I Lunds pastorat är ”Åhuslägret” ett speciellt sätt att konfirmeras där hälften av deltagarna har en funktionsnedsättning. De 40 platserna är så eftertraktade att det krävs framförhållning.
– Det är lång kö här i Lund, det kan vara bra att anmäla sig flera år i förväg, berättar prästen Teresa Callewaert som är verksamhetsansvarig.
Lägret pågår en månad under sommaren, men har verksamhet året om. De har en speciell metod där ungdomarna tar sig an alla uppgifter två och två. En konfirmand med funktionsnedsättning och en konfirmand utan funktionsnedsättning bildar par.
– Det gör att konfirmanden tänker: Det är någon som märker att jag är borta och att jag har något att bidra med. Det gör någon glad att jag är här, alla behövs oavsett funktionsvariation.
– Livet blir meningsfullt. Vi tar hjälp av det för att illustrera de centrala bitarna i den kristna tron; det är meningsfullt att offra sig för andra. Gud behöver mig och kompisen behöver mig.
Mycket musik
Konfirmandundervisningen är uppbyggd så att alla ska kunna ta till sig den, med till exempel sång och musik, teater, samtal och upplevelser för alla sinnen.
– Allra mest lär nog ändå ungdomarna av varandra. Båda grupperna får erfarenheter av hur andra har det, hur det är att leva med olika förutsättningar. Det gör att de också lär känna sig själva.
– Det påverkar människosynen men också synen på tron, världen och sin uppgift i livet. Hur man bemöter andra människor och de som är annorlunda mot en själv.
Paren växlar hela tiden, men rumskompisarna är desamma. I varje rum bor fyra konfirmander med en ledare. Det är ett tiotal ledare involverade, alla vuxna.
– Det blir en väldigt intensiv upplevelse av att leva ett liv tillsammans och hela tiden bry sig om varandra. Gud har gett oss nådegåvor som vi inte alltid kan se. De blir lättare att upptäcka och ta till sig i en gemenskap.
Scoutläger på ö
Andra veckan blir ännu mer utmanande genom ett scoutläger på ön Ivö utanför Bromölla i norra Skåne. De lever lägerliv, lagar mat över öppen eld, bor i tält och tvättar sig i sjön.
– Det är nyttigt, man upplever nya sidor hos varandra och får en upplevelse av skapelsen och Guds närvaro i den.
– För många är det en stor utmaning och häftig grej att klara av tillsammans. Härlig men också tuff.
Hela lägret är scouting; man lär sig genom att göra.
– Vi sitter inte hemma och läser böcker om hur vi ska vara mot varandra. Vi kastar oss ut och testar.
På förmiddagarna sker konfirmationsundervisningen. Eftermiddagarna är mer praktiskt inriktade. Musiken har en viktig roll med lägerkör och lägerorkester. Programmet är organiserat och det finns alltid något att göra.
– Det blir tryggt för den som har svårt att ta initiativ. Det är fullt ös och man lär känna varandra.
Konfirmation i Åhus kyrka
Sista helgen under lägret är det konfirmation i Åhus Sankta Maria kyrka och sedan festkväll för släkt och vänner på Åhusgården. På söndagen är det högtidsgudstjänst med kyrkospel och nattvard.
– Det brukar vara jättefint och roligt. Sedan blir det tårar och avsked i en enda röra.
Teresa arbetar med Åhuslägret hela året. Det var där hon själv konfirmerades och sedan blev ledare på olika sätt.
– Det har varit en del av mitt liv väldigt länge. Det är min kallelse, min vardag och min stora glädje.
Även om det är ett sommarläger har ungdomsverksamheten träffar varje vecka i Lund med tre helgläger om året.
MONIKA EKSTRÖM GOMÉR
monika@inblick.se
Fakta: Åhuslägret
Datum: Juli-augusti 2023
Plats: Åhusgården som gränsar till naturreservat och havet i Åhus, samt fyra dagar på Ivö. Söndagsgudstjänster och konfirmationsgudstjänst i Sankta Maria kyrka. Drivs av Svenska kyrkan i Lund i samarbete med Föreningen Åhus-lägret
Startade: 1968
Bakgrund: Svenska Scoutförbundet började på tidiga 1960-talet med läger för ungdomar både med och utan funktionsnedsättning. Lägret är ett scoutkonfirmationsläger. De som inte redan är scouter blir det under lägret.