Gärningsmannen är 32 år och har varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han har deltagit i flera av NMR:s demonstrationer och har skrivit artiklar i nynazistiska tidningen Nordfront där han bland annat har påstått att Förintelsen är en bluff. Som gästskribent har han dessutom skrivit hatfyllda texter om judar.

Under 2015 tecknade gärningsmannen stödmedlemskap i NMR. Han har även under den här tiden beställt hem propaganda för spridning för organisationen, skriver Expo.

NMR har kopplingar till Ryssland. Ryska imperiska rörelsen (RIR) är en rysk högerextrem organisation som aktivt etablerar kontakter med internationella högerextrema aktörer – bland annat med svenskbaserade NMR. Detta utgör ett led i en strategi för att försöka undergräva den liberaldemokratiska ordningen i Europa och övriga västvärlden, enligt den statliga myndigheten Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Det finns konkreta uppgifter om att den ryska regimen indirekt stöttar (exempelvis ekonomiskt) högerextrema aktörer inrikes och utomlands i syfte att uppnå utrikespolitiska mål. I vissa fall syftar stödet till att underblåsa politisk polarisering i västvärlden, men regimen har även tillåtit högerextremister att strida för den proryska sidan i olika konflikter, såsom i Ukraina, Syrien och Libyen.

Relationen mellan RIR och NMR kan enligt CVE potentiellt kopplas till denna typ av statlig rysk verksamhet. Kontakten med RIR kan öka NMR:s förmåga och möjligen även vilja att begå ideologiskt motiverad brottslighet i Sverige eller internationellt. Därför bör, enligt CVE, relationen mellan RIR och NMR tas på allvar i det svenska arbetet mot våldsbejakande extremism.

Skapat tumult i Almedalen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har tidigare medverkat i Almedalen och deras deltagande har flera gånger lett till incidenter.

2018 uppstod stort tumult då ett 30-tal personer med anknytning till NMR gick genom centrala Visby och ”heilade”. Samma år slogs Christina Toledano Åsbring till marken av NMR-anhängare när NMR samlades utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen.

Årets Almedalsvecka var första gången på länge som NMR inte har begärt demonstrationstillstånd, men mordet på Wieselgren under Almedalsveckan gav NMR större uppmärksamhet än någonsin. Kammaråklagare Petra Götell sa inledningsvis att NMR-kopplingen inte var ett aktuellt spår för mordutredningen. Brottsmisstankarna ändrades sedan till terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Säkerhetspolisen kommer att bedriva förundersökningen under ledning av kammaråklagare Henrik Olin på Riksenheten för säkerhetsmål. Säkerhetspolisen har och fortsätter att arbeta nära tillsammans med Polismyndigheten.

Lade upp Rammstein-video

Gärningsmannen lade veckorna innan mordet upp flera videor med Sverigeaktuella bandet Rammstein på sitt twitterkonto.

Den 23 juni lade gärningsmannen upp en Youtube-länk till Rammsteins låt Deutschland, som är en hyllningslåt till Tyskland som illustreras av personer i fångdräkter och gula judestjärnor som ska bli hängda.

I videon ses de fyra bandmedlemmarna klädda som fångar i ett koncentrationsläger, där de väntar på avrättning med snaror kring sina nackar.

– Med den här videon passerar bandet en gräns, sa Förintelseöverlevaren Charlotte Knobloch till tidningen Bild när videon offentliggjordes, och kallade trivialiseringen av Förintelsen oansvarig.

Tyska regeringens kommissionär för antisemitism Felix Klein beskyllde videon för att vara en ”smaklös exploatering av konstnärlig frihet”, rapporterade Huvudstadsbladet.

Emmanuel Nahshon, talesman för det israeliska utrikesministeriet, twittrade enligt BBC om Rammsteins video ”Deutschland”: ”Detta Rammstein-klipp, som använder Förintelsen i reklamsyfte, är skamligt och oönskat. Vi ansluter oss till de många röster som kräver att det omedelbart tas bort”.

Inspirerat skjutningar

Rammstein, som kommer till Göteborg i slutet av juli, har ofta spelat brutal och krigisk musik som har använt nazistiska symboler.

Rammstein var även favoritband för Anton Lundin Pettersson, skolmördaren i Trollhättan. De två gärningsmännen Eric Harris och Dylan Klebold som mördade tolv elever och en lärare i Columbine-massakern den 20 april år 1999 hämtade också inspiration från Rammstein. Rammsteins låt ”Weisses Fleisch” från debutalbumet Herzeleid har texten ”Du på skolgården, jag är redo att döda”.

15-årige Jeff Weise, som i mars 2005 sköt ihjäl sin morfar och dennes fru innan han sköt ihjäl fem elever, en lärare och en säkerhetsvakt på sin skola i Red Lake, Minnesota, hade också Rammstein som sin favoritartist.

Efter att Kimveer Singh Gill, 25, i september 2006 sköt ihjäl en och skadade 19 personer innan han tog livet av sig på en skola i Montreal, Kanada, avslöjades att Rammstein var ett av hans favoritband.

I en skolmassaker i Jokela i Finland i november 2007 sköt den 18-årige eleven Pekka-Eric Auvinen ihjäl sex tonåringar, samt skolans rektor och skolsköterska. Även Pekka-Eric Auvinen hade Rammstein som ett av sina favoritband.

Även 22-årige Matti Juhani Saari som i september 2008 sköt ihjäl tio människor på en skola i den finska staden Kauhajoki hade Rammstein som favoritband.

Den 27 augusti 2012 sköt 15-årige Robert Gladden en 17-årig skolkamrat på en skola i Baltimore, USA, så att eleven fick allvarliga skador. Robert Gladden beundrade Rammstein, och publicerade en idolbild på en av bandets medlemmar på sin facebook-sida strax innan dådet.

Medlem i missionskyrka

Ing-Marie Wieselgren var medlem i Uppsala missionskyrka och var samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och regioner (SKR). Hon var dessutom överläkare på Akademiska sjukhuset.

Hon har medverkat i ett sextiotal av Sveriges Radios andaktsliknande program ”Tankar för dagen”.

I Uppsala missionsförsamling var stämningen dämpad dagen efter mordet.

– Det kom förstås som en chock för oss alla, sa Uppsala missionsförsamlings pastor Torbjörn Bådagård till tidningen Sändaren.

Han berättar att församlingen efter beskedet beslutat att hålla öppet för förbön och ljuständning under onsdag, torsdag och fredag förra veckan.

– Vi har så många medlemmar som hört av sig och som behöver prata och gråta, säger han till tidningen och beskriver Ing-Marie Wieselgren som en stark profil i församlingen.

– Så snart vi fick kännedom om dådet, berättade vi för alla medlemmar via sociala medier och nyhetsbrev.

Även Sveriges kommuner och regioner uttrycker sin stora sorg över det inträffade.

- Allas våra tankar är hos Ing-Marie Wieselgrens familj och anhöriga i denna mycket svåra stund, säger Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR, i ett pressuttalande.

- Det är med stor sorg som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för ett grovt våldsbrott under Almedalsveckan i Visby. SKR har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa och psykiatrisk vård. Hon var en stark röst för dem som annars inte hörs i samhällsdebatten, säger Staffan Isling, SKR:s vd.