Totalt deltar 14 nationer och omkring 26 000 kvinnor och män i Aurora 23. Deltagande nationer förutom Sverige är USA, Storbritannien, Finland, Polen, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Danmark, Österrike, Tyskland och Frankrike.
Under övningen övar armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet tillsammans med internationella partners i syfte att öka den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp i Sverige.
Övningen genomförs i luften, på marken och till sjöss i stora delar av landet, med tyngdpunkt på södra Sverige och Gotland, samt norra Sverige.
Aurora 23, som pågår till den 11 maj, är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.
Uppdraget är ytterst att försvara Sverige och svenska intressen, rättigheter och Sveriges demokrati.
Övningen kommer att synas och höras över hela landet. Förband över hela Sverige kommer vara delaktiga men det är framförallt i södra Sverige samt på och runt Gotland som övningen kommer märkas för allmänheten. Övningens deltagare kommer att öva i områden som främst är Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält men även på privat mark. I dessa områden kommer markägare och boende att informeras särskilt.
Södra och mellersta Sverige
Flygövningarna sker främst i södra och mellersta Sverige och de kommer främst att ske från den 24 april till 11 maj. Flygning med stridsflyg, helikopter, transportflyg och specialflyg sker med start och landning från fler olika baser och civila flygplatser i bland annat Uppsala, Norrköping, Kalmar, Visby, Trollhättan och Ronneby. Dessutom sker flygtransporter från andra baser och flygplatser och flygningar med helikoptrar i samband med arméns och marinens övningsmoment. Uniformerad personal och markfordon kommer synas utanför baserna och flygplatserna.
Flygövningen kommer att inledas med ett radiosänt mobiliseringsmeddelande via Sveriges Radio P4 över hela landet. Det är första gången i modern tid som ett mobiliseringsmeddelande sänds via radio inför en övning. Det ingår i det uppdrag som Sveriges Radio har fått från regering och riksdag.
– Det är möjligt att meddelande via radio kan användas vid framtida övningar. Det beslutar vi efter utvärderingen av övningen i samråd med Sveriges Radio, säger överstelöjtnant Ronnie Uddén, planeringsansvarig för mobiliseringsmomentet under Aurora 23.
Meddelandet, som sänds i Sveriges Radio den 24 april, kommer att låta ungefär så här:
”Detta meddelande är en del av försvarsmaktsövningen Aurora 23. Idag den 24 april, inleds Aurora 23. Du som har fått en inkallelse till krigsförbandsövning (KFÖ) med start den 24 april, ska nu så snart som möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern. Din inkallelseorder gäller, detta är en komplettering. Har du en inkallelseorder med ett annat datum för inryckning, ska du inställa dig den dag som står på inkallelsen. Aurora 23 är en övning och ordern om inställelse gäller endast dig som tidigare har fått en skriftlig inkallelseorder.”
Verklighetstrogen övning
Det är för att öva mobiliseringsåtgärder på ett verklighetstroget sätt som övningen kommer starta med ett radiosänt meddelande i alla Sveriges Radios P4-kanaler.
Försvarsmakten bemannar upp i sin växel för att kunna svara på frågor då Sveriges Radios alla P4-stationer går ut med ett meddelande till de tusentals som ska delta i övningen. Med tanke på bland annat det oroliga omvärldsläget är Försvarsmakten beredda på att svara på allmänhetens frågor, rapporterar P4 Blekinge.
De militära styrkornas försvarsvilja och krigföringsförmåga mot en numerärt överlägsen motståndare har överraskat en hel omvärld under Rysslands invasionskrig i Ukraina. Moralisk styrka har visat sig ha stor betydelse för stridens utgång. Under försvarsmaktsövning Aurora 23 kommer därför för första gången de moraliska faktorerna att studeras under svensk övningsverksamhet.
– Aurora 23 är ett unikt tillfälle där vi kan studera hur faktorer som vilja, motivation och uthållighet påverkar vår krigföringsförmåga när hela Försvarsmakten är engagerad, förklarar Sophie Fredén, ansvarig för studien under övningen och projektledare på Försvarsmaktens ledarskaps- och pedagogikenhet på Militärhögskolan Halmstad.
– Övningen ger oss möjlighet att i fält i realtid studera hur det vi skriver om moraliska faktorer i våra militära doktriner, som ska ligga till grund för våra handlingar, görs i praktiken under övning.
– Det handlar till exempel om att få större förståelse för vad det är som gör att vi orkar hålla ut och hålla motivationen uppe när striden kanske inte går som vi vill och har tänkt, förklarar Linnea Lönnberg, även hon projektledare på Militärhögskolan Halmstad.
– Eller när vi hamnar i moraliskt och etiskt svåra situationer som att till exempel ta hand om både egna och fiendens sårade soldater med begränsade resurser. Det är också intressant att titta på beslutsfattande, exempelvis vilka etiska överväganden och resonemang som förs, liksom om och hur vi reflekterar över vårt handlande och de moraliska faktorerna under övningens gång, säger Sophie.
Varnar allmänheten
”Stora militära transporter på vägarna påverkar trafiken. Lågt flygande helikoptrar och stridsflyg kan orsaka överraskande buller. Militär personal är mer synlig än vanligt” skriver krisinformation.se med anledning av militärövningen och varnar för att det kan uppstå störningar i trafiken.
En rad svenska kommuner går ut med information på sin hemsida om övningen.
”Svenska och utländska förband kommer att färdas på vägar och i skogsterräng i området från Marhult till Älghult ner till Kosta i Lessebo kommun från måndagen den 1 maj till söndagen den 7 maj. Skottlossning med lös ammunition (ofarlig) kan också förekomma i området, dock i mindre omfattning”, skriver exempelvis Uppvidinge kommun på sin hemsida.
I Eksjö kommun kommer övningen att märkas av genom bland annat ökad närvaro av militärer från olika länder, bland annat från Finland och Storbritannien, transporter av tunga stridsfordon och materiel på vägarna till och från Eksjö som kan påverka framkomligheten och flygningar med lågt flygande helikoptrar som kan orsaka överraskande buller, skriver Eksjö kommun på sin hemsida och uppmanar kommuninvånare att vara uppmärksamma på skyltar, markeringar och övriga anvisningar vid övnings- och skjutfält.
I Göteborg och Lysekil kommer örlogsfartyg och stridsbåtar att vara verksamma i kustbandet från den 27 april till den 10 maj. Även helikopterrörelser kan förekomma. I Göteborg kommer dessutom hemvärnsförband att genomföra övningsverksamhet, både på land och till sjöss, 22-30 april.
Militära förband kommer även att öva på olika platser i Ystad mellan den 24 april och 7 maj, i samverkan med civila aktörer, däribland Ystads kommun.
– Det är bra och viktigt för en kustnära hamnstad som Ystad att vi får möjlighet att öva beredskap och samverkan med Försvarsmakten. På så sätt ökar vi den samlade totalförsvarsförmågan, säger kommundirektör Randi Graungaard på Ystad kommuns hemsida.
Övningen kommer att ske i luften, till havs och på marken, och innebär stridsmoment i tättbebyggt område: Ystad tätort, Fredriksberg och Köpingebro, varnar kommunen.
Den 17 och 18 april 2023 berörs Härjedalen av Försvarsmaktens stora övning Aurora 23. Förband förflyttas genom Härjedalen under de aktuella datumen och viss övningsverksamhet sker i Sveg, skriver Härjedalens kommun på sin hemsida.