Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu ska Sverige bli Israelvänligast

Ruben Agnarsson | 11 maj , 2017
I helgen valdes Lars Adaktusson (KD) till ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Sedan några månader tillbaka är Stefan Dozzi generalsekreterare i organisationen, som för första gången någonsin har en centralt placerad tjänsteman som anställd.

nu_ska_sverige_bli_israelvanligast
Målsättningen som uttalats av vänskapsförbundet är högt ställd: Sverige ska bli det Israel-vänligaste landet i Europa. Målet kan tyckas vara orimligt, men en sak är säker: Genom att mobilisera den tysta Israelvänliga opinion som nu inte får komma till tals, skulle allmänhetens attityder kunna förändras på ett mycket kraftfullt sätt. Bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) avgång och Miljöpartiets kräftgång visar att Israelkritiken mycket väl kan utmanas.

Sverige hade länge en positiv relation med den nybildade staten Israel. Tage Erlander besökte Israel och träffade Ben Gurion. Sverige drogs sedan – via Olof Palme – med i Sovjetunionens och 68-vänsterns totalitära stöd för världens muslimska länder och för Mellanösterns arabiska diktaturer.

Genom att efter sexdagarskriget 1967 omdefiniera hela konflikten mellan arabländerna och Israel till en konflikt mellan det palestinska folket och Israel, skrevs historien om och Sverige drevs in i ett intellektuellt, andligt och moraliskt mörker.

 

Yasser Arafat, som genomfört spektakulära flygplanskapningar och terrordåd, som nyligen ansvarat för terrordåden i München-OS och vars terrorister precis skjutit ihjäl 21 skolungdomar i Maalot i norra Israel, träffade Olof Palme 1974. Han inbjöds samma år att tala i FN:s säkerhetsråd och Sveriges socialdemokrater belönades för sina insatser med en svensk plats i Säkerhetsrådet åren 1975-1976.

Genom att på detta sätt legitimera PLO, legitimerades även terrorismen som legitimt sätt att vinna politiskt erkännande, vilket lett till en flod av terroristdåd och terrorrörelser under de senaste decennierna. Även Sverige har sedan dess förlorat en statsminister och en utrikesminister i grova attentat, och huvudstaden har flera gånger utsatts för terrordåd.

Regeringen Göran Persson (S) och Alliansregeringen hade under 1990- och 2000-talen en betydligt mer nyanserad bild av Mellanösternkonflikten, även om också Carl Bildt odlat en inställsam hållning gentemot Islamiska Konferensens 57 medlemsländer med sina två miljarder människor.

 

När Sveriges nuvarande regering erkände den palestinska staten, erkände man för övrigt indirekt och på ett liknande sätt terrororganisationen Hamas, som kontrollerar Gaza-delen av de palestinska områdena. Återigen legitimeras terrorismen som medel i en politisk kamp.

Sverige är i akut behov av politiska företrädare som vågar försvara demokrati, historisk rättvisa och mänskliga rättigheter i en tid när politiska ledare alltför ofta ger efter för despoternas tyranni.

Att försvara Israel är att försvara det judisk-kristna kulturarv som har legat till grund för västvärldens utveckling. Politiska ledare som först gör upp med Arabförbundet och Islamiska Konferensen om hur man ska se på Mellanösternkonflikten, för att i nästa andetag – på Arabförbundet och Islamiska Konferensens uppmaning – bortse från hela den geopolitiska kontexten genom att hävda att konflikten enbart gäller palestinier och israeler, är helt enkelt inte trovärdiga.

På detta sätt ges hyckleri och korruption utrymme och det är i denna sjuka politiska miljö som Saudiarabien kan väljas in i det FN-organ som ska bevaka kvinnors rättigheter.

Varför skulle inte Sverige kunna få en regering med Lars Adaktusson (KD) som utrikesminister och Elisabeth Svantesson (M) som handelsminister? Då skulle luften i regeringskansliet – och i hela Sverige – bli betydligt lättare att andas. Pust!

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 09, 2020
Detaljerade sovjetiska invasionskartor över Sverige visar hur Moskva hade mycket konkreta planer på att invadera Sverige under det kalla kriget. Sveriges motåtgärder blev avancerad signalspaning över Östersjön, kartläggning av kommunister som samspelade med Sovjet, samt ett hemligt samarbetsavtal med Nato.