Palmecentret är för femte året i rad värdorganisation för Globala Torget och projektleder hela torgets medverkan på Bokmässan.
Globala Torget är ett nätverk av organisationer, myndigheter och förlag som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Alla organisationer, myndigheter och förlag som är en del av nätverket kan arrangera och delta på Globala Torget under årets bokmässa.
Bland arrangörerna finns exempelvis SILC, Afrikagrupperna, Amnesty, Svenska FN-förbundet, Palestinagrupperna och Vänskapsförbundet Sverige-Israel.
Enligt programmet skulle Amnesty och B’Tselem på fredag kl 16.00 denna vecka anordna ett seminarium tillsammans med JIPF där Israel beskrivs som en ockupationsmakt och apartheidstat. Seminariet skulle därefter följas upp av ett seminarium med Vänskapsförbundet Sverige-Israel som handlade om att Israel inte är en apartheidstat.
Därefter skulle en debatt hållas mellan B’Tselem och Vänskapsförbundet Sverige-Israel om frågan. Det var när Globala torget för flera månader sedan insåg att samma ämne togs upp med två helt olika perspektiv som de uttryckte en tanke om att arrangera en debatt i frågan.
B’Tselem hoppade av
Vänskapsförbundet Sverige-Israel hade bjudit in Itai Reuveni, kommunikationsansvarig på NGO Monitor, att representera dem under debatten. Igår träffades Itai Reuveni och en representant från B’Tselem för att samtala om fredagens debatt.
B’Tselem blev under mötet mycket upprörd över att det var Itai Reuveni som företrädde Vänskapsförbundet Sverige-Israel.
– På torsdag vid halv tre-tiden fick vi veta att det inte blir någon debatt, säger Lotta Jansson på Vänskapsförbundet Sverige-Israel.
– Itai Reuveni är inte ens välkommen upp på scenen som det var planerat. Vi var inledningsvis tveksamma till en debatt, men gick till slut med på det. Sedan var Amnesty inte intresserade och Palestinagrupperna ville inte ställa upp.
– När vi hyrde en monter så träffades vi medarrangörer för att prata om vilka program som vi skulle ha. När vi hörde att Palestina-grupperna skulle ha ett program om att Israel är en apartheidstat så beslutade vi oss för att göra ett seminarium om att Israel inte är en apartheid-stat.
– Det var då Globala torget uttryckte ”Då kan vi göra en debatt”.
Fick besked i torsdags
– På torsdag fick vi beskedet att att Itai Reuvenis namn nämndes för kort tid innan seminariet. Det finns ingen saklig grund för det påståendet. Många ändrar sina talare och program i sista minuten, .
Vad tror du orsaken är till att Itai Reuveni inte får tala?
– Jag vet inte. Vi väntar på att få en motivering från Olof Palme Centret, säger Lotta Jansson.
– Det värsta är inte att själva debatten togs bort, utan att NGO Monitor inte ens får vara med i ett seminarium som vi själva arrangerar, lägger hon till.
Mats Fält, vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, säger till Inblick att han tror att Itai Reuveni stoppades för att Globala torget inte vill ha debatten eftersom NGO Monitor är för bra och för pålästa.
– Samtalet arrangeras av Globala Torget. I normala fall var deadline för att anmäla medverkanden den 16 april. Vi hade tillsammans bestämt ett upplägg där båda parter i detta samtal skulle godkänna de medverkande, samt moderator. Denna förändring kom helt enkelt för sent och accepterades heller inte av övriga medverkanden, säger Patrik Deshton, projektledare på Palmecentret för Globala Torget.
Kravet att förbjuda och ta bort NGO Monitor, det högt respekterade Jerusalem-baserade oberoende forskningsinstitutet, från ett evenemang finansierat av den svenska regeringen, är ett farligt uttryck för intolerans och mobbning, menar Itai Reuveni.
– Lika störande är B'Tselems rädsla för att delta i en diskussion eller svara på frågor. Närhelst deras påståenden ifrågasätts, tar de till oliberala metoder som bojkott, tystnad och vägran att dela plattform.
– B’Tselem och deras allierade sveper in sig i demokratins och mänskliga rättigheters flagga – för att anklaga Israel för apartheid och ”judisk överhöghet” – samtidigt som de stänger av kritik och debatt. Detta är grundläggande hyckleri.