Liseberg har årligen cirka 2,5 miljoner besökare från hela världen och massor av attraktioner för såväl unga som gamla. Den verkliga hundraårsdagen var den 8 maj.

– Det är inte en enskild dag vi firar utan hela året, Liseberg grundades 1923 inför den stora världsutställningen i Göteborg. Med åren så har det växt och många attraktioner kommit och gått, säger Westlund Det är Göteborgs stad som äger och driver parken som hade det tufft under pandemin men som i fjol slog rekord.

– Det väntas inget nytt rekord i år då kostnaderna i samhället stiger och folks plånböcker är tunnare än vanligt.

Trotjänare byts ut

Den mest omtalade och älskade åkattraktionen på nöjesfältet är enligt Westlund, Flumeride, som varit med på halva resan, i hela 50 år.

– Massor av svenskar, i olika åldrar, har en relation till Flumeride. Vi har därför tillsatt en grupp som ska se över möjligheterna att inom en femårsperiod ersätta denna med en ny.

Detta besked har dock skapat stora rubriker och viss oro. Attraktionen tog sin inspiration från dåtidens USA och PR-chefen åker gärna själv ett åk i denna på en ledig rast, för att rensa tankarna.

– Då attraktionen är uppe i åren kräver den mycket underhåll, den måste bytas ut till minsta beståndsdel och då är det kanske bättre att ersätta den med något modernare i samma stil.

Han lovar dock alla oroliga att Flumeride inte försvinner.

– Den kommer vara kvar i någon form och än så länge sker inget så det är bara att komma och åka så mycket ni orkar i sommar.

Störst men inte äldst

Liseberg är 40 år yngre än huvudstadkonkurrenten, Gröna Lund och mycket yngre än Tivoli i Köpenhamn som har hela 180 år på nacken. När Liseberg blev störst i Skandinavien vet dock inte Westlund som är ganska ny på sin post.

– Men vi är rankat som Europas näst främsta nöjespark, det vet jag.

Lisebergs berömda huvudentré, med två torn, uppfördes 1939 och byggdes om från grunden 1980. Mellan 1929 och 1938 var det bara ett torn och före 1929 enbart grindstugor.

– Namnet Liseberg kom via en namntävling i Göteborgs Posten 1924. Det härrör dock till den gamle markägarens hustru Lisa, därav Liseberg.

När det gäller entrépris så har det gått upp kraftigt på hundra år. Entrépriset för seniorer är dock nedsatt i år från 395: - till 100: - för ett jubileumsårskort.

Dyra åkpass

Att åka karuseller och äta karameller hör Liseberg till, men smakar det så kostar det, särskilt för en barnfamilj.

– Den gången, 1923, kostade ett åkpass, om jag minns rätt, fyra kronor. Idag kostar stora åkpasset med entré från 395: - upp till 645: - beroende på säsong och dag.

Det är så många som vill besöka Liseberg att det rekommenderas att förboka sitt åkpass.

– Vårt största problem är långa köer, så vi vill göra det attraktivt att komma hit de dagar vi vanligtvis har lite mindre folk. Då får du som gäst det bästa av två världar med lägre pris och kort kö.

För den som gillar nostalgi så kommer firandet att kulminera under jubileumshelgen den 1–4 juni.

– Det kommer bli nostalgivandring och uppträdanden av Carl-Einar Häckner, som uppträdde här under många år, bland mycket annat.

När det gäller den välkända gröna kaninen, som så många förknippar med Liseberg, så har den funnits med från början.

– Kaninen kom till efter en USA-resa, någon där sydde upp flera maskotar, bland annat bävrar, men valet föll på kaninen som är med oss än i dag.

Hotell och vattenland

Attraktioner som är nya på området är ett nytt hotell som hyser över fyra hundra rum, har en rutschkana från andra våningen ner i lobbyn, samt en åkattraktion i densamma från 1923 och en rad andra historiska saker.

– Liseberg Grand Curiosa Hotel är nytt och invigdes då vi slog upp dörrarna för säsongen, den 22 april. Detta hotell tillsammans med Oceana, vårt nya vattenland som invigs 2024 hoppas vi kommer locka många fler gäster.

Redan i oktober 2019 startade bygget av Liseberg Grand Curiosa Hotel, den första delen av Lisebergs expansionsplaner med ett nytt upplevelsehotell och vattenvärld. Efter ett positivt beslut i Lisebergs styrelse i november 2020 inleddes även bygget av Lisebergs vattenvärld.

– Vattenvärlden får namnet Oceana och kommer likt hotellet få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet i kombination med Lisebergs eget unika DNA, säger Westlund.

Med en badyta på nästan 6 000 m² inomhus och 4 000 m² utomhus kommer gästerna, enligt Westlund, att kunna njuta av allt från lugna inomhussandstränder till fartfyllda åk i en av norra Europas största vattenattraktioner.

– Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag.

Invigning 2024

Oceana planeras stå färdig våren 2024 och blir med sina 500 000 årliga gäster ett välbehövligt tillskott för turistnäringen i Göteborg, enligt Westlund.

– Det blir cirka 13 600 m² total yta med allt. Vattenvärlden kommer ha 14 vattenattraktioner, varav fyra större.

Det kommer finnas en familjeflod och en vågpool som inbjuder till vattenlek för olika åldrar, samt en restaurang.

– 1750 gäster kan besöka vattenvärlden samtidigt på sommaren, när även vår utedel lockar. Övrig tid på året är kapaciteten 1250 gäster Det kan tyckas vara kontroversiellt att ett kommunalägt bolag som Liseberg AB ska bygga och driva hotell med skattepengar, men Westlund menar att affären är god för Göteborgs stad.

– Varumärket Liseberg är enormt stort och vi drar så många besökare årligen till Göteborg. Det hade inte gått att ro hem investeringen i Oceana utan ett hotell.


Fakta: Liseberg Grand Curiosa Hotel

• 29 900 m² totalyta (bruttoarea)

• 457 rum, samtliga med minst 5 bäddar

• Restaurang med 790 sittplatser samt 130 uteplatser

• Takbistro med 220 sittplatser samt 180 uteplatser

• Mindre mötesanläggning och gym