Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Yosef drömde om Jesus på natten

Petter Allgulin | 30 jul , 2020
Efter trakasserier och blodbad i Irak så ville Yosef Alfarhan och hans familj inte längre bo kvar där. De flyttade till Sverige när han var i tioårsåldern. Som ung tänkte han ofta på frågor om Gud och meningen med livet. Mitt under en vild tonårstid fick hans nykristna syster med honom till ett tältmöte.
yosef_webb

Yosef Alfarhan föddes 1966 i södra Irak i en familj med judisk härkomst. De hade en slags judisk tro men de var ganska liberala och de höll en låg profil utåt eftersom de levde mitt bland muslimer. De firade påsk och andra högtider men föräldrarna berättade inte så mycket om varför eller om Gud.
– Det var ytligt. Mina föräldrar hade inte så mycket kunskap om Gud och Bibeln, berättar Yosef.
Redan som barn sökte Yosef meningen med livet och han hade många frågor om Gud, vårt ursprung och andra livsfrågor. ”Varför är vi här? Vem är Gud? Hur kan man få kontakt med honom?”
På 70-talet i Irak var det demonstrationer mot Israel och alla var tvungna att vara med.
– Jag hade en koppling till judendomen och Israel så jag kände att det var fel, det var ett obefogat hat.
Yosefs familj och släkt blev utsatta för mycket trakasserier och diskriminering för att de var judar. Det gick så långt att släktingar blev fängslade, torterade och dödade. Det var fasansfullt för Yosef och han fick se den ondskefulla sidan av Islam.
– De blev påkörda av lastbilar, upphängda i håret och halshuggna.
Yosefs pappa gav upp och ville flytta långt från Mellanöstern. Så när Yosef var i tioårsåldern började de packa ihop för att lämna landet.
– Vi hittade Sverige, nästan uppe vid nordpolen.

Nyanlända till Sverige

Familjen kom till Stockholmsområdet och Yosef är tacksam över sin uppväxt här i landet.
– Jag fick växa upp i det underbara Sverige och jag fick svenska vänner.
Det var skönt att komma bort från situationen i Irak och Yosef tyckte Sverige var spännande.
– Friheten i Sverige var en stor kontrast till livet i Irak. Man var van att Islam hade allt i sin makt och här var kvinnorna väldigt annorlunda klädda. Det blev lite snurrigt.
Skolan gick bra men under gymnasiet började Yosef komma på glid. Det blev turbulent hemma mellan föräldrarna och han upplevde att han inte hade fått svar på sina livsfrågor.
–  Jag var ute mycket och söp, härjade och slogs. Jag blev en liten vilde.

Systern blev kristen

Yosefs syster följde med sina kompisar till en syriansk kyrka och det ledde till att hon blev kristen.
– Vi i familjen skrattade åt henne. Hon började även klä sig som en syrian.
Systern flyttade hemifrån och Yosef bodde en period hemma hos henne. Hon uttryckte sin nöd för Yosef och hon tände ljus, grät och bad för honom.
– Jag förstod inte varför. Jag tyckte att jag hade det bra. Men hon ville få ordning på mig.
Under denna tid så hade Yosef två ovanliga drömmar på natten. I den ena drömmen såg han Jesus hänga på korset utanför systerns lägenhet. Jesus tittade på honom och grät.
– Jag blev så tagen av hans blick.
En bit bort stod hans mamma och övriga syskon. Yosef ropade till dem att se på Jesus men det gick inte fram till dem. I den andra drömmen såg Yosef sig själv utifrån stå på en scen med tusentals människor i publiken, alla var vitklädda. Yosef pekade mot himlen och grät. Han gick efter detta till en präst och berättade om dessa två ovanliga starka drömmar. Prästen sa att Yosef har en stark kallelse på sitt liv. Yosef bevarade dessa drömmar i sitt hjärta men fortsatte att leva på som vanligt.

Följde med på tältmöte

Så småningom tröttnade systern på hans vilda liv och festande. Hon ställde ett ultimatum: Yosef var tvungen att följa med på ett kristet tältmöte om han skulle få bo kvar hos henne.
– Så jag följde med till mötet för jag ville bo kvar.
Det var Aspnäskyrkan i Järfälla som hade en evangelisationsvecka. Och det var en kristen talare från Iran som höll i micken.
– Jag blev lite förvirrad. Borde han inte vara muslim?
Yosef kände att han ville gå ut från mötet för att röka. Hans kompisar var utanför tältet och signalerade att de ville ut och festa. Men han stannade ändå kvar på mötet som han hade lovat. Väl hemma vid middagsbordet började Yosef tala kritiskt om den iranske talaren.
– Då plötsligt hör jag en stark kärleksfull röst inom mig: ”Min son, varför kritiserar du mig och mina tjänare? Vad har jag gjort dig?”
Yosef blev chockad och oerhört gripen i sitt hjärta och han började gråta.
– Jag berättade direkt för min syster om rösten jag hörde och sa att jag ville med till tältmöte i morgon igen.
Dagen efter var Yosef på plats i tältet igen. Han fick höra och se fascinerande saker. En kille från Polen berättade att den iranske talaren, som inte kunde någon polska, hade talat till honom på polska. När det var inbjudan att gå fram för de som ville ta emot Jesus så gick Yosef fram.
– Jag kände som en börda lyftes av mig. Det kändes rent fysiskt lättare över axlarna.
Yosef blev överlycklig och började tala i tungor. Han började springa runt i tältet i glädje.

Den första kärleken

Omedelbart började Yosef berätta glatt om sin frälsning och om Jesus till alla omkring sig som han träffade i vardagen. 
– Vissa trodde jag var galen, men många såg förändringen som hade skett med mig.
Han kunde höja rösten inne på pizzerior och berätta för alla, och i sitt arbete som busschaufför så fick man höra om Jesus om man steg på hans buss. De som kände honom som en aggressiv person som drack för mycket, fick nu träffa en snäll och glad Yosef. Fem av hans kompisar blev ledda till tro på Herren av honom den första tiden.
– Det var en härlig tid, den första passionen och kärleken till Jesus.
Att få möta Jesus och bli en övertygad kristen blev svaret på alla Yosefs livsfrågor. Det var en uppfyllelse på det som han längtat efter och det gjorde det lättare att förstå vår trasiga, galna och onda värld. Svaren fanns hos Jesus.
– Det var som om alla pusselbitar föll på plats när jag blev kristen. Jag blev så starkt förälskad i honom, wow!  Och det var skönt att få bli frälst redan som ung.
När han började läsa Bibeln var det mycket han kände igen från den judiska kulturen och traditionerna.
– Wow, det var roligt att läsa. Jag tog upp en massa saker med min mamma om betydelsen av vad de gjort under olika högtider.
Att sedan få komma till Israel som kristen var fantastiskt.
– Jag har varit där säkert 20 gånger nu. Känner en sådan hemkänsla och det har varit intressant att lära känna mina rötter.
– Jag har tjänat Herren med ett gott samvete sedan dess. Jag har fått resa till många länder och talat och predikat om Jesus.
Yosefs huvudsakliga sysselsättning är nu som resande gatuevangelist. Han predikar på gator och torg och han berättar om Jesus med glädje och kraft för många människor som han träffar.

PETTER ALLGULIN
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.