I fredags denna vecka var rockgruppen Jerusalem i Kristiansand, Norge, för den första konserten på många år – om man bortser från sommarens gästspel på Hönö-konferensen. Med Anders Mossberg på bas, Michael Ulvsgärd på trummor, CJ Grimmark på gitarr och keyboard, samt Philip och Ulf Christiansson på sång och gitarrer väntar nu konserter i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland de närmaste månaderna.

I slutet av förra året kom Jerusalem ut med sitt första studioalbum på 13 år. Det släpptes först som CD innan de digitala plattformarna tog vid.

– Det har varit en överväldigande respons, säger Ulf Christiansson inför resan till Norge där en reporter från Sveriges Radio finns med för en kommande dokumentär.

Det har varit några tuffa år för rockgruppens förgrundsgestalt. Efter en operation i september 2022 blev Ulf Christiansson fri från cancer, men förra året gick han genom en krävande ryggoperation.

– Kroppen känns bättre och bättre, konstaterar han.

Sjukdomen var inte det enda utmaningen som drabbade Ulf Christiansson under albumets framväxt. En storm blåste av taket till studion och myror åt upp en bra bit under golvet. Även covid-epidemin satte käppar i hjulet.

– Men jag tror att skivan kommer i rätt tid, tillägger han.

Intervjuer i rocktidningar

Både Rocknytt och Sweden Rock Magazine har intervjuat Ulf Christiansson i samband med skivsläppet.

”Ett band som enligt mig, och många andra, inte får den cred det förtjänar när den svenska hårdrocken historia skrivs. Kanske har deras kristna budskap varit en hämsko där, för bandet hade både låtarna och volymen då de spelade hart när, på varje ställe som hade en scen…” skrev Rocknytt.

I Sweden Rock Magazine berättade han att Jerusalem aldrig riktigt har blivit accepterade här i Sverige.

– Mycket på grund av den sekularisering vi har. Det finns en beröringsskräck när det kommer till Jesus och Gud. Kyrkan har tappat mark och blivit defensiv. Flera av texterna på ”Stygn” handlar om det, betonade Ulf Christiansson.

”Det känns som om du alltid har sjungit med 100-procentig övertygelse, till och med när du tvivlat”, konstaterade reportern från Sweden Rock Magazine.

”Haha, jag fattar vad du menar. Visst har jag stunder av tvivel, men det handlar mer om att jag ibland undrar var Gud är. Det är dock bara en känsla som kommer över en och känslor går som bekant upp och ner, även när inget i praktiken har förändrats”, blev svaret.

Engelsk version

Jerusalem startade år 1975 med uppdraget att berätta för unga människor om Gud på klubbar, diskotek och skolor. Att spela hårdrock och vara kristen var vid den här tiden kontroversiellt för vissa.

Gruppen har haft lite olika sammansättning sedan starten. Dan Tibell och Reidar Paulsen (keyboards), Peter Carlsohn (bas) och Klas Anderhell (trummor) har varit med i bandet i omgångar.

Till Inblick säger Ulf Christiansson att det kändes som om något nytt hände i samband med konserten på Hönö.

– Jag är ju egentligen ganska trött på turnéliv och allt som är runt omkring. Med det finns nu en glädje i det vi gör, det har skett något där vi är mer Jesus-centrerade, säger han och berättar att den engelska versionen av albumet väntas komma nu i maj. På 1980-talet gjorde Jerusalem turnéer i Tyskland, Frankrike, England, Belgien och Skandinavien. Pat Boones skivbolag Lamb and Lion släppte dessutom skivorna i USA.

Det tredje musikalbumet ”Krigsman” släpptes både på svenska och engelska (Warrior) och blev en försäljningssuccé i Sverige, Europa, USA och Kanada. Efterföljande musikvideor kom på amerikanska MTV och Jerusalem gjorde flera mycket framgångsrika turnéer i USA.

1992 flyttade bandet tillbaka till Göteborg och spelade in albumet ”Prophet”. 2009 kom Jerusalem ut med albumet ”She” som en reaktion på det växande ljumma tillståndet i kyrkan i väst.