Gunilla ser det som ett bevis på Guds godhet, att han tog med henne in i det himmelska.

Hon blev snabbt bättre och kunde lämna avdelningen.

Allting vände

Gunilla gifte sig och fick tre barn. Livet gick sin gilla gång och Gunilla drabbades av olika tråkigheter. Hennes man lämnade henne, hon fick problem med hälsan. Livet blev tungt och stressigt och hon gjorde dåliga val. En av sönerna har diagnoser som gjorde att hon i åratal behövt lägga mycket tid på omvårdnad och tvätt.

En dag för fem år sedan stod hon och hängde tvätt. Hon kände att hon gav upp inför Gud. Att hon lade ner allt sitt eget.

“Om det ska vara så här resten av mitt liv så gör jag det”, sa hon till Gud.

En tid senare var hon på en kristen påskkonferens. Hon fick ett profetiskt budskap om sin situation. Predikanten citerade ordagrant det som hon hade bett: ”Om det ska vara så här resten av mitt liv så gör jag det”.

– Han sa precis de orden som jag sagt till Gud i tvättstugan, fast på engelska.

Gunilla kände hur livet vände. Allt förändrades och hon vände om till Gud på nytt. Sedan dess mår hon bättre, saker har ordnat sig och hon har träffat en ny man och gift sig. Hur de träffades och vad Gud har gjort i deras liv kommer det snart en ytterligare artikel om.

Återupptog hobby

För ett par år sedan fick Gunilla en uppsättning med ritblock och pennor. Hon hade blivit sjukskriven och hade mycket fritid. Hon började teckna igen, ett intresse som varit vilande sedan ungdomen. Sedan fick hon en stor kasse med dukar, akrylfärg och penslar och hon började måla. Det har blivit en rolig och betydelsefull sysselsättning och hon har sålt en hel del målningar.

– Jag tror det var Gud i detta. Att jag fick det i mina händer.

Gunilla upplever att Gud är god trots att omständigheter kan vara tuffa.

– Jag har alltid litat på att Gud har varit med mig.