– Vänskapen mellan Italien och Israel har varit lång och växande, men jag tror att den är på väg att få en ännu större dimension, sa Netanyahu efter samtalet i den italienska premiärministerns officiella residens, Palazzo Chigi, skriver The Times of Israel.

– Jag tror att det finns utrymme för ett enormt samarbete och förbättringar, sa han, enligt tidningen.

Öka gasexport

Inte minst vill Israel öka sin gasexport till Italien och Europa, sa Netanyahu i ett forum med italienska affärsmän.

– Vi samarbetar redan med ert nationella företag (energijätten ENI) när det gäller gas, men vi vill utöka det, sa han till Italiens näringslivsminister Adolfo Urso.

– Jag anser att vi mycket noga och snabbt bör undersöka möjligheten att lägga till en LNG-anläggning, kanske på Cypern, för att öka Israels exportkapacitet för gas till Italien och från Italien till Europa, sa Netanyahu, enligt tidningen.

Saknar gasledning

Israel började producera och exportera gas efter att ha upptäckt flera reservoarer utanför sin kust i början av 2010-talet. Men landet saknar en gasledning för att ansluta sina borrplattformar i Medelhavet till södra Europa.

Liksom andra europeiska länder arbetar Italien samtidigt för att minska sitt beroende av rysk gas sedan Ukrainakriget började, skriver tidningen.

– Jag tror att [gas] är ett strategiskt behov för Italien och Europa, och Israel är beredda att hjälpa er mer med det, sa Netanyahu.

Urso välkomnade hans inbjudan och sa:

– Italien siktar på att bli det europeiska gasnavet och Israel måste bli styrkepunkten för denna gasproduktion, sa han, skriver The Times of Israel.

Ett alternativ

Andra alternativ för att föra israelisk gas till Europa inkluderar EastMed-
projektet, det vill säga byggandet av en nästan 1 900 kilometer lång undervattensledning så att Israels gasfält kan kopplas samman med södra Europa genom Cypern och Grekland. Gasen skulle sedan transporteras via Poseidonledningen till Otranto i södra Italien. Men projektet på sex miljarder euro förväntas inte kunna sättas i gång förrän någon gång mellan 2025 och 2027, skriver tidningen.

Diskuterade Iran

I sitt uttalande tillsammans med Meloni nämnde Netanyahu inte Iran, men tjänstemän som följde Netanyahu i Rom, sa till The Times of Israel att Iran diskuterades ingående i de bilaterala samtalen. Mötet mellan Netanyhau och Meloni hölls strax efter att Iran och Saudiarabien meddelat att de diplomatiska banden återupptas, vilket Netanyahu kritiserats för att inte ha förhindrat. Netanyahu har tidigare pekat på möjligheterna för Israel att underteckna ett normaliseringsavtal med Riyadh.

Premiärministern nämnde inte heller möjligheten att Italien flyttar sin ambassad till Jerusalem under sitt uttalande, men en högt uppsatt israelisk tjänsteman säger till The Times of Israel att även detta ämne kom upp på deras möte.

Meloni, Italiens första kvinnliga premiärminister som tillträdde i oktober, betonade att Rom stod redo att stödja alla politiska processer mellan Israel och palestinierna.