Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu ska Sverige bli Israelvänligast

Ruben Agnarsson | 11 maj , 2017
I helgen valdes Lars Adaktusson (KD) till ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Sedan några månader tillbaka är Stefan Dozzi generalsekreterare i organisationen, som för första gången någonsin har en centralt placerad tjänsteman som anställd.

nu_ska_sverige_bli_israelvanligast
Målsättningen som uttalats av vänskapsförbundet är högt ställd: Sverige ska bli det Israel-vänligaste landet i Europa. Målet kan tyckas vara orimligt, men en sak är säker: Genom att mobilisera den tysta Israelvänliga opinion som nu inte får komma till tals, skulle allmänhetens attityder kunna förändras på ett mycket kraftfullt sätt. Bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) avgång och Miljöpartiets kräftgång visar att Israelkritiken mycket väl kan utmanas.

Sverige hade länge en positiv relation med den nybildade staten Israel. Tage Erlander besökte Israel och träffade Ben Gurion. Sverige drogs sedan – via Olof Palme – med i Sovjetunionens och 68-vänsterns totalitära stöd för världens muslimska länder och för Mellanösterns arabiska diktaturer.

Genom att efter sexdagarskriget 1967 omdefiniera hela konflikten mellan arabländerna och Israel till en konflikt mellan det palestinska folket och Israel, skrevs historien om och Sverige drevs in i ett intellektuellt, andligt och moraliskt mörker.

 

Yasser Arafat, som genomfört spektakulära flygplanskapningar och terrordåd, som nyligen ansvarat för terrordåden i München-OS och vars terrorister precis skjutit ihjäl 21 skolungdomar i Maalot i norra Israel, träffade Olof Palme 1974. Han inbjöds samma år att tala i FN:s säkerhetsråd och Sveriges socialdemokrater belönades för sina insatser med en svensk plats i Säkerhetsrådet åren 1975-1976.

Genom att på detta sätt legitimera PLO, legitimerades även terrorismen som legitimt sätt att vinna politiskt erkännande, vilket lett till en flod av terroristdåd och terrorrörelser under de senaste decennierna. Även Sverige har sedan dess förlorat en statsminister och en utrikesminister i grova attentat, och huvudstaden har flera gånger utsatts för terrordåd.

Regeringen Göran Persson (S) och Alliansregeringen hade under 1990- och 2000-talen en betydligt mer nyanserad bild av Mellanösternkonflikten, även om också Carl Bildt odlat en inställsam hållning gentemot Islamiska Konferensens 57 medlemsländer med sina två miljarder människor.

 

När Sveriges nuvarande regering erkände den palestinska staten, erkände man för övrigt indirekt och på ett liknande sätt terrororganisationen Hamas, som kontrollerar Gaza-delen av de palestinska områdena. Återigen legitimeras terrorismen som medel i en politisk kamp.

Sverige är i akut behov av politiska företrädare som vågar försvara demokrati, historisk rättvisa och mänskliga rättigheter i en tid när politiska ledare alltför ofta ger efter för despoternas tyranni.

Att försvara Israel är att försvara det judisk-kristna kulturarv som har legat till grund för västvärldens utveckling. Politiska ledare som först gör upp med Arabförbundet och Islamiska Konferensen om hur man ska se på Mellanösternkonflikten, för att i nästa andetag – på Arabförbundet och Islamiska Konferensens uppmaning – bortse från hela den geopolitiska kontexten genom att hävda att konflikten enbart gäller palestinier och israeler, är helt enkelt inte trovärdiga.

På detta sätt ges hyckleri och korruption utrymme och det är i denna sjuka politiska miljö som Saudiarabien kan väljas in i det FN-organ som ska bevaka kvinnors rättigheter.

Varför skulle inte Sverige kunna få en regering med Lars Adaktusson (KD) som utrikesminister och Elisabeth Svantesson (M) som handelsminister? Då skulle luften i regeringskansliet – och i hela Sverige – bli betydligt lättare att andas. Pust!

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.