Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

New York har förbjudit alkoholreklam

Monika Ekström | 29 aug , 2019
I april införde New York ett förbud mot alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Redan för ett och ett halvt år sedan förbjöds reklam på New York-bussar, tunnelbanevagnar och stationer.
New_York_har _forbjudit_alkoholreklam
Politikerna vill genom förbudet minska dödsfall och skador som beror på alkohol. 
"Forskningen visar att exponering för alkoholreklam verkligen påverkar hur mycket folk dricker"" säger Rebecca Giglio till tidningen Accent. Rebecca är policyanalytiker på hälsodepartementet i New York. 
Enligt Accent gjordes det 110 000 alkoholrelaterade akutbesök i New York under 2016. 2 000 personer dog på grund av alkoholrelaterade orsaker. 
"Tusentals alkoholannonser försvinner, vilket betyder att människor inte tvingas se dem lika regelbundet" fortsatte Rebecca. 
Men reklamen kommer inte att vara helt borta förrän år 2027. Det beror på långa kontrakt med annonsörerna. Vissa platser undantas från förbudet som exempelvis restauranger och stadion Citi Field.
Städerna San Francisco, Los Angeles och Philadelphia som stoppat alkoholreklam på offentlig egendom stod modell för förslaget i New York. 
"Att förbjuda alkoholreklam på stadens egendom är ett initiativ som fler bör ta efter", skriver chefredaktör Ulrica Ambjörn i sin ledare. 
MONIKA EKSTRÖM


Irma Kilim vill se reklamförbud i Sverige

Irma Kilim är drogpolitisk chef på IOGT-NTO och anser att den nya lagen i New York är ett steg i rätt riktning och välkomnar liknande reklamförbud i Sverige. 
– Ett förbud av alkoholreklam är en viktig pusselbit i en alkohollag och bidrar till att alkoholkonsumtionen minskar.


Irma Kilim på IOGT-NTO bekräftar att exponering av alkoholreklam påverkar hur mycket folk dricker och hänvisar bland annat till rapporten "Alkoholreklam" som tagits fram av Iq. Samtidigt poängterar hon att det är många omständigheter som samverkar.
– Det är flera faktor som påverkar konsumtionen, inte bara en, som i detta fall marknadsföringen. Hur alkohollagen och alkoholnormen ser ut och hur tillgänglig alkoholen är påverkar också, berättar hon. 

Mött kritik

Förbudet i New York har mött kritik, inte minst av spritindustrin. 
– Min gissning är att kritikerna antingen inte känner till hur viktig en sådan här åtgärd är eller så tillhör de alkoholproducenterna och är rädda för att deras försäljning ska minska, säger Irma. 
– För några kan det säkert vara en ideologisk fråga, att marknaden ska vara fri och lika så marknadsföringen av denna.
Irma anser att svensk lag är tydlig i hur reklamen får utformas, men skulle vilja ha en reglering kring antal annonser.
– Idag kan en dagstidning ha hur många annonser som helst som marknadsför alkohol. Svensk lag är tydlig med hur alkoholreklam får utformas, men vi har ingen reglering kring mängden.

Sociala medier

Hon ser också problem med reklam på nätet. 
– Vi har idag alkoholreklam på sociala medier som i princip inte följer några lagar.
IOGT-NTO har under många år jobbat med att minska alkoholreklamen i Sverige, men arbetar också på EU-nivå. 
– Vi anmälde alkoholreklam som visas i TV, fallet gick ända upp till EU-domstolen, men där beslutades det att Sverige inte har rätt att reglera sändningar som kommer från andra länder, i detta fall Storbritannien.
– Vårt Brysselkontor jobbar med det direktiv som reglerar alkoholreklamen i hela EU, detta för att höja ribban för vad som ska vara tillåtet. Även om direktivet, till synes, reglerar mycket så finns det alldeles för många kryphål som är enkla att kringgå.

När skulle det vara möjligt att förbjuda alkoholreklam i Sverige?
– Det kan vara möjligt när som helst när den politiska viljan finns. 
Irma och IOGT-NTO arbetar med att minska tillgängligheten av alkohol och vill höja alkoholskatten och ha kvar systembolaget. 
– Många samhällsfrågor påverkas och många människor skadas av alkoholen. Det första jag tänker på är de medicinska skadorna, men utöver dem skapar alkoholen också psykologiska, sociala, ekonomiska och demokratiska skador.
IOGT-NTO är också emot gårdsförsäljning och arbetar med att få en bättre strategi för alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT). 
– I Sverige har vi en ANDT-strategi som löper ut 2020. Den 14 augusti i år meddelade regeringen att strategin kommer att förnyas.
– Vi kommer att arbeta för att den nya ANDT-strategin blir ännu bättre än den förra för att vi på så sätt kan minska alkoholkonsumtionen och därmed även skadorna.
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.