Sommaren 2017 gick kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet till en gemensam attack mot hjälporganisationen Love & Hopes arbete i Nepal – utan att ha besökt landet.
Kritiken byggde i stor utsträckning istället på telefonintervjuer med Raju Sundas i Nepal och Håkan Gabrielsson i Vännäs. Parets gemensamma kritik i kvällspressen var en direkt motreaktion mot att Love & Hope avbröt samarbetet med Raju Sundas organisationen Light House Foundation i december 2016, efter samråd med en advokatbyrå och Svensk insamlingskontroll.
Bakgrunden var att de upptäckte att det förekom korruption och flickor som utnyttjades sexuellt.
I Expressen och Aftonbladet var Light House kritik att Love & Hope inte hade använt Light House namn i samband med insamlingarna.
I Nepal byggde kritiken på det precis omvända förhållandet: Love & Hope anklagades för att inte ge Light House de pengar som samlats in i Sverige i Light Houses namn.
Inblick kunde som första svenska tidning – på plats i Nepal – rapportera om bakgrunden till Love & Hopes konflikt med organisationen Light House.
Inblicks artiklar kunde avslöja mordhot, lögner, sextrakasserier och försvunna biståndspengar. Flera flickor, liksom inhemsk personal och hjälparbetare från andra länder, kunde berätta om hur de själva upplevt eller iakttagit sexuella närmanden och övergrepp från ledningen i Light House.
”Min nära vän”
Håkan Gabrielsson på organisationen Out of Ashes har offentligt hela tiden förnekat att det förekommit oegentligheter inom Light House. I brev till gåvogivare och i Expressens och Aftonbladets artiklar har Håkan Gabrielsson försvarat och ställt sig på samma sida som Light House och Raju Sundas.
Den 18 november 2016 skrev exempelvis Håkan Gabrielsson till sina gåvogivare och partners: ”Som en av Raju Sundas närmaste vänner vill jag direkt bemöta dessa anklagelser och påståenden… Jag känner Raju Sundas mycket väl och har varit mycket med hans familj och hans medarbetare och givetvis alla flickor på hemmen i Kathmandu... Han är en av mina nära vänner… Som motvikt mot Love Nepals anklagelser så skulle jag vilja berätta om Rajus fantastiska liv… Vårt förtroende för Raju Sundas och Light House är obrutet och jag gör mig också till talesman för alla andra partners.”
Nu kan alltså Inblick avslöja att Håkan Gabrielssons egen organisation, Out of Ashes, sedan ett drygt halvår tillbaka har avbrutit samarbetet med Lighhouse – av exakt samma skäl som Love & Hope.
Inblick har tagit del av kommunikation som bekräftar det avbrutna samarbetet och samtidigt erkänner Out of Ashes att skälen är desamma, det vill säga att flickorna har utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av Light House ledning.
Ett femtiotal flickor som lämnat Light House har de senaste månaderna hört av sig till Love & Hope med önskan om att få en plats.
Använde samma bilder
Både Aftonbladet och Expressen anklagade Love & Hope för vilseledande marknadsföring och gav i detta sammanhang stor uppmärksamhet till tre bilder på flickor som Love & Hope beskrev som prostituerade. Håkan Gabrielsson menade att flickorna aldrig varit prostituerade, medan Mikael Alfvén hävdade att Gabrielsson beskrivit flickorna som prostituerade redan år 2009.
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sa Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet i anslutning bilderna.
Samma bilder och citat publicerades även i Expressen.
Inblick kunde därefter avslöja att Håkan Gabrielsson själv har använt exakt samma bilder och liknande texter om flickorna på sin hemsida.
Följande texter stod i anslutning till bilderna på Out of Ashes hemsida: ”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...”
I samband med Aftonbladets och Expressens artiklar publicerades, försvann bilderna på de tre flickorna från Gabrielssons hemsida. Bilderna ersattes helt plötsligt av texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds de i många år.”
Inblick har sökt Håkan Gabrielsson via telefon, sms och mejl men han vill inte kommentera varför hans organisation Out of Ashes har brutit med Light House efter att flickor har utsatts för sexuella trakasserier.
Gabrielsson skriver istället flera mejl med synpunkter på Inblicks tidigare publiceringar.
Hamnade i storpolitiken
I februari 2016 skrev Expressen ingående om bordeller i Indien där flickor, i 9-12-årsåldern, våldtas uppemot 30 gånger per dag. Tidningen skrev samtidigt om hur Love & Hope arbetar för fullt med att hjälpa – och frita de i unga flickorna.
– De lever under helt omänskliga former, sade Jonatan Alfvén till tidningen om de utsatta flickorna.
Artikeln fick stor spridning och gjorde att riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L) tog upp frågan i riksdagen. Artikeln fick sedan statsminister Stefan Löfven att ta upp den indiska barnsexhandeln med president Modi under ett statsbesök i Indien.
Löfven lovade att Sverige skulle hjälpa Indien att arbeta mot den fruktansvärda barnsexhandeln i landet.
Några månader senare avbröts samarbetet med Light House och den svenska äventyraren och bloggaren Anneli Wester engagerades för att tillsammans med Light House inleda en rättslig process mot Love & Hope. Bakom sig hade hon ett hemligt, internationellt nätverk som ville stoppa västerländska hjälporganisationers insatser i Asien.
Anneli Wester beskriver på Facebook sitt samarbete med det hemliga nätverket som hade ”väldigt hårda krav... prisokänsliga höjdargrabbar… i skräddarsydda kostymer”.
Hon fick träffa ”Big boss” – den som startade nätverket – och det bestämdes snabbt att hon kunde bli fullvärdig medlem. Hon fick förtroende att ta uppdrag över hela världen och ”har tillgång till lägenheter i tre städer i världen.”
”Behöver ligga lite lågt”
”Året har präglats mycket av det” skriver hon på sin Facebook-sida i slutet av 2017. ”Fast jag skriver inte så mycket om det. Behöver ligga lite lågt med det där. Det hör till uppdragens natur”, lägger hon till.
Anneli Wester beskriver höjdargrabbarna som ”ett internationellt nätverk” som pratar engelska och delar erfarenheter av ”buddistisk psykologi när den är som bäst”.
Hon förklarar att en av de hemliga nätverksträffarna i Dehli handlade om hur västerländska hjälporganisationer skadar. ”Vem jag har träffat? Det är en del av grejen att inte skriva det”, förklarade hon.
Som nybliven medlem i det hemliga nätverket blev en av hennes första uppgifter att under 2017 hänga ut hjälporganisationen Love & Hope.
En av de höjdare hon namnger är förre utrikesministern Jan Eliasson, som i personliga samtal ska ha gett Anneli Wester värdefulla råd.
I slutet av året belönas hon av nätverket med en vistelse på ett lyxhotell i Dubai. På nyårsafton beskriver Anneli Wester hur hon på lyxhotellet fick se sin ”favoritarab i sån där arabisk staffansdräkt med släng på huvudet. Och fick stirra hur mycket jag ville. Sååå stiligt”, skriver hon entusiastiskt och beskriver sedan nyårsnatten med sin ”favoritarab”.
Anneli Wester lägger på luren när Inblick vill ställa frågor.
Inte heller de journalister, Josephine Freje och Joachim Kerpner, som hängde ut Love & Hope sommaren 2017, vill kommentera uppgiften att Håkan Gabrielsson brutit med organisationen Light House.