Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Hemester är förvånansvärt kul”

Monika Ekström | 04 jun , 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
Hemester_ar_forvanansvart_kul
Annika förklarar att hemester kommer från engelskans ord "staycation", och är en sammansättning av orden hemma och semester. Uttrycket används för semester som tillbringas direkt i hemmet, eller i närheten av hemmet.
– Jag, som bor några mil utanför Stockholm, använder "hemester" för semesteraktiviteter i hemmet, men även när jag och familjen åker in till Stockholm.
– Åker vi längre än så passar väl egentligen begreppet "svemester" bättre, alltså semester i Sverige. 
Annika ser många fördelar med hemester, men också nackdelar.
– Det är prisvärt, mindre stressigt och förvånansvärt kul! Nackdelar är att semesterkänslan inte riktigt infinner sig när du samtidigt har möjlighet att slänga in en tvätt, måla staketet eller rensa garderober.

Varierat landskap

För tre år sedan lanserade Annika ”Svenska pärlor” som en bloggserie på Resfredag och konstaterar att ju mer hon reser i Sverige, desto mer vill hon se. 
– Vi har ett otroligt varierat landskap med allt från mäktiga fjäll till vidsträckta sandstränder, och allt där emellan. Det finns en enorm bredd, med mycket att se och lära sig om vår egen historia.
– Som bonus sparar du på miljön och det går också att komma ner i pris, men givetvis beroende på hur du bor, äter och vilka aktiviteter du väljer att göra.
Annika tycker det känns jättekonstigt att inte kunna resa. 
– Jag, som är så van vid att kunna röra mig fritt i världen, kan inte ens åka till Karlskrona och hälsa på min stora familj.
– Samtidigt är det bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan. Det finns många fina dagsutflykter i närområdet som jag tidigare har prioriterat bort till förmån för resor längre bort.

Tips i Stockholm

Annika och familjen bor i Stockholms södra skärgård och har nära till naturen. 
– Några av våra återkommande utflyktsmål är Torö, Dalarö, Gålö, där det finns bra vandringsmöjligheter, och Landsort/Öja.
– Jag kan också rekommendera Tyresta Nationalpark, en helt fantastisk trollskog på smidigt avstånd från Stockholm city.
Inne i city rekommenderar hon en långpromenad runt Brunnsviken.
– Börja i Hagaparken och fortsätt hela varvet runt. Det är cirka 1,4 mil. En annan klassiker är Djurgården runt, det är så häftigt med "landet-känsla" mitt i Stockholm.
Annika är utbildad jurist, och har parallellt med studier och jobb alltid gillat att resa. 
– Jag arbetade som reseskribent på heltid under tre år, men har nyligen landat ett annat drömjobb mot bakgrund av min juristutbildning.
Hon startade resebloggen 2011 i samband med att familjen flyttade till Thailand. 
– Bloggen handlade då mest om vardagslivet, men kom senare att ha tema om resor varje fredag, därav namnet "Resfredag", som numera avser en renodlad reseblogg.

Du hittar Annikas tips om resor inom Sverige på: https://resfredag.se/svenska-parlor/

​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.