Den elfte februari går vårt östra grannland Finland till valurnorna för att slutligen välja sin nästa president. Då avgörs det om det blir favoriten Alexander Stubb (Saml) eller De grönas kandidat, förre utrikesministern Pekka Haavisto som får leda Finland in i en osäker framtid.

– Stubb förblir favorit efter den första omgången, även om osvuret är bäst inför upploppet, menar Tunström.

Landsbygden avgör

Matematiskt talar det mesta för att Alexander Stubb efterträder sin partikamrat, den synnerligen populäre presidenten Sauli Niinistö, som måste avgå då han suttit två perioder. Stubb är favorit då många röstat på Sverigedemokraternas systerparti Sannfinländarnas kandidat Jussi Halla-aho, som varit partiledare. Sannfinländarna står konservativa Samlingspartiet närmare än De gröna. Alexander Stubb försöker nu att appellera till dessa väljargrupper framförallt på landsbygden. Om denna grupp går och röstar igen blir det avgörande för utgången, menar flera experter.

– Jussi Halla-ahos resultat är fantastiskt i ett historiskt perspektiv. Sannfinländarna har kommit för att stanna i den finländska politiken, sa Stubb enligt tidningen Hufvudstadsbladet, som håller honom som favorit.

Tidningen Barometerns politiska chefredaktör Martin Tunström, som var på plats i Helsingfors under valnatten, skrev i en kommentar att valet är långt ifrån avgjort.

– Haavistos kurva är rejält uppåtgående. Han har vunnit många taktikröstande S-väljare som övergivit sitt eget partis kandidat.

Tunström poängterar dock att det är föga troligt att Sannfinländarnas väljare röstar på honom i en andra omgång.

– Dock är denna grupps entusiasm för den i mångas ögon liberale och urbane Stubb begränsad.

”Stormens öga”

En annan svensk på plats i Helsingfors var ordföranden i försvarsberedningen och EU-nämnden Hans Wallmark (M). Han skrev på sin Facebook: “På väg in i stormens öga. Om några timmar stänger vallokalerna i Finland för den första omgången av årets presidentval.”

Han poängterade att valet nästa helg hålls vart sjätte år och att republikens statschef har en tung ställning ifråga om utrikes- och säkerhetspolitik. Wallmark konstaterar vidare att de två huvudkandidaterna Alexander Stubb från Samlingspartiet och Pekka Haavisto, som varit grön utrikesminister, gjort bra val och naturligt får mötas i slutomgången.

Wallmark poängterar att den enligt honom “respekterade” Olli Rehn från Centerpartiet gick bättre än förväntat i första omgången och tror att dessa väljare går till Stubb. Han konstaterade även att Socialdemokraterna, för tredje presidentvalet i följd, gjort ett dåligt val där deras kandidat Jutta Urpilainen fått cirka fem procent. “Vänsterväljarna väntade väl inte till en andra omgång, utan taktikröstade redan nu på Pekka Haavisto. Fördel Stubb”, konstaterar Wallmark.

Sista talet

Republikens sittande president Sauli Niinistö (Saml) skulle enligt Dagens Nyheter, DN, enkelt vinna valet om han fått ställa upp. De menar att den 75-årige statsmannen kommer bra överens med världsledare som Donald Trump, att han vet hur Rysslands Vladimir Putin tänker. Snart lämnar Finlands president Sauli Niinistö sin plats på världsscenen, en scen han menar att Norden borde ta mer plats på.

Den svenskspråkige presidenten höll sitt sista nyårstal till nationen i en allvarlig och finskdyster ton. Han konstaterade att det nya året inte förebådar fred över vår värld. Niinistö uppmanade folket att “vakna” och lyfte fram Nato-medlemskapet som den största finländska nyheten.

– Att investera i vapenproduktion är inte endast nödvändigt för att kunna ge hjälp till Ukraina. Det behövs för att försäkra ett starkt Europa; inte för krig, utan för fred.

Européerna förväntas, enligt honom, ta större ansvar i de transatlantiska förbindelserna och därigenom skapa ett förstärkt Nato i Europa.

– Vår nordiska sammanhållning är erkänd och uppskattad. Norden och det nordiska har nu en attraktionskraft. Vi måste utnyttja den tillsammans i allt från fredsbyggande till ekonomi, förkunnade presidenten i talet.

”Guds välsignelse”

I avslutningen av sitt tal reflekterade Niinistö över det ryska självförtroendet och betonade behovet av både styrka och besinning. Han nämnde inte inrikespolitiken eller ekonomin i detalj men uttryckte en personlig tacksamhet och avslutade med en uppmaning till ett gemensamt nyårslöfte om “rättvisa, förståelse och respekt”. Han avslutade med en optimism om att även de mörkaste molnen kommer att skingras och bad om Guds välsignelse över sitt fosterland.Republiken Finlands presidenterDen kändaste av alla finska presidenter är Gustaf Emil Mannerheim, som ledde landet i alla krig och som tog över efter fortsättningskriget 1944.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Sauli Niinistö (2012–nutid)

Politiskt parti: Samlingspartiet. Placering: Höger

Tarja Halonen (2000–2012)

Politiskt parti: Socialdemokraterna. Placering: Vänster

Martti Ahtisaari (1994–2000)

Politiskt parti: Socialdemokraterna Placering: Vänster

Mauno Koivisto (1982–1994)

Politiskt parti: Socialdemokraterna. Placering: Mitten-vänster

Urho Kekkonen (1956–1982)

Politiskt parti: Agrarförbundet (1956–1959), Centern (1959–1982). Placering: Mitten

Juho Kusti Paasikivi (1946–1956)

Politiskt parti: Nationella Samlingspartiet Placering: Höger

Gustaf Emil Mannerheim (1944-1946)

Politiskt parti: Obunden Placering: Höger

Risto Ryti (1940–1944)

Politiskt parti: Nationella samlingspartiet. Placering: Höger

Kyösti Kallio (1937–1940)

Politiskt parti: Agrarförbundet. Placering: Mitten

Pehr Evind Svinhufvud (1931–1937)

Politiskt parti: Nationella samlingspartiet. Placering: Höger

Lauri Kristian Relander (1925–1931)

Politiskt parti: Agrarförbundet Placering: Mitten

Kaarlo Juho Ståhlberg (1919–1925)

Politiskt parti: Nationella Framstegspartiet Placering: Mitten-höger