Israel vill bland annat starta en fond för investeringar och riskkapital. Cohen nämnde tre potentiella partnerländer: Sverige, Sydkorea och Förenade Arabemiraten.

Under sitt möte med Sveriges utrikesminister Tobias Billström diskuterades även vattenfrågor. Israel är världsledande inom vattenförvaltning, så kallad water management, och här finns det ett intresse kring ett samarbete mellan Sverige och Israel.

Dessa frågor ligger under klimat- och näringslivsdepartementet där Ebba Busch är departementschef.

– Jag är glad över att Israels utrikesminister Eli Cohen och jag kunde träffas under hans besök i Sverige. Hoppet om ett utökat samarbete lever i högsta grad. Inom min ministerportfölj gäller det inte minst frågor som rör forskning, utveckling och life science, säger hon.

Cohen vill bjuda in näringslivsministern till Israel, gärna redan i år, som ledare för en näringslivsdelegation. Det finns då också goda möjligheter att besöka de heliga platserna, konstaterar ministern.

Onyanserad inställning

– Svensk politik har ofta präglats av en onyanserad och närmast fientlig inställning till Israel. Den tiden är förbi, men det krävdes en ny regering i Sverige, betonar Ebba Busch.

– Israel ser nu tecken på att de upptinade relationerna mellan våra länder för oss närmare varandra när det gäller synen på Iran. Sverige är Israels vän och den här regeringen kommer alltid att värna en öppen och förtrolig dialog mellan våra länder, fortsätter hon.

– Sedan den första dagen har Israel haft ett existentiellt hot över sig. Men trots alla försök att delegitimera den judiska staten har den alltid varit en demokrati. Trots alla utmaningar är och förblir Israel en strimma av hopp i en mörk omvärld. Israel är ett land som respekterar människors olikheter och garanterar grundläggande mänskliga fri- och rättigheter åt alla.

Det första israeliska utrikesministerbesöket i Sverige på 22 år förbigicks i stor utsträckning av svenska medier. En mycket kort nyhetsnotis på regeringens hemsida och en lika kort notis från nyhetsbyrån Tidningarnas Telegrambyrå (TT) hjälpte till att tysta ned den historiska händelsen.

Att varken UD eller TT tog en bild på mötet mellan Cohen och Billström bidrog till förtigandet.

Stor uppmärksamhet i Israel

Eli Cohens besök i Sverige fick däremot stor uppmärksamhet i en rad israeliska medier.

”Cohen besökte Sverige, som för närvarande innehar ordförandeskapet i Europeiska unionens råd, för att träffa Sveriges utrikesminister Tobias Billström och uppmuntra den fortsatta uppvärmningen av regerings-, näringslivs- och judiska diasporaförbindelser”, skriver Jerusalem Post.

– Vi öppnar en ny sida i relationerna mellan Israel och Sverige, efter år då Sverige var kritiskt mot Israel, uttalade sig Cohen i tidningen.

– Att Sverige går med i Nato i ljuset av kriget i Ukraina kan vara en möjlighet för Jerusalem och Stockholm att stärka sina ekonomiska relationer och handel inom områdena försvar, innovation och high tech, sa han till Jerusalem Post. Tidningen skrev också att Sverige förväntas femdubbla sin försvarsbudget som medlem i Nato.

Som ordförande för EU:s råd spelar Sverige ”en central roll i att eventuellt förändra Europas syn på det iranska kärnvapen- och terrorhotet”, fortsatte Cohen.

Utrikesministrarna diskuterade de förbättrade relationerna mellan sina länder, både bilateralt och internationellt, och diskuterade sätt att stärka ekonomiska och folkliga band, som till exempel projektet “kibbutz-tech” där 100-tals svenska universitetsstudenter förväntas praktisera hos israeliska nystartade företag.

Bekämpar antisemitism

Sverige var ett av de första länderna som antog Internationella Holocaust Remembrance Alliances arbetsdefinition av antisemitism, fortsatte Cohen.

Billström sa att mötet med Cohen var “mycket bra och produktivt”.

Det var ”det första på 20 år, så länge sedan”, skrev han på Twitter. ”Syftet var att ytterligare stärka de bilaterala relationerna mellan Sverige och Israel och att diskutera globala och regionala frågor av gemensamt intresse.”

Jerusalem Post beskrev hur relationerna mellan Sverige och Israel nådde en lågpunkt 2014 efter att Stockholm erkänt en palestinsk stat, och Margot Wallström, dåvarande utrikesminister, anklagade Israel för “utomrättsliga mord” på palestinier. Hon sa också att en terrorattack från IS 2015 i Paris som dödade 130 människor var kopplad till den israelisk-palestinska konflikten.

Israeliska tjänstemän anklagade Wallström för fientlighet och antisemitism. Israel tillät inte henne att officiellt besöka landet och drog tillbaka sin ambassadör i Stockholm.

Möjlighet för försvarsteknik

Även i Times of Israel hyllar Cohen ”en ny sida” i Israel-Sverige-relationen.

Enligt den israeliska tidningen var andra frågor som togs upp under mötet bland annat Israel-EU-relationerna, hanteringen av den Iran-stödda terrorn och kampen mot antisemitism.

Ett antal svenska politiska partier har krävt att landets ambassad ska flyttas till Jerusalem, och dess parlament antog nyligen enhälligt en åtgärd som uppmanar regeringen att stämpla det iranska revolutionsgardet som en terroristorganisation.

Israel ser en möjlighet för sin försvarsteknik att spela en nyckelroll i Sveriges militära uppbyggnad, i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.