Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Peo Thyrén satsar på instrumental musikutgivning

Göran Jacobson | 16 jul , 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
thyren_webb

Peo Thyrén har, som de flesta vet, en minst sagt gedigen bakgrund inom den svenska musikbranschen. Som medlem i välkända band som Noice, Easy Action, Sha-Boom och BIG har han skapat många personliga kontakter som han nu kan dra nytta av i sitt allra senaste projekt, skivbolaget 1234 Entertainment som precis har påbörjat en utgivning av instrumental musik.
– Det började som ett litet hobbyprojekt nu under sommaren, men växte så sakteliga när jag insåg att jag har ett stort kontaktnät med väldigt duktiga musiker. Många av dem är betydligt duktigare musiker än vad jag själv är, säger Peo Thyrén till Inblick.
– Det gemensamma just nu för de som vi kommer ge ut är att samtliga vid något tillfälle har spelat med mig live i Noice, Sha-Boom, BIG eller Easy Action. Det är dock mest ett sammanträffande. De är helt enkelt mycket duktiga musiker vars musik förtjänar att ges ut, fortsätter Peo.

Personliga kontakter

Att det blev en instrumental satsning beror också på personliga kontakter inom musikersvängen.
– En artist som jag varit manager åt berättade för mig att det finns ett stort intresse för instrumental musik.
Det ena ledde till det andra och snart var beslutet fattat om att på försök ge ut instrumental musik via sitt eget skivbolag.
– Som så ofta när jag gör någonting och startar i liten skala så drar det snabbt iväg och blir både större och mer omfattande än vad det var tänkt att vara från allra första början, konstaterar Peo med ett lätt skratt.
I nuläget släpps ett par digitala instrumentala musikstycken varje vecka och det planeras för flera fullängdsalbum framöver. Först ut med en fullängdare på Peo Thyréns etikett är gitarristen Erik Mjörnell som med sin akustiska gitarr tolkar ett knippe av de mest älskade psalmerna och lovsångerna. Erik är en välkänd musiker som bland annat ingår som gitarrist i husbandet på TV4:s Sommarkrysset. Han har även spelat med Carola Häggkvist och turnerat i USA. Första släppet med Erik Mjörnell skedde förra veckan då hans version av Great is Thy Faithfulness landade på Spotify, där samtliga utgivningar från 1234 Entertainment finns tillgängliga.
Framöver kommer Peo Thyrén att släppa instrumentala alster med musiker som Jonatan Samuelsson samt Andreas Rafwelsäter, som kommer ge ut musik under projektnamnet Nordic Beard.
– Jag tänkte: ”Hur svårt kan det vara att göra instrumental pianomusik?” och gjorde fyra låtar som jag spelade in. När Peo ringde och frågade om jag hade något att bidra med så berättade jag om låten Lima Sonata som han kommer att släppa nu, berättar Jonatan Samuelsson för Inblick.
För Jonatan, som till vardags är basist i rockbandet Narnia, blir releasen av Lima Sonata hans solodebut.

Musik utan sång

Musiken som Peo kommer ge ut framöver har en väldig bredd och spänner över stora områden, men det som kännetecknar och som förenar innehållet i hans utgivning är att det enbart handlar om musik utan sång. Detta med att släppa musik utan sång verkar, precis som Peo säger, vara på gång just nu. En snabb sökning på Google ger vid handen att intresset för instrumental musik är mycket stort. Det handlar om så vitt skilda musikgenrer som jazz och visa till klassisk musik och rock n roll i alla dess olika former.
Under nuvarande omständigheter med rådande pandemi har produktionen av musik i studio förändrats ganska avsevärt. Peo berättar att så gott som alla som jobbar med musik har professionella hemmastudios, där de kan spela in trummor, bas, gitarr, keyboard och andra instrument och skicka elektroniska filer till varandra. Att samlas för att spela in i en gemensam skivstudio är svårt med tanke på smittorisken.
– Visst är det lite tråkigt att spela in när man inte kan se de andra men det är så det fungerar. All musik som vi släpper är inspelad i enskilda hemmastudios med undantag för en artist som jag jobbar med, som kallar sig för Mellow Fingers, säger Peo.
– Han har en gammal flygel som står i ett hus i Östergötland. Flygeln går inte att stämma men den låter helt fantastiskt. Vi mickade upp flygeln enligt konstens alla regler och spelade in musiken i det huset.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.