Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu ska Sverige bli Israelvänligast

Ruben Agnarsson | 11 maj , 2017
I helgen valdes Lars Adaktusson (KD) till ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Sedan några månader tillbaka är Stefan Dozzi generalsekreterare i organisationen, som för första gången någonsin har en centralt placerad tjänsteman som anställd.

nu_ska_sverige_bli_israelvanligast
Målsättningen som uttalats av vänskapsförbundet är högt ställd: Sverige ska bli det Israel-vänligaste landet i Europa. Målet kan tyckas vara orimligt, men en sak är säker: Genom att mobilisera den tysta Israelvänliga opinion som nu inte får komma till tals, skulle allmänhetens attityder kunna förändras på ett mycket kraftfullt sätt. Bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) avgång och Miljöpartiets kräftgång visar att Israelkritiken mycket väl kan utmanas.

Sverige hade länge en positiv relation med den nybildade staten Israel. Tage Erlander besökte Israel och träffade Ben Gurion. Sverige drogs sedan – via Olof Palme – med i Sovjetunionens och 68-vänsterns totalitära stöd för världens muslimska länder och för Mellanösterns arabiska diktaturer.

Genom att efter sexdagarskriget 1967 omdefiniera hela konflikten mellan arabländerna och Israel till en konflikt mellan det palestinska folket och Israel, skrevs historien om och Sverige drevs in i ett intellektuellt, andligt och moraliskt mörker.

 

Yasser Arafat, som genomfört spektakulära flygplanskapningar och terrordåd, som nyligen ansvarat för terrordåden i München-OS och vars terrorister precis skjutit ihjäl 21 skolungdomar i Maalot i norra Israel, träffade Olof Palme 1974. Han inbjöds samma år att tala i FN:s säkerhetsråd och Sveriges socialdemokrater belönades för sina insatser med en svensk plats i Säkerhetsrådet åren 1975-1976.

Genom att på detta sätt legitimera PLO, legitimerades även terrorismen som legitimt sätt att vinna politiskt erkännande, vilket lett till en flod av terroristdåd och terrorrörelser under de senaste decennierna. Även Sverige har sedan dess förlorat en statsminister och en utrikesminister i grova attentat, och huvudstaden har flera gånger utsatts för terrordåd.

Regeringen Göran Persson (S) och Alliansregeringen hade under 1990- och 2000-talen en betydligt mer nyanserad bild av Mellanösternkonflikten, även om också Carl Bildt odlat en inställsam hållning gentemot Islamiska Konferensens 57 medlemsländer med sina två miljarder människor.

 

När Sveriges nuvarande regering erkände den palestinska staten, erkände man för övrigt indirekt och på ett liknande sätt terrororganisationen Hamas, som kontrollerar Gaza-delen av de palestinska områdena. Återigen legitimeras terrorismen som medel i en politisk kamp.

Sverige är i akut behov av politiska företrädare som vågar försvara demokrati, historisk rättvisa och mänskliga rättigheter i en tid när politiska ledare alltför ofta ger efter för despoternas tyranni.

Att försvara Israel är att försvara det judisk-kristna kulturarv som har legat till grund för västvärldens utveckling. Politiska ledare som först gör upp med Arabförbundet och Islamiska Konferensen om hur man ska se på Mellanösternkonflikten, för att i nästa andetag – på Arabförbundet och Islamiska Konferensens uppmaning – bortse från hela den geopolitiska kontexten genom att hävda att konflikten enbart gäller palestinier och israeler, är helt enkelt inte trovärdiga.

På detta sätt ges hyckleri och korruption utrymme och det är i denna sjuka politiska miljö som Saudiarabien kan väljas in i det FN-organ som ska bevaka kvinnors rättigheter.

Varför skulle inte Sverige kunna få en regering med Lars Adaktusson (KD) som utrikesminister och Elisabeth Svantesson (M) som handelsminister? Då skulle luften i regeringskansliet – och i hela Sverige – bli betydligt lättare att andas. Pust!

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.