– I allt från Västafrika till Jemen har kristna drabbats av diskriminering i tillgången på förnödenheter. I Indien har 80 procent av partners till Open doors nekats hjälp i den officiella distributionen, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.
– När allt mer tid spenderas i hemmen ökar också utsattheten för framförallt kristna konvertiter och kvinnor. Rapporterna om kidnappning, tvångskonvertering och tvångsäktenskap av kvinnor och flickor har ökat.
De extrema länderna
För tjugonde året i rad är Nordkorea på första plats på World watch list. Ett exempel på indoktrineringen i landet är att den dagliga
lektionen om ledarens ”storhet” för alla skolelever ska öka från 30 till 90 minuter om dagen, uppger Open doors. Situationen gör att kristna föräldrar
sällan vågar berätta ens för sina egna barn om sin tro.
Nigeria är för första gången sedan 2015 med bland topp tio-länderna i listan.
Som tidigare år får Nigeria maxpoäng för våld.
– För åtta år sedan var det bara Nordkorea som hade över 80 poäng och därmed kvalificerade sig för kategorin ”extrem förföljelse”. I år är det tolv länder, varav sju ligger i Asien och fem länder återfinns i Afrika. Denna utveckling är minst sagt allvarlig, konstaterar Peter Paulsson.
Allt svårare i Kina
Ett land som har klättrat upp till topp 20 för första gången på ett årtionde är Kina, som nu är på plats 17. Landets kommunistparti skärpte lagarna för alla religioner under 2020. Även registrerade kyrkor utsattes för allt mer övervakning, både digitalt och fysiskt. Personer under 18 år är fortfarande förbjudna att delta i all religiös aktivitet. Försöken att göra den kristna tron mer kinesisk fortsätter, vilket bland annat visar sig i ”korrigering” av bibelavsnitt, uppger Open doors.
– För några år sedan upplevde många av landets kristna en större rörelsefrihet. Men under senare år och under ledning av Xi Jinping har skruvarna dragits åt igen för Kinas minoritetsgrupper, inklusive de kristna. Ett massivt kontrollsamhälle är under uppbyggnad och landets kyrkor upplever åter hur restriktionerna skärps, säger Peter Paulsson.
I Somalia gav Al Shabaab de kristna skulden för coronaviruset. I länder som Indien och Bangladesh nekades kristna nödhjälp. I Sri lanka blev pandemin ett svepskäl för polisen för att granska en församling. Den globala coronakrisen har blivit en katalysator för förtrycket av kristna minoriteter, det visar Open Doors rapport World watch list 2021.
MONIKA EKSTRÖM