Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu ska Sverige bli Israelvänligast

Ruben Agnarsson | 11 maj , 2017
I helgen valdes Lars Adaktusson (KD) till ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Sedan några månader tillbaka är Stefan Dozzi generalsekreterare i organisationen, som för första gången någonsin har en centralt placerad tjänsteman som anställd.

nu_ska_sverige_bli_israelvanligast
Målsättningen som uttalats av vänskapsförbundet är högt ställd: Sverige ska bli det Israel-vänligaste landet i Europa. Målet kan tyckas vara orimligt, men en sak är säker: Genom att mobilisera den tysta Israelvänliga opinion som nu inte får komma till tals, skulle allmänhetens attityder kunna förändras på ett mycket kraftfullt sätt. Bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) avgång och Miljöpartiets kräftgång visar att Israelkritiken mycket väl kan utmanas.

Sverige hade länge en positiv relation med den nybildade staten Israel. Tage Erlander besökte Israel och träffade Ben Gurion. Sverige drogs sedan – via Olof Palme – med i Sovjetunionens och 68-vänsterns totalitära stöd för världens muslimska länder och för Mellanösterns arabiska diktaturer.

Genom att efter sexdagarskriget 1967 omdefiniera hela konflikten mellan arabländerna och Israel till en konflikt mellan det palestinska folket och Israel, skrevs historien om och Sverige drevs in i ett intellektuellt, andligt och moraliskt mörker.

 

Yasser Arafat, som genomfört spektakulära flygplanskapningar och terrordåd, som nyligen ansvarat för terrordåden i München-OS och vars terrorister precis skjutit ihjäl 21 skolungdomar i Maalot i norra Israel, träffade Olof Palme 1974. Han inbjöds samma år att tala i FN:s säkerhetsråd och Sveriges socialdemokrater belönades för sina insatser med en svensk plats i Säkerhetsrådet åren 1975-1976.

Genom att på detta sätt legitimera PLO, legitimerades även terrorismen som legitimt sätt att vinna politiskt erkännande, vilket lett till en flod av terroristdåd och terrorrörelser under de senaste decennierna. Även Sverige har sedan dess förlorat en statsminister och en utrikesminister i grova attentat, och huvudstaden har flera gånger utsatts för terrordåd.

Regeringen Göran Persson (S) och Alliansregeringen hade under 1990- och 2000-talen en betydligt mer nyanserad bild av Mellanösternkonflikten, även om också Carl Bildt odlat en inställsam hållning gentemot Islamiska Konferensens 57 medlemsländer med sina två miljarder människor.

 

När Sveriges nuvarande regering erkände den palestinska staten, erkände man för övrigt indirekt och på ett liknande sätt terrororganisationen Hamas, som kontrollerar Gaza-delen av de palestinska områdena. Återigen legitimeras terrorismen som medel i en politisk kamp.

Sverige är i akut behov av politiska företrädare som vågar försvara demokrati, historisk rättvisa och mänskliga rättigheter i en tid när politiska ledare alltför ofta ger efter för despoternas tyranni.

Att försvara Israel är att försvara det judisk-kristna kulturarv som har legat till grund för västvärldens utveckling. Politiska ledare som först gör upp med Arabförbundet och Islamiska Konferensen om hur man ska se på Mellanösternkonflikten, för att i nästa andetag – på Arabförbundet och Islamiska Konferensens uppmaning – bortse från hela den geopolitiska kontexten genom att hävda att konflikten enbart gäller palestinier och israeler, är helt enkelt inte trovärdiga.

På detta sätt ges hyckleri och korruption utrymme och det är i denna sjuka politiska miljö som Saudiarabien kan väljas in i det FN-organ som ska bevaka kvinnors rättigheter.

Varför skulle inte Sverige kunna få en regering med Lars Adaktusson (KD) som utrikesminister och Elisabeth Svantesson (M) som handelsminister? Då skulle luften i regeringskansliet – och i hela Sverige – bli betydligt lättare att andas. Pust!

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.